Articol actualizat

Daniel Dăianu, despre creșterea pensiilor cu 40%: Deschidem ușa și invităm răul în casă. Atunci sa vedeți atac speculativ pe leu

de F.B.     HotNews.ro
Joi, 31 octombrie 2019, 10:44 Economie | Finanţe & Bănci


Daniel Daianu
Foto: Agerpres
​Creșterea pensiilor cu 40% din septembrie 2020 va duce la mari probleme în anii următori, este de părere Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, fiind prezent la un eveniment organizat de Alpha Bank, împreună cu Banca Națională a României (BNR) și Asociația Română a Băncilor (ARB). Profesorul a precizat că vorbește în nume personal. El crede că cei care iau decizii nu au simțul proporției pentru a înțelege ce efecte va avea acest lucru asupra economiei, în 2020 fiind, de fapt, pusă sămânța pentru saltul din 2021, în termeni de cheltuieli bugetare.

"(Dacă creștem pensiile cu 40% din septembrie 2020 n.r.), invităm mari necazuri. Deschidem ușa și invitam răul în casă. Atunci sa vedeți atac speculativ pe leu. BNR ce sa facă, să măreacă rata de politica monetară? Să intre în stratosferă? Să fim depunctați de agențiile de rating?", a spus Dăianu.

Referindu-se la execuția bugetară publicată miercuri de Ministerul Finanțelor, el a precizat că deficitul bugetar este cu 0,8 puncte procentuale din PIB mai mare decât era consemnat în execuția de anul trecut, pe datele la nouă luni.

„Considerăm că nu ne putem încadra în ținta de deficit. Structura bugetului geme. (…) Datoria publică ai spune ca este încă rezonabilă. Deși aproape s-a triplat față de cea care era în 2007-2008, era 14% atunci, ai zice ca este rezonabilă. Angajamentele sunt copleșitoare (precum creșterea de pensii de la 1 septembrie 2020 cu 40% n.r.). Nu sunt angajamente ipotetice. E vorba de angajamente statuate în acte normative”, a spus Dăianu.

El consideră că mulți nu înțeleg magnitudinea acestor angajamente.

Ce a mai spus joi profesorul Dăianu:

• Am sentimentul că nu există un simt al proporției. În condiții neschimbate, dacă s-ar menține calendarul, suplimentul de procente din PIB ar fi de 3-4% din PIB. Nu vorbim de 0,3-0,4%. Am sentimentul că nu exista sentimentul proporției.

• „Bugetul pe 2020 trebuie să includă corecții. Parametrul cheie ar fi ca deficitul bugetar din 2020 să nu fie mai mare decât în 2019, asumând că în 2019 va fi imposibil să terminăm cu 3%. Noi, la Consiliu (n.red- Consiliul Fiscal, instituție unde Dăianu e președinte), avem o plajă care merge de la 3,4-3,7%, în funcție de supraestimarea veniturilor. Execuția a întărit pesimismul nostru”, a explicat profesorul.

• E campanie electorală, anul viitor va fi un an tot de campanie. Încă sunt multe promisiuni ce creează oamenilor așteptări care sunt nerealiste. Ieșim cu bugetul din matcă.

• Avem o consolidare bugetară care nu mai poate fi amânată.

„Absorbția de fonduri europene capătă o dimensiune nouă, având în vedere recesiunea ce se profilează. Eu nu m-aș hazarda să vorbesc de o criza analogă cu cea din 2008-2009, dar va fi o zdruncinătură, o perioada dificilă. Fondurile europene ar putea sa susțină un nivel al cheltuielilor publice. Ar avea o funcție de stabilizare. Într-o perioadă de recesiune, dacă ai spațiu, îți permiți creșterea deficitului. Neavând spațiu fiscal, absorbția ar sprijini activitatea economică și a sectorului privat. Avem spațiu de manevră mic și deficite gemene”, a mai spus el.

• Nu suntem pe marginea prăpastiei. Depinde de noi să ne corectăm, să ne așteptăm că o să vină o viitură și să fim obligați să luăm măsuri în ceasul 13, când s-ar putea să fie prea târziu.

„Nu există simțul proporțiilor. În ultimii ani am încercat sa nu tăiem unele cheltuieli să nu depășim pragul de deficit. În numeroase state membre UE, principala arie unde s-a umblat pentru deficitul de 3% au fost investițiile. Una e să te ocupi de 0,3-0,4% din PIB și alta de câteva procente”, a mai afirmat Dăianu.

