​Anatomia unei erori din sistemul de pensii. Deciziile care ne-au adus aici

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, 10:28 Economie | Finanţe & Bănci


Mai puțini bani
Foto: Pixabay
Ai ieșit la pensie după 2013, vrei pensie mai mare, și te gândești la acel procent de 40%. Dar știi de ce nu e la fel de mare pensia ta, comparativ cu cei care au ieșit din câmpul muncii în anii de după tine, deși aveți același punctaj? Ei bine, există o Ordonanță de Urgență dată de Guvernul Ponta, care se aplică acum. Practic, pensia inițială nu depinde de valoarea punctului de pensie, ci de câștigul salarial mediu brut din economie cu 2 ani în urmă față de momentul pensionării tale. Astfel au apărut discrepanțe între pensii, iar mulți sunt dezavantajați. Adică iau mai puțini bani decât ar trebui.

În luna ianuarie 2013, Guvernul Ponta a adoptat Ordonanța de urgență nr. 1. Pe lângă semnătura lui Victor Ponta, mai apar cele ale Marianei Câmpeanu, Adriana Doina Pană, Daniel Chiţoiu, Liviu Voinea, Mircea Duşa și Radu Stroe.

Atunci s-a introdus în legea pensiilor un așa-numit „indice de corecție” prin care să se calculeze pensiile, concomitent cu mărirea punctului de pensie de la 732,8 lei, la 762,1 lei.

Am încercat să înțelegem care a fost motivul, iar nota de fundamentare nu doar că este seacă, dar lipsesc și informații cu privire la impact bugetar. (Vezi documentul).

Contactată de HotNews.ro, Mariana Câmpeanu, care era ministru al Muncii la acea vreme, nu a dorit să comenteze.

Senzația unor specialiști e că înainte de 2010, punctul de pensie era procent din salariu și probabil au observat că pe noua lege nu se mai întâmplă așa. Astfel, au rezultat niște discrepanțe între ceea ce era în trecut și au vrut să împace și capra și varza.

E adevărat, atunci această Ordonanță i-a avantajat pe cei deja pensionați, nu și pe următorii.

Prin acea OUG s-a întâmplat ca pensia inițială să nu depindă de valoarea punctului de pensie, ci de câștigul salarial mediu brut din economie cu 2 ani în urmă față de momentul pensionării acelei persoane.

Cu alte cuvinte, cei nou pensionați, deși au cotizat la fel, vor primi mai mult decât cei pensionați în anii precedenți.

Bogdan Dumitrescu de la Consiliul Fiscal spunea anul trecut că această modificare a formulei de calcul a rupt legătura dintre determinarea inițială a pensiei pe baza punctului de pensie și este de natură a crea diferențe relevante între pensionari cu punctaje identice, dar care s-au pensionat în ani diferiți. Mai mult aceste diferențe se pot majora în timp.


HotNews.ro a discutat cu Bogdan Dumitrescu pentru a înțelege mai bine situația.

Nu este obligatoriu ca cineva care iese azi la pensie să primească mai puțin decât cel care iese anul viitor, dar acest lucru s-a întâmplat în practică în ultimii ani, spune Bogdan Dumitrescu.

 • Ar fi putut să fie și invers dacă punctul de pensie ar fi crescut mai mult decât dinamica salariilor, doar că în practică nu a fost.

„E adevărat că în anul 2013 s-a introdus această ineficiență, în sensul valorizării punctajului de la momentul ieșirii la pensie la nivelul unui procent din salariul mediu brut, dar introducerea indicelui de corecție a avantajat pe toată lumea. A avantajat pe toată lumea, dar pe unii mai mult decât alții”, explică el.

 • Acum, cineva care s-a pensionat în 2019 va avea o pensie mai mare cu circa 12%, decât cineva care s-a pensionat în 2014, iar în timp distorsiunile au potențialul să se majoreze.
Noua lege a pensiilor va face corecțiile necesare abia în 2021

Noua lege a pensiilor, adoptată în 2018 și publicată în Monitorul Oficial, după ce a trecut prin Parlament, în ianuarie 2019, prevede, pe lângă celebrele măriri ale punctului de pensie cu 15% în 2019, care a fost, și 40% în 2020.

