Cresc salariile la Ministerul Finanțelor. Un plus de 15% pentru condiții vătămătoare

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Luni, 12 august 2019, 10:24 Economie | Finanţe & Bănci


Ministerul Finantelor Publice
Foto: Hotnews
Într-o Ordonanță privind reforma în domeniul sănătății, publicată vineri în Monitorul Oficial, a fost introdusă o prevedere, care inițial se afla în proiectul care prevedea introducerea taxei pe zahăr și reducerea numărului de secretari de stat. Este vorba despre creșterea salariilor angajaților din Ministerul Finanțelor Publice (MFP). Practic, se introduce sporul pentru condiții vătămătoare, prezent și în alte instituții de stat, care adăugă 15% la salariu.

Ce spune prevederea:

"Drepturile salariale aferente personalului aparatului propriu al Ministerului Finanțelor Publice și instituțiilor din subordine se recalculează și se stabilesc, prin derogare de la art. 34 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, cu completările ulterioare, cu aplicarea prevederilor cap. I lit. B ;i cap. II lit. I art. 1 din anexa nr. VIII la Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, începând cu drepturile salariale aferente lunii următoare intrării în vigoare a prezentei ordonanțe."

Conform notei de fundamentare inițiale (a Ordonantei prin care se introduce taxa pe suc plus alte măsuri), la Ministerul de Finanțe gradul mediu de încărcare al angajaților este de 134%.

"Aşa cum rezultă din funcţiile Ministerului Finanţelor Publice, această instituţie gestionează domeniul financiar-fiscal al României, urmărind asigurarea funcţionalităţii întregului sistem organizaţional al statului, prin instituirea cadrului legal pentru colectarea veniturilor publice şi urmărirea cheltuielilor astfel încât să determine stabilitatea bugetară şi, pe cale de consecinţă, a echilibrului social şi economic, elemente care privesc securitatea naţională. Pentru îndeplinirea acestor atribuții, la nivelul Ministerului Finanţelor există format un corp de funcționari de elită cu o experiență semnificativă în domeniul financiar-fiscal al României, al elaborării și avizării proiectelor de acte normative în diferite domenii de activitate, precum și litigiile de contencios administrativ, în special în cele având ca obiect reprezentarea Statului în diferite categorii de litigii de o importanță deosebită", se arată în acea notă de fundamentare.

Potrivit acesteia, activităţile complexe ale Ministerului Finanţelor Publice, precum şi imperativul asigurării unei stabilităţi a personalului specializat din cadrul acestuia justifică acordarea drepturilor salariale reglementate de legislația in vigoare. Acordarea sporului de condiții vătămătoare este de natură să diminueze diferențele salariale față de cele ale personalului din cadrul altor structuri cu atribuții similare.
 • De asemenea, în urma unei misiuni de audit realizate în 2017 la nivelul M.F.P. s-a evidențiat existența unui deficit de personal la nivelul activităților specifice M.F.P. (procese operaționale) de 15% din posturilor alocate exclusiv acestor procese, cu concentrarea în zona procesului bugetar (programare, analiza cheltuieli, execuție bugetară) acesta reflectându-se inclusiv în gradul mediu de încărcare a acestui proces (154%).
 • Pentru activitățile suport, deficitul de personal este de 7,5% din totalul personalului alocat proceselor suport. Acest deficit are impact nu doar asupra derulării activităților suport dar și asupra modului de derulare a proceselor operaționale/specifice M.F.P.
"Pe ansamblu, la nivelul M.F.P. a rezultat un grad de încărcare mediu de 134%, rezultat atât pe baza unor referențiale, cat și pe baza raționamentului profesional. Menținerea unui grad de încărcare excedentar poate genera riscuri privind fluctuația personalului, pierderea expertizei deja pe domenii deficitare, diminuarea eficientei sistemului de control intern, prejudicii financiare si/sau de imagine pentru minister", informează documentul.

Conform sursei citate, așa cum reiese și din Analiza Funcțională și Analiza Instituțională realizată la nivelul Ministerului Finanțelor Publice de către experții Băncii Mondiale, personalul calificat demisionează după câţiva ani, pentru a căuta alte oportunităţi de dezvoltare a carierei.

