Andreea Mija, care gestionează afacerile Expert Cleaning, o firmă din Făgăraș care a ajuns numărul 1 în domeniul său de activitate, a participat, la o intalnire online realizata la distanță în care a vorbit despre efectele crizei coronavirus asupra economiei, asupra propriilor afaceri, despre cum percepe ea această criză și mai ales despre cum ar trebui să ne gestionăm firma în timpul unei furtuni financiare.

Andreea Mija, Expert Cleaning, interviu online marți la ora 12Foto: Hotnews

D.P.: Ce credeți? Când se va termina aceasă criză, acest coșmar?

A.M.: Eu mă aștept ca acest an să fie afectat de acestă situație și pentru faptul că eu mă asștept ca măsurile de prevenție să continuie chiar dacă se vor relaxa pe perioada verii. Cred că pe durata sezonului rece să vor relua parțial. Cred că situașia va depinde și de situația economică la nivel național și global. Noi lucrăm cu firme, companii mari la nivel local dar și global .

D.P.: Câți angajați are firma dvs și care sunt măsurile pe care l-ați luat pentru a-i proteja în această perioadă?

A.M.: Noi avem acum 200 de angajați pentru cei care lucrau la birou ...lucrează de acasă, dar cei care se află la situri, prestează în condiții normal. Suntem foarte atenți la pareta asta de a conștentiza măsurile de prevenție, am avut traininuri în acest sens. Angajți sunt dotați cu măști și mânuși, iar activitate lor este focusată în aceste zile pe dezinsecție.

D.P.: Substanțele cu care lucrați sunt mai concentrate decât înainte de epidemia de coronavirus?

A.M.: Noi suntem autorizați pentru două tipuri de servicii de dezinsecție, deratizare. Această acțiune pe care o prestăm acum este una specială care se face cu soluții biocide speciale și de către un personal autorizat în acest sens. Cealatăacțiune se referă la dezisecția și deratizarea pentru uz larg și în ceea ce priveste concentrația produsele au niște soluții și concentrații specifice automate de dozare.

D.P.:Ce recomandări ați face unui antreprenor lovit de taifunul astă COVID19? Ce ar putea să facă? Îmi spuneați că dvs ați făcut o asigurare

A.M. Din punctul meu de vedere, măsurile pe care le-am luat au fost pe două direcții să ne securizăm și evaluăm activitatea prezentă și să ne pregătim dezvoltarea și activitatea viitoare. În ceea ce privește activitatea prezentă ne-am uitat, nu cred că este o reteță, noi ne-am uitat la partea de riscuri - noi fiind o firmă care lucrează cu termenele de plată. Ne-am gandit ce ar însemna pentru noi să nu încasăm. Ca măsuri de securizare a riscului de plată ne-am adresat către companii care acordă asigurare de risc de neplată.

Tot pentru partea asta de lichiditate există liniile de credite. acum ne uităm și la sondare. Este un instrument pe care nu-l foloseam pînă acum din motive de costuri dar acum cred că este bine să-l folosim.

De asemenea ne-am uitat la costul operațional și trebuie să fie cât mai eficient. Dacă în alte perioade ne pregăteam pentru creștere și putem spune că aveam un cost operațional mai mare acum trebuie să fim mai atenți la mixul între costuri și cheltuieli.

Nu vom aplica tăieri salariale. Avem angajați care se află în somaj tehnic, cred că 5 dar în niciun caz nu intenționăm să aplicăm asemenea măsurri. Nu suntem într-o sitiașie problematică. Ne pregătim acum să le putem oferi clienților noștri sisteme complete de gestionare a igienei. Această criză e face să ne gîndim la un nou risc- cel epidemiologic. Noi trebuie să regândim activitatea din acest punct de vedere.

D.P.: Cum vi se pare pachetul de măsuri pregătit de Guvern?

A.M.: Eu înteleg că în România ne aflăm într-o situație specifică. Cred ca spre deosebire de alte țări marja de manevră pe care o are Guvernul este limitată. Eu personal am așteptări de stabilitate. De exemplu modul în care au gestonat informația privind șomajul tehnic m-aș fi așteptat la mai multă fermitate. Informațiile s-au bătut cap în cap. Nu știam dacă puteam să aplicăm acele măsuri. Consider că statul ar trebuie să aibă în vedere mai multă coordonare și fermitate.