ANAF a avut o sesiune online în care a încercat să vină în ajutorul celor ce doresc și trebuie să completeze Declarația.
Exemplele (cu locul unde trebuie bifata declarația etc.) la care răspunde ghidul video:
1. O persoană fizică autorizată anul trecut a depus declarația unică, a avut veniuri estimate peste plafon (12 salarii minime pe economie). El trebuie să-și regularizeze impozitul anual final. Constată că venitul este peste plafon și vrea bonificațiile. Vrea să și redirecționeze 3,5% din impozit pentru un ONG, o bursă privată și așa mai departe.
2. Activități independente cu normă de venit. Norma de venit a fost estimată anul trecut. Dacă este peste plafon, se datorează la fel: CAS și CASS.
3. O persoană are dividende ridicate în 2019, a depus anul trecut DU, are venituri peste plafon și a fost obligat să declare CASS la 12 salarii minime. Anul acesta vrea bonificații.
4. O persoană a avut chirii în lei. A depus anul trecut DU, venituri peste plafon, vrea bonificații.
5. O persoană care a avut chirii în valută, estimat peste plafon. A depus anul trecut DU. Anul acesta are obligația regularizării la cursul valutar și vrea bonificații.
6. O persoană are venit din bursă din transfer titluri de valoare. În 2019 a avut venituri peste plafon și vrea bonificații.
7. O persoană obține dividende din străinătate în 2019, peste plafon. I s-a reținut un impozit în acea țară (are credit fiscal) și vrea bonificații.
8. O persoană are venituri din bursă - transfer titluri de valoare din străinatate în 2019. Veniturile sunt peste plafon, are credit fiscal (impozit reținut), vrea bonificații și redirecționează 3.5% din impozit.
9. O persoană fizică în sistem real, a depus anul trecut DU, are venituri estimate peste plafon, rămâne peste plafon, a mai depus în 2020 o Declarație cu regularizarea impozitului și vrea bonificații.
10. O persoană cu normă de venit a depus anul trecut DU, norma în 2019 fiind peste plafon. A mai depus în 2020 Declarația cu norma pe 2020 și vrea bonificații.
11. Legat de dividende. O persoană a depus anul trecut DU, iar venitul în 2019 a fost peste plafon. A mai depus în 2020 DU cu dividende estimate peste plafon. Vrea bonificații.
12. Venituri în sistem real. A depus anul trecut DU, cu venit în 2019 sub plafon și venit final peste plafon cu regularizare impozit pe 2019. Vrea bonificații.
Exemplul 1 în imagini





Acu, dupa ce au pus linkul, nu scad datoria omului dupa ce plateste, o pun la "sume ne-utilizate in stingere", o aberatie care numai la romani e posibila.
Deci, daca platesti, iti apare in cont o suma cu plus si una cu minsu.
Stie cineva ce e in capul ANAF, daca sunt sanatosi la cap ???
Dacă vrei să rămână bonusul în cont pt impozitul de anul următor, nu se poate. Trebuie o cerere de compensare, dovezi de dat la ghișeu.
De ce nu se poate face online totul?
Inaintea ei erau 3 declaratii de cate o pagina A4 toate.
"sume ne-utilizate in stingere" asa o sa ramane toate platile pe care le faci pana la data scadenta. Asta stiu din 10 ani de plimbat pe la ANAF.
Daca depui declaratia, stai vreo 2-3 luni ca ea sa apara in SPV ca sa vezi ce ai de plata si contul, altfel umbli dupa conturi pe net de n-ai aer.
Abia in iunie 2020 au pus si ei un link de plata catre Ghiseul.ro desi trebuia sa se intample din 2018 de pe timpul lui Orlando.
Sumele de plata se platesc "la gramada" in cont comun. Daca ai ceva mai vechi de stins dar vrei sa platesti obligatia curenta, ai ghicit, NU se poate, sumele se duc tot in contul comun, la gramada.
Daca trimiti un e-mail din aplicatie catre ANAF sa soliciti clarificari de sume el nu ajunge la ANAFul care se ocupa de contul tau ci la ANAF central care ori iti recita din Codul Fiscal, ori iti re-directioneaza cererea catre ANAFul de care apartii, de la care nu primesti absolut niciun raspuns sau daca primesti iti recita cineva din Codul Fiscal.