"Începând cu 1 ianuarie 2018, la nivelul aparatului propriu al Ministerului Finanțelor Publice acest fenomen a luat amploare printr-o creștere exponențială a migrării angajaților bine pregătiți din diferite domenii de activitate ale instituției (ex. buget, economic, juridic, achiziții publice, etc.) către alte instituții publice unde pachetul salarial a devenit mai atractiv, ulterior intrării în vigoare a Legii – cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. La toate nivelurile din aparatul propriu al ministerului se regăsesc oameni bine pregătiţi şi dedicaţi, mai mult de 90% din aceștia având o diplomă universitară, în domeniul științelor economice, științe juridice și alte domenii. Experiența dovedește că un angajat se formează la locul de muncă, în medie, în aproximativ 7 ani", spune MFP.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

25184 vizualizari

 • +38 (38 voturi)    
  Grad incarcare de 134% (Luni, 12 august 2019, 10:36)

  mihai2015 [utilizator]

  Nu imi vine sa cred ca gradul de incarcare a personalului din Ministerul de Finante este de 134%, cred ca este o eroare de redactare, real nu cred ca este mai mare de ZERO %.
  • +20 (20 voturi)    
   ha (Luni, 12 august 2019, 12:34)

   DoarEUEUEU [utilizator] i-a raspuns lui mihai2015

   134%....asta inseamna ca in medie un angajat de la MF ar trebui sa stea undeva la 10:45 (8h*1.34=10.72 ore) ore la servici...Sunt sigur ca nu sta nici-unul atat (incepand cu directorul si terminand cu femeia de serviciu/portar). Probabil ca daca lucrezi efectiv din 2 in 2 zile iti iese o incarcare de 134%.
  • +13 (13 voturi)    
   hahaha (Luni, 12 august 2019, 12:41)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui mihai2015

   hahaha
 • +17 (21 voturi)    
  Ha ha (Luni, 12 august 2019, 10:38)

  vodatepes [utilizator]

  Fac rectificare bugetara taind de la uni pund la MFP. Pleaca lumea ca vezi chipurile sunt in alta parte salari mai bune. In primul rand calitatea sefilor ce mai sunt prin minister e de zero barat. Se lucreaza prin sistemul cine tipa mai tare are si dreptate. Sunt niste sefi care se poarta ce ultimi mojici.Mai mult de jumatate din sefi sunt adusi de Gherghina care executa ordinele astuia chiar daca e la BNR. Mai este unul adus de Gherghina unul zis Raceu care a fost adus pe timpul PDL cu 4 dosare deschise la Sibiu de catre DNA.E un tip care jigneste urla tipa si a facut ca mai mult de jumatate din directie sa plece. Spune ca nu are oameni? Pai toti fug de el si cati mai are in directie rezista cu medicamente. Domnule Teodorovici ai intii invata pe sefi sa se comporte civilizat cu subalterni si veti avea oameni destui. Da conditi vatamatoare daca aveti unul ca Raceu sigur sunt conditii vatamatoare.
 • +31 (31 voturi)    
  mda (Luni, 12 august 2019, 10:40)

  SoulSearcher [utilizator]

  mai aveti ma de unde ????

  de unde dreq... cand economiile globale incetinesc iar romania are deficitul din ce in ce mai mare...

  "angajati bine pregatiti la ministerul finantelor"

  e ca si cum ai spune "uite un caine care vorbeste"...
 • +27 (27 voturi)    
  adevarul e, ca (Luni, 12 august 2019, 10:43)

  mos ion roata [utilizator]

  pute a nesimtire in toate unitatile subordonate MFP. Deci merita spor pentru conditii vatamatoate mai ales contribuabilii care intra acolo,Functionarii nu au decat sa-si schimbe atitudinea si nu va mai fi cazul de sporuri.
  Avand in vedere salariile nesimtite din sistem de multe ori doar sporul de 15% (care il egaleaza pe cel de antena, alta anomalie) depaseste salariul mediu al fraierilor care le plateste salariile.
 • +34 (34 voturi)    
  Nu inteleg, care sunt acele "conditii vatamatoare" (Luni, 12 august 2019, 10:56)

  bigbrother [utilizator]

  Stresul la munca? Munca multa? Sunt sefi nebuni si pe acolo? "Incarcarea psihica" este considerata conditie vatamatoare? Adevarule este ca aceste conditii vatamatoare apar doar la stat, la privat se merge din petrecere in petrecere iar stresul e doar un moft..

