"(Dacă creștem pensiile cu 40% din septembrie 2020 n.r.), invităm mari necazuri. Deschidem ușa și invitam răul în casă. Atunci sa vedeți atac speculativ pe leu. BNR ce sa facă, să măreacă rata de politica monetară? Să intre în stratosferă? Să fim depunctați de agențiile de rating?", a spus Dăianu.
• Am sentimentul că nu există un simt al proporției. În condiții neschimbate, dacă s-ar menține calendarul, suplimentul de procente din PIB ar fi de 3-4% din PIB. Nu vorbim de 0,3-0,4%. Am sentimentul că nu exista sentimentul proporției.
• „Bugetul pe 2020 trebuie să includă corecții. Parametrul cheie ar fi ca deficitul bugetar din 2020 să nu fie mai mare decât în 2019, asumând că în 2019 va fi imposibil să terminăm cu 3%. Noi, la Consiliu (n.red- Consiliul Fiscal, instituție unde Dăianu e președinte), avem o plajă care merge de la 3,4-3,7%, în funcție de supraestimarea veniturilor. Execuția a întărit pesimismul nostru”, a explicat profesorul.
• E campanie electorală, anul viitor va fi un an tot de campanie. Încă sunt multe promisiuni ce creează oamenilor așteptări care sunt nerealiste. Ieșim cu bugetul din matcă.
• Avem o consolidare bugetară care nu mai poate fi amânată.
„Absorbția de fonduri europene capătă o dimensiune nouă, având în vedere recesiunea ce se profilează. Eu nu m-aș hazarda să vorbesc de o criza analogă cu cea din 2008-2009, dar va fi o zdruncinătură, o perioada dificilă. Fondurile europene ar putea sa susțină un nivel al cheltuielilor publice. Ar avea o funcție de stabilizare. Într-o perioadă de recesiune, dacă ai spațiu, îți permiți creșterea deficitului. Neavând spațiu fiscal, absorbția ar sprijini activitatea economică și a sectorului privat. Avem spațiu de manevră mic și deficite gemene”, a mai spus el.
• Nu suntem pe marginea prăpastiei. Depinde de noi să ne corectăm, să ne așteptăm că o să vină o viitură și să fim obligați să luăm măsuri în ceasul 13, când s-ar putea să fie prea târziu.
„Nu există simțul proporțiilor. În ultimii ani am încercat sa nu tăiem unele cheltuieli să nu depășim pragul de deficit. În numeroase state membre UE, principala arie unde s-a umblat pentru deficitul de 3% au fost investițiile. Una e să te ocupi de 0,3-0,4% din PIB și alta de câteva procente”, a mai afirmat Dăianu.
• Și eu sunt pentru creștere de salarii și de pensii. În România sunt foarte joase. Hai să ne uităm ce venituri există în celelalte țări, ce buget au.
„Dacă bugetul în 2020 operează această creștere (de pensii n.r.). Bugetul pe 2020 nu poți să-l faci la jumătatea anului. Cineva trebuie să-l facă. Trebuie să aibă piese de bază. Nu poți să faci un buget și apoi prin rectificări mai vezi. Dacă faci creșterea de la 1 septembrie 2020, nu poți să renunți în 2021, atunci într-adevăr este ca și cum le reduci pensiile”, a arătat el.
• Impactul în 2020 este de 0,7% din PIB doar pe 3 luni (creșterea pensiilor n.r.). Deficitul ar fi de 4%. Eu nu văd cum se poate încheia anul cu deficitul la 3%. În 2021 ne ducem la 5,7% sau poate mai sus.
• A crede ca BNR poate să compenseze derapaje ale politicii bugetare este o naivitate. Efectele pot să fie...
• O țară poate să fie în procedura de deficit excesiv și sa nu aibă probleme pe piețele internaționale. Ne putem imagina țara noastră să nu aibă problemele pe piețele internaționale? Agențiile de rating să ne mențină ratingul? Să nu ne jucăm cu focul.
pomenile de la stat pt bugetari trebuie oprite si inceputa curatenia generala si taiate privilegiile , pensii speciale ,,,.... Nu cu carpa , ci cu toporul..........
