​Economia românească ar putea scădea 4% în 2020 din cauza pandemiei coronavirusului, reiese dintr-un raport al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). De asemenea, instituția vede o posibilă creștere de 4% în 2021.

Economia românească ar putea scadea cu 4% in 2020Foto: BERD

Conform sursei citate, contracția economiei este explicată parțial prin expunerea mare la economia italiană – exporturile de bunuri către Italia reprezintă 10% din total. Totuși, Italia este și o importantă sursă de remitențe pentru România, reprezentând aproximativ o treime din totalul sumelor care intră în țară.

Creșterea din 2021 este așteptată să fie condusă de sectorul privat după ce-și va reveni. Creșterea totuși depinde de relaxarea graduală a restricțiilor pentru a reduce răspândirea virusului și revenirea la normalitate în cea de-a doua parte a anului.

Pachetul fiscal de stimulare adoptat, de circa 3% din PIB țintește să injecteze lichiditate și să păstreze locurile de muncă. Un sprijin suplimentar poate să fie limitat în contextul poziției fiscale, cu țintă de deficit de 6,7% din PIB în bugetul rectificat.

Estimările BERD pentru alte țări