  Si evident cei din mediul privat nu sunt profesionisti in domeniul lor, comparativ cu cei de la stat suntem doar niste fraieri cu diplome, masterate si doctorate care n-ar rezista o zi in mediul competitiv de la stat.

  Rusine celor care cred ca asa ar trebui sa mearga lucrurile, bugetul de stat nu e portofelul vostru sa va luati bani din el cand si cum vreti.
  • +16 (16 voturi)    
   Am explicat eu mai jos ce inseamna (Luni, 12 august 2019, 12:58)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   conditii vatamatoare. Intr-advar, sporul exista conform legislatiei, dar se acorda muncitorilor si acelor persoane care lucreaza in mediu toxic, in gaze, cu acizi, in subsoluri cu mucegai, lipsiti de lumina naturala si cu ventilatie proasta, pentru conditii de munca in radiatii (inclusiv nucleara), fochisiti, muncitori la furnal, oameni care lucreaza in temperaturi ridicate etc.
   In conditiile de fata nu se justifica, economistii stau in birou la Min Finante, nu sunt supusi la conditii vatamatoare.
   Acordarea acestui spor la Min Finante e o inventie a lui Teodorovici sa mai dea bani la pile.
  • +11 (11 voturi)    
   pai daca-s loviti de cifre pe care nu le inteleg (Luni, 12 august 2019, 13:37)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   si normal ca sunt vatamati ....
 • +18 (18 voturi)    
  Bravos, Frantz! (Luni, 12 august 2019, 11:06)

  Codruta N [utilizator]

  Pai sa le dea "spor de importanta", daca-s asa "importanti", NU spor de "conditii vatamatoare"!!
  Care-s, ma rog, "conditiile vatamatoare" pentru acesti birocrati incuiati, plictisiti si, de multe ori, incompetenti? Ca au "incarcare 134 %"? Pai sa vedem: CE :"incarcare" are o camerista la un hotel, in plin sezon"? >:
 • +26 (26 voturi)    
  Conditii vatamatoare la MFinante? (Luni, 12 august 2019, 11:11)

  Silvius88 [utilizator]

  Care ar fi alea? ca trebuie sa munceasca 8 ore?Sa plece acasa daca nu le convine. Exista o generatie intreaga de tineri de 30 de ani care munceste aiurea si care ar putea sa preia toate locurile guzganilor din MFinante si din Vama si din Politie si din Jandarmerie. Cum adica spor de condictii vatamatoare ?Sunt niste excroci.
 • +20 (20 voturi)    
  Mai o taxa (Luni, 12 august 2019, 11:17)

  ABBV [utilizator]

  mai un plus la salariu ....inca una un plus la pensia speciala ....Si vreti sa stam pe aici noi sau copii nostri ? Sigur....!
 • +20 (20 voturi)    
  hai ca ma ia rasul cu conditiile vatamatoare (Luni, 12 august 2019, 11:37)

  bancher [utilizator]

  Da, in sistemul de stat exista acest spor de ,,conditii vatamatoare'', dar el este acordat strict celor care muncesc fizic in conditii grele (ex conditii toxice, lipsa de aer si lumina naturala, umiditate si mucegai etc). Il primesc fochistii, muncitorii care lucreaza pe la subsoluri, cei care stau in conditii toxice sau se expun la tot felul de radiatii.
  Nu se justifica acest spor pentru economisti si cei care au munca de birou. Nu ai ce conditii vatamatoare sa intalnesti intr-un birou de la Min Fin de pe Bd Unirii....il inteleg pe dl Teodorovici ca vrea sa isi fidelizeze unii dintre experti, dar a gasit cel mai neinspirat spor de salarizare posibili din sistemul de stat.
  Si asa isi castiga antipatia populatiei..
  • +11 (11 voturi)    
   Concluzie (Luni, 12 august 2019, 11:50)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   Daca nu exista, trebuie sa asiguram noi conditii vatamatoare. In spiritul legii, sa nu ia sporul pe degeaba.
 • +13 (13 voturi)    
  cand mai zic astia (Luni, 12 august 2019, 11:42)

