Perspectiva României, schimbată la negativă și de Moody’s. Ce spune agenția de rating și ce NU au spus autoritățile române în comunicat

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 11:23 Economie | Finanţe & Bănci


Moody's
Foto: Moody's
Moody’s, agenția de rating, a modificat perspectiva de țarã de la stabilã la negativă, păstrând ratingul României aferent datoriei guvernamentale la Baa3/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valutã și în monedã localã. Comunicatul agenției spune mai multe decât cel al Ministerului Finanțelor. A cântărit greu lipsa unei decizii în privința majorării punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie 2020.

Șapte lucruri pe care nu le-a spus Ministerul Finanțelor, dar sunt în comunicatul Moody’s


1.
Cei doi factori cheie care au dus la schimbarea perspectivei la negativă sunt:

• Deteriorarea structurală a finanțelor publice înrăutățită de angajamentele pe termen lung legate de reforma pensiilor din 2019
• Înrăutățirea poziției externe a României cu o creștere a datoriei în monedă străină pe termen scurt care sporește susceptibilitatea țării la risc

2. Recesiunea din acest an legată de coronavirus cântărește greu asupra perspectivelor fiscale, iar agenția de rating estimează o contractare a economiei cu 5%, în acest an. De asemenea, estimează un deficit de 7,7% din PIB pentru 2020, urmat de un deficit de 6,2% din PIB în 2021.

3. Pe termen scurt, creșterea de 40% a punctului de pensie, dacă s-ar implementa de la 1 septembrie 2020, va duce la creșterea cheltuielilor, cu impact deplin în 2021. Pe termen mediu, cheltuielile cu pensiile sunt proiectate să ajungă la 11,6% din PIB în 2030 în absența unei schimbări, aproape dublu comparativ cu proiecția anterioară a autorităților naționale, care vedea 6,6% din PIB în 2030. Pe lângă efectele cumulate ale creșterilor ad-hoc, formula de indexare și scăderea perioadei de contribuție, dacă nu se revine asupra acestora, vor determina cheltuielile publice cu pensiile în următorul deceniu.

4. Ca urmare a deteriorării balanței fiscale și a recesiunii economice, Moody’s estimează că datoria publică va crește la 43,7% din PIB în acest an, de la 35,2% din PIB în 2019. Agenția de rating estimează că deficitul se va reduce gradual la 6,2% din PIB în 2021 și 4,4% în 2022. În acest scenariu, datoria publică va atinge 46,8% din PIB în 2021 și 47,8% din PIB în 2022.

5. Creșterea cheltuielilor publice a rezultat din majorarea salariilor din sectorul public, determinată de angajări și creșteri substanțiale de salarii. Scăderea veniturilor a rezultat din tăierea impozitului pe venit (de la 16% la 10%, cu un impact de 13,5 miliarde lei în 2018 sau 1,4% din PIB) și TVA (reducere în două etape a cotei, de la 25% în 2016, la 20% în 2016 și 19% în 2017, cu un impact estimat de 11 miliarde lei sau 1,3% din PIB în 2017).

6. Deprecierea leului va pune presiune pe deteriorarea finanțelor publice ale României. Totuși, notează că strategia de management a datoriei privind dezvoltarea unei piețe interne a titlurilor de stat reprezintă o atenuare a susceptibilității României la riscul de vulnerabilitate externă.

7. Reconfirmarea ratigului Baa3 pune în balanță potențialul puternic de creștere al țării cu o tendință de deteriorare a finanțelor publice, precum și agravarea poziției externe a României. Evaluarea este susținută de așteptările noastre că potențialul de creștere post-coronavirus al României va fi susținut de un sector privat dinamic și angajamentul companiilor străine care operează în România.


Ce spune Ministerul Finanțelor în comunicat:

Agenția de rating Moody’s a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută și în monedă locală și a modificat perspectiva de țară de la stabilă la negativă.

Decizia agenției de reconfirmare a ratingului de țară are la baza potențialul de creștere economi că solidă al României, chiar și în contextul pandemiei cu virusul SARS-CoV-2,precum și capacitatea instituțională moderată a statului român. Agenția apreciază că România are o economie mai mare și cu o creștere mai rapidă decât alte state din aceeași categorie de rating (Baa3).

"Anunțul Moody’s confirma că prioritățile actuale ale Ministerului Finanțelor Publice, respectiv adoptarea și implementarea măsurilor fiscal-bugetare pentru combaterea crizei COVID-19 și relansarea economică a României sunt corecte și responsabile. Numai după adresarea acestei crize fără precedent vom putea vorbi despre consolidare fiscală", precizează Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice.

