​Sectorul construcțiilor ar urma să primească noi facilități fiscale, aceasta fiind parte a pachetului de relansare economică, conform declarațiilor lui Antonel Tănase, secretar general al Guvernului. Nu a dat însă mai multe detalii. (Reamintim că pentru acest sector, prin OUG 114 s-au introdus scutiri la impozit pe venit, contribuția la sănătate și la Pilonul II). Potrivit acestuia, pachetul care va intra în vigoare începând cu 15 mai este doar începutul, urmând ca săptămânal, la fiecare ședință de Guvern, să fie aduse noi măsuri.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Guvernul pregătește un pachet de relansare economică începând de la industriile auto, IT, sectorul construcțiilor, domeniul agricol, și din perspectiva secetei pedologice care s-a instalat. Sper acum ca vremea să țină cu noi, să se mai îmbunătățească măcar pentru culturile de toamnă. Ne confruntă și cu o pestă porcină”, a spus el, într-o conferință online.

• În sectorul construcțiilor avem în vedere niște facilități fiscale pentru relansarea sectorului.

• Se lucrează și la un fond de investiții este pregătit pe Guvern pe modelul polonez, care a dat rezultate foarte bune.

• Proiecte private vor fi susținute în perioada următoare.

• În domeniul infrastructurii acordăm atenție în special proiectelor Sibiu-Pitești și Centura Capitalei, dezvoltarea portului Constanța și a Aeroportului Otopeni.

• Pe educație ne propunem să dotăm, cel puțin din toamnă, copiii care nu au posibilități materiale cu mijloace tehnice de a se conecta la învățământul online.

„Industria se va orienta spre distanțare fizică, spre noi tehnologii, care să prevină infectările cetățenilor, populației, salariaților. Vom vedea și mutații în zona asta, a turismului. Ați văzut tot felul de măsuri în Grecia, Italia, în țările care au turism dezvoltat, la modul cum se va desfășura activitatea turistică în viitor. E de discutat, de văzut, dar nu ne-am mai confruntat cu așa ceva. Asta e marea noutate”, a mai afirmat el.

Din cauza asta, noi mergem pe ideea că firmele trebuie să-și recruteze și să aibă o responsabilitate. Le ajutăm. La rândul lor trebuie să îndeplinească niște condiții. Le dăm bani pentru șomaj tehnic încă o perioadă. Le dăm bani pentru a subvenționa plata impozitelor și taxelor aferente salariilor încă o perioadă, dar pe urmă o altă perioadă de câțiva ani, maxim 2 ani, trebuie să asigure sustenabilitatea acelor locuri de muncă.