Evaporarea venitului disponibil şi dezeconomisirea semnalează topirea cantității de lichiditate din gospodării şi prezice că cei strâmtorați se vor abține de la cumpărarea de bunuri şi servicii, reiese dintr-un sondaj realizat de IRSOP. Potrivit acestuia, în următoarele 3 luni, oamenii nu se vor grăbi să crească consumul personal.

Cum se descurca populatia in maiFoto: IRSOP

“Majoritatea (84%) intenționează să cumpere numai strictul necesar, iar 83% nu vor să se îndatoreze. Înseamnă că, probabil, comercianții care desfac bunuri de folosință îndelungată vor avea probleme. Reținerea de la cumpărare sugerează şi faptul că un eventual program de restartare a consumului pe termen scurt s-ar putea să nu funcționeze”, menționează sursa citată.

De ce nu au de gând să economisească în următoarele 3 luni

• Majoritatea (74%) spun că în următoarele 3 luni nu au de gând să economisească. Probabil din cauza incertitudinilor privind venitul aşteptat. Înseamnă că dacă vor primi stimulente băneşti gratuite, probabil că vor prefera să economisească banii pentru stocuri tampon în loc să-i cheltuiască pentru consum.

“În luna mai, comparativ cu aprilie, mai mult de jumătate din gospodării (58%) au putut să-şi mențină sau chiar să crească puțin nivelul de trai. Totuşi, 42% spun că situația lor financiară s-a înrăutățit”, se arată în document.

• Se poate observa un început de deteriorare sistemică. Față de aprilie au crescut şomajul efectiv şi aşteptat de la 5 la 10%, incapacitatea de a plăti rata la credit tot de la 5 la 10%, proporția gospodăriilor fără venit disponibil de la 38 la 48% şi proporția celor care în mai au trecut la atacarea economiilor proprii (32%).

Amânarea analizelor medicale

O treime din populația adultă (31%) au trebuit să amâne analize, tratamente sau operații din cauza epidemiei de Coronavirus, spune studiul. Înseamnă că sistemul medical va rămâne tensionat şi după Coronavirus.

“De altfel, 39% din populație cred că sistemul de sănătate este slăbiciunea cronică cea mai importantă a țării scoasă la iveală de apariția epidemiei. Pe locul doi e corupția (34%). Probabil că sistemul sanitar va avea nevoie inclusiv de investiții în capacități excedentare rezervate pentru epidemii. Capacitățile excedentare nefolosite nu sunt rentabile, dar vor fi inevitabile”, menționează sursa citată.

Dacă oamenii sunt întrebați: “Veți respecta recomandărilor autorităților ?”, aproape toți vor spune “Da”. Când subiectul întrebării “invită” la un răspuns conformist, metoda uzuală este întrebarea la persoana a 3-a. Dacă sunt întrebați cum vor reacționa ceilalți după ieşirea din izolare, impresia dominantă este că “mai puțin de jumătate” sau “foarte puțini” se vor sinchisi de recomandări, de distanțare şi de protejarea celor din jur. În general, ceea ce cred oamenii că vor face ceilalți nu e prea departe de ceea ce vor face şi ei înşişi. Înseamnă că, practic, rata de complianță nu va fi prea mare, cu excepția măsurilor de igienă personală.

IRSOP a intervievat telefonic 760 persoane între 6 şi 9 mai 2020. Eşantionul este reprezentativ la nivel național pentru întreaga populație în vârstă de peste 18 ani din România. Toleranța de eşantionare este de ±3,6%.