  Gobelin [utilizator]

  ca salariile mari sunt necesare pentru a atrage oameni onesti si competenti, aduceti-va aminte de Tudorel Toader, Lia Savonea, Mihai Busuioc, Netejoru, Dorneanu, Ciorbea, Adina Florea, etc ... si daca nu-i stiti pe astia de mai sus, amintiti-va de putoarea de sef de la Politia Caracal, ala iesit in pensie speciala cu 12.000 lei/luna inainte sa apuce ministrul sa-l demita! Pe asta sigur o sa vi-l amintiti multa vreme.
 • +16 (16 voturi)    
  sfanta.... (Luni, 12 august 2019, 12:28)

  asada [utilizator]

  ....nerusinare nu are limite si niciteama de ridicol !!! La ce conditi vatamatoare sant supuse "maretele " si "competentele " cadre alcatuite din beizadele ,nepoti si nepoate ,tarfe de toate soiurile,clientela politica si te miri mai ce invartiti !!!! Priviti cu atentie circulatia din Bucuresti in zilele in care guvernul rasplateste cu zile libere gloata de bugetari de toate soiurile !!! Veti constata cu stupoare ca masinile ramase care circula in oras sant din categoria celor ieftine , proprietati ale celor ce muncesc in sectorul privat !!! Cele performante si scumpe sant cu propietarii lor bugetatri plecate la odihna prin tara si aiurea !!! Golania borfasilor PSD-ALDE nu are limite !!!
 • +14 (14 voturi)    
  Prostia si hotia nu au margini !! (Luni, 12 august 2019, 12:50)

  acasa1284285656193 [utilizator]

  cresc salariile celor din Ministerul finantelor pentru conditiile vatamatoare pe care le-au creat poporului roman !
 • +6 (6 voturi)    
  Intrecerea in salarii si bonusuri (Luni, 12 august 2019, 13:18)

  n.dumiritu [utilizator]

  "creștere exponențială a migrării angajaților bine pregătiți din diferite domenii de activitate ale instituției (ex. buget, economic, juridic, achiziții publice, etc.) către alte instituții publice unde pachetul salarial a devenit mai atractiv"

  Unde fug angajatii din finante? Cine (din stat) plateste mai bine? Despre ce "alte structuri cu atribuții similare" este vorba? Cit pot angaja acele "alte structuri", ca sa invoci fuga angajatilor tai acolo? Ori, e o competitie intre cine are lefurile mai mari, pe spatele contribuabilului? Daca cei din finante scriu bugetul, cum sa nu-si taie ei cea mai mare felie? Daca bugetarii au intiietate in buget, poate ca a venit vremea sa recunoastem ca bugetul este in integralitate taxa pentru bunastarea bugetarilor. Pentru a preveni migratia bugetarilor intre "structuri cu atribuții similare" pentru "pachete salariale mai atractive", hai sa nu avem limite la sporuri, bonusuri si alte stimulente, si ne intoarcem la legea "cine are puterea, are si mijloacele de a profita de ea"; edictata la nivel guvernamental, legea bunului-plac va consfinti stadiul concret al guvernamintului.
 • +6 (6 voturi)    
  Vorba poetului si a Phoenicsilor (Luni, 12 august 2019, 13:41)

  fLoreign [utilizator]

  "Patima ce vatema
  Si face din om neom"

  Ar mai lipsi sa le dea cupoane de descantec gratis la mama Omida.
 • +6 (6 voturi)    
  Doamne fereste! (Luni, 12 august 2019, 14:10)

  Klaus_ [utilizator]

  Oamenii astia de la finante sunt incarcati 134% ?! Asta e o mare prostie fabricata de aceeasi incompetenti care isi imagineaza ca ei chiar fac ceva util acolo. Plimba hartii aiurea, fac greseli de care ar rade in hohote orice student la economie, pun popriri pe conturi pt debite de 7 lei (diferenta rezultata tot din erorile lor de calcul), te pun sa stai la cozi interminabile daca vrei sa-ti platesti taxele, pt ca o casiera numara banii alta printeaza chitanta... asta e incarcarea lor. Si in timpul asta evazionistii mari sunt mana in mana cu ei si cu sefii lor, trag tunuri cu decontari fictive de TVA de sute de mii si milioane de euro. Iar acei putini, care sunt buni, care chiar au ceva in cap, se cara. Nu pt un salariu mai mare ci pentru niste colegi si niste sefi normali la cap.
  • +3 (3 voturi)    
   Normal (Luni, 12 august 2019, 16:08)

