DOCUMENT Aderarea la zona euro, în 2024 sau 2026, nu se poate realiza fără Pilonul II

de F.B.     HotNews.ro
Vineri, 15 februarie 2019, 13:27 Economie | Finanţe & Bănci


Bani
Foto: Photoxpress.com
Un document al Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP) privind planul național de adoptare a monedei europene are un capitol privind măsurile specifice pentru acest lucru. Astfel, sunt precizate și acţiunile ce trebuie pornite privind piaţa pensiilor private, înainte de adoptarea monedei euro. Cu alte cuvinte, este puțin probabil să trecem la euro în intervalul 2024-2026, dacă nu se dezvoltă în continuare sectorul.

Vezi documentul aici

Potrivit documentului, evoluţia fondurilor de pensii administrate privat, atât din Pilonul II cât şi din Pilonul III a fost favorabilă pe întreaga perioadă de la lansare şi până în prezent.

“Datorită prevederilor legislative prudente şi mecanismelor adecvate de funcţionare, sistemul a cunoscut o dezvoltare permanentă în condiţii de soliditate financiară şi siguranţă pentru participanţi Având în vedere tendinţele ultimilor ani pe pieţele financiare şi perspectivele pe termen mediu (nivelul redus al randamentelor instrumentelor cu venit fix, volatilitatea preţurilor bursiere ale activelor, evoluţia inflaţiei etc), trebuie menţinut efortul de creştere a eficienţei fondurilor de pensii şi de adaptare a politicilor de investiţii la condiţiile de piaţă, menţinând un grad foarte ridicat de protecţie pentru participanţi”, se arată în document.

Astfel, spune programul, fondurile de pensii ar trebui dezvoltate în continuare, iar constrângerile privind regimul lor de investiţii revizuite periodic.

“După 10 ani de existenţă, fondurile de pensii din Pilonul 2 încep să se maturizeze, iar în acest context este necesar ca ASF să ia în considerare dezvoltarea unei abordări strategice pentru dezvoltarea ulterioară a sectorului”, menționează documentul citat.

Autoritățile doresc intrarea în zona euro în 2024, ceea ce ar însemna că România ar trebui să intre în anticamera zonei euro în 2022.

Raportul de fundamentare a Planului național de adoptare a monedei euro vorbește despre intrarea în Mecanismul Ratelor de Schimb (ERM II), adică în anticamera zonei euro, în 2023-2024, dar "implică însă o cadenţă riguroasă a consolidării bugetare şi a reformelor structurale". Cu alte cuvinte, ar fi greu să adopți euro și în 2026, după ce intri din ERM II în 2024.


Au fost elaborate trei scenarii:
 • În cazul unei ţinte stabilite de 70% din media ZE19 – ce poate fi consemnată la intrarea în MCS II, România poate atinge acest nivel în 6 ani, dacă înregistrează o rată de creştere medie de 4% pe an sau în 4 ani cu o rată de creștere de 5%.
 • Dacă pragul de 70% ar fi ţintit pentru aderarea la ZE în 6 ani considerând o rata medie de creştere de 4%, aceasta ar implica intrarea în MCS II în 2022 şi este de judecat dacă sunt posibile corectarea unor probleme bugetare şi creşterea robusteţei economiei în numai 4 ani. Mai mult decât atât, un asemenea calendar ambiţios ar presupune finalizarea pregătirilor pentru intrarea în Uniunea Bancară înainte de anul 2022, având în vedere precedentul Bulgariei, căreia i s-a solicitat să cupleze intrarea în MCS II de intrarea în Uniunea Bancară. Nu in ultimul rând, acest calendar ambiţios ar presupune corectarea rapidă a indicatorilor de convergenţă nominală, îndeosebi restrângerea semnificativă a deficitului bugetar, în decursul următorilor trei-patru ani.
 • În scenariul în care România îşi propune să atingă PIB/loc 75% din media ZE19, aceasta se poate realiza într-un interval de 9 ani (dacă se păstrează rata medie de creştere istorică de 4% pe an) sau în 6 ani în contextul unei creşteri cu o rată medie de 5% pe an.
Aura Gabriela Socol, profesor universitar ASE București, care a lucrat la Raportul de fundamentare a Planului național de adoptare a monedei euro, susține că în zona euro trebuie să fii și acceptat, nu numai să te hotărăști tu că vrei.