Agenția de rating precizează că modificarea perspectivei a avut în vedere deteriorarea structurală a finanțelor publice, agravată de creșterea datoriilor pe termen lung ca urmare a reformei pensiilor adoptate în 2019, precum și deteriorarea poziției externe a României.

Factorii care pot conduce la o revenire a perspectivei de țară sunt îmbunătățirea colectării taxelor și impozitelor, reducerea cheltuielilor curente, însoțite de alte măsuri care ar influența pozitiv sustenabilitatea fiscală (creșterea cheltuielilor de investiții și reducerea constantă a deficitului de cont curent fiind amintite de agenție).

Citește și:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9451 vizualizari

 • -4 (26 voturi)    
  agenturile straine (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 11:41)

  cucuveauamov [utilizator]

  autoritatile din Romania ar trebuie rapid sa inchida site-ul Moody’s pentru fakenews. Avem incredere in guvern si Presedintele ales.
 • +8 (14 voturi)    
  Vor modifica procentul de crestere a pensiilor (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 11:43)

  Ochiana [utilizator]

  dar amana pe cat posibil sa anunte acest lucru pentru ca suntem in an electoral. PNL nu vrea sa-si taie creanga de sub picioare ....
  Probabil cu 2 saptamani inainte de 1 septembrie vor anunta ca punctul de pensie va creste nu cu 40% ci cu procent de cel mult 10-20%.
  • +1 (13 voturi)    
   Ce creangă să mai taie? (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 12:48)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Ochiana

   Au tîiat tot. Au promis vrute și nevrute șo nu au făcut nimic.
   • +3 (3 voturi)    
    ... (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 20:25)

    mihai_mi [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

    E chiar pe dos. Au promis ca taie pensii speciale, sinecuri, aparat bugetar. Si nu au facut nimic!!
  • 0 (6 voturi)    
   daca ar fi taiat putin cand se poate (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 16:43)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Ochiana

   Si de la bugetari - bine se facea.

   Nu cred ca vor creste un 1 leu pensiile - vor amana.

   Picioarele sunt ambele in groapa.
   Gandeste-te ca Germania va incregistra o scadere a economie de 9% asa ca trebuie sa fii nebun rau de tot la cap sa mai cresti cu 1 leu cheltutielile curente si sa nu cresti investitiiile - s-a cam terminat uleiul pentru bugetari - asta daca ne pasa de tara si dorim sa facem o economie sanatoasa. daca NU putem cpntinua tot asa cum a facut #ciumarosie care dai si cu salariile bugetarilor, dai si cu pensiile speciale dai si cu pensiile obisnuite.

   Politicieni cacaciosi - nu inteleg ca populatia este pregatita si intelege acum ca NU SE MAI POT ACORDA MARIRI de salarii si pensii.

   Si pe deasupra si dusi cu capul.
 • +1 (15 voturi)    
  Deci, pe scurt, Citu ne linisteste, (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 12:02)

  xrogo [utilizator]

  el lucreaza excelent si totul va fi bine!
 • +6 (18 voturi)    
  Cercul infinit (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 12:32)

  martianu [utilizator]

  Pentru cei care n-au inteles defapt motivul, e mostenirea masurilor populiste PSD.

  Vedem aceleasi repercursiuni ca acum multi ani cand in urma PSD-ului a venit alt partid care a trebuit sa acopere gaurile pe care mai apoi poporul i-a injurat si ulterior a adus tot PSD-ul la putere si PSD-ul a facut aceleasi gauri pe care iarasi altii trebuie sa le acopere si pe care poporul iar ii va injura si tot asa.

  In concluzie, se intampla acelasi lucru de zeci de ani de zile, iar tara asta bate pasul pe loc, in timp ce altii sunt cu secole inaintea noastra.
  • -5 (9 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 16:46)

   [anonim] i-a raspuns lui martianu

   • +1 (1 vot)    
    Coincidenta (Duminică, 26 aprilie 2020, 14:09)

    martianu [utilizator] i-a raspuns lui

    Pentru ca efectele unor masuri care ulterior duc la cresterea ratingului necesita timp, coicidenta face ca efectele sa se vada dupa ce cei care le-au aplicat pierd puterea, ca efect a celor pe care le-am scris initial.
    Apoi vine PSD, se scalda in laude si pretind meritul.
    Lucrurile astea sunt ca o perdea de fum, doar cei pe care nu-i intereseaza sau/si care nu inteleg mersul lucrurilor vor fi impresionati de PSD.
    Dumneata esti unul din cei impresionati probabil, fara a intelege tabloul intreg. Nu-i nimic, sunt multi altii ca dumneata care votati si sustineti acest cerc vicios de zeci de ani.
  • +3 (5 voturi)    
   avand in vedere ca este vorba de perspectiva (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 16:50)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui martianu

   Si cum in ieconomie este ca si in ieducatie - nu poti dintr-o data schimba cursul de navigatiei al barcii - si cum PNL-ul s-a aratat cu vajnic continuator al #ciumeirosii prin toate masurile asumate nu ma mira ceea ce se intampla.

