Ce spune prevederea:
"Drepturile salariale aferente personalului aparatului propriu al Ministerului Finanțelor Publice și instituțiilor din subordine se recalculează și se stabilesc, prin derogare de la art. 34 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, cu completările ulterioare, cu aplicarea prevederilor cap. I lit. B ;i cap. II lit. I art. 1 din anexa nr. VIII la Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, începând cu drepturile salariale aferente lunii următoare intrării în vigoare a prezentei ordonanțe."
"Aşa cum rezultă din funcţiile Ministerului Finanţelor Publice, această instituţie gestionează domeniul financiar-fiscal al României, urmărind asigurarea funcţionalităţii întregului sistem organizaţional al statului, prin instituirea cadrului legal pentru colectarea veniturilor publice şi urmărirea cheltuielilor astfel încât să determine stabilitatea bugetară şi, pe cale de consecinţă, a echilibrului social şi economic, elemente care privesc securitatea naţională. Pentru îndeplinirea acestor atribuții, la nivelul Ministerului Finanţelor există format un corp de funcționari de elită cu o experiență semnificativă în domeniul financiar-fiscal al României, al elaborării și avizării proiectelor de acte normative în diferite domenii de activitate, precum și litigiile de contencios administrativ, în special în cele având ca obiect reprezentarea Statului în diferite categorii de litigii de o importanță deosebită", se arată în acea notă de fundamentare.
Potrivit acesteia, activităţile complexe ale Ministerului Finanţelor Publice, precum şi imperativul asigurării unei stabilităţi a personalului specializat din cadrul acestuia justifică acordarea drepturilor salariale reglementate de legislația in vigoare. Acordarea sporului de condiții vătămătoare este de natură să diminueze diferențele salariale față de cele ale personalului din cadrul altor structuri cu atribuții similare.
- De asemenea, în urma unei misiuni de audit realizate în 2017 la nivelul M.F.P. s-a evidențiat existența unui deficit de personal la nivelul activităților specifice M.F.P. (procese operaționale) de 15% din posturilor alocate exclusiv acestor procese, cu concentrarea în zona procesului bugetar (programare, analiza cheltuieli, execuție bugetară) acesta reflectându-se inclusiv în gradul mediu de încărcare a acestui proces (154%).
- Pentru activitățile suport, deficitul de personal este de 7,5% din totalul personalului alocat proceselor suport. Acest deficit are impact nu doar asupra derulării activităților suport dar și asupra modului de derulare a proceselor operaționale/specifice M.F.P.
de unde dreq... cand economiile globale incetinesc iar romania are deficitul din ce in ce mai mare...
"angajati bine pregatiti la ministerul finantelor"
e ca si cum ai spune "uite un caine care vorbeste"...
Avand in vedere salariile nesimtite din sistem de multe ori doar sporul de 15% (care il egaleaza pe cel de antena, alta anomalie) depaseste salariul mediu al fraierilor care le plateste salariile.
Si evident cei din mediul privat nu sunt profesionisti in domeniul lor, comparativ cu cei de la stat suntem doar niste fraieri cu diplome, masterate si doctorate care n-ar rezista o zi in mediul competitiv de la stat.
Rusine celor care cred ca asa ar trebui sa mearga lucrurile, bugetul de stat nu e portofelul vostru sa va luati bani din el cand si cum vreti.
In conditiile de fata nu se justifica, economistii stau in birou la Min Finante, nu sunt supusi la conditii vatamatoare.
Acordarea acestui spor la Min Finante e o inventie a lui Teodorovici sa mai dea bani la pile.
Care-s, ma rog, "conditiile vatamatoare" pentru acesti birocrati incuiati, plictisiti si, de multe ori, incompetenti? Ca au "incarcare 134 %"? Pai sa vedem: CE :"incarcare" are o camerista la un hotel, in plin sezon"? >:
Nu se justifica acest spor pentru economisti si cei care au munca de birou. Nu ai ce conditii vatamatoare sa intalnesti intr-un birou de la Min Fin de pe Bd Unirii....il inteleg pe dl Teodorovici ca vrea sa isi fidelizeze unii dintre experti, dar a gasit cel mai neinspirat spor de salarizare posibili din sistemul de stat.
Si asa isi castiga antipatia populatiei..
Unde fug angajatii din finante? Cine (din stat) plateste mai bine? Despre ce "alte structuri cu atribuții similare" este vorba? Cit pot angaja acele "alte structuri", ca sa invoci fuga angajatilor tai acolo? Ori, e o competitie intre cine are lefurile mai mari, pe spatele contribuabilului? Daca cei din finante scriu bugetul, cum sa nu-si taie ei cea mai mare felie? Daca bugetarii au intiietate in buget, poate ca a venit vremea sa recunoastem ca bugetul este in integralitate taxa pentru bunastarea bugetarilor. Pentru a preveni migratia bugetarilor intre "structuri cu atribuții similare" pentru "pachete salariale mai atractive", hai sa nu avem limite la sporuri, bonusuri si alte stimulente, si ne intoarcem la legea "cine are puterea, are si mijloacele de a profita de ea"; edictata la nivel guvernamental, legea bunului-plac va consfinti stadiul concret al guvernamintului.
Si face din om neom"
Ar mai lipsi sa le dea cupoane de descantec gratis la mama Omida.
Tocmai in MFP creste salariul cu un spor inventat, cand TOATA activitatea lor ar putea fi inlocuita cu un site!! Dintre toti bugetarii, astia sunt cei mai inlocuibili.
In Ro privatii sunt sclavii bugetarilor in toate privintele.
Inspecţia Muncii când a făcut ultima oară inspecţie la Ministerul Finanţelor privind respectaea prevederilor din Codul Muncii (comunist) ? La firma noastră privată vine cel puţin o dată pe an. De fiecare data se lasă cu amenzi. Ultima oară pentru că s-au găsit câteva ore suplimetare în plus faţă de cele permis de Codul Muncii şi pentru care nu s-a dat recuperare în termen de 60 de zile.
Bravo, Chiparosule!
De muult era strict necesara aceasta crestere de salarii, cei de la MF lucreaza in conditii extrem de toxice si vatamatoare, sporul de 15% este cel mai mic lucru care se poate face pntru ei!
Stiu bine asta, de cateva ori pe an merg la ANAF: este cumplit pentru noi cei car evenim acolo sa platim, dar trebuie sa fie muult mai rau pentu cei din spatele ghiseelor!
Sunt niste eroi, cinste dumnealor, merita si spor de 150%, nu doar 15%!!!