Noua formulă de calcul din 2021 este: Pensie = Punctaj total * Valoare punct de referință (VPR). VPR = Valoare punct din 2021 / 25 = 75 de lei.

Conform unei prezentări a lui Bogdan Dumitrescu, aceasta generează pensii egale la punctaje totale egale.

Presupune o recalculare a tuturor pensiilor și îndreptarea inechităților generate de vechea formulă.Noua formulă de calcul va crește pensiile cu până la 31%, chiar dacă s-ar aplica înainte de 2021


„Prin noua formulă pensia nu poate să scadă. Ideea de a trece la noua formulă este foarte bună, însă corectarea problemelor din trecut necesită creșteri între 0 – 31% ale pensiilor și implicit costuri bugetare destul de mari”, a mai arătat Bogdan Dumitrescu.

 • În noua formulă indicele de corecție dispare și prin urmare nu mai rezultă aceste probleme.
 • Pensia va fi determinată în funcție de punctajul total care se valorizează la nivelul punctului de referință.

„Această formulă se poate aplica încă de acum, împărțind punctul de pensie la 25. Se poate face trecerea la noua formulă și fără să crești mai întâi punctul de pensie cu 40%”, explică reprezentantul Consiliului Fiscal.

În concluzie, spune el, poate mai întâi ar fi trebuit rezolvată această discrepanță, și abia mai apoi să crească pensiile procentual cu cât se dorește, deși 40% într-un singur an este prea mult din perspectiva efortului bugetar.

Avertismentele din ultima perioadă, ale diferiților economiști, cu privire la buget arată că situația de la finanțe ar deveni o problemă pentru întreaga economie dacă pensiile cresc cu 40% din 2020: inflație, leu în depreciere etc. Pentru plata pensiilor mărite cu acest procent, statul va trebui să se împrumute mai mult și la costuri mai mari și vor fi mai puțini bani pentru educație, sănătate, cercetare-dezvoltare, infrastructură.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

53081 vizualizari

 • +24 (34 voturi)    
  desființarea pensiilor „speciale”!!! (Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, 10:58)

  Tayen [utilizator]

  Judecarea și condamnarea celor găsiți vinovați de inițierea și aprobarea acestora!
  Reducerea aparatului bugetar la jumătate și a nivelului salariilor cu 50%!
  Interzicerea pensionării înainte de vîrsta legală. Și după ce s-au desființat aceste ilegalități, se poate trece și la mărirea generală a pensiilor.
  Să nu uităm niște principii: cel mai mare salariu și cea mai mare pensie a celor ce-au lucrat la stat să fie dată de cea a președintelui!
  Cui nu-i convine, sectorul privat abia îl așteaptă!
  Și în ceea ce-i privește pe bugetari, media lor salarială să nu fie mai mare față de a celor din privat decît este acest raport în restul Europei, dacă o fi!!!
  • +2 (18 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, 11:25)

   [anonim] i-a raspuns lui Tayen

   • +10 (18 voturi)    
    „Muncitori” la stat!???? (Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, 12:26)

    Tayen [utilizator] i-a raspuns lui

    Ce nu-i corect? Bugetarul să aibă voucher de vacanță mult mai mare cât au salariul 1,2 milioane lucrători la privat!???
    Copii și familii au și cei care muncesc pe salariul minim pentru a avea un analfabet de gardian public 6000 de lei salariul.
    Doi la mînă, locuri de muncă sunt, nu vor rămâne șomeri!
    • +5 (7 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, 13:07)

     [anonim] i-a raspuns lui Tayen

     • +2 (2 voturi)    
      Nu-i OK. DELOC NU-I O.K.! (Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, 16:59)

