Isărescu: Indiferent de scenariile posibile, chibzuit e să-ți pui casa în ordine înainte să vină furtuna! Trei reguli generale esențiale

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 19 iunie 2019, 9:38 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu, Guvernatorul BNR, urmareste ca inflatia sa nu depaseasca anul acesta 3,5%
Foto: BNR
Menținerea sub control a dezechilibrelor este singura modalitate prin care economiile țărilor din estul și centrul Europei vor putea face față oricăror șocuri nefavorabile puternice, a spus guvernatorul BNR Mugur Isărescu la conferința BCE - Resilience to global headwinds. Permiteți-mi să formulez trei reguli generale care sunt esențiale pentru a fi pregătit în aceste situații. În primul rând, indiferent de scenariile posibile, este chibzuit să-ți pui casa în ordine înainte să vină furtuna.


Un exemplu ar fi consolidarea fiscală, care este de o importanță deosebită pentru economie, a mai adăugat Guvernatorul. Deficitele bugetare și de cont curent relativ înalte pot slăbi fundația clădirii, de aceea este mult mai înțelept să le ajustezi într-o manieră graduală decât să lași forțele pieței să producă o corecție bruscă.

Ce a mai spus Isărescu:
 • Nu este de ajuns să te bazezi numai pe politica monetară. Ceea ce ne conduce la a doua regulă: nu există alternativă viabilă la un mix previzibil și coerent de politici economice. Permiteți-mi să subliniez că acesta ar trebui să rămână astfel chiar și atunci când ne confruntăm cu provocările anilor electorali (România va parcurge câteva runde electorale în 2019 și 2020).
 • A treia regulă ar putea fi următoarea: când va lovi, în cele din urmă, valul normalizării, magnitudinea impactului va depinde de cât de vulnerabile sunt economiile emergente la finanțarea externă. Un deficit de cont curent restrâns, o scadență medie lungă a datoriei publice și private în valută și un mix coerent de politici macroeconomice anticiclice și reforme structurale ar contribui considerabil la limitarea riscurilor. Dacă nu se implementează măsuri adecvate de politică economică cât timp există o fereastră de oportunitate, nu se poate exclude posibilitatea de a se recurge forțat, într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat, la măsuri suboptimale în situația acutizării unor probleme.
 • Redresarea economiei UE din ultimii ani s-a datorat în mare măsură operațiunilor neconvenționale ale principalelor bănci centrale, precum și nivelului foarte scăzut al ratelor dobânzilor. Știm cu toții că inversarea acestui proces are, de asemenea, implicații majore asupra dezvoltării economice, în principal prin influența exercitată de normalizarea politicii monetare asupra condițiilor de finanțare sau intrărilor de capital.
 • Măsurile de politică ce vor fi adoptate de acum înainte de băncile centrale din țările ECE vor depinde cu siguranță de modul de desfășurare a procesului de normalizare a politicii monetare în Europa. Relevant în acest sens este ce s-a întâmplat în economiile emergente din sfera de influență a dolarului SUA ca urmare a normalizării politicii Fed. Majorarea ratelor dobânzilor în economiile dezvoltate ar genera ieșiri masive de capital din economiile emergente, declanșând astfel presiuni în sensul deprecierii.