Daca te apuci si platesti (mare greseala) nu se scade nimic din datoria pe care o ai ci apar sume cu plus si cu minus pe cont, respectiv "sume neutilizate in stingere".
Daca te apuci si iti calculezi singur bonificatia si platesti scazand bonificatia din suma de plata, bonificatia iti ramane ca "datorie" dupa termenul de scadenta (30.06) urmand ca sa se apuce ANAF la Anul si la Multi ani sa o scada prin Ordin distinct (Noaptea Mintii). Niciodata nu stii, dupa ce ai platit daca datoria ta catre stat s-a scazut corect din cont. Totul e o nebuloasa la ANAF.
Niste terminati, si imi asum ce spun.
La final după aplicarea celor 2 bonificații, am întrebat: deci, càt plătesc? Suma totală sau cea mică cu bonificația aplicată? Cică cea mica. Așa am plătiti, iar acum să citesc pe aici că e posibil să se considere că nu mi-am plătit impozitul în totalitate.
Numai la ANAF se poate întâmpla așa ceva aberant!
Din acesti bani economisiti am putea contracta o firma (sau chiar pune cativa programatori mai cu motz din Ro) sa elaboreze un program cu cap si coada.
Si ne-ar mai ramane si bani la buget, am creste si gradul de colectare si ar fi si contribuabilii multumiti.
Bineînțeles ca incompetenții au reușit sa împartă suma aia în impozit, CAS, CASS...
Informația e foarte vaga și disperata prin tot site-ul...
Nu asta era problema, ca am platit in avans. Problema e ca in SPV au alocat suma suplimentara cu minus la CASS (sanatate), CAS (pensie) si impozit pe venit in niste proportii ce nu au nicio logica.
Ulterior in iunie am depus si declaratia unica pentru anul urmator.
Bineinteles ca trebuie sa astept 10 iulie ca sa vad daca compenseaza minusurile cu datoria noua la CASS, dar tare ma tem ca ramane cu minus si plus pana la termenul de plata din anul viitor.
Ultima oara cand am platit dobitoaca mi-a trecut suma la contul de CASS obligatoriu unde aveam cu minus datoria si la CASS aferent declaratiei unice eram cu plus la datorie.
Am facut o cerere de compensare cu copii la tot chitante, declaratie, situatie din SPV. Le-a luat peste 3 luni sa opereze compensarile in SPV, bineinteles fara nici un raspuns la cerere desi le dadusem toate informatiile de contact.
De data asta cred ca fac adresa in 3 exemplare, una la ANAF, una la Ministerul Finantelor si una la Guvern si le scriu in ea ca daca nu raspund in termen legal le fac plangere penala pentru abuz in serviciu - incalcarea termenelor din lege.
Formularul mai are o bifa: "Declaraţie rectificativă privind Capitolul I , pentru aplicarea bonificatiei" . >>> Am bifat-o din prima ca asta fac: completez o rectificativa ca sa primesc bonusul.
Dar NU, NU trebuie bifata. Am vazut abia in materialul de mai sus. Noaptea mintii!
Am reusit sa o completez "corect" abia dupa ce am urmarit materialul si completez la din astea de 15 ani, d-apai altii?!
Va multumim ca ne citiți/urmariti!
Formularul este extrem de neprietenos!
Si am constata si eu, pe pilea mea, ce spun altii aici: "Intri pe SPV si nu-ti apare nicaieri situatia fiscala curenta, actualizata la zi"
Da, am depus declaratia online, dar joi am fost in persona acolo si am stat l coada ca sa imi spuna cat este impozitul, cat trebuie sa platesc.
Un pic OT: pe vremea cand sediul ANAF era la Costin Georgian, aproape de fiecare data cand ma duceam si stateam la luuunga coada la Camara 1, era si o persona cu amenda pentru viteza. Povestea era aceeasi: cu trei ani in urma, i-a prins radarul cu viteza excesiva. Au primit amenda, au platit, au prezentat chitanta, dar acum figureza ca neplatita, trebuie sa ai dovedeasca o dat ca s-a platit ...