​Sectorul bugetar nu va avea de suferit, aşa s-a întâmplat 2010, și nu se va ajunge la tăieri de salarii sau pensii, a afirmat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, la Digi 24. Acesta a repetat că discuțiile despre tăieri de salarii sau pensii "trebuie scoase din spaţiul public". Ministrul a mai spus că în condițiile creșterii economice pe primul trimestru, este redusă foarte mult probabilitatea unei recesiuni tehnice în România în 2020.

Florin CituFoto: Hotnews

"Lucrurile în sectorul bugetar nu vor merge în direcţia aceasta. Eu vă spun de acum că nu va fi vorba de austeritate în sectorul bugetar, aşa cum a fost ea definită în 2010. Nici nu se pune problema de tăieri de salarii sau astfel de decizii. Vă spun din capul locului că nu se va ajunge la aşa ceva (...)Repet nu va fi nicio discuţie despre tăieri de salarii sau pensii. Acestea trebuie scoase din spaţiul public", a spus Cîţu, la Digi 24, citat de Agerpres.

În ceea ce priveşte reforma aparatului administrativ, ministrul a precizat că în acest moment există reorganizări în mai multe ministere, iar în această perioadă de criză s-a profitat pentru accelerarea informatizării în administraţie.

Florin Cîţu consideră că în condițiile creșterii economice din primul trimestru, este redusă foarte mult probabilitatea unei recesiuni tehnice în România în 2020.

"A crescut foarte mult probabilitatea ca în acest an să nu avem recesiune tehnică. Recesiunea tehnică este definită ca două trimestre consecutive de contracţie economică. Faptul că avem în primul trimestru această creştere economică reduce foarte mult şansele unei recesiuni tehnice. Este un lucru important pentru că România se finanţează de pe pieţele internaţionale, de pe pieţele interne şi avem nevoie de credibilitate", a spus Cîțu, potrivit Agerpres.

În ceea ce priveşte evoluţia economică din trimestrul doi, ministrul a spus că luna aprilie a fost o lună totală de stare de urgenţă şi va avea un impact asupra PIB. Totodată, el precizează, însă, că începând din a doua parte a lunii mai şi în luna iunie sunt şanse ca ceea ce s-a pierdut în aprilie să fie recuperat.

"Avem toate şansele să continuăm în partea a doua a lunii mai şi iunie să recuperăm ce s-a pierdut în aprilie. Depinde foarte mult de noi, de politica fiscală, să continuăm o politică fiscală relaxată şi în acelaşi timp tandemul politică fiscală - politică monetară să fie la fel. Relaxarea politicii monetare a ajutat foarte mult. Cred în continuare că şi politica monetară va contribui prin relaxare în continuare a condiţiilor, există loc poate şi la RMO (rezerve minime obligatorii, n.r.) dar şi la dobânzi, o relaxare care alături de relaxarea politicii fiscale este combinaţia perfectă. Este lecţia crizei din 2008 pe care am învăţat-o, să injectăm lichiditate în sistem atunci când este nevoie. Toate companiile au nevoie de lichiditate. Acest lucru se face prin tot felul de instrumente. Avem IMM Invest, urmează şi fratele mai mare al lui IMM Invest, prin Eximbank, pentru companii mari şi vor urma şi alte produse", a mai spun Florin Cîţu.

România a înregistrat, astfel, cel mai semnificativ avans al economiei din cele 27 de state membre ale UE, în primul trimestru din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, arată estimarea preliminară publicată vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Citește și România a avut cea mai mare creștere economică din UE/ La nivel european, s-a înregistrat cea mai severă scădere din 2009 încoace