 • Răspunsul decidenților de politică economică va depinde de punctele forte și de vulnerabilitățile specifice fiecărei țări. Acolo unde există spațiu de manevră pentru politicile economice, iar încrederea investitorilor este la un nivel ridicat, se poate conta pe mecanisme de piață și pe politici prudențiale și macroeconomice anticiclice pentru a face față temperării intrărilor de capital. În cazul în care marja de manevră este mai restrânsă, ar putea fi necesară întărirea politicii monetare și a celei fiscale în vederea diminuării necesarului de finanțare și a atragerii de influxuri suplimentare. Dacă există un nivel adecvat al rezervelor valutare, acestea pot fi utilizate pentru temperarea amplitudinii sau a volatilității deprecierii monedei naționale.
 • Rețeta clasică a țintirii inflației ar recomanda majorarea ratei dobânzii de politică monetară în contextul actual din unele țări ECE. Cu toate acestea, în Polonia, Cehia, Ungaria și România, ratele dobânzii de referință se situează, în prezent, sub nivelul ratei inflației. Și tocmai pentru că nu suntem deconectați de la ceea ce se întâmplă în jurul nostru, ar trebui ca orientarea de politică monetară a BNR să fie evaluată într-un context regional.
 • Dincolo de contextul regional însă, dacă analizăm economiile avansate și, în general, zona euro, observăm predominanța unor rate scăzute ale inflației și a unor ritmuri modeste de creștere economică, care nu reclamă neapărat întărirea politicii monetare. În schimb, țările ECE înregistrează rate ale inflației destul de ridicate și ritmuri semnificative de creștere economică și, prin urmare, contextul ar fi descris într-un manual ca fiind adecvat pentru întărirea politicii monetare. Totuși, în cazul acestor țări, riscul asociat fluxurilor de capital speculativ este real.
 • Cât timp în Europa predomină rate real negative ale dobânzilor, dacă ne-am îndepărta prea mult de țările din regiune în ceea ce privește rata dobânzii, am atrage presiuni semnificative de apreciere a monedei naționale. Chiar dacă acestea ar fi utile din perspectiva temperării inflației, nu ar fi binevenite, dat fiind dezechilibrul extern în creștere al României, unic în regiune în materie de dimensiune și tendință. Acesta se datorează ritmului mai rapid al creșterii absorbției interne decât cel al producției autohtone, precum și problemelor legate de competitivitatea non-preț care se manifestă în anumite sectoare de producție. Prin urmare, este esențial să se asigure un nivel adecvat al diferențialului ratelor dobânzii. După măsurile de întărire a politicii monetare adoptate deja în România (inclusiv trei creșteri ale ratei dobânzii în prima jumătate a anului 2018), ar fi probabil înțelept să acționăm cu multă precauție în continuare.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

21299 vizualizari

 • -18 (30 voturi)    
  Tot cu pilde (Miercuri, 19 iunie 2019, 10:11)

  consumator2 [utilizator]

  Tot pilde rasuflate, manole? Binenteles si copy-paste
  • -15 (21 voturi)    
   exact (Miercuri, 19 iunie 2019, 10:48)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui consumator2

   si va continua si in urmatorii 30 de ani
   • +11 (21 voturi)    
    Sunteti (Miercuri, 19 iunie 2019, 11:55)

    Jar [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    analfabeti functional si rau-voitori.
    Manole Nemanole,asta a tinut tara in picioare in ultimii 30 de ani.
    • +13 (13 voturi)    
     Comment sters de user (Miercuri, 19 iunie 2019, 13:38)

     complet_ret [anonim] i-a raspuns lui Jar

 • -5 (9 voturi)    
  Nu vorbi fara sa stii (Miercuri, 19 iunie 2019, 11:55)

  Fides [utilizator]

  Dixit: Vorbele n-au valoare, faptele conteaza,
  smecherii se cunosc nu se inventeaza
 • -10 (20 voturi)    
  corect... (Miercuri, 19 iunie 2019, 12:21)

  demaGOGU [utilizator]

  ..."corectiile" (sic!) in criza vor fi suportate de saracani in timp ce profiturile din boom sunt palmate de, helas, cei 1% mereu castigatori.

  pana la renversarea sistemului, ar fi combatut toa'shu de nadejde Mugurel pe vremea impuscatului.

  nu isi permite acum, isi musca limba recitand poezele si slujind la alti...stapani.
  • +2 (2 voturi)    
   dar asta e chiar adevarat: (Miercuri, 19 iunie 2019, 16:45)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   in crize cei saraci saracesc si mai mult, si cei bogati se imbogatesc si mai mult. Corectiile sunt suportate de cei multi si cu venituri fixe, nu de cei bogati (care, gratie banilor, au mai multa flexibilitate in actiune). De multe ori aceasta corectie din timpul crizelor se face de catre stat dar pe spinarea cetatenilor de rand (care suporta costurile).
   Guvernatorul a spus un adevar, crunt dar asa sta situatia.
 • +2 (4 voturi)    
  bai baieti... (Miercuri, 19 iunie 2019, 13:29)

  ..13 [utilizator]

  cum pot comentatorii de mai sus sa isi bata joc de
  1. participarea Ro la o reuniune extrem de interesanta
  2. de eforturile facute de mass-media de informare ref. un subiect relativ fierbinte care nu prea pare ca se raceste in zona...

  Ma dezic de ei!

  La reuninunea mai sus-metionata masa a fost bine organizata , frunti luminate si care au avut contributii in zona si nu numai.