      Tayen [utilizator] i-a raspuns lui

      De ce redusul de gardian public să ia salariu de 6000 de lei????? NU, NU!!!
   • 0 (0 voturi)    
    Berlin zici.. (Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, 17:42)

    sareta [utilizator] i-a raspuns lui

    Nemti prosti (ca de obicei) ,sa vina sa vada primaria Constanta cum se descurca cu 10 qameni mai putini ca la Berlin!
  • -1 (23 voturi)    
   vise (Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, 11:40)

   jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

   Romanul este si va fi o putoare care va sta mereu cu mana intinsa la stat!
   • -1 (3 voturi)    
    La bugetari te referi! (Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, 17:19)

    Tayen [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

    Să fie clar!
 • +15 (15 voturi)    
  Fals (Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, 11:06)

  democtrates [utilizator]

  Oricum, pensionarii au fost si vor fi partea vitregita a populatiei.Ia sa se taie din salariile bugetarilor(au crescut enorm anii trecuti), nu produc nimic dar primesc salarii mai mari ca cei de la privat care efectiv aduc banii la buget. Ia sa se taie pensiile speciale pe criteriul contributivitatii si sa vezi cum o sa fie bani la buget. Ia sa reducem nr. parlamentarilor iarasi vin bani la buget. ia sa-i punem pe asistatii sociali(nu ma refer la cei intr-adevar indreptatiti) sa lucreze iarasi vin bani la buget. Ia sa eradicam lucrul la negru si iarasi vin bani la buget. Se poate deci numai sa se vrea.
  • +5 (7 voturi)    
   As adauga (Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, 12:36)

   Rdu [utilizator] i-a raspuns lui democtrates

   si colectarea la buget a tuturor taxelor si impozitelor in mod corect si eficient. Avem cea mai proasta colectare(nu ma refer la marimea taxelor si impozitelor ci la cele existente conform legilor) din Europa! Am inteles ca doar cresterea cu 10 procente din ceea ce trebuie sa se colecteze (din care lipsesc vreo 30 de procente) ar aduce vreo 6 miliarde la buget! De ce se vorbeste atat de putin despre asta.Sunt deranjate persoane prea importante din toate partidele?
 • +10 (16 voturi)    
  furtu; ceror care nu contribuie la fondul de pensi (Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, 11:35)

  hopsinoi [utilizator]

  i cu ajutorul politicului corupt si mafiot.

  mafia PSDUDMRALDEPNL a creat aceasta situatie penala.
 • +2 (32 voturi)    
  Pensiile si USR-ul (Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, 11:49)

  Krokus [utilizator]

  Nicu Falcoi senator de la USR este pensionar de la varsta de 45 de ani,primeste 3000 de lei pensie lunara + 8300 salar de la parlament.
  Voi mai credeti in USR ? eu nu !
  • +1 (19 voturi)    
   declaratii de avere (Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, 15:30)

   Krokus [utilizator] i-a raspuns lui Krokus

   Cei care nu le comvine ce am scris,verificati la declaratiile de avere camera deputatiilor,Nu uita ca are acuma 52 de ani si a intrat in parlament in urma cu 3 ani cand era deja pensionar !!
   Ce tara este asta unde poporul isi alege reprezentantii astfel de oameni care ies la pensie anticipat cu pensii speciale sau cum vrea el sa o numeasca / ....
   • -1 (5 voturi)    
    Mda (Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, 18:08)

    gamma [utilizator] i-a raspuns lui Krokus

    E de vina USR-ul ca are un pensionar de lux in partid si nu-i de vina PSD-ul care a dat legea.

