România riscă o nouă procedură de infringement, după ce Comisia Europeană a decis săptămâna trecută să trimită României o scrisoare de punere în întârziere pentru a solicita modificarea legislației privind datoria vamală, susține Vlad Boeriu, partener Taxe indirecte Deloitte România.

Vlad Boeriu, DeloitteFoto: Hotnews

"Legislația vamală românească prevede că datoria vamală poate fi comunicată debitorului până la cinci ani de la momentul la care a luat naștere, indiferent dacă este rezultatul unei fapte penale. Prevederea este nealiniată cu regulile vamale europene care le lasă trei ani la dispoziție autorităților vamale pentru a comunica debitorului o datorie. Excepție face cazul în care datoria vamală ia naștere ca rezultat al unei fapte penale, autoritățile vamale au la dispoziție zece ani pentru a comunica", a spus Boeriu.

În cazul în care România nu ia măsuri în următoarele două luni, spune el, Comisia poate transmite un aviz motivat privind procedura de infringement.

"Această prevedere contrară legislației vamale europene a făcut obiectul unei lungi corespondențe între contribuabilii din România, autoritățile vamale naționale și Comisia Europeană, în care și Deloitte România s-a implicat", a precizat el.

Rămâne de văzut cum vor putea folosi și contribuabilii aflați în prezent în procedura contestației sau în litigii fiscale argumentele Comisiei Europene.

"În concluzie, după schimbarea legislației, vor fi două perioade de prescripție: cea de cinci ani pentru marea majoritate a obligațiilor fiscale și de trei ani pentru obligațiile provenite din taxe vamale și TVA aferent taxelor vamale", a explicat Boeriu.

De asemenea, este așteptată decizia guvernului privind mecanismul de plată defalcată (split TVA) pe care Comisia Europeană l-a declarat neconform cu directiva în materie și cu libertatea de a presta servicii.

"România ar fi trebuit să transmită CE răspunsul la scrisoarea de punere în întârziere emisă la începutul lunii noiembrie și pentru care avea termen de două luni. Scrisoarea CE e prima etapă în deschiderea procedurii de infringement. Dacă răspunsul României întârzie sau e nealiniat cerințelor, această procedură va fi demarată efectiv. Nu ar fi prima dată când România face obiectul procedurii, inclusiv în materia TVA, de exemplu în cazul întârzierii rambursărilor", conchide reprezentantul Deloitte România.