• Și eu sunt pentru creștere de salarii și de pensii. În România sunt foarte joase. Hai să ne uităm ce venituri există în celelalte țări, ce buget au.

„Dacă bugetul în 2020 operează această creștere (de pensii n.r.). Bugetul pe 2020 nu poți să-l faci la jumătatea anului. Cineva trebuie să-l facă. Trebuie să aibă piese de bază. Nu poți să faci un buget și apoi prin rectificări mai vezi. Dacă faci creșterea de la 1 septembrie 2020, nu poți să renunți în 2021, atunci într-adevăr este ca și cum le reduci pensiile”, a arătat el.

• Impactul în 2020 este de 0,7% din PIB doar pe 3 luni (creșterea pensiilor n.r.). Deficitul ar fi de 4%. Eu nu văd cum se poate încheia anul cu deficitul la 3%. În 2021 ne ducem la 5,7% sau poate mai sus.

„Doamne ferește să se întâmple ceva rău în economiile internaționale. Atunci se va vedea că nu avem spațiu fiscal”, a afirmat el.

• N-au vrut nu unii (reforma ANAF n.r.). Când iese totul la iveală trebuie sa transparentizezi toate veniturile și toate averile. Nevoia de a declara totul e binevenită. Așa e și corect.

• A crede ca BNR poate să compenseze derapaje ale politicii bugetare este o naivitate. Efectele pot să fie...

• O țară poate să fie în procedura de deficit excesiv și sa nu aibă probleme pe piețele internaționale. Ne putem imagina țara noastră să nu aibă problemele pe piețele internaționale? Agențiile de rating să ne mențină ratingul? Să nu ne jucăm cu focul.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

26033 vizualizari

 • +18 (30 voturi)    
  nu suntem pe marginea prapastiei (Joi, 31 octombrie 2019, 11:10)

  Itsoc [utilizator]

  nu-i nicio problema, conform sondajelor, romanii vor s-o bage pe viorica, geniul guvernului, in T2 pentru prezidentiale. Nu e nevoie sa ne impinga cineva in prapastie, sarim singuri cu placere.
  • +15 (23 voturi)    
   nu suntem pe margine pt suntem deja in prapastie (Joi, 31 octombrie 2019, 13:29)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   cam asta se intelege ... pt cine vrea sau cine poate intelege

   pomenile de la stat pt bugetari trebuie oprite si inceputa curatenia generala si taiate privilegiile , pensii speciale ,,,.... Nu cu carpa , ci cu toporul..........
   • +12 (16 voturi)    
    Corect! Începând cu numărul de bugetari. (Joi, 31 octombrie 2019, 14:30)

    prec [utilizator] i-a raspuns lui linarel

    Pensiile „„speciale” și interzicerea „pensionării” la 40 de ani.
 • -12 (26 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 31 octombrie 2019, 11:17)

  [anonim]

  • +3 (15 voturi)    
   O corecție: nu trebuie amânat 5-7 ani. (Joi, 31 octombrie 2019, 12:14)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui

   De ce să pompezi 7 ani bani într-o gaură neagră??? Dumneavoastră, dacă aveți rezervorul de la mașină spart, mai băgați combustibil în el????
  • +11 (17 voturi)    
   dar cine te-ar imprumuta pe tine?.. (Joi, 31 octombrie 2019, 12:16)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui

   sa-i ignoram, ca vorbeste intelepciunea populara? :)

   in primul rand, cine te-ar imprumuta? ce garantii oferi ca vei plati ratele? te duci cu buletinul?.. :))
   doi, daca te-ai imprumuta "masiv", cum spui, toti banii intrati in economie subit vor duce la inflatie galopanta. ramai si cu datoria, si cu pantalonii rupti in fund. apoi ai "devaloriza" leul prin blocarea salariilor bugetarilor? pai din contra, bani putini => preturi mai mici.

   deci cred ca mai bine ii asculti mai departe pe astia care stiu despre ce vorbesc. eventual, poate pui mana pe o carte inainte sa deschizi gura.
   • -3 (13 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 31 octombrie 2019, 14:28)

