Isărescu anunță efectele măsurilor BNR asupra cursului de schimb și Finanțelor Publice

de F.B.     HotNews.ro
Luni, 18 mai 2020, 17:44 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu
Foto: Hotnews
​După depășirea, la finele lunii martie 2020, a vârfului tensiunilor generate de criza COVID-19 pe piața financiară internă, obiectivul imediat al BNR a fost păstrarea stabilităţii recâștigate și asigurarea lichidităţii necesare finanțării în bune condiții a sectorului public, firmelor și populației, a declarat Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

În acest scop, spune el, BNR a sporit considerabil volumul operațiunilor repo efectuate pe baze bilaterale (al căror stoc mediu zilnic a ajuns în perioada 1 aprilie-15 mai 2020 la aproximativ 13 miliarde lei) şi a inițiat, continuând apoi, cumpărarea de titluri de stat de pe piața secundară (stocul lor însumând la mijlocul lunii mai 3,1 miliarde lei).

“Amploarea acestor infuzii de lichiditate este reliefată şi de faptul că în luna februarie a.c. BNR a efectuat operaţiuni de absorbţie de lichiditate, media zilnică fiind de circa 3 miliarde de lei. După ajustarea descendentă consemnată ca reacție la reducerea de la 2,50 la sută la 2,00 la sută a ratei dobânzii de politică monetară, cotația ROBOR 3M a coborât de la 3,24 la sută (20 martie a.c.) la 2,61 la sută (23 martie a.c.), iar apoi la 2,44 la sută (15 mai a.c.)”, spune Guvernatorul BNR.

 • În același timp, cursul de schimb leu/euro și-a atenuat fluctuațiile, oscilând într-un interval restrâns (de 0,4 la sută), cu implicații favorabile asupra serviciului datoriei în valută și a costului importurilor, precum și asupra așteptărilor privind evoluțiile macroeconomice
"Pe acest fond, în perioada 1 aprilie-15 mai, Ministerul Finanțelor Publice a lansat cu succes pe piața primară internă a titlurilor de stat un număr de 14 emisiuni, în valoare totală de circa 11 miliarde lei, majoritatea fiind consistent suprasubscrise, mai cu seamă cele din prima parte a lunii mai", arată Guvernatorul.

„Cotațiile de referință de pe piața secundară a titlurilor de stat și-au accentuat mișcarea descendentă de la debutul lunii aprilie până în prezent. Astfel, în cazul maturităților de până la 1 an, acestea au revenit recent în preajma valorilor prevalente anterior izbucnirii turbulențelor pe piața financiară internațională”, afirmă Isărescu.

Cele aferente maturității de 10 ani, spune el, au rămas cu doar 0,5 puncte procentuale deasupra nivelurilor înregistrate în prima decadă a lunii martie, iar în raport cu luna decembrie 2019, aceste cotaţii au scăzut cu 0,15 puncte procentuale.

Potrivit acestuia, pe segmentul primar al pieței titlurilor de stat avansul randamentelor medii acceptate la cele mai recente licitații față de perioada imediat premergătoare declanșării tensiunilor financiare s-a redus la circa 0,5 puncte procentuale în cazul titlurilor cu maturitate reziduală de aproximativ 11 ani (randament de 4,77 la sută) și la 0,25 puncte procentuale în cazul celor pe 5 ani (3,82 la sută).

“Pentru perioada următoare, obiectivul imediat al Băncii Naţionale a României rămâne asigurarea lichidităţii necesare finanţării cheltuielilor statului şi economiei reale în condiţii de stabilitate relativă a cursului de schimb a leului şi de reducere graduală şi sustenabilă a ratelor de dobândă. Vom urmări evoluţia situaţiei sanitare şi a măsurilor întreprinse de autorităţi în scopul adoptării deciziilor adecvate”, a explicat Guvernatorul BNR.

• Raportul asupra inflaţiei corespunzător trimestrului I al anului curent va fi dat publicităţii la sfârşitul acestei luni.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6044 vizualizari

 • +1 (7 voturi)    
  Deci dobanda o face el din pix (Luni, 18 mai 2020, 19:30)

  holinessdani [utilizator]

  Pana acum ne facea capul mare spunand ca BNR nu are nici o influenta asupra dobanzii, aceasta fiind reglata de catre piata, cerere si oferta, bla, bla, bla.
  Iata ca acum ne prezinta ca pe o mare realizare personala dobanda scazuta din piata!
  Bine, bine, si toti anii astia in care Romania a fost bataia de joc a lui mugurel si a bancilor straine cu aberatiile lor, cu comisioane nesimtite si ilegale, cu dobanzile cele mai mari din lumea civilizata, da cu toate astea cum ramane?
  • -1 (7 voturi)    
   :Și ce propui? (Marţi, 19 mai 2020, 6:51)

   BEDE [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   Era bine pe vremea lui Ceaușescu? Atunci nu existau decât Banca Națională și CEC. Atunci cursul oficial al USD era făcut din pix și nimeni în lume nu-ți vindea USD la cursul oficial. Mai mult, dacă te prindea miliția că ai USD erai băgat la înschisoare. Firmele nu avea bani în conturi și/sau depozite, ci doar, dupcă cum dădeau ordine ministerele, primeau bani de la BNR. Era mai bine atunci?
   Sigur că marile bănci au un rol extrem de important în cât se face dobânda și dacă este inflație sau deflație și aranjează enorm de mult din câți bani scot pe piață. Dar, cu toate relele care sunt, mi se pare de preferat față de economia socialistă.
   Ai vrea cumva să ajungem ca în Venezuela? Eu nu... Și nu prea văd alternative prea strălucite. Dacă tu le știi, fă-te tu mare economist și treci tu să conduci BNR sau, știu eu, o bancă mai puternică...
   • +3 (3 voturi)    
    pe vremea lu ceasca (Marţi, 19 mai 2020, 9:28)

    costelo999 [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

    mai erau banci precum brd, banca agricola, bancorex, erau 2 cursuri de schimb, cursul comercial pentru intreprinderi si pentru persoane fizice straine .


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by