    Nu mai tin fitilele astea .
    • 0 (2 voturi)    
     notiunea de dreptate (Duminică, 1 decembrie 2019, 7:20)

     Krokus [utilizator] i-a raspuns lui gamma

     Nu ai inteles nimic in cei 30 de ani de la revolutie trecuti.
     Nu te poti auto-intitula partidul celor corecti care va indrepta nedreptatiile facute de PSD si PNL cand tu ai cel putin 2 oameni in functii de conducere in partid care nu respecta regulile,este vb de dan barna si nicu falcoi.
     Dan barna a afirmat ca isi asuma raspunderea pt esecul din alegeri si ... a fugit sa ceara votul simpatizantiilor,pai asa se procedeaza daca esti om de onoare ?
     Acum cateva zile un IT-ist din TM s-a aruncat de la etajul 5 pt ca nu a terminat proiectul primit ,asta inseamna sa iti asumi raspunderea.Nu cer acelasi lucru,bunul simt iti dicta sa renunti la conducerea partidului USR,mai ales ca ai pierdut in fata lui viorica vasilica ..,dar voi astia care nu sunteti de acord cu mine,28 de indivizi pana acuma sunteti facuti din acelasi aluat ca dan barna si nicu falcoi ! ADICA USR-isti . Asa a inceput si partidul comunist in Rusia..
   • +1 (3 voturi)    
    / (Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, 18:26)

    /./ [utilizator] i-a raspuns lui Krokus

    Cine a votat legea aia care l-a scos pe el la pensie asa devreme, aud??Sa fie cumva PSD+PNL+UDMR+ALDE+....adica toti cei care au condus tara asta de 30 de ani??Ce vina are omul ca legea ii permitea sa iasa la pensie asa devreme?Sa mai si zicem ca omul a fost pilot pe avioanele alea MIG21 care tot cadeau si inca mai cad, oare pensia aia de 3000 ron e meritata comparativ cu pensiile magistratilor care sunt de vro 8 ori mai mari si nu au avut nici un risc??Voi chiar credeti ca manipularile astea ordinare venite de la vechile partide care au condus 30 de ani tara tin la toti?
   • +3 (5 voturi)    
    sa iti mai zic (Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, 18:33)

    /./ [utilizator] i-a raspuns lui Krokus

    Tu ti-ai risca viata ca pilot pe un MIG 21 pentru o pensie de 3000 ron pe luna??Cati cititori si-ar risca viata pentru suma asta??Stii cate MIG-uri s-au prabusit in ultimi 30 de ani si cati piloti au murit??USR chiar sunt singurii care se opun iesiri la pensie asa devreme.Va e frica de USR ca nu mai puteti fura, nu??De asta e disperarea asta asa mare cu dezinformarea.E baieti sa va fie frica, chiloti sa tremure pe voi.
   • +3 (7 voturi)    
    Plimba ursu'.. (Duminică, 1 decembrie 2019, 2:25)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Krokus

    Nu are pensie speciala A fost pilot militar. Vroiai sa piloteze pana la 65 de ani? Omul asta si-a riscat viata 20 de ani pentru tara lui. Isi merita pensia. Cati se pot lauda cu asa ceva?
    • 0 (4 voturi)    
     ce si-a riscat? (Duminică, 1 decembrie 2019, 2:58)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     Viata la parada de ziua nationala?

     Poate ramane ANGAJAT si pe alt post, eventual fara sporuri de "risc". Valabil si pentru vajnicii politisti. In alte meserii, muncitor constructii de ex, cine mama dracului te pensioneaza la 45? Am dat un exemplu care este legat de capacitatea fizica / varsta.
     • 0 (2 voturi)    
      multi viteji din tastatura.. (Duminică, 1 decembrie 2019, 10:38)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

      Vestea buna este ca sunt posturi libere non-stop in armata...Toti doritorii de pensii militare pot sa aplice chiar azi.

      Este angajat pe alt post si acum.
      • 0 (2 voturi)    
       yeah right (Duminică, 1 decembrie 2019, 17:48)

       Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui pehash

       Ti-am dat un exemplu concret si-ti mai pot da. Comentarii argumentate, ai?
     • +1 (1 vot)    
      nu gandesti drept (Marţi, 3 decembrie 2019, 18:14)

      razeshu [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

      A riscat mult mai mult decat un garcea smenar ascuns in bischeti cu radarul de luat spaga pana la inaintata varsta a pensionarii de 45 de ani.
      Nu mai amesteca borcanele aiurea, tu nu crezi in USR ca are un pilott militar pensionar ? Pai du-te nene linistit la ailalti ca acolo e plin de beizadele, "secretare" impinse in Parlament si alti ilustri ca Ciolacu cu experienta lui academica ,... . Sau mergi la Alde, sunt multi valorosi si acolo, ce te plangi, oferta e variata, ai de unde alege.
    • -2 (4 voturi)    
     ca si basila (Duminică, 1 decembrie 2019, 7:30)

     Krokus [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     si falcoi si basila au un element comun : le-a facut placere sa-i viziteze pe cei de la contra informatii.CI
     In rest este normal sa iesi la pensie atat de repede,de aceea ne scaldam in mizeria asta morala de 30 de ani !
  • +4 (6 voturi)    
   Nicu Falcoi a fost pilot de supersonice (Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, 22:28)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Krokus

   Daca tu crezi ca un pilot poate zbura pana la 60 de ani te inseli. Sincer sa fiu pensia aia mi se pare modica.
   Iar salariul de la Parlament nu are nici-o legatura cu pensia. De altfel cred ca nu se numeste salariu ceea ce primesc parlamentarii ci indemnizatie. Juridic e alta mancare de peste!
 • +3 (9 voturi)    
  Nu (Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, 12:39)

  Rdu [utilizator]

  cred ca aceasta e problema! Daca are pensie si are si un alt job este corect. Daca are privilegii (pensie calculata altcumva decat pe baza de contriutivitate) in urma unui job (parlamentar, primar,...etc) atunci apare o inegalitate.
 • +4 (14 voturi)    
  se cauta (Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, 13:25)

  gpavel [utilizator]

  se cauta eventuale erori,se incearca sa se invrajbeasca intre ei pensionarii,.....,poate in felul acesta, sa nu mai fie cu" pagube"electorale mari anularea cresterii de 40%!
  • +1 (1 vot)    
   Ar trebui atunci (Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, 22:05)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   să se aplice INVERS: la 1 septembrie 2020 să se facă trecerea la noua formulă și să se calculeze impactul și apoi să se majoreze valoarea punctul de referință, în funcție de inflație anual conform legii.
 • +2 (2 voturi)    
  o parere (Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, 17:44)

  anion [utilizator]

  „Această formulă se poate aplica încă de acum, împărțind punctul de pensie la 25. Se poate face trecerea la noua formulă și fără să crești mai întâi punctul de pensie cu 40%”. Este foarte corecta observatia autorului. In plus nu inteleg de ce se asteapta 2022 sa avem un VPR de 75? De ce nu avem in anul 2020 un VPR=1265/25=50,6?. Deciziile tuturor pensionarilor includ si totalul punctelor acumulate de-a lungul stagiilor de munca. Ce sa mai recalculezi la punctaul total?
 • 0 (2 voturi)    
  problema este reala (Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, 17:55)

  ..13 [utilizator]

  Si rezolvarea ei creaza alta problema.

  Este exact conform celor afirmate de unii economisti ca atunci cand statul se implica in rezolvarea unei probleme intotdeauna, dar intodeauna, genereaza alte noi probleme.

  Clar situatia indica tratament inegal - discrimiare intre pensionari - iar ajustarea insemna o alta gaura in fondul de pensii care se adauga altora.

  De aceea politicile publice - indiferent de sectorul carora li se aplica - inseamna o imensa responsabilitate si trebuiesc gandite cu atentie - nu pe repede inainte cum s-a intamplat pe vreme odiosului pesede unde dezbaterea, dialogul a lipsit
 • +1 (3 voturi)    
  propaganda lucreaza la greu! (Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, 20:56)

  miculescu-rucar [utilizator]

