Calu Monica, președinta Asociației Consumers United/Consumatorii Uniți va face parte timp de patru ani din Grupul Parților Interesate (Banking Stakeholder Group) din cadrul Autorității Bancare Europene, cu sediul la Paris și va reprezenta consumatorii în cadrul acestui grup. Grupul Părților Interesate (Banking Stakeholder Group -BSG) a ținut în data de 7 iulie 2020 prima sa întâlnire în noua sa componență. Grupul reînnoit, al cincilea de la înființarea Autorității Bancare Europene în 2011, a fost convenit de Consiliul de Supraveghere al Autorității Bancare Europene în cadrul reuniunii sale din 17 iunie 2020.

Calu Monica, Asociația Consumers UnitedFoto: Hotnews

Cei 30 de membri selectați, care și-au început mandatul de patru ani la 1 iulie 2020, vor oferi consultanță Autorității Bancare Europene cu privire la politicile sale și trebuie consultat cu privire la standardele, orientările și recomandările tehnice.

În urma unui apel de depunere de candidaturi lansat pe 6 martie 2020, Autoritatea Bancară Europeană a desfășurat un proces de selecție pentru a asigura un echilibru adecvat între statele membre ale UE, entitățile reprezentate și egalitatea de gen. În componența reînnoită a grupului sunt reprezentate instituțiile financiare care operează în Uniunea Europeană, cu 13 membri; consumatorii, utilizatorii de servicii bancare și reprezentanții angajaților instituțiilor financiare care operează în Uniune și cei ai IMM-urilor, cu 13 membri și 4 membri de top din mediul academic.

„Sunt mândră că sunt membră în noua componență a Grupului Părților Interesate al Autorității Bancare Europene (EBA-BSG), reprezentând Asociația Consumers United / Consumatorii Uniți și sunt onorată să fac parte din cei 30 de membri selectați, care vor oferi consultanță Autorității cu privire la standarde tehnice, orientări și recomandări specifice sectorului bancar. Am avut ieri, 7 iulie prima întâlnire a acestui organism consultativ și aștept cu nerăbdare următorii 4 ani. Acesta va fi un rol plin de provocări în susținerea intereselor consumatorilor și armonizarea pozițiilor diferitelor grupuri de interese reprezentate în Grup. În activitatea mea, voi viza promovarea în Uniunea Europeană a unui sector bancar solid și rezistent, dar care să fie și echitabil, incluziv pentru toți actorii pieței bancare și care să asigure practici responsabile pentru consumatorii și clienții băncilor”, ne-a declarat Calu Monica, președinta Consumers United/Consumatorii Uniți.

Calu Monica a mai deținut timp de un an o poziție similară în cadrul Grupului Părților Interesate Autorității Bancare Europene. Mandatul precedent, care a început în mai 2019, s-a încheiat ca urmare a revizuirii de către Parlamentul European a Regulamentelor Autorităților Europene de Supraveghere. Prin această revizuire s-au modificat cu efect de la 1 ianuarie 2020 prevederile care se referă la componența, durata mandatului și domeniul de activitate al grupurilor părților interesate și care au impus Autorității Bancare Europene să restabilească Grupul Părților Interesate într-o compoziție diferită.