De la început spunem că acest articol nu reprezintă recomandare de investiții.
Stai așa și te gândești: oare să duci o parte din banii adunați într-un cont curent către un depozit? Să spunem că banii ăia stau degeaba acolo, așa că mai bine să nu pierzi o sumă mare din cauză că se depreciază, ca urmare a inflației. Dacă nu ai încredere în bursă și tot ce ține de ea, nu ai destui bani pentru investiția preferată a multor români (imobiliarele), decizi să faci un depozit la termen. Cel mai simplu este să folosești un calculator online care are la bază datele băncilor.
Am folosit calculatorul platformei FinZoom. Am presupus că cineva dorește să depună 2.000 de lei pentru un an, la o dobândă fixă. S-a generat o listă lungă de oferte ale băncilor. Bineînțeles, exceptând inflația, la unele ieși pe plus, la altele pe minus. Dacă introduci scumpirile (inflația), de fapt ai pierdut la toate ofertele, cu excepția uneia
În cazul de față, am presupus că inflația va fi de 4%, luând în calcul că BNR estimează pentru trimestrul 2 din 2020 un procent de 3% +/- 1,8 p.p. Am zis să fim undeva în intervalul de variație, luând în considerare și ultimele date statistice.
Unele bănci au comisioane zero, în timp ce la altele ieși pe minus, la propriu. Pentru că se aplică la o sumă de 2.000 de lei, considerată mică, comisioanele sunt de câțiva lei, dobânda e mică, așa că scoți mai puțini bani decât ai depus, la unele oferte ale băncilor.
Practic, ca să ții pasul cu scumpirile, ar trebui ca banca să-ți ofere, în cazul de față, un câștig de 80 lei, adică să retragi 2080 lei. Nicio bancă nu are o astfel de ofertă, cu exceoția a două, dacă ignorăm impozitul luat de stat.
2. Idea Bank se situează pe locul al doilea din punct de vedere al ofertei, potrivit calculatorului, de unde scoți 2063 lei. (la fel, după ce statul a luat impozit)
3. La Libra Internet Bank scoți 2054 lei, la fel, după plata comisioanelor și a impozitului pe venit.
Unele bănci au mai multe produse, e și cazul unora de mai sus, dar le-am ales pe cele cu randamente mai mari.
4. Banca Transilvania – câștig real de 45 lei
5. Garanti Bank – câștig real de 32,14 lei
Băncile care oferă de obicei dobânzi mai mari sunt cele care au deficit de lichiditate, în timp ce la polul opus sunt cele care care au exces de lichiditate.
În urmă cu câțiva ani, Asociația Română a Băncilor lansa ceva numit: Manual de educație financiară, iar la capitolul economisire se află doar produsele bancare, de parcă doar astea există pe lume.
Un paragraf din acea carte spune:
“O bancă rămâne, în continuare, un loc mult mai sigur în care să îți păstrezi banii. În plus, ai ocazia să câștigi ceva de pe urma lor, iar în timp, chiar dacă rata dobânzii se menţine la un nivel scăzut, vei obţine o sumă mai mare decât cea pe care o deţineai inițial. Un alt motiv îl constituie inflația care erodează puterea de cumpărare a resurselor economisite și pentru care banca oferă o compensație menită să acopere pierderile potențiale generate de acest risc”.
Dincolo de faptul că acest manual are multe fraze într-un limbaj de lemn, ofertele prezentate mai sus nu acoperă creșterile de prețuri cu totul la depozite în sume mici din cauza a trei factori: dobânzi mici, comisioane mari și impozit.
Deci ia si tu 5% titluri(50% pondere), 2-3%depozite(20-30% pondere)....parca bursa era ba kaput, ba fat frumos de rest, scade 1-2% comisionul de administrare si vezi cat iti da.
Eu fondurile care le-am vazut pana acum, cam am au 2-3% randament, fara a lua in calcul inflatia.
Multi zmei analisti zic ca intre 5-8%. Dar nu stiu cum li s-au aliniat lor stelele de au vazut randamentul asta. Poate era semnul (P) in fata dar nu l-am vazut eu.
E o problema la ele si cu comisioanele.