Cand PSD face cretinismele nu caraie in front! Cum poporul vede ca PSD sunt cretini si ii elimina, apar la TV (tot ale PSD) si incep sa ne explice ei cat de grava e situatia si de ce cei non-PSD ar trebui sa se sacrifice cu austeritate si alte prostii.
Eu daca as fi PNL sau USR ajunsi proaspat la putere as ignora toate alarmismele PSD-istilor din BNR sau securitate si M-AS IMPRUMUTA MASIV. De la 60% din PIB la 200% din PIB si banii aia i-as investi pe bune si ar ridica economia cu ei. Incet incet prin necresterea salariilor la stat as devaloriza leul si as aduce salariile la stat acolo unde le e locul, dar in 5-7 ani. Prin devalorizare. Pe masura ce statul ar pierde angajati i-as retribui pe cei utili ca in Occident,.
NU cumva sa faceti ce va sfatuieste Manole sau Daianu.
in primul rand, cine te-ar imprumuta? ce garantii oferi ca vei plati ratele? te duci cu buletinul?.. :))
doi, daca te-ai imprumuta "masiv", cum spui, toti banii intrati in economie subit vor duce la inflatie galopanta. ramai si cu datoria, si cu pantalonii rupti in fund. apoi ai "devaloriza" leul prin blocarea salariilor bugetarilor? pai din contra, bani putini => preturi mai mici.
deci cred ca mai bine ii asculti mai departe pe astia care stiu despre ce vorbesc. eventual, poate pui mana pe o carte inainte sa deschizi gura.
Problema din contra, intrucat parca acum cateva zile FED scadea dobanda de referinta este ca NU SE MAI INHAMA prostimea la credite. Asa ca daca eu personal cand toti luau credite si apartamente n-am luat acum cand toti se feresc de nu mai poate FED sa ridice la 3-4% dobanda de referinta ca pica economia globala ACUM as lua!!!
Si daca as face infrastructura gen autostrazi si parcari banii ar intrat treptat in economie si in loc de inflatie as obtine deflatie si crestere reala economica.
Ini nici un caz nu mi-as da cu tesla in ##aie asa cum binevoitori sfatuiesc de 30 de ani marii economisti pe cei de dreapta cum pun mana pe o maneta a puterii, dar niciodata pe FSNisti!
Nu pe marele „economist” Dăianu l-a țepuit Sima?
Dar faptul ca in Romania la o taxare, impozitare a muncii cu peste 45% colectarea la buget este dezastruoasa nu vede? De ce? Ce nu se colecteaza? CAS si CASS de la salariati sau altceva? Poate ne explica si noua....
In acelasi discurs exista si:
"Și eu sunt pentru creștere de salarii și de pensii. În România sunt foarte joase. Hai să ne uităm ce VENITURI există în celelalte țări, ce buget au."
De asemenea: https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-23457710-lucian-croitoru-deficitul-bugetar-zero-acum-daca-colecta-bulgarii-sunt-pentru-cresterea-pensiilor-dar-nu-prin-marirea-taxelor-prin-cresterea-colectarii.htm
1. Problema este asta: PSD a facut la guvernare exact ce a facut la audierea Ministrului de Externe propus: BULIBASEALA. DELIBERATA (chiar daca le vine natural, nu a fost obisnuita, a fost clar deliberata). PSD a intrat la guvernare decis sa distruga. A luat la tinta (pt nimicire): investitiile, educatia si ordinea (buna organizare) in general. Asa cum a intrat ISIS in Irak si Siria, asa a intrat PSD in Romania. Scopul a fost acelasi: distrugerea ordinii si trendurilor pro-occidentale si instaurarea unui discretionism violent de sorginte medieval-timpurie (secolul 5 - invazia hunilor) si anti-occidental si anti-civiilizatie si modernism in general, dar pretinzand zilnic ca face exact opusul (ceea ce este de altfel metoda actuala teroristilor si Kremlinului - care este de altfel tot aia).