    [anonim] i-a raspuns lui pehash

 • +4 (14 voturi)    
  Toți așa zișii „economiști” zic „bla-bla”, că să (Joi, 31 octombrie 2019, 11:18)

  prec [utilizator]

  fie bine ca să nu fie rău dar unul nu analizează, cum trebuie, sursa deficitului uriaș. GĂSIȚI ȘI ÎNLĂTURAȚI SURSA DEFICITULUI. Statul pizidist a desființat investițiile pentru a-și răsplăti acoliții și votanții. Nu a făcut nici-o investiție pentru a da pensii de mii de euro celor care nu-i bagă la pușcărie și care-i apără: cei din „justiție”, servicii și structuri.
  Nu pe marele „economist” Dăianu l-a țepuit Sima?
 • +7 (13 voturi)    
  Inteleg (Joi, 31 octombrie 2019, 11:24)

  Rdu [utilizator]

  ca singura tema pe care o vede redactia este crestrea pensiilor (mereu completeaza discursul cu: (cresterea pensiilor n.r.)....)
  Dar faptul ca in Romania la o taxare, impozitare a muncii cu peste 45% colectarea la buget este dezastruoasa nu vede? De ce? Ce nu se colecteaza? CAS si CASS de la salariati sau altceva? Poate ne explica si noua....
  In acelasi discurs exista si:
  "Și eu sunt pentru creștere de salarii și de pensii. În România sunt foarte joase. Hai să ne uităm ce VENITURI există în celelalte țări, ce buget au."

  De asemenea: https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-23457710-lucian-croitoru-deficitul-bugetar-zero-acum-daca-colecta-bulgarii-sunt-pentru-cresterea-pensiilor-dar-nu-prin-marirea-taxelor-prin-cresterea-colectarii.htm
 • +7 (17 voturi)    
  Suntem nasol, exista solutii (sunt dure, (Joi, 31 octombrie 2019, 11:47)

  Habermas [utilizator]

  dar sanatoase).

  1. Problema este asta: PSD a facut la guvernare exact ce a facut la audierea Ministrului de Externe propus: BULIBASEALA. DELIBERATA (chiar daca le vine natural, nu a fost obisnuita, a fost clar deliberata). PSD a intrat la guvernare decis sa distruga. A luat la tinta (pt nimicire): investitiile, educatia si ordinea (buna organizare) in general. Asa cum a intrat ISIS in Irak si Siria, asa a intrat PSD in Romania. Scopul a fost acelasi: distrugerea ordinii si trendurilor pro-occidentale si instaurarea unui discretionism violent de sorginte medieval-timpurie (secolul 5 - invazia hunilor) si anti-occidental si anti-civiilizatie si modernism in general, dar pretinzand zilnic ca face exact opusul (ceea ce este de altfel metoda actuala teroristilor si Kremlinului - care este de altfel tot aia).

  2. Solutia este urmatoarea, in 3 etape si este total simpla: exact opusul actiunii PSD dar cu forta inzecita:
  - pe termen imediat: absolut toate masurile necesare pentru stimularea la maxim a investitiilor pe termen scurt, mediu si lung. Impactul nu se va resimti in 2019 decat foarte putin, dar in 2020, bugetul poate fi echilibrat prin intrarile de investitii straine (FDI).
  - pe termen scurt-urgent: scoaterea tuturor bombelor plasat de PSD in educatie, repararea dezechilibrelor generate si in curs, si apoi schimbarea paradigmei educatiei prin adoptarea principiilor performantei si meritocratiei. Da nu "indoit cu apa" ci cu maxima forta. Chiar introducerea testelor standard americane pentru adminterea la studii superioare (SAT, https://en.wikipedia.org/wiki/SAT_college_entrance_test) si post-licenta (GRE, https://en.wikipedia.org/wiki/Graduate_Record_Examinations), plus Engleza intensiv pt toata lumea si studii in Engleza. La fel, criterii de performanta pentru Universitati - de introdus, si apoi scaderea la maxim a implicarii statului in Universitati (ca in SUA).

  Efectul imediat si durabil: schimbarea paradigmei sociale.

  3. ORGANIZARE institutionala.
 • 0 (24 voturi)    
  SI ATUNCI (Joi, 31 octombrie 2019, 12:05)

  jidanul [utilizator]

  Si atunci ce sa faca pensionarii ? Sa traiasca in saracie ca va fi atacat speculativ leul ? Asta este obligatia institutilor financiare ale Statului Roman, incepand cu BNR-ul, sa apere leul de orice atac speculativ si sa asigure obligatoriu si neconditionat siguranta financiara a fiecarui roman din Romania impotriva oricarei tentative de atac asupra monedei nationale si a sigurantei financiare a romanilor din Romania. Si mai avem si SRI si SIE, ele ce pazesc ? Trebuie doar sa lucreze si sa-i apere pe romani impotriva oricarui atac de orice fel. Si inca un lucru, d-le Daianu, mi se pare rusinos ca un profesor sa spuna ca nu poate aia sau celalta, ganditi si faceti sa se poata creste nivelul de trai, puterea de cumparare si sa scada inflatia. Lasati bla-bla-urile, Faceti ! Infaptuiti ! Lucrati !
  • +5 (17 voturi)    
   Nu, problema nu este cresterea pensiilor (Joi, 31 octombrie 2019, 12:19)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

   ci modul cretin (si distrugator pt economia care trebuie sa functioneze sanatos pentru a putea sustine pensiile si orice) in care s-a facut de catre PSD.

