Trei scenarii: Cam câți bani ar încasa statul din taxarea pensiilor mari și o posibilă soluție

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Marţi, 16 iulie 2019, 18:54 Economie | Finanţe & Bănci


Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, ne-a anunțat astăzi că ce-a spus ieri (luni) e fals cu privire la „taxa de solidaritate”. Adică ieri a vorbit despre o taxă aplicată pensiilor speciale, care de la 10.000 de lei în sus (plafon) să fie taxate. Astăzi a venit cu altă variantă. Să taxeze toate pensiile, până la un anumit plafon, dar nu se știe deocamdată care va fi acesta. Adică nu a mai dat o idee de plafon. Poate să fie și 5.000 de lei și 7.000 sau chiar și 12.000 sau peste.

Înțelegem, așadar, că prima dată se vor gândi la suma de care au nevoie la buget, iar apoi, în funcție de asta, vor stabili plafonul și „taxa de solidaritate”.

E posibil, în final, să ne trezim cu ideea de bază mare și înălțime mică. Dacă se alege un plafon mai mic, cu o taxă mai mică, așa se mărește numărul persoanelor taxate.

Așadar, având în vedere noile declarații ale lui Teodorovici, în final, cei care au contribuit mult și au pensie peste 10.000 de lei, așa cum li se cuvine, urmează să fie taxați la fel ca cei care primesc pensii speciale, deși nu au contribuit în aceeași măsură. Cu alte cuvinte: unii sunt mai egali decât ceilalți. În cazul de față, cei cu pensii speciale sunt mai egali decât cei care au muncit și au contribuit.

E adevărat, nu sunt mulți. Neoficial, e vorba de vreo 300 de persoane care au pensii de peste 10.000 lei și au contribuit cât trebuie.

Poate că intră în categoria discriminării, așa cum sunt și alte lucruri în fiscalitatea din România, dar nu intrăm acum în detaliile respective.

În România avem așa, conform informațiilor obținute pe surse: 161.000 de pensii speciale din zona MAI, MApN și SRI, dar nu știm, încă, câte sunt peste plafonul invocat inițial, de 10.000 de lei. De asemenea, mai sunt circa 3.800 care primesc pensie specială prin Legea 303/2004 privind statutul procurorilor și judecătorilor, în medie suma fiind de peste 18.000 lei. Mai sunt circa 1.400 de persoane care primesc indemnizație specială prin Legea nr. 83/2015 pentru completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România în medie de aproape 11.000 lei/lună.

Ieri s-au vehiculat în presă câteva idei de taxare 30-40-50%, care ar fi luate în calcul de PSD.

Să mergem pe aceste cifre. Să presupunem că plafonul ar rămâne de 10.000 de lei, deși e posibil să nu fie așa.

Scenariul I – 30% taxă de solidaritate

Dacă din cei 161.000 (MAI, MaPN, SRI), jumătate ar avea pensie specială de peste 10.000 lei, statul ar strânge 241,5 milioane lei/lună.
La aceasta se adaugă sumele în urma taxării celor din Legea 303/2004 (pensie de 18.000 lei/lună) și nr. 83/2015 (circa 11.000 lei/lună pensie). Sumele încasate de aici ar fi de peste 25 milioane lei/lună.
Să nu uităm de cei 300 care au contribuit cum trebuie pentru pensia de peste 10.000 lei (cifră luată în calcul pentru că nu știm cu cât depășesc 10.000 lei). Ar rezulta 0,9 milioane lei, hai să spunem 1 milion de lei, că nu știm câte și cu cât sunt peste suma de 10.000 lei.
Având în vedere cele de mai sus, într-un an statul ar încasa: peste 3,2 miliarde lei.
(suma ar fi mai mare dacă toți cei 161.000 ar avea pensie specială de peste 10.000 lei/lună, dar cum ne lipsesc aceste date, fac doar aproximări)