  nu sunt bani ptr "para-ndarat"!
  dar, se va face rost de bani ptr achitarea datoriilor din campania electorala,PAS CU PAS!
  -Pasul 1, demonizarea pensionarilor si a bugetarilor
  -Pasul 2,taierea pensiilor si a salariilor bugetarilor
  -Pasul 3, relocarea sumelor astfel disponibilizate catre cheltuiei generatoare de "para-ndarat"
  Reteta elaborata si implementata de petrov si partidul lui, care se regaseste in pnl; au taiat pensiile si salariile si banii astfel disponibilizati au fost directionati catre anrp, unde oamenii petrovului- nelutu mexicanu cu crinuta, cocosul si cu lenuta, stelu cu toti, bica , teodorescu pnl, diacomatu, simu-schiopul i-au halit cat ai zice petrov!
  sau tot specialitate pnl, para-ndarat luata de ministrul finantelor vladescu si finul lui cu muci-n freza, caruia i-a luat si nevasta!
 • +1 (5 voturi)    
  Interesant cum este privită aceasta (Sâmbătă, 30 noiembrie 2019, 21:34)

  Observatory [utilizator]

  Lege peste lege și para lege a pensionarilor .
  La privat sau la stat , plătește coeficientul de contribuție in funcție de valoarea câștigului .
  De ce se diferențiază privatul de stat ?
  Poți câștiga de ex. 6000 la stat ca sinlanpruvat ( ca exemplu) la cei 6 mii plătești contribuția la pensie .
  Când te pensionezi Primești calculul la câți bani ai contribuit, fără diferențe de nici o culoare !
  Referitor la pensii speciale: cei de la butoane nu vor sa corecteze sau anuleze aceasta mare mizerie, complect greșita dar cumprofituri uriasenpentru cei de la butoane in trecut , prezent și viitor.

  Ca fapt divers: “ Cum este la noi , nicăieri in lume “
  Hoția și corupția este instaurata de imperiul otoman, și la ei s-au făcut progrese, dar nu la noi oare de ce ?
 • +1 (1 vot)    
  indice de corectie pensii (Marţi, 3 decembrie 2019, 11:55)

  voi [utilizator]

  indicele de corectie, desi imperfect, era necesar deoarece punctul de pensie nu crestea la fel cu cresterea salariului mediu brut pe economie ci cu un procent mai mic, astfel incat scadea procentul primei pensii fata de salariul mediu brut pe economie.In noua lege a pensiilor avem aceeasi problema- valoarea punctului de pensie creste ci rata inflatiei + 1/2 din crestera reala a salariului mediu brut pe economie deci cu mai putin decat crestera salariului mediu brut pe economie(cand acesta creste mai mult decat inflatia), dei legea noua introduce noi inechitati in sistem care vor deveni vizibile in timp si vor impune introducerea unui indice de corectie ori crestera punctului de pensie cu acelas procent cu cresterea salariului mediu brut pe economie( solutia corecta).
 • -1 (1 vot)    
  parere personala (Miercuri, 4 decembrie 2019, 19:26)

  Balici [utilizator]

  Nu va mai agitati
  Datoria externa si interna a Romaniei a ajuns la 170 de miliarde de euro si ne imprumutam de 25 de miliarde de euro pe an pentru a pplati salarii ,pemsii , dobanzi l;a dobanzi
  Asa ca in maxim 1-2 ani ,tara intra in faliment , nu se vor mai plati salarii ,pensii si atunci pentru evitarea unei revolutii sangeroase ,se vor lua masuri de a se aseza pe baze normale pensiile si salariile
  Asa au patit si grecii care plateau la bugetari doua salarii pe an in plus, aparatul bugetar era sufocat de atatia functionari corupti, pensiile erau foarte mari si in plus se plateau inca doua pensii suplimentar pe an etc
  Asa ca nu va mai agitati ,mai bine cautati o solutie de supravietuire a familiilor voastree pentru cazul in care nu vor mai exista luni bune bani pentru salarii si pensii
  Atata timp cat vom fi in aceasta structura malefica, corupta denumita pompos UE vom ajunge sigur in faliment si nu uitati ca si Grecia care a intrat in UE prin aniii 1980 au beneficiat din plin de birocratia si indicatiile pretioase ale UE


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by