„În opinia mea, stabilirea țintei 2024 pentru adoptarea monedei euro (cu 2022 intrare în ERMII) poate fi o țintă fezabilă pentru România. În plus, se constituie o ancoră reală pentru implementarea mai rapidă a măsurilor stabilite în cadrul Planului de acțiuni, în vederea pregătirii tehnice a trecerii la euro și realizării reformelor structurale necesare creșterii flexibilității economiei românești. Cu cât se va amână mai mult acest obiectiv, cu atât stimulentele de reforma vor fi mai reduse, iar procesul de monitorizare a progresului înregistrat va fi mai puțin eficient”, a spus Socol, pentru HotNews.ro.

Vezi mai multe aici: Aura Socol, ASE: În zona euro trebuie să fii și acceptat, nu numai să te hotărăști tu că vrei


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5273 vizualizari

 • -13 (19 voturi)    
  sigur (Vineri, 15 februarie 2019, 13:43)

  martel55 [utilizator]

  sa aderam si la lagarul euro, sa fim de tot sub dominatia germana, Germania fiind singura tara castigata din aventura euro...altii cu economii mai solide s-au prins de smecherie si nu vor sa riste, noi, saracii europei, ne-am gasit sa ne bagam de tot in lat
  • +1 (9 voturi)    
   ehhh (Vineri, 15 februarie 2019, 14:06)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   Aveti si voi dreptate, tot mai buna e rusbla si maica Rusie
  • +1 (9 voturi)    
   mandri ca suntem romani (Vineri, 15 februarie 2019, 14:09)

   Itsoc [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   da domle, cine se cred nemtii astia sa ne spuna noua, dacilor, cea mai avansata civilizatie din Europa ce sa facem?
   toata lumea stie ca pana in 2007, vreme de secole; Romania a fost o tara infloritoare cu un nivel al vietii super ridicat.
   Dupa ce al intrat in UE, romanii au inceput sa o duca greu, sa si faca nevoile la latrina in curte, sa plece din tara cu milioanele.
   Doar PSD poate salva Romania cu ajutorul partenerilor de incredere: Rusia, Turcia si Coreea de Nord.
   Pentru toti restul care stiu ca ce am scris e o ironie, aveti maxim 6 luni sa plecati din tara. Dupa aia nu stiu sincer daca va mai fi posibil o data ce tractoristul sef va ajunge stapanul romanilor.
   Si oricum, nu se mai ingrijoreaza nimeni de aderarea la euro pentru ca nu va mai fi cazul, pana in 2020 Romania va fi parte mai mult din URSS decat din U.E.
   Cu aceasta ocazie felicit pe cei 81% dintre romani care au votat cu PSD in 2016 (din care 61% votanti indirect prin absenta). Sper ca voi si familiile voastre nu sunteti afectati asa cum declarati pe partie la Clabucet in decembrie 2016, pe voi nu va influenteaza votul.
   • +4 (6 voturi)    
    Nemtii (Vineri, 15 februarie 2019, 16:00)

    Morometele2 [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

    Se plateste in Germania fortat la pilonul II ? Hai spune-ne tu ca le stii pe toate.
    • -1 (5 voturi)    
     De obicei sunt un avantaj oferit de companie (Vineri, 15 februarie 2019, 17:00)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Morometele2

     Si exista motivatia prevazuta in lege prin deduceri de impozit.

     https://en.wikipedia.org/wiki/Pensions_in_Germany#Voluntary_occupational_pension_provision