   Intr-adevar, viziunea lui Daianu este foarte ingusta, prea redusa doar la finante.
  • +9 (17 voturi)    
   Prin scăderea pensiilor se face referință (Joi, 31 octombrie 2019, 12:44)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

   la pensiile „speciale”. Ălea dublează efortul bugetar al țării, fapt recunoscut de însăși Mulguța când era ea ministreasă!
  • +15 (17 voturi)    
   drepturi si obligatii.. (Joi, 31 octombrie 2019, 13:02)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

   Pai ce sa faca pensionarii?.. sa nu mai voteze in fruntea statului idioti care fac praf politica monetara. "Statul" nu este o entitate sublima, la care ne inchinam si pe care o certam cand nu ne da pensia noastra cea de toate zilele (pe care multi nu o merita). Statul suntem noi. Cum votam la alegeri, cum contribuim la buget, asa primim inapoi.

   Cum iti asterni, asa dormi.
 • +5 (21 voturi)    
  Vrem 200 de lei la pensie.... (Joi, 31 octombrie 2019, 12:42)

  taro [utilizator]

  nu conteaza cat totul costa cu 300-400 de lei in plus pe luna, vrem noi sa vedem acolo niste bani in plus.

  Incearca sa-i explici la o leguma PSD-ista ce este puterea de cumparare. Daca este un atac speculativ la leu o sa cheme politia...
 • +5 (9 voturi)    
  analiza (Joi, 31 octombrie 2019, 12:57)

  gpavel [utilizator]

  d-ul daianu e cunoscut ca un mare specialist in macro economie,dar daca vrei sa nu dezamagesti,si sa iti "reduci"prestigiul ,e bine sa te documentezi ,altfel se poate interpreta ca si alte lucruri spuse sunt gresite!
  exemplul este ca daca sunt crescute pensiile, conform legii pensiilor in vigoare,cresterea e pe 4 luni,nu pe trei din 2019,pentru ca pensia se plateste luna pe luna!deci toate procentele sunt altele.....E singura greseala?!
 • +2 (12 voturi)    
  O impozitare ... (Joi, 31 octombrie 2019, 13:06)

  gamoto [utilizator]

  graduala a pensiilor de contributie plus impozitarea la sange a celor speciale. cat atragerea a cat mai multe fonduri europene pentru investitii, umane sau materiale. cat si importarea de forta de munca, ce va suplini prin impozitare lipsa ei, cred ca ar fi o solutie...
  A, si nu in ultimul rand, renuntatarea la cota unica de impozitare!
  • +6 (12 voturi)    
   De ce importarea de forță de muncă!? (Joi, 31 octombrie 2019, 14:33)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui gamoto

   Facem curățenie prin noua „aristocrație” bugetară, punem asistații la muncă.... Sunt alte soluții.
   • +4 (4 voturi)    
    pentru ca nu lucreaza! (Joi, 31 octombrie 2019, 19:24)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui prec

    Sau lucreaza PROST, mai bine nu-i lasi sa faca nimic, ca fac MAI rau!
    Tu crezi ca au ajuns "asistati social" pt. ca erau niste excelentze in educatie? >:
    Macar astia "importati" vin chiar CA SA munceasca! Vor sa faca si ei un ban, nu pleaca de placere de langa familiile lor - exact asa cum a fost si cu romanii care au plecat!
    Daca ar fi sa lucrez cu cineva, DE DEPARTE as prefera sa lucrez cu un "importat", decat cu o putoare autohtona, careia i-ar sta gandu' numa' la chiul si, eventual, la cum sa mai fure cate ceva!
  • +1 (1 vot)    
   graduala (Vineri, 1 noiembrie 2019, 8:39)

   gpavel [utilizator] i-a raspuns lui gamoto

   cresterea graduala ,elimina stabilirea cuantumului pensiei de valoarea contributiei,deci transformam pensiile de contributie in pensii "speciale"!
 • +5 (13 voturi)    
  nu (Joi, 31 octombrie 2019, 13:18)

  gituca [utilizator]