2. Solutia este urmatoarea, in 3 etape si este total simpla: exact opusul actiunii PSD dar cu forta inzecita:
- pe termen imediat: absolut toate masurile necesare pentru stimularea la maxim a investitiilor pe termen scurt, mediu si lung. Impactul nu se va resimti in 2019 decat foarte putin, dar in 2020, bugetul poate fi echilibrat prin intrarile de investitii straine (FDI).
- pe termen scurt-urgent: scoaterea tuturor bombelor plasat de PSD in educatie, repararea dezechilibrelor generate si in curs, si apoi schimbarea paradigmei educatiei prin adoptarea principiilor performantei si meritocratiei. Da nu "indoit cu apa" ci cu maxima forta. Chiar introducerea testelor standard americane pentru adminterea la studii superioare (SAT, https://en.wikipedia.org/wiki/SAT_college_entrance_test) si post-licenta (GRE, https://en.wikipedia.org/wiki/Graduate_Record_Examinations), plus Engleza intensiv pt toata lumea si studii in Engleza. La fel, criterii de performanta pentru Universitati - de introdus, si apoi scaderea la maxim a implicarii statului in Universitati (ca in SUA).
Efectul imediat si durabil: schimbarea paradigmei sociale.
3. ORGANIZARE institutionala.
Intr-adevar, viziunea lui Daianu este foarte ingusta, prea redusa doar la finante.
Cum iti asterni, asa dormi.
Incearca sa-i explici la o leguma PSD-ista ce este puterea de cumparare. Daca este un atac speculativ la leu o sa cheme politia...
exemplul este ca daca sunt crescute pensiile, conform legii pensiilor in vigoare,cresterea e pe 4 luni,nu pe trei din 2019,pentru ca pensia se plateste luna pe luna!deci toate procentele sunt altele.....E singura greseala?!
A, si nu in ultimul rand, renuntatarea la cota unica de impozitare!
Tu crezi ca au ajuns "asistati social" pt. ca erau niste excelentze in educatie? >:
Macar astia "importati" vin chiar CA SA munceasca! Vor sa faca si ei un ban, nu pleaca de placere de langa familiile lor - exact asa cum a fost si cu romanii care au plecat!
Daca ar fi sa lucrez cu cineva, DE DEPARTE as prefera sa lucrez cu un "importat", decat cu o putoare autohtona, careia i-ar sta gandu' numa' la chiul si, eventual, la cum sa mai fure cate ceva!
unde trebuie umblat? Ghici!
Noi votam comunisti si neamuri de cumunisti de 30 ani si avem fumuri in cap de salarii europene!
Cand o sa producem si noi BMW, VW, Merceds, Audi, Bosh etc cand nu vom mai cumpara struguri din Italia, pere din Olanda si mere din Polonia, sa nu ne mai facem vacantele in Grecia si Turica, abia atunci putem sa avem pretentii de pensii si salarii ca in vest!
nu va zbura la CCR.
Mai, Daiene! daca tot mori de grija tzarisoarei, nu mai BINE iti tai tu salariul la jumatate? tie si altora ca tine? si renuntati la sporurile NESIMTITE?
Si NU mai bine impozitati la greu "pensiile speciale", filtrati "sporurile" (care sunt date intr-o NESIMTIRE), recuperati datoriile de la unii precum Ciorbea, TAIATI pensiile celor care au reprimat libertatea romanilor inainte de 1989 (sau le reduceti la "pensia minima:) - samd.?
Da' la un plan BUN de investitii, care sa produca efecte "in avalansa", v-ati GANDIT?
Sau singura voastra "gandire" este cum sa salvati tzarisoara, mereu pe spinarile pensionarilor? Da' transformati-i, mai, in "hrana verde" direct, n-o mai dati cotita!
2 milioane nu muncesc și NU vor avea pensie
4-5 milioane sunt plecați și vor lua pensie din alte țâri
2-3 milioane au lucrat la negru și pe salariu minim plus bonuri de masă - vor avea pensie 600 lei, majoratâ cu 40% 840 lei
Singura problemă va fi câ pensiile speciale și de serviciu vor depăsi, poate au depășit ca sumâ totală, suma pensiilor normale!
Și aceste pensii de cine sunt plătite? Nu tot de noi? Sau sunt plătite de altă țară?