Scenariul II – 40% taxă de solidaritate

Având în vedere ideea din scenariul de mai sus. În final ar rezulta așa:
Jumătate din cei 161.000 cu peste 10.000 lei: 322 milioane lei/lună
Cei din Legile 303 și 83 (mediile pensiilor le știm și le aveți în prima parte a articolului): 33,4 milioane lei/lună
Cei 300: 1,2 milioane lei/lună
În total: 4,27 miliarde lei/an


Scenariul III – 50% taxă de solidaritate

Jumătate din cei 161.000 cu peste 10.000 lei: 402,5 milioane lei/lună
Cei din Legile 303 și 83: 42 milioane lei/lună
Cei 300: 1,5 milioane lei/lună
În total: 5,35 miliarde lei/an

(În cazul celor din Legile 303 și 83 sunt mediile de pensii din prima parte a articolului)

Bineînțeles, aceste scenarii sunt doar aproximări și nu știm cu exactitate, până nu vedem un proiect, daca așa se va aplica taxarea, avand în vedere că Eugen Teodorovici își schimbă ideile de la o zi la alta. Poate va taxa doar ce este peste plafon, poate nu. Vom vedea.

O altă soluție, pe care am menționat-o și la începutul textului: e posibil să fie un plafon mai mic și o taxă mai mică, mărindu-se baza de taxare. Depinde câți bani vor să strângă și în funcție de asta vor ști ce taxă și ce plafon să introducă. Avand în vedere că nu o vor aplicată doar pensiilor speciale, vor fi afectate și alte persoane.

Citește și:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14307 vizualizari

 • +25 (29 voturi)    
  Nu înțeleg (Marţi, 16 iulie 2019, 19:31)

  alexpro [utilizator]

  de ce aplicați procentele la întreaga pensie. Daca se vorbește de un plafon, atunci se impoziteaza suma ce depășește plafonul.
  Ar fi stupid si neconstitutional sa impozitezi toata suma, altfel cineva cu o pensie de 9900 rămâne cu ea, altcineva cu 10000, rămâne cu 7000 la un impozit de 30%
  • +11 (15 voturi)    
   E la mintea cocosului (Marţi, 16 iulie 2019, 20:57)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui alexpro

   Nu si pentru „specialistii” media
  • -2 (8 voturi)    
   din (Miercuri, 17 iulie 2019, 9:30)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui alexpro

   exprimarea chiparosului nu rezultă că el ar impozita doar suma care depășește plafonul de 10.000 lei, să zicem. Ci ar vrea să impoziteze pensiile care depășesc 10.000 lei. Asta era până ieri. Azi, in funcție de visele erotice din noaptea trecută, poate va veni cu ideea să impoziteze doar sumele de bani care depășesc plafonul anunțațt, dar acest plafon să fie, să zicem, 5.000 lei în loc de 10.000 lei.
   Totu-i în funcție de cum a dormit, nu de constituționalitate, având în vedere CCR-ul complet aservit psd prin cei 5 pesedaci majoritari.
   Dacă va cîrîi careva, va putea veni cu exemplul Angliei, unde se impozitează toată suma care depășește un anumit plafon, dar care plafon e relativ mic și o va da exemplu pe Simona Halep.
 • +5 (17 voturi)    
  Doua intrebari (Marţi, 16 iulie 2019, 20:50)

  STEFAN A. [utilizator]

