În luna ianuarie 2013, Guvernul Ponta a adoptat Ordonanța de urgență nr. 1. Pe lângă semnătura lui Victor Ponta, mai apar cele ale Marianei Câmpeanu, Adriana Doina Pană, Daniel Chiţoiu, Liviu Voinea, Mircea Duşa și Radu Stroe.
Atunci s-a introdus în legea pensiilor un așa-numit „indice de corecție” prin care să se calculeze pensiile, concomitent cu mărirea punctului de pensie de la 732,8 lei, la 762,1 lei.
Am încercat să înțelegem care a fost motivul, iar nota de fundamentare nu doar că este seacă, dar lipsesc și informații cu privire la impact bugetar. (Vezi documentul).
E adevărat, atunci această Ordonanță i-a avantajat pe cei deja pensionați, nu și pe următorii.
Prin acea OUG s-a întâmplat ca pensia inițială să nu depindă de valoarea punctului de pensie, ci de câștigul salarial mediu brut din economie cu 2 ani în urmă față de momentul pensionării acelei persoane.
Bogdan Dumitrescu de la Consiliul Fiscal spunea anul trecut că această modificare a formulei de calcul a rupt legătura dintre determinarea inițială a pensiei pe baza punctului de pensie și este de natură a crea diferențe relevante între pensionari cu punctaje identice, dar care s-au pensionat în ani diferiți. Mai mult aceste diferențe se pot majora în timp.
Nu este obligatoriu ca cineva care iese azi la pensie să primească mai puțin decât cel care iese anul viitor, dar acest lucru s-a întâmplat în practică în ultimii ani, spune Bogdan Dumitrescu.
- Ar fi putut să fie și invers dacă punctul de pensie ar fi crescut mai mult decât dinamica salariilor, doar că în practică nu a fost.
„E adevărat că în anul 2013 s-a introdus această ineficiență, în sensul valorizării punctajului de la momentul ieșirii la pensie la nivelul unui procent din salariul mediu brut, dar introducerea indicelui de corecție a avantajat pe toată lumea. A avantajat pe toată lumea, dar pe unii mai mult decât alții”, explică el.
- Acum, cineva care s-a pensionat în 2019 va avea o pensie mai mare cu circa 12%, decât cineva care s-a pensionat în 2014, iar în timp distorsiunile au potențialul să se majoreze.

Noua lege a pensiilor, adoptată în 2018 și publicată în Monitorul Oficial, după ce a trecut prin Parlament, în ianuarie 2019, prevede, pe lângă celebrele măriri ale punctului de pensie cu 15% în 2019, care a fost, și 40% în 2020.
Noua formulă de calcul din 2021 este: Pensie = Punctaj total * Valoare punct de referință (VPR). VPR = Valoare punct din 2021 / 25 = 75 de lei.
Conform unei prezentări a lui Bogdan Dumitrescu, aceasta generează pensii egale la punctaje totale egale.
Presupune o recalculare a tuturor pensiilor și îndreptarea inechităților generate de vechea formulă.
Noua formulă de calcul va crește pensiile cu până la 31%, chiar dacă s-ar aplica înainte de 2021
„Prin noua formulă pensia nu poate să scadă. Ideea de a trece la noua formulă este foarte bună, însă corectarea problemelor din trecut necesită creșteri între 0 – 31% ale pensiilor și implicit costuri bugetare destul de mari”, a mai arătat Bogdan Dumitrescu.
- În noua formulă indicele de corecție dispare și prin urmare nu mai rezultă aceste probleme.
- Pensia va fi determinată în funcție de punctajul total care se valorizează la nivelul punctului de referință.
„Această formulă se poate aplica încă de acum, împărțind punctul de pensie la 25. Se poate face trecerea la noua formulă și fără să crești mai întâi punctul de pensie cu 40%”, explică reprezentantul Consiliului Fiscal.
În concluzie, spune el, poate mai întâi ar fi trebuit rezolvată această discrepanță, și abia mai apoi să crească pensiile procentual cu cât se dorește, deși 40% într-un singur an este prea mult din perspectiva efortului bugetar.
Avertismentele din ultima perioadă, ale diferiților economiști, cu privire la buget arată că situația de la finanțe ar deveni o problemă pentru întreaga economie dacă pensiile cresc cu 40% din 2020: inflație, leu în depreciere etc. Pentru plata pensiilor mărite cu acest procent, statul va trebui să se împrumute mai mult și la costuri mai mari și vor fi mai puțini bani pentru educație, sănătate, cercetare-dezvoltare, infrastructură.
Reducerea aparatului bugetar la jumătate și a nivelului salariilor cu 50%!
Interzicerea pensionării înainte de vîrsta legală. Și după ce s-au desființat aceste ilegalități, se poate trece și la mărirea generală a pensiilor.
Să nu uităm niște principii: cel mai mare salariu și cea mai mare pensie a celor ce-au lucrat la stat să fie dată de cea a președintelui!
Cui nu-i convine, sectorul privat abia îl așteaptă!
Și în ceea ce-i privește pe bugetari, media lor salarială să nu fie mai mare față de a celor din privat decît este acest raport în restul Europei, dacă o fi!!!
Copii și familii au și cei care muncesc pe salariul minim pentru a avea un analfabet de gardian public 6000 de lei salariul.
Doi la mînă, locuri de muncă sunt, nu vor rămâne șomeri!
mafia PSDUDMRALDEPNL a creat aceasta situatie penala.
Voi mai credeti in USR ? eu nu !
Ce tara este asta unde poporul isi alege reprezentantii astfel de oameni care ies la pensie anticipat cu pensii speciale sau cum vrea el sa o numeasca / ....
