Combaterea corupţiei ar putea genera venituri suplimentare din taxe în valoare de 1.000 de miliarde de dolari anual la nivel global, sau 1,25% din PIB-ul mondial, arată Monitorul Fiscal publicat joi de Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite Reuters, citat de Agerpres. Pe lângă majorarea veniturilor guvernamentale, combaterea corupţiei ar contribui la reducerea risipei şi contribuie la îmbunătăţirea performanţelor şcolare în cazul elevilor de la şcolile de stat. De asemenea, îmbunătăţeşte încrederea în guvern în rândul opiniei publice.

Christine LagardeFoto: FMI

"Mai puţină corupţie înseamnă mai puţine venituri pierdute şi mai puţină risipă pe partea de cheltuieli, o calitate mai mare a învăţământului public şi a infrastructurii", se arată în raportul publicat joi de FMI. Acest raport nu include un clasament al celor mai corupte ţări dar descrie corupţia ca o problemă globală.

"În rândul economiilor avansate, o ţară din primul sfert în termeni de control al corupţiei colectează, în medie, venituri mai mari cu 4,5% din PIB, decât o ţară din ultimul sfert. Decalajul în termeni de colectare a veniturilor este de 2,75% din PIB în rândul economiilor emergente şi de 4% din PIB în rândul economiilor cu venituri reduse", susţine raportul FMI.

Studiile anterioare au arătat că industriile extractive, precum mineritul sau forajele petroliere, sunt o zonă propice pentru corupţie, la fel ca şi procedurile de achiziţii şi administrarea companiilor de stat. Raportul FMI se concentrează pe transparenţă şi supervizare ca elemente cheie în combaterea corupţiei în aceste zone, având drept catalizator o presă puternică şi independentă.

"Ne aşteptam ca transparenţa să meargă mână în mână cu un rezultat fiscal bun însă ceea ce ne-a surprins a fost că efectul transparenţei este mult mai puternic în ţările care au o presă independentă sau o societate civilă solidă. Iar când ai acestea două împreună efectul este mult mai puternic", a declarat Paolo Mauro, directorul adjunct în departamentul de Afaceri fiscale al FMI.

Printre recomandările FMI în vederea combaterii corupţiei se numără profesionalizarea corpului funcţionarilor, inclusiv angajarea pe bază de merit, precum şi nevoia unor legislaţii fiscale şi coduri de business simplificate pentru a evita tentaţia mitei.

Raportul menţionează de asemenea faptul că tehnologia poate ajuta la combaterea corupţiei. De exemplu, derularea de achiziţii online este văzută ca o componentă rapidă şi ieftină a luptei anticorupţie. Achiziţiile online "sunt o iniţiativă relativ ieftină care poate creşte competiţie, astfel încât poţi să ai ofertanţi din orice colţ al ţării sau chiar din întreaga lume, iar pentru companii este foarte ieftin şi transparent să depună oferte", a spus Paulo Medas, director în cadrul departamentului de Afaceri fiscale al FMI.

Cele 1.000 de miliarde de dolari sub formă de venituri din taxe suplimentare se adaugă studiilor precedente care arată că corupţia în sectorul public cost între 1.500 şi 2.000 de miliarde de dolari pe an numai în şpăgi.

FMI urmează să dea publicităţii în data de 9 aprilie noile sale estimări privind evoluţia economiei mondial