  Multi o dau inainte cu "contributile platite" .
  - puteti sa dati exemplu de macar o pensie , una singura calculata contributiv in RO ?
  Punctul de pensie NU e legat de contributile efectiv platite. E legat de salariu si niste medii anuale . Iar in cazul pensilor speciale , de serviciu , sint strict legate de valoarea ultimelor venituri salariale anterior pensionarii . Cu garantia ca nu pot fi mai mici de 85 % din aceste ultime salarii (unde unii au bagat si diurna , diferite alte suplimente salariale de au ajuns sa aiba pensi mai mari decit salariile mentionate )
  - Stiti ca a dicrimina fiscal persoanele dupa natura veniturilor (salariu - pensie) e cu probleme ? De genul taxei auto care a pierdut constant si mereu la forurile internationale . Adica contra normelor UE .
  Ca urmare , impozitarea suplimentara a pensilor speciale ar veni imediat neconstitutionala la CCR (coincidenta , sint si niste pensionati speciali pe functia de judecatori ) .
  Deci , ori se regandeste intregul sistem fiscal romanesc prin introducerea impozitarii progresive (salarii , pensi , fara exceptii) , ori se lasa tot cum e sperind ca cineva ne mai imprumuta pentru pensi si salarii bugetare .
  • +7 (17 voturi)    
   chiar asa sa fie? (Marţi, 16 iulie 2019, 23:34)

   justin [utilizator] i-a raspuns lui STEFAN A.

   Adica cat timp a fost impozit progresiv pe salariu, am fost discriminati? Vorbesti prostii. Guvernul are dreptul sa impuna taxe dupa cum doreste.

   Si de ce ar trebui sa existe impozit progresiv pe salarii in acelasi timp? Ce legatura are impozitarea celor doua venituri? E ca si cum ai spune ca ar trebui TVA progresiv pentru ca vrem impozit pe pensiile mari.

   Uite ca e consitutional si ca unii sa aiba deduceri fiscale la impozit, altii sa nu-l plateasca deloc. Si nu zice CCR nimic. Ce chestie.

   Exemplu in lumea "civilizata" cel al Frantei unde marile averi sunt impozitate aspru. Chestii de-l fac pe Depardieu sa devina rus.

   Taxa de mediu a fost prost conceputa de la inceput, nu are niciio relevanta in discutia asta.

   Eu cred ca tu esti doar un nene care isi vede pensia enorma (de .3-4 ori peste salariul mediu) taiata si se plange. Asta in timp ce majoritatea pensionarilor se zbat cu pensii pe luna de 1000 RON si retete compensate.
   • +3 (11 voturi)    
    lege si faradelege.. (Miercuri, 17 iulie 2019, 8:24)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui justin

    daca scrii o lege proasta nu inseamna ca toata lumea trebuie sa fie de acord cu aplicarea ei, nu?

    stefan vorbeste de discriminare in functie de sursa de venit. nu se vorbeste de impozitarea pensiei, ci a anumitor pensii. e ca si cum s-ar pune un impozit special doar pe salariile medicilor, pentru ca tocmai au crescut. cam penibil, nu crezi?
    treaba asta cu taxele "de solidaritate" este extrem de dubioasa. cine cu cine trebuie sa fie solidar? un sistem fiscal just se bazeaza pe un echilibru intre drepturi si obligatii. pensiile "speciale" pentru specialii care stau cativa ani in functii publice au rupt acest echilibru pentru ca beneficiarii nu au nici o obligatie. in loc sa repare nedreptatea, blondul de la finante vine cu o carpeala penibila.

    daca un pensionar are 1000 de ron pe luna, de ce ar trebui automat altul care are mai mult sa-i dea din pensia lui? aplicand aceeasi logica, si un salariat cu venituri mari ar trebui sa-si imparta munca la 3-4 dorei care castiga minimul pe economie?.. va e dor de comunism? Coreea de Nord va asteapta cu bratele deschise!
    daca vreti reforma, reformati sistemul de pensii, pe principiul contributivitatii. cine nu a platit sau a platit foarte putin, n-are decat sa traiasca din mila altora. pensia nu este un drept universal, pentru oricine ajunge la varsta a 3a.
    • 0 (2 voturi)    
     n-ai cu cine (Miercuri, 17 iulie 2019, 15:56)

     justin [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     1. in momentul de fata, daca castigi mai mult, dai mai mult, chiar si cu baza de impozitare fixa. 16% din 1000 RON e mult mai putin decat 16% din 10000 RON. Asta ca sa clarificam cu logica aia neinteleasa de tine.