     Germania are o populatie destul de batrana, dar totusi este un centru de atractie pentru imigranti - chiar si temporari care platesc taxe o vreme sustinand pilonul I. La noi e doar o schema Ponzi controlata politic, la un moment dat nu va mai merge sa cresti salariile ca sa reusesti sa maresti pensiile celor in plata.
     • +1 (3 voturi)    
      EU (Vineri, 15 februarie 2019, 21:01)

      Morometele2 [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

      Ideea e ca platforma de stiri manipuleaza si spune ca nu poti sa adera la zona euro fara obligatia de plati la pilonul 2. In Germania e voluntar, nu fortata contributia. Despre ce vorbim?
      • 0 (4 voturi)    
       nu-ti bate capul cu asta (Sâmbătă, 16 februarie 2019, 0:19)

       Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Morometele2

       Omul e cel mai bun exemplu de prostit poporul cu televizorul. Bine, cu media, in cazul lui. Amesteca P1 cu P2, nu face diferenta dintre 2 sisteme, optional sau obligatoriu este tot una etc
  • +2 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 15 februarie 2019, 14:10)

   [anonim] i-a raspuns lui martel55

  • -3 (3 voturi)    
   Mandrie si prejudecata (Vineri, 15 februarie 2019, 17:06)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   Tarile bogate au mandria lor, si nu vor sa fie obligati sa sustina saracii Europei. Moneda proprie iti permite sa fortezi o crestere de inflatie sau de curs si sa reglezi elementele macroeconomice in caz de criza, pe cand moneda comuna permite unei tari mici sa fie in siguranta impotriva unui atac speculativ sau a unei crize.
   Inflatia si cursul pot fi manipulate de pe o zi pe alta, pe cand taierea salariilor, cresterea taxelor se confrunta cu opozitie mai puternica a populatiei, plus ca afecteaza doar populatia activa.
 • +1 (5 voturi)    
  Aderarea (Vineri, 15 februarie 2019, 14:19)

  Morometele2 [utilizator]

  Aderarea la zona euro in 2024 sau 2026 sau 2150 sau 2XYZ unde X,Y,Z e cat vrea muschiu nostru.
 • -3 (13 voturi)    
  Ce manipulare grosolana ! (Vineri, 15 februarie 2019, 14:19)

  Rahan5 [utilizator]

  Cica nu se adera la moneda Euro fara Pilonul II .
  N-are nici o legatura una cu alta.
  Denumire reala a Pilonului II este: Fond de Pensii Fortat cu Administratie Privata, adica F.P.F.A.P.
  Spre diferenta de Pensia de Stat care este:
  Fond de Pensii Fortat cu Administratie de Stat, adica F.P.F.A.S.
  Este bine ca macar sa fie o Lege in care cetatenii sa poata alege unde isi pun banii intre cele 2 Fonduri. In caz contrar este o insulta fata de poporul roman.
  • 0 (6 voturi)    
   gresesti (Vineri, 15 februarie 2019, 14:49)

   pesedeu [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

   denumirea corecta este FPAP - Fond de Pensii Administrat Privat, nu stiu de unde ai scos "Fortat", probabil esti impotriva sistemului, dar nu e problema, cand e gata norma te poti muta la stat daca ai incredere ca o sa iti asigure o pensie decenta la batranete, eu unul nu am incredere...in plus de asta astept o lege care sa imi permita si platesc doar catre privat toate asigurarile sociale si ma descurc eu, oricum platesti taxele pe salariu degeaba si statul nu face nimic pentru tine
   • +5 (7 voturi)    
    Nu gresesc deloc. (Vineri, 15 februarie 2019, 15:27)

    Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui pesedeu

    Este o suma de bani care este smulsa cu Forta de la fiecare Salariat in fiecare Luna pentu promisiunea unei Pensii Viitoare.
    Nimeni nu te intreaba daca Esti de Acord sa dai acesti bani.
    Deci, categoric este un Fond de Pensii in care sunt adunati bani stransi cu Forta Politiei si Armatei Statului si care sunt dati unei Companii Private sa faca afaceri cu acesti bani.