  De exemplu s-a vorbit despre beneficiile pe care UE le-a adus - piata libera si cu mult mai mare decat cea nationala, lipsita de bariere si stabilitatea relativa juridica impusa ca o conditie de a face parte din clubul tarilor cu steag cu stelute...

  atat sunt de mici unii ca nu vad imaginea mare si locul pe care incepe sa il ocupe RO in aceasta constructie.

  regret.
 • +6 (6 voturi)    
  si inca ceva (Miercuri, 19 iunie 2019, 14:12)

  ..13 [utilizator]

  S-a discutat si despre ceea ce inseamna investitii straine intr-o tara care sa zicem este aproape de granita cu UE sau care este in UE dar care nu este in zona Schengen si inca care este in UE si in zona...

  Si cand ii mai aud pe unii care latra ca vine capitlul strain peste ei.... Cresterea productivitatii - cu date - este datorata si intrarilor investitiilor straine in tarile care se pregatesc sau care au aderat la UE.

  Sigur ca investitia straina nu este vasal care plateste impozite si taxe asa cum doreste muschiul stapanului de judet sau de tara - ci este factorul care dinamizeaza economia locala.

  Si bomboana - the sweet one - este ca de acum FMI se va uita mai atent si la coruptie - asta ca sa nu zica lumea ca nu stie sau sa isi bage ciocul in nisip sau carecumva in cocul lui Veorika.

  Ce sa mai povestesc, mai bine tac!
  • 0 (0 voturi)    
   Eu zic sa nu taci, continua, ca nu-l pupa nimeni (Joi, 20 iunie 2019, 10:53)

   Fides [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Baga si de alea cu productivitatea si macroprudentialitatea - si vezi pe urma cat costa sa produci un cui la noi versus unul in Germania samd. Vorbele spuse de Isarescu sunt o barat, de ani de zile, nu de ieri de azi.
   P.S.
   Nu te miri ca nu ai mai vazut in ultimii ani, hai sa zicem 5 ani, nici un sondaj de opinie privind increderea populatiei in BNR, respectiv Manole? Sondaj de alșa complet, cu biserica, pompieri etc.
   • +1 (1 vot)    
    Mai draga, (Joi, 20 iunie 2019, 13:02)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Fides

    Parca asa zicea cel care inca priveste linistit in fiecare an 13-15 Iunie, zic in continuare, ca m-ai provocat urmatoarele

    1. depinde si cat cere tara/regiunea/clientii ca daca faci un surub si numai unul s-ar putea sa te coste mai ceva ca la NASA ... Dar cum piata UE este mai generoasa decat cea de judet/sat poti matale sa dai la iexport - numai drum sa ai... (dar poate am deranjat cu cuvantul ala nepotrivit drum sau iexport...)

    2. concurenta nu doarme - asa ca daca afla Germania ca faci suroabe poate vine si te viziteaza si te imprietenesti/colaborezi - vezi cazul Dacia&Renault in care licenta/know-how-ul nu se uita asa de usor...Nu este rau - zic iarasi.

    3 sondaje am facut si o sa mai fac - imi plac.
    Nu stiu daca lumea intelege despre ce este si ce vrea BNR-ul.

    Un economist strain dar saracu s-a dus dintre noi spunea ca lumea isi aminteste si doreste o banca centrala independenta numai atunci cand inflatia creste, dupe uita... Noi suntem in faza inflatie cam mare, desi a fost cu mult mai mare prin 1995-1996 cand ma intrebau strainii daca nu cumva gresesc cu cifrele.

    Multe se pot scrie - dar...

    Regret ca nu vede lumea unde suntem si unde am putea sa fim daca am avem conducatori o lecutza mai isteti.

    Platim pentru comoditatea de a sta acasa, pe taste, si de a nu vota ca este cah... - si este un pret enorm.

    Zile bune si senine/constructive (ca sa citez din clasicii inca in viata)!
    • +1 (3 voturi)    
     Meriti o statuie (Joi, 20 iunie 2019, 14:05)

     Fides [utilizator] i-a raspuns lui ..13

     Poate chiar doua. Eu zic sa depui o cerere la BNR, e posibil sa primesti finantare, mai ales daca langa 2 cu tine, poti sa pui una cu Manole. Poate pun mana de la mana si alea 10 banci ce au jonglat mindfull cu ROBOR-ul...- ala la 3 luni, care ce sa vezi, scade si nu m-ar mira ca maine-poimaine (eu zic asa peste inca 2 luni) o sa fie pe acelasi palier cu IRCC.

     P.S.
     Hai baga datele alea cu ultimul sondaj ce a vazut lumina zilei vizavi de BNR - nu de alta dar poate doar Dragnea statea mai rau.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by