     2. faptul ca noi avem impozit fix 16%, nu inseamna ca suntem mai capitalisti decat franta, germania etc... care au impozit progresiv, cu ultimele trepte la vreo 40 - 45% din salariu.

     3. o taxa poate exista cu valoare 0% pana la suma x si z% pentru tot ce depaseste. Nu e o utopie asta.

     4. de ce plata contributiilor la pensie este o obligatie universala dar dreptul la pensie nu ar fi? Daca as avea optiunea sa nu platesc, nu as plati, dar nu am aceasta optiune. Noroc ca 3 linii mai sus tot tu spui "un sistem fiscal just se bazeaza pe un echilibru intre drepturi si obligatii". Ce-ar fi sa aplicam inflatia la banii cotizati de pensionarii aia cu 1000 RON? Ce zici? Ii ajung pe cei cu 10000 RON din urma?

     5. discriminare pe sursa de venit? de unde dumnezeu le scoateti tampeniile astea? Adica daca am venituri din dividende, si acolo am 10% impozit, iar pe salariu am 16% inseamna ca sunt discriminat ca nu am aceeasi taxa pe surse diferite de venit?

     Analfabetismul functional e o chestie. Si se manifesta cu precadere la cei care cred ca sunt educati.
 • +7 (13 voturi)    
  Daca (Marţi, 16 iulie 2019, 21:48)

  unins [utilizator]

  se vor impozita pensii care provin din Sistemul public de pensii, nu inseamna ca se face o sifonare, un transfer mascat, ilegal, din banii pensionarilor catre statul parazit, hot, incapabil si corupt?
 • -4 (10 voturi)    
  va fi bază largă de impozitare (Marţi, 16 iulie 2019, 23:23)

  revelare [utilizator]

  la cote diferențiate.
 • +9 (11 voturi)    
  Pensii speciale. (Miercuri, 17 iulie 2019, 7:28)

  Borgia [utilizator]

  Pentru ca vad ca nu stiti despre ce este vorba,iata care sunt aceste pensii nesimtite: DomeniuL Nr.Persoane PENSIA MEDIE
  Magistrat 3.790 18.180
  Aviatie 1.452 10.875
  Curtea de conturi 604 7 .747
  Diplomati 849 5.531
  Functionari parlamentari 806 4.451
  Pers.aux.magistratura 182 4.233 - 4371
  Pensii pers.din serv.secrete,inform. 14.000 12.000
  Fosti parlamentari 727 1800 – 13.500 Impozitarea va fi corecta numai daca va fi severa si va afecta doar suma care depaseste contributivitatea(si care este cam tot ce depaseste 2.500 lei.
  • -2 (6 voturi)    
   Pana la urma.... (Miercuri, 17 iulie 2019, 9:05)

   Costello [utilizator] i-a raspuns lui Borgia

   ... nu e vorba de cifre ci de moralitate. Sunt niste drepturi meritate! Cum au fost obtinute? Este o discriminare de-a dreptul revoltatoare!
   • 0 (6 voturi)    
    Meritate? (Miercuri, 17 iulie 2019, 9:29)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Costello

    Pot înțelege ca o meserie stresanta și cu răspundere sa fie răsplătită la salariu.
    La fel pot înțelege ca anumite categorii își termina activitatea mai repede (adica se raportează la un număr minim de ani lucrați în serviciul respectiv - zic 25-30, minim 20, altfel se face calcul la gramada nu condiții grele) , dar în condițiile continuării activității nu ar trebui sa primească pensie simultan și nu mai mare ca salariul (transferul contribuțiilor sigur a adus multe astfel de anomalii).
  • +4 (6 voturi)    
   corect ar fi schimbarea legii pensiilor (Miercuri, 17 iulie 2019, 9:23)