  Trebuie stiut ca la noi cam 7% din PIB se duce la pensii. In lumea civilizata din UE procentul e in iur de 12%. Deci
  unde trebuie umblat? Ghici!
  • +12 (14 voturi)    
   La pensiile „speciale”. (Joi, 31 octombrie 2019, 14:35)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui gituca

   La pensionările liftelor la 40 de ani.
 • +8 (14 voturi)    
  mare porcarie sa te compari cu alte tari (Joi, 31 octombrie 2019, 13:47)

  CIP03 [utilizator]

  De ce se tot face comparatia salariilor cu celelalte tari?
  Noi votam comunisti si neamuri de cumunisti de 30 ani si avem fumuri in cap de salarii europene!

  Cand o sa producem si noi BMW, VW, Merceds, Audi, Bosh etc cand nu vom mai cumpara struguri din Italia, pere din Olanda si mere din Polonia, sa nu ne mai facem vacantele in Grecia si Turica, abia atunci putem sa avem pretentii de pensii si salarii ca in vest!
 • -5 (13 voturi)    
  Daianu propune taierea pensiilor cu 40%.. (Joi, 31 octombrie 2019, 16:15)

  demaGOGU [utilizator]

  ...la data de 02.09.2020, anuland un drept acordat prin lege de statul roman!

  nu va zbura la CCR.
  • +3 (7 voturi)    
   Care „drept”? (Joi, 31 octombrie 2019, 19:09)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Nu, bugetărică, pensiile „speciale” trebuie interzise, nu tăiate! Desființate. Și banii acordați până acum returnați!
 • +4 (4 voturi)    
  pensii (Joi, 31 octombrie 2019, 18:26)

  GICOMANU [utilizator]

  Două milioane de români nu au lucrat nicio zi în viața lor. Dintre salariați, cei din mediul privat se plâng de distanța mare de acasă la job, iar cei de la Stat de sarcinile dificile și extenuante Acesta este raspunsul la nemunca.
 • +3 (7 voturi)    
  mvaaaiii...! (Joi, 31 octombrie 2019, 19:32)

  Codruta N [utilizator]

  Da' ce RAU o va duce Romania, daca pensionarii n-or sa mai umble ATAT de rupti in cur si morti de foame (cum se intampla acum cu pensionarii "normali", cei carora, dupa 40 de ani de MUNCA, nu le ajunge pensia decat cam la jumatate din venitul considerat "decent")!
  Mai, Daiene! daca tot mori de grija tzarisoarei, nu mai BINE iti tai tu salariul la jumatate? tie si altora ca tine? si renuntati la sporurile NESIMTITE?
  Si NU mai bine impozitati la greu "pensiile speciale", filtrati "sporurile" (care sunt date intr-o NESIMTIRE), recuperati datoriile de la unii precum Ciorbea, TAIATI pensiile celor care au reprimat libertatea romanilor inainte de 1989 (sau le reduceti la "pensia minima:) - samd.?
  Da' la un plan BUN de investitii, care sa produca efecte "in avalansa", v-ati GANDIT?
  Sau singura voastra "gandire" este cum sa salvati tzarisoara, mereu pe spinarile pensionarilor? Da' transformati-i, mai, in "hrana verde" direct, n-o mai dati cotita!
 • +5 (5 voturi)    
  de ce nu incepri cu pensiile speciale maestre (Joi, 31 octombrie 2019, 19:51)

  hopsinoi [utilizator]

  furtul trebuie oprit.
 • +2 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 1 noiembrie 2019, 8:34)

  [anonim]

  • +3 (3 voturi)    
   realitatea se ocolește! (Vineri, 1 noiembrie 2019, 9:04)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui

   Pensiile normale nu sunt o problemă, pt că:

   2 milioane nu muncesc și NU vor avea pensie
   4-5 milioane sunt plecați și vor lua pensie din alte țâri
   2-3 milioane au lucrat la negru și pe salariu minim plus bonuri de masă - vor avea pensie 600 lei, majoratâ cu 40% 840 lei

   Singura problemă va fi câ pensiile speciale și de serviciu vor depăsi, poate au depășit ca sumâ totală, suma pensiilor normale!

   Și aceste pensii de cine sunt plătite? Nu tot de noi? Sau sunt plătite de altă țară?
 • -2 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 1 noiembrie 2019, 8:38)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by