Violeta Alexandru, despre posibilitatea creșterii vârstei de pensionare la 70 de ani: Suntem departe de o decizie în acest sens/ În funcție de cum reacționează societatea, se va trece la măsurile care se impun
"Suntem departe de a lua o decizie, însă, văzând de la nivel european o tendință a țărilor membre UE de a genera o schimbare în această privință m-am simțit datoare să documentăm și noi, astfel încât, pe măsură ce se conturează propuneri, scenarii că vom veni cu mai multe variante. Le vom scoate în dezbaterea publică și în funcție de cum reacționează societatea, se va trece la măsurile care se impun", a spus Violeta Alexandru.
Aceasta a spus că se fac analize în interiorul ministerului. "Am început să documentăm subiectul. Nu cred că e de luat o astfel de decizie fără o dezbatere în societate. Față de experiența pe care am văzut-o la nivel european în reuniunea pe care am avut-o cu miniștrii Muncii acum câteva săptămâni, țări europene importante sunt preocupate activ de această chestiune", a mai spus Violeta Alexandru.
Ministrul a mai spus că merită dezbatere asupra aspectului privind care există între speranța de viață din România și cea din alte țări, merită să facem mai întâi o dezbatere.
Reamintim că Vicepremierul Raluca Turcan a declarat, miercuri, că Guvernul nu exclude introducerea posibilității ca angajații să opteze pentru a lucra până la vârsta de 70 de ani, însă susține că România nu este pregătită pentru acest lucru.
"În momentul de față nu cred că România este pregătită pentru pensionarea obligatorie la 70 de ani. Însă, cred că se impune o discuție în spațiul public ca dacă persoanele doresc să opteze pentru creșterea vârstei de pensionare atunci să o facă, dar nu cred că vom ajunge în curând la o creștere obligatorie a vârstei de pensionare.
Subiectul acesta a fost deja lansat în dezbatere publică, se lucrează la un proiect, dacă vă aduceți aminte există și în Camera Deputaților un astfel de proiect ca să poți să optezi pentru a putea lucra până la 70 de ani. Dacă se va ajunge la concluzia că există o susținere pentru această idee este posibil să luăm această măsură. În momentul de față nu cred că poate fi pusă problema pensionării obligatorii la 70 de ani", a afirmat Raluca Turcan, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă de la Palatul Victoria.

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
Castigul ar veni de la particulari. Limitand iesirea la pensie de la 70 ani, statul castiga din neplata acesteia. Ar fi o usurare bugetara.
Prastea proasta este ca noi nu avem o economie ca a vest europenilor. Si nici politicieni ca acolo. Si nici asistenta sociala ca acolo. Si nici ... Pentru asta ne-ar trebui si oameni ca acolo.
Acum ca avansam spre o stare de sanatate mai buna - din cauze diferite - acum ca numai tragem la jug si mai ales daca sistemul de pensii devine nesustenabil una din solutii este sa creasca varsta de pensionare.
Nu stiu de ce discutiiledespre pensii si varsta de penionare nu au inceput cu gandul bun adica - fondurile private de pensii.
Odata ce contribui la fondurile private de pensii si muncesti si acumulezi te poti retrage si la 30 de ani si astepta linistit pana la 70 de ani cand iti vei primi pensia privata. Este si aceasta o optiune si o solutie pentru cei nemultmiti ca varsta de pensionare poate sa creasca.
Intrebarile sunt multe - una doresc sa o scriu acum: ce vor faace analfatbetii functionali pana la 70 de ani??? This is a hard question but somebody must raise it.
Deci pentru ce mai platesc eu acum contributie la pilonii 1 si 2 ???
Nu ma mai puteam incadra decat la Pilonul III, acolo unde dai banu in plus de contributia obligatorie, fata de cei din Pilonul II a caror contributie se rupea din contributia obligatorie la stat, Pilonul I,prin diminuarea acestuia.
Acum, parca imi pare rau ca nu am facut un efort suplimentar, dar mare branza nu as fi castigat.
https://data.worldbank.org/indicator/SP.DYN.LE00.MA.IN?locations=RO
https://data.worldbank.org/indicator/SP.DYN.LE00.FE.IN?locations=RO
iar procentul celor ce ajung la 65 de ani este:
https://data.worldbank.org/indicator/SP.DYN.TO65.MA.ZS?locations=RO
https://data.worldbank.org/indicator/SP.DYN.TO65.FE.ZS?locations=RO
Si spor in toate pentru ca sigur veti depasi varsta critica de 70 de ani.
Cu un umor sanatos si cu o gandire limpede orice om trece peste numeroase obstacole in viata asa ca si varsta asta de 70 de ani este un nimic pentru Dvs.
Puteti insa sa va faceti propriile acumulari din care sa traiti dupa ce nu mai sunteti chiar atat de activ in piata - or dummy...No, zic si io asa...
Toate bune!
PS
Intr-un studiu recent se spune ca desi femeile traiesc mai mult totusi ele sunt mai tare afectate de dizabilitati si boli cronice asa ca nu sa nu le invidiem pe dansele care traiesc dar cum traiesc este o alta speta care nu a fost inca exploatata.
Nu mai zic ca automatizarea, computerele, masinile si celelalte care ar trebui sa ne ajute sa muncim tot mai putin si sa avem o batranete frumoasa, de fapt ne subjuga din ce in ce mai mult! E si alegerea noastra cand ne vindem timpul si libertatea, inclusiv cea de gandire, pentru cele mai noi iPhoane si alte jucarii...