    Incearca numai, din salariu, sa nu platesti banii pentru pensie lunar si o sa vezi ce o sa faca Organele Statului cu tine !.
    • +2 (6 voturi)    
     Corect (Vineri, 15 februarie 2019, 15:58)

     Morometele2 [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

     Si cei care lucreaza in tari membre EU care au moneda Euro pot confirma. Cine plateste FORTAT la pilonul II intr-o tara cu moneda euro? Sa ne prezinte platforma de stiri tarile respective. Se plateste in Germania, fortat la pilonul II ? Sau in Austria? Sau hai fie de la mine, in Italia sau Grecia?
     • -4 (6 voturi)    
      postacii PSD nu au ce cauta pe aici (Vineri, 15 februarie 2019, 16:19)

      pesedeu [utilizator] i-a raspuns lui Morometele2

      Cat mai da pesedeul pentru o postare?
      • +4 (4 voturi)    
       Argumente (Vineri, 15 februarie 2019, 16:24)

       Morometele2 [utilizator] i-a raspuns lui pesedeu

       Unde iti sunt argumentele? Toti cand ramaneti fara argumente o dati cu PSDu,Rusia,Putin, gramatica, etc... Deci ai argumente?
       • -2 (4 voturi)    
        Argument (Vineri, 15 februarie 2019, 16:53)

        pesedeu [utilizator] i-a raspuns lui Morometele2

        La majoritatea articolelor tu sustii schimbarile legislative ale guvernului actual, ceea ce inseamna ca ori esti pesedist, ori esti postac, ori este angajat la stat si iti merge bine...cred ca e destul de bun argumentul
        • +3 (5 voturi)    
         Argumente (Vineri, 15 februarie 2019, 17:09)

         Morometele2 [utilizator] i-a raspuns lui pesedeu

         Eu incerc sa fiu obiectiv, spre deosebire de tine. Deci hai spune-ne in care tara din zona euro se plateste fortat la pilonul 2. Vino cu informatia, ca nu o sa o afli de la platforma asta de stiri. Ei au alta "directie" de informare.
         • +1 (1 vot)    
          Argumente (Luni, 18 februarie 2019, 11:30)

          pesedeu [utilizator] i-a raspuns lui Morometele2

          Ungaria, Polonia au avut acelasi model ca si noi....si se pare ca acest guvern preia acelasi model de nationalizare ca si in cazul celor 2 tari de mai sus
     • -2 (4 voturi)    
      Contributii voluntare, dar incurajate (Vineri, 15 februarie 2019, 17:12)

      jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Morometele2

      La noi, nu exista asa ceva si de aia e obligatoriu pentru cei sub 45 ani.
      Cei 2x200 euro deductibili la pilonul 3 sunt rizibili, mai ales ca multi din cei care ar putea baga sunt scutiti de impozit, deci niciun beneficiu. Mai bine investesti banii singur: imobiliare, un fond mutual, 1000 euro pe an la saltea - cumva
    • -2 (6 voturi)    
     din nou gresit (Vineri, 15 februarie 2019, 16:12)

     pesedeu [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

     Din punctul meu de vedere nu iti smulge nimeni banii cu forta, mai exact nu platesti nimic in plus pentru pilonul 2, ci statul plateste din ceea ce cotizeti tu catre ei, iar in 2006-2007 a decis ca da o parte din CAS la fondul privat, pentru ca in aprox 20ani (odata cu pensionarea decreteilor) nu vor mai avea angajati care sa plateasca pentru pensionari...astfel, vei avea pe langa pensia de la stat si o pensie de la privat. As incerca sa nu mai platesc catre stat, insa asta inseamna sa nu mai fiu angajat, altfel nu am cum. As face asta fara nici o problema, platesc 40% taxe pe lasariu brut si nu am drumuri, nu am siguranta si cand am fost ultima data la spital am fost ignorant total...pentru ce sa platesc? de aia prefer privatul. Inca ceva...majoritatea se bazeaza pe acea pensie de stat (care apropo, nu se mosteneste ca la privat), ce vei face in cazul in care statul nu mai are de unde colecta bani sa iti plateasca pensia? asa, cu pensia private, macar ai in venit in plus. Nici pe nime nu ma interesa subiectul pensiilor private pana anul trecut cand a inceput scandalul, apoi m-am interest si cand am vazut sumele din cont mi-am cam schimbat atitudinea