Si, maestre, n-ati retinut doua chestii care maninca depunerile cuiva: impozitul pe dobinda si inflatia, ambele opera guvernului nu a bancilor.
In final o lozinca pentru dumneavoastra: traiasca mercurialul! Luati dumneavoastra de pupati!
Dobanzile sunt rezultatul imprumuturilor masive ale statului si ale economiei putin diversificate, cu slabe investitii in strainatate, Adica, Romania e mai riscanta.
Bancile lucreaza cu riscuri, profitul e masura riscului la ele,
Asa functioneaza piata bancara peste tot in lume.
2. si ce sa riste? banii deponentilor? nu poate. sunt clar reglementate prin lege riscurile la care are voie sa expuna depunatorii.
3. pentru asta exista fonduri mutuale de risc.
sunt povesti mioritice cum bancile ar trebui sa isi imparta riscul cu clientii.
cand clientii nu mai pot plati creditul bancile trimit recuperatorii / justitia dupa ei.
viata nu-i ca-n filme.
dacă nu iți convine poți sa faci schimb de produse în natura ca acum 5000 de ani.
case solved.
Mai vrei exemple? Voi tot asa doriți?
dar când pui taxe pe active tu ca stat acționezi la fel ca mafioți (gangsterii) neinteresandu-te profitabilitatea.
deci te contrazici tovarășe.
cat despre salarii, cand romanii vor munci ca in Europa vor avea salarii ca in Europa, simplu.
iar daca vor salarii si mai mari, ca in US sau Japonia, cred ca nici un sfert din romani n-ar rezista la ritmul si competiția de acolo.
dar voi vreti numai bani ca vi se cuvine. cand e vorba de munca fugiti toti care incotro.
Si da, taxa pe active este ok, nu ma intereseaza profitabilitatea lor atat timp cat este de mai mult de 3 ori mai mare ca cea din tara de origine! Deci?
Din ce in ce mai multi nu mai sunt in stare nici sa vorbeasca, nu se mai pot exprima. Multi nu inteleg ce li se spune, nu pot internaliza cuvintele.
In mai toate meseriile, de la maturator la medic, calitatea cunostintelor este sub orice critica. E acoperita de un talent nativ la minciuna, dar pana la un punct.
MMM
Taxa pe active - este o prostie fara de margini. Marja de profit se va conserva oricum, fiind transferata pe o alta structura de venituri.
Nu poti controla profitul prin taxe daca se conserva cererea in interiorul limitei de elasticitate. Si cum avem cerere masiva de imprumut din partea statului si a cetatenilor, marja se va mentine.
Taxa pe active loveste insa in bancile autohtone, scade nivelul de intermediere si pe termen mediu, scade competitivitatea firmelor ca rezultat al scaderii nivelului de intermediere financiara, si asa minuscul in Ro. Adica, este o masura profund anti-patriotica si anti-romaneasca,
in schimb despre bănci se puteau spune multe dar n-ai atins nici un subiect.
Salariile sunt masura muncii de foarte slaba calitate a romanilor. Doar nu credeti ca produsele unui invatamant la pamant sunt absolventi geniali?!
Doar nu vrei sa munceasca altii pentru tine. Crezi ca eu nu am alta treaba decat sa te luminez pe tine?!
Asa pe de o parte. Si pe de alta parte citeste si tratatele alea cu UE pe care le-am semnat si mai informeaza-te ce inseamna piata unica.
Asta daca vrei sa discute cineva cu tine.
UE a limitat si deficitul statelor membre, ceea ce a scazut probabilitatea unei noi crize, Desigur, daca guvernele sunt in stare sa intelega despre ce e vorba.
O buna politica a oricarui guvern patriot si responsabil (nu e cazul celui de acum, care clameaza patriotismul dar ia masuri in dauna firmelor romanesti si a populatiei cat se poate de agresive) consta in reducerea imprumuturilor si incurajarea intermedierii non-bancare.
Masurile de acum distrug capitalul romanesc. Si cine le-a luat? Eu nu intreb pentru prieteni. Ai mei stiu sa citeasca.
Daca ai intrebat, ce sa-ti fac :-))).