Comisia de buget a Senatului a amânat cu o săptămână discuțiilor privind OUG 114/2018 care prevede măsuri fiscale, printre care și introducerea "taxei pe lăcomie" pentru bănci. Amânarea a fost necesară, potrivit șefului comisiei, social democratul Viorel Arcaș, pentru ca toate amendamentele propuse să fie transmise Ministerului Finanțelor pentru a fi analizate.

Imagine din timpul sedintei Comisiei de bugetFoto: Hotnews

Au existat 3 amendamente de eliminare a OUG 114, unul propus de liberali, iar celelalte dou[ de USR, dar au fost toate respinse de Comisie, marțea următoare urmând să se discute celelalte amendamente. De asemenea, senatorul Florin Cîțu a mai solicitat președintelui Comisiei ca la următoarea ședință să fie invitată și Banca Centrală, singura instituție care a realizat un studiu de impact al OUG 114.

Reamintim că Ordonanța a produs serioase îngrijorări în mediul de afaceri, fiind criticată atât de comunitatea de business, cât și de Banca Centrală și de organismele europene pentru modul în care a fost promovată dar și pentru lipsa oricărui studiu de impact al acesteia.

Denumită inițial Ordonanța ”lăcomiei”, documentul critică sistemul bancar din cel puțin două motive: primul, acela că băncile în loc să finanțeze economia, preferă să își plaseze banii în titluri de stat, iar cea de-a doua critică e legată de marjele mari cu care acestea lucrează. Pe scurt, băncile românești dau credite prea scumpe populației și bonifică prea modest depozitele românilor.