   al123 [utilizator] i-a raspuns lui Borgia

   Toate pensiile speciale ar trebui alimentate din surse separate de sistemul public de pensii bazat pe contributivitate. Pentru pensiile in plata este de ajuns sa le imparta pe surse , 2500 lei pt cat a contribuit si 11 000 de lei parte speciala. Partea speciala trebuie aruncata in carca altora , nu al celor 6000 000 de fraieri care cotizeaza la sistemul public. In cel mai rau caz in carca tuturor romanilor ( inclusiv al celor de peste hotare ).
   Nimeni nu pomeneste insa de faptul ca pensiile speciale se acorda de la varste de 45-50 ani , iar beneficiarii o incaseaza timp de minim 30 de ani in medie. La pensiile publice media de incasare este sub 10 ani ....
   • +2 (2 voturi)    
    Faraoane, nu contează de unde le „alimentezi”. (Miercuri, 17 iulie 2019, 11:46)

    prec [utilizator] i-a raspuns lui al123

    Tot din bani de la buget sunt miluite. Păi....
    Ce, au bugetarii fabrici care sunt rentabile unde lucrează tot bugetari pentru piața liberă și aduc valută în țară, spre exemplu? Nu, banii sunt de la buget, din biruri sufocante și din împrumuturi care distrug orice speranță și urmă de viitor a copiilor și nepoților noștri.
 • -4 (8 voturi)    
  O intrebare.... (Miercuri, 17 iulie 2019, 7:43)

  Costello [utilizator]

  Cum pot fi dati in judecata tipii care sunt vremelnic la butoane si aduc prejudicii mari tarii si oamenilor sai de rand? Cum pot fi trasi la raspundere politicienii, incepand cu cei din CDR care au inceput sarabanda pensiilor speciale si terminand cu actualii psdei? Sau singura solutie, inca o revolutie?
  • +6 (8 voturi)    
   e democratie (Miercuri, 17 iulie 2019, 8:27)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Costello

   Nu pot fi dati in judecata pentru ca reprezinta majoritatea electoratului care merge la vot. Cine nu voteaza, nu conteaza. Minoritatea care nu este de acord poate sa lupte sau sa emigreze. Asta este realitatea..
   • 0 (4 voturi)    
    eu cred ca.... (Miercuri, 17 iulie 2019, 9:02)

    Costello [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    ... la noi doar o minoritate e de acord! Noi alegem un partid si apoi ne vedem condusi de o minoritate (ALDE UDMR.... sau alti pitici care fac o alianta), Vad ca totusi nu excludeti lupta! Nu cred ca aceasta e esenta democratiei, poate cea a "democratiei originale" emanata de stiti cine!
 • 0 (6 voturi)    
  Ce mai tura-vura: trebuie desființate. (Miercuri, 17 iulie 2019, 9:57)

  prec [utilizator]

  Cum adică să se pensioneze putoarea bugetară la 45 de ani??? DE CE???
 • +2 (4 voturi)    
  Este o fumigena made Orlando (Miercuri, 17 iulie 2019, 10:20)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Care va ocupa spatiul public cu tot felul de scenarii.
  După care ramane nimic.
  O sa amane, o sa reexamineze, se face o comisie, bla, bla..
  Va ramane nerezolvată sau va fi un impozit/taxă modesta ca sa nu supere electoratul beneficiar de pensii nesimtite.
  Si oricum sumele ce se pot încasa din aceasta taxare sunt atât de modeste încât nu se pot face nici 10 km de autostrada cu comision cu tot.
 • 0 (0 voturi)    
  oricum văd că nu se stie (Miercuri, 17 iulie 2019, 12:27)

  nick24 [utilizator]

  nimic despre câte pensii speciale și de serviciu există ACUM. se vehiculează cifre de acum 10 ani. Cred că totalul ar fi vreo 700.000-800.000 , pt că au ieșit de 10 ani încoace o mulțime la pensie la 45-50 de ani, au viață de calitate si speranța LOR de viață ar putea fi spre 90-100 de ani.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by