     PS. De unde Forta Politiei si Armatei...ca nu prea inteleg?
     • +1 (3 voturi)    
      De exemplu, un patron de fabrica (Vineri, 15 februarie 2019, 19:45)

      Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui pesedeu

      are angajati si care vin sa spuna :
      ,, Noi avem Pensie Privata Pilonul III
      si tocmai am mostenit fiecare zeci de proprietati si kilograme de aur, deci nu mai platii pentru noi CAS -ul ca nu ne plac Companiile Private unde se duc fortat banii nostrii".
      Si Patronul nu mai plateste CAS-ul pentru ei.
      Primii vin la poarta fabricii Angajatii Fiscului sa ceara CAS-ul +Amenzi de Intarziere+ Sechestru de Bunuri Mobile si Imobile. Patronul cu angajatii izgonesc Organele de Fiscale de pe teritoriul fabricii.
      Desigur ca in Faza a 2-a vine Politia /Jandarmeria / Antiteroristii etc. Patronul si angajatii scot fiecare o pusca / lansator de grenade anti-tanc sa poata apara fabrica. Politistii / Jandarmii o iau la fuga.
      Ultima faza se incheie cu aparitia tancurilor Armatei TR85 cu tunuri de 100 mm la 1 km de Fabrica de unde o sa deschida focul asupra Fabricii. Cat timp se raspunde cu foc din interiorul fabricii tancurile vor trage pana rad de pe suprafata pamantului Fabrica cu Angajati cu tot.
      • 0 (0 voturi)    
       exemplu (Luni, 18 februarie 2019, 11:28)

       pesedeu [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

       Tu vorbeste de pilon 3, este total diferit de pilon 2
    • +2 (4 voturi)    
     Fortat prin smecherie (Vineri, 15 februarie 2019, 16:37)

     copci [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

     "Incearca numai, din salariu, sa nu platesti banii pentru pensie lunar". Aici se vede cel mai bine ca e fortat, nu aveti cum sa nu platiti, pentru ca in Romania toate contributiile sunt ale angajatorului (stiu ca le zice ale angajatului), pentru ca angajatorul plateste.
     In plus, tot statul mi-a ales si fondul, prin aderare fortata la el.
     • -4 (4 voturi)    
      Transfera-te la stat (Vineri, 15 februarie 2019, 16:55)

      pesedeu [utilizator] i-a raspuns lui copci

      Statul ti-a ales fondul si sunteti nemultumiti de fondurile private, ai 2 optiuni - transfera-te la alt fond de Pensii privat sau (in curand) transfera-te la stat
      • +4 (4 voturi)    
       Iara tu (Vineri, 15 februarie 2019, 21:03)

       Morometele2 [utilizator] i-a raspuns lui pesedeu

       Nu ai inteles absolut nimic. De ce sa nu exista optiunea (cum era initial) sa le transfer la mine in buzunar?
       • -3 (3 voturi)    
        Pentru că trăiești într-un stat social (Sâmbătă, 16 februarie 2019, 1:40)

        jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Morometele2

        Chiar și cele mai capitaliste state au devenit un pic socialiste obligând punerea deoparte a unui fond pentru bătrânețe. Adesea tinerii sau chiar cei la vârsta a doua subestimează nevoia de economisire. Niciodată nu e momentul potrivit pentru a pune deoparte.
        Fie că e un sistem pay-as-you-go sau unul cu acumulare, faptul că statul te forțează sau te încurajează să depui e în esență un lucru bun pentru a nu deveni o povară la bătrânețe.
        Daca ai atâta încredere în pilonul I plateste pensia părinților, bunicilor sau celor care au lucrat pentru bruma de bunăstare pe care încă n-am furat-o PSD
        • +3 (3 voturi)    
         P1 si P2 (Sâmbătă, 16 februarie 2019, 5:53)