Nu mai tin fitilele astea .
Nu te poti auto-intitula partidul celor corecti care va indrepta nedreptatiile facute de PSD si PNL cand tu ai cel putin 2 oameni in functii de conducere in partid care nu respecta regulile,este vb de dan barna si nicu falcoi.
Dan barna a afirmat ca isi asuma raspunderea pt esecul din alegeri si ... a fugit sa ceara votul simpatizantiilor,pai asa se procedeaza daca esti om de onoare ?
Acum cateva zile un IT-ist din TM s-a aruncat de la etajul 5 pt ca nu a terminat proiectul primit ,asta inseamna sa iti asumi raspunderea.Nu cer acelasi lucru,bunul simt iti dicta sa renunti la conducerea partidului USR,mai ales ca ai pierdut in fata lui viorica vasilica ..,dar voi astia care nu sunteti de acord cu mine,28 de indivizi pana acuma sunteti facuti din acelasi aluat ca dan barna si nicu falcoi ! ADICA USR-isti . Asa a inceput si partidul comunist in Rusia..
Poate ramane ANGAJAT si pe alt post, eventual fara sporuri de "risc". Valabil si pentru vajnicii politisti. In alte meserii, muncitor constructii de ex, cine mama dracului te pensioneaza la 45? Am dat un exemplu care este legat de capacitatea fizica / varsta.
Este angajat pe alt post si acum.
Nu mai amesteca borcanele aiurea, tu nu crezi in USR ca are un pilott militar pensionar ? Pai du-te nene linistit la ailalti ca acolo e plin de beizadele, "secretare" impinse in Parlament si alti ilustri ca Ciolacu cu experienta lui academica ,... . Sau mergi la Alde, sunt multi valorosi si acolo, ce te plangi, oferta e variata, ai de unde alege.
In rest este normal sa iesi la pensie atat de repede,de aceea ne scaldam in mizeria asta morala de 30 de ani !
Iar salariul de la Parlament nu are nici-o legatura cu pensia. De altfel cred ca nu se numeste salariu ceea ce primesc parlamentarii ci indemnizatie. Juridic e alta mancare de peste!
Este exact conform celor afirmate de unii economisti ca atunci cand statul se implica in rezolvarea unei probleme intotdeauna, dar intodeauna, genereaza alte noi probleme.
Clar situatia indica tratament inegal - discrimiare intre pensionari - iar ajustarea insemna o alta gaura in fondul de pensii care se adauga altora.
De aceea politicile publice - indiferent de sectorul carora li se aplica - inseamna o imensa responsabilitate si trebuiesc gandite cu atentie - nu pe repede inainte cum s-a intamplat pe vreme odiosului pesede unde dezbaterea, dialogul a lipsit
dar, se va face rost de bani ptr achitarea datoriilor din campania electorala,PAS CU PAS!
-Pasul 1, demonizarea pensionarilor si a bugetarilor
-Pasul 2,taierea pensiilor si a salariilor bugetarilor
-Pasul 3, relocarea sumelor astfel disponibilizate catre cheltuiei generatoare de "para-ndarat"
Reteta elaborata si implementata de petrov si partidul lui, care se regaseste in pnl; au taiat pensiile si salariile si banii astfel disponibilizati au fost directionati catre anrp, unde oamenii petrovului- nelutu mexicanu cu crinuta, cocosul si cu lenuta, stelu cu toti, bica , teodorescu pnl, diacomatu, simu-schiopul i-au halit cat ai zice petrov!
sau tot specialitate pnl, para-ndarat luata de ministrul finantelor vladescu si finul lui cu muci-n freza, caruia i-a luat si nevasta!
La privat sau la stat , plătește coeficientul de contribuție in funcție de valoarea câștigului .
De ce se diferențiază privatul de stat ?
Poți câștiga de ex. 6000 la stat ca sinlanpruvat ( ca exemplu) la cei 6 mii plătești contribuția la pensie .
Când te pensionezi Primești calculul la câți bani ai contribuit, fără diferențe de nici o culoare !
Referitor la pensii speciale: cei de la butoane nu vor sa corecteze sau anuleze aceasta mare mizerie, complect greșita dar cumprofituri uriasenpentru cei de la butoane in trecut , prezent și viitor.
Ca fapt divers: “ Cum este la noi , nicăieri in lume “
Hoția și corupția este instaurata de imperiul otoman, și la ei s-au făcut progrese, dar nu la noi oare de ce ?
Datoria externa si interna a Romaniei a ajuns la 170 de miliarde de euro si ne imprumutam de 25 de miliarde de euro pe an pentru a pplati salarii ,pemsii , dobanzi l;a dobanzi
Asa ca in maxim 1-2 ani ,tara intra in faliment , nu se vor mai plati salarii ,pensii si atunci pentru evitarea unei revolutii sangeroase ,se vor lua masuri de a se aseza pe baze normale pensiile si salariile
Asa au patit si grecii care plateau la bugetari doua salarii pe an in plus, aparatul bugetar era sufocat de atatia functionari corupti, pensiile erau foarte mari si in plus se plateau inca doua pensii suplimentar pe an etc
Asa ca nu va mai agitati ,mai bine cautati o solutie de supravietuire a familiilor voastree pentru cazul in care nu vor mai exista luni bune bani pentru salarii si pensii
Atata timp cat vom fi in aceasta structura malefica, corupta denumita pompos UE vom ajunge sigur in faliment si nu uitati ca si Grecia care a intrat in UE prin aniii 1980 au beneficiat din plin de birocratia si indicatiile pretioase ale UE