Dar sistemul de pensii e dincolo de alegerea noastra. A fost gandit de niste "destepti" cu decenii in urma, cand era o explozie demografica, si cand, indiferent de cat de ineficient functiona, se gandeau ca vor mereu fi destui tineri care sa plateasca pensiile celor batrani. Ei bine, nu s-a adeverit, nici in tarile mai instarite unde sunt probleme cu sporul demografic, care incearca sa echilibreze cu imigranti, dar mai ales la noi, de unde au plecat vreo 4 milioane de cetateni activi, care trebuiau sa plateasca pensiile celor batrani...
Asa ca baietii astia "destepti" de la noi au venit cu 2 solutii mari si late:
1. hai sa propunem un algoritm de calcul a pensiei care sa ii dezavantajeze maxim, dupa o viata de munca sa le iasa oamenilor o pensie de mizerie cat sa le ajunga pentru niste medicamente ieftine si plata intretinerii. plus ceva ceapa si bulion. Cat de mizerabila sa fie pensia ? Cat de mult se pate, e ca fraierii accepta, ca oricum n-au incotro, mai ales ca le spunem ca diferenta le-a furat-o Soros sau Dragnea, dupa caz.
2. hai sa marim varsta de pensionare ca sa reechilibram raportul dintre beneficiari si cotizanti. Adica, munceste tu ca fraierul pana la 70 de ani, poate nu mai apuci pensia, si chiar daca o apuci, dupa 70 de ani, clar o sa ai o pensie de mizerie care oricum nu o sa iti ajunga de medicamente. Dar nu e bai, ca iti dam ajutor de inmormantare...
Vaaai, ce destept, nu m-as fi gandit !
A sa nu uit, pentru baietii destepti facem o exceptie de la ticalosie si oferim alor nostri, cu generozitate, "pensii speciale".
La 70 sa faci... ce?
Parlamentar, poate.
Doar acolo te prinde suta in funcție!
2. Pensionarea obligatorie - poi ce persoana la varsta de 70 de ani ar zice: Nu frate, VREAU SA LUCREZ!! :))
Astia is nebuni. Chiar nu vad sensul de a mai plati pilonul 1 si 2. Servicii de sanatete ZERO, speranta de a primi o pensie DECENTA din care sa nu mor de foame, egal cu ZERO!
Statul Roman NU IMI GARANTEAZA NIMIC!!
Dupa aia sa vb desteapta asta
POate ca ar trebui prezentate parerilor unor specialisti cu pro si contro in ceea ce priveste cresterea varstei de pensionare si variantele de lucru in orice situatie pe care orice cetatean - daca este lasat de stat in pace - poate sa le aplice astfel incat sa nu intinda mai mult de santatea sa decat practic poate si nici sa nu ajunga cu mana intinasa la stat pentru 2-3 lei in plus.
Cum sa faci dezbatere cand lumea vine cu sabloanele in cap deja aranjate si numai parerea sa este cea mai buna??? In Ro lumea inca nu este pregatita sa asculte si mai multe opinii dar poate ca atunci cand este vorba de propria persoana si viata sa atunci poate ca va casca urechiile si ochii mai adanci spre ceva nou si va incerca sa inteleaga si poate chiar sa aplice unele recomandar. Este un SF ce scriu io aici??? Poate dar...
Deci pasul unul - este informatia - facts.
Speranta de viata a crescut in 10 ani cu peste 4 ani.
Fondul de pensii - pilonul 1 - nu este sustenabil si se anunta o varsare imensa de decretei - asta cea mai mare problema sau una dintre cele mai mari probleme ...
Sunt discrepante majore intre barbati si femei in ceea ce priveste speranta de viata si totusi dansele sunt cele mai cel mai adesea sunt afectate de boli cronice si sau dizabilitati.
daca se trece pe pasul 1 - facts se paote merge la pasul 2 - solutii - variante.
Daca pasul 2 este depasit atunci la pasul 3 - Concluzii - conclcuzilei care pot sa fie individuale sau colective - si de abia in aceata faza are sens sa faci dezbateri cand la problemele actuale ai o lista de variante posibile - si nu imaginare -
parerea mea este ca actualmente exista o lista de solutii imaginare si cu mici sanse de realizare si dezbaterea nu poate sa creeze decat un val de refuzuri de a schimba ceva.
este ca in caragilae - sa schimbam ceva, pe ici pe colo, prin partile esentiale sdar sa le lasam nechimbate - curat Caragiale. pACAT.
Un issue asa de important nu poate sa fie aruncat ca un balon umplut cu aer in lume
https://www.mediafax.ro/social/statistica-ingrijoratoare-speranta-de-viata-in-romania-mai-mica-decat-in-ue-medic-multe-persoane-nu-merg-la-doctor-ani-de-zile-18105778
Turcan:"Să se mărească vârsta de pensionare de la 65 la 70 de ani. În medicină, de exemplu, sau în educație"
1 - daca tot se mareste de ce trebuie sa precizati voi in lege pana cand?
2 - daca tot sunt dornici sa profeseze in meseria aleasa pana la varsta dorita este musai sa ocupe si functii de conducere? Apreciez ca este prea obositor . . .