   Sigurul lucru este ca penelisti au ceva mai mult creier decat gastele de la pesede dar ca masuri nu se diferentiaza prea mult...

   O sa incerc sa ii scriu ceva Presedintelui si PM.
   DAr nu cred ca se va schimba ceva.

   Oameni mici, fuduli tare.
 • +9 (15 voturi)    
  mda (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 12:56)

  andreiu [utilizator]

  PNL se comporta ca PSD in an electoral, ceea ce ma bucura ca nu va fugari votantii spre PSD care sa castige iar.
  Pe de alta parte, PNL se transforma in PSD... ramane de vazut cat de aproape va ajunge..
  Din pacate PNL haleste si cea de a doua criza si PSD culege roadele.
 • -4 (10 voturi)    
  . (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 14:27)

  Mihai Panet [anonim]

  Oare pe timp de razboi agentiile astea de rating ar proceda la fel? Sau ar mai conta?
 • -3 (9 voturi)    
  Era de așteptat (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 15:40)

  CalinMircea [utilizator]

  E un fapt (demonstrat de statistică, nu de lozinci din astea cu "greaua moștenire") că, invariabil, de 30 de ani, când vin cei de așa zisă dreapta la butoane bagă țara în gard, dar cei de acum au depășit orice așteptare, chiar înainte de criza sanitară. Deja devin plictisitori cu impotența asta a lor arogantă.
 • +5 (7 voturi)    
  solutia e politico-economica, nu financiara (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 16:54)

  Dedalus [utilizator]

  Radacina raului nu este financiara, ci economica.

  Economia Romaniei este sub-capitalizata, politica salariala prin salariul minim impus de guvern a controbuit fatal la deteriorarea economica.

  Originea este bucla vicioasa:
  educatie catastrofala >>> capacitate de inovare prabusita >>> accentul pus pe ramuri econmomice primitive, cu valoare adaugata mica >>> cerere redusa de competente>>> cerere redusa de educatie >>> educatie catastrofala.

  Aceasta bucla trebuie sparta, altfel vom ramane in acest stadiu nu decenii, ci secole.

  Spargerea buclei necesita o viziune politica orientata spre piata. Cu regret constat ca nimeni nu se inghesuie la asa ceva - viziunile etatiste si sugrumarea pietei sunt obiectivele tuturor partidelor politice din Romania.

  Aceasta oferta politica anti-piata si anti-competente va goni in continuare elita tarii peste hotare.

  ===

  Nu banii lipsesc, ci speranta.
 • +1 (7 voturi)    
  mda... (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 16:55)

  ..13 [utilizator]

  Cresterea datoriie externe, cresterea indatorarii, faptul ca aceasta criza ne-a prins deja cu un deficit buget de peste 4% si ca culmea prostiei penelistii continua idiotenia #ciumeirosii ar trebui sa ingrijoreze pe toti romanii.

  Dar NU - romanii tot cu ochii la placinte.
  Nu imi mai da 40% dar tot o sa imi dea un 10% - greata.

  Poate mai cade o paleasca din cer. Uite ca NU!
  Sclavi prin nastere si se cred distepti ca ciupesc de ici si de colo si asa vor sa isi duca toata viata.

  O greata infinita - tara de mameluci - cu mici exceptii.
 • -1 (7 voturi)    
  cine? (Sâmbătă, 25 aprilie 2020, 17:56)

  AnderT [utilizator]

  aia de iau bani pentru a da "ratinguri" Natangilor !!! Avem BCE-ul. sa ma minctionez pe voi ce inca mai citati din presa usa, urs sau alti balauri !!!
 • +1 (1 vot)    
  si doar SUA se mentine pe plus (Duminică, 26 aprilie 2020, 8:55)

  mbembe [utilizator]

  ei au tipografia valutara si o imensa masina de razboi!
  sunt haioase agentiile astea


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by