Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a exclus, luni, orice participare a Rusiei la viitoarea reuniune a G7, aşa cum şi-a exprimat dorinţa preşedintele american Donald Trump în momentul anunţării amânării sine die a summitului de anul acesta găzduit de SUA, informează AFP, citată de Agerpres.

Justin TrudeauFoto: Canadian Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Rusia a fost exclusă din G8 după invazia Crimeii în urmă cu câţiva ani şi a continuat să nu respecte şi să ignore standardele şi regulile internaţionale şi de aceea Rusia rămâne în afara G7 şi asta nu se va schimba'', a declarat Trudeau în conferinţa de presă zilnică de la Ottawa.

Trudeau a fost solicitat sâmbătă de un reporter să comenteze propunerea de sâmbătă a preşedintelui SUA de a invita mai multe ţări să se alăture summitului, printre care şi Rusia.

"Vom continua să colaborăm cu americanii la detaliile reuniunii lor G7", a afirmat Trudeau.

"Nu am sentimentul că G7 reprezintă corect ceea ce se întâmplă în lume. Este un grup de ţări foarte depăşit'', a declarat Trump la bordul Air Force One sâmbătă, adăugând că ar dori să invite Rusia, Coreea de Sud, Australia şi India la lucrările unui summit G7 extins, în toamnă.

Rusia a fost eliminată din G8 în 2014, după anexarea Crimeii, act care nu a fost recunoscut de comunitatea internaţională.

Preşedintele Trump nu a exclus posibilitatea ca summitul să aibă loc în septembrie, înainte sau după reuniunea Adunării Generale a ONU sau chiar "poate (...) după alegerile prezidenţiale din noiembrie", la care actualul lider de la Casa Albă speră să obţină un al doilea mandat.

Liderii G7 trebuiau, iniţial, să se întâlnească la sfârşitul lunii iunie, dar cancelarul german Angela Merkel a fost primul lider care a respins această invitaţie ca urmare a pandemiei noului coronavirus.

Ţările membre ale G7 - Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi SUA - se reunesc anual la nivel înalt pentru a discuta o serie de subiecte cu caracter global.