         Morometele2 [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

         Tu faci diferenta intre Pilonul 1 de pensii si Pilonul 2? Sper sa va forteze guvernu sa platiti si la Pilonul 3. Tu stii care e randamentul la P2? Ai facut o comparatie cu alte metode de investitii cum ar fi ETFuri, actiuni, imobiliare? Aaa ca tu nu ai educatie financiara, nu presupune ca toti sunt la fel ca tine.
       • 0 (0 voturi)    
        iar eu (Luni, 18 februarie 2019, 11:32)

        pesedeu [utilizator] i-a raspuns lui Morometele2

        pentru ca cei din psd vor banii la ei in buzunare. Daca nu exista posibiliatea initiala sa ii retragi, de unde luai banii? te duceai la pilonul 1 si ii cereai?
 • +1 (7 voturi)    
  Incetul cu incetul PSD scoate Romania din EU... (Vineri, 15 februarie 2019, 14:44)

  taro [utilizator]

  Tot ce au facut infactorii astia in ultimii an a fost gandit ca sa indeparteze Romania de Uniunea Europeana.

  Ar face orice doar ca sa poata distruge justitia si sa obtina controlul total.
 • 0 (6 voturi)    
  Aderam la euro cand vom fi competitivi (Vineri, 15 februarie 2019, 16:49)

  animatron [utilizator]

  Nu avem nici un fel de interes sa intram in zona euro, cu reguli f severe si economii ultraliberale, de competitie dura, pana nu ne pregatim economia la acest soc.

  Toate tarile UE care n-au fost economic si fiscal pregatite de euro dar au aderat totusi pe motive politice-ideologice au incasat crize masive.

  Cazul Grecia e arhicunoscut, o tara total pe dinafara criteriilor eurozonei, dar nu e singura, mai mukte state "sudice" din euro nu fac fata competitiei cu Germania, Beneluxul sau Austria.

  Probleme mari au Franta si Italia, Portugalia s-a salvat la limita, Spania e pe linia de plutire deocamdata.

  De ce credeti ca nici pana azi Suedia si Danemarca nu au acceptat sa intre in eurozona?

  Pentru ca vor sa isi protejeze mai bine economiile si pastreaza sub control acest extraordinar stimul economic care e moneda nationala.

  Ar fi foarte magulitor si extrem de pozitiv pt imaginea Romaniei sa fim membri ai zonei euro, dar e sanatos ca mai intai sa indeplinim criterii de convergenta reala, sa fim capabili de competitie la nivel fiscal si economic.

  Administratia noastra centrala si locala inca are handicapuri vizibile, clasa politica e corupta si tampa, foarte greu dezvoltam reteau de transport, veniturile si economiile romanilor sunt modeste in comparatie cu zona euro.

  Riscam sa bagal in faliment sectoare economice care dau de lucru la sute de mii de oameni.

  Locul Romaniei este alaturi de "nucleul dur" si federalist al unei Europe reformate, cu moneda unica.

  Dar nu in orice conditii, heirupist.
  Oricum, dupa ce am intrat prematur in UE (spun unii), nu cred ca politicienii vestici se vor grabi sa ne primeasca in eurozona, de teama sa nu o slabim, acolo e nevoie de forta economica si multa stabilitate politica.

  Pe 2018 avem a 4-a crestere economica din UE, cu 4,1% (ceea ce e o subperformanta), trebuie sa continuam cu ritmuri de 4-5% si cu disciplina la criteriile de convergenta.
  Poate ca peste 5-6 ani vom fi relativ pregatiti, acum nu e cazul.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by