   vodatepes [utilizator] i-a raspuns lui Klaus_

   Aveti dreptate. Cei care sunt buni au plecat pentru ca cauta colegi normali si sefi normali la cap. Cunosc oameni care au plecat in locuri de munca mai prost platite si cu mai multa munca dar au colegi normali si sefi normali la cap. MFP este populat de pite si pile pline de aere si care trag pisica de coada si toata munca o face o mina de oameni care incet incet pleaca pentru ca nu suporta prostia si nebunia unora. ar trebui ca HN sa solicite de la MFP asa pe luni timp de ultimi 3 ani cate persoane au plecat din minister si ce vechime aveau acele persoane. Veti avea o supriza sa vedeti ca oameni cu vechime si profesonisti au plecat si in locul lor au venit pile cu vechime mica care nici nu au lucrat in domeniul financiar.. Cereti doar numarul si vechimea lor Sa vedeti cati au plecat prin transfer si cati la demisie. Sunt locuri unde un om care facea munca la 3-4 pile de acum. Au adus toti incapabili si i-au fugarit pe cei buni. Prin tipete, urlete, jigniri, presiuni etc. Nici in mediul privat nu exista asemenea comportamente necivilizate. Macar ala e afacerea lui si o cnduce asa cum crede el. Ordinea de zi este jignirea, tipetele . Va dati seama cum un om simplu sa aiba un comportament civilizat daca sefi lor nu il au. Nu exista in MFP un sef care sa spui ca poate fi model pentru angajati. cei care au fost au plecat sau trimisi la pensie fortat. Oricum exista o mare doza de constupatie intelectuala la nivelul MFP
 • +9 (9 voturi)    
  Spor de falimentare (Luni, 12 august 2019, 14:36)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Se acorda putorilor bugetare, clientelei politice si pesedeisto-aldistilor din minister ( = complicilor la distrugerea Ro).
 • +4 (4 voturi)    
  tocmai lor! (Luni, 12 august 2019, 15:33)

  Remarque [utilizator]

  Misiune de audit facuta pe principiul "spune-mi ce vrei sa-ti demonstrez".
  Tocmai in MFP creste salariul cu un spor inventat, cand TOATA activitatea lor ar putea fi inlocuita cu un site!! Dintre toti bugetarii, astia sunt cei mai inlocuibili.
 • +5 (5 voturi)    
  aveam o amica consilier la "dezvoltare" in 2008 (Luni, 12 august 2019, 15:58)

  Itsoc [utilizator]

  Ea castiga 3500 lei + al 13 lea salariu + prima de vacanta iar eu castigam la privat, functie de senior, 2700 lei.

  In Ro privatii sunt sclavii bugetarilor in toate privintele.
 • +4 (4 voturi)    
  am (Luni, 12 august 2019, 16:02)

  andrei1232000 [utilizator]

  auzit ca parca se taiau toate sporurile de conditii grele si vatamatoare. de la ce sa aibe conditii vatamatoare? de la aerul conditionat?
 • +1 (1 vot)    
  134% ? (Marţi, 13 august 2019, 0:25)

  Lu48 [utilizator]

  I-auzi, 134% ! Ȋn situaţia în care numărul angajaţilor în administraţia publică în România este dublu faţă de media europeană.
  Inspecţia Muncii când a făcut ultima oară inspecţie la Ministerul Finanţelor privind respectaea prevederilor din Codul Muncii (comunist) ? La firma noastră privată vine cel puţin o dată pe an. De fiecare data se lasă cu amenzi. Ultima oară pentru că s-au găsit câteva ore suplimetare în plus faţă de cele permis de Codul Muncii şi pentru care nu s-a dat recuperare în termen de 60 de zile.
 • 0 (0 voturi)    
  Excelenta decizie! (Marţi, 13 august 2019, 9:59)

  Jegul Cristian Ioan [utilizator]

  Bravo, Docila!
  Bravo, Chiparosule!

  De muult era strict necesara aceasta crestere de salarii, cei de la MF lucreaza in conditii extrem de toxice si vatamatoare, sporul de 15% este cel mai mic lucru care se poate face pntru ei!

  Stiu bine asta, de cateva ori pe an merg la ANAF: este cumplit pentru noi cei car evenim acolo sa platim, dar trebuie sa fie muult mai rau pentu cei din spatele ghiseelor!
  Sunt niste eroi, cinste dumnealor, merita si spor de 150%, nu doar 15%!!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by