Situație incredibilă. Un formular a scos mulți oameni din sistemul de sănătate. Problema pare a fi între ANAF și Casa de Sănătate. Cornel Grama: E trist că omul suferă

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Miercuri, 8 iulie 2020, 18:27 Economie | Finanţe & Bănci


Card de sanatate
Foto: CNAS
Pe perioada șomajului tehnic, casele de sănătate au scos persoanele afectate de la asigurați din cauza unui formular ANAF. Deși acest document a fost corectat din mai de către Fisc, iar oamenii ar trebui să figureze în sistem, aceștia tot nu apar. Odată scos, se pare că sistemul nu-i mai introduce. Acum problema e că dacă o persoană are probleme medicale și dorește să apeleze, de exemplu, la medicul de familie, nu poate, pentru că nu este asigurată. Situația este gravă și se poate rezolva foarte ușor problema. Consultantul fiscal Cornel Grama are o soluție simplă: să trimită ANOFM lista cu cei în șomaj tehnic la Casele de Sănătate și să-i valideze.

Cum s-a ajuns aici

Cornel Grama a explicat:

Problema a apărut de la prima lună de șomaj tehnic. Formularul (112) făcut de ANAF, automat când venitul era zero, punea omul neasigurat. S-a transmis așa. În luna mai probabil s-au sesizat și au modificat formularul respectiv și omul apărea asigurat. Totuși, degeaba, că sistemul Casei de Sănătate nu i-a mai introdus.

Acum omul când se duce la medicul de familie, să ia o rețetă compensată sau să se interneze, apare neasigurat. Casa de sănătate l-a scos și: Salut! Dacă tu ai corectat ulterior, sistemul la rândul său nu mai corectează.


În mod normal, prin legislația pe șomajul tehnic are asigurare.

“Casa de sănătate ce zice? Contabilii să facă ei declarație rectificativă în care să treacă data când s-a suspendat și când a intrat în sistem. Nu modific nimic. Ei (Casa de Sănătate) trebuie să respecte legea: oamenii care sunt în șomaj tehnic să-i bage asigurați. Ei au toate datele să remedieze problema, că este vorba de un milion de oameni”, spune el.

• Fiecare casă de sănătate a dat câte un comunicat și fiecare cu altă metodă de a corecta o prostie.

• Trebuie să știe că omul, din momentul în care și-a făcut carte de muncă ,are asigurare, punct. Își pierde calitatea dacă și-a desfăcut contractul de muncă sau are concediu fără salariu.
• Ei dacă au făcut formularul prost de la început, să remedieze treaba.

Un exemplu al Casei de Sănătate de la Cluj
„A venit ieri un client la mine, care era și salariat: Domnule, eu m-am dus la medicul ăsta și mi-a zis că nu apar asigurat”, a spus el.

• Iar trebuie să aștepte o lună și așa mai departe. Nu ne jucăm cu așa ceva.


"Bine că facem informatizare, conectăm casele de marcat, le facem nu știu cum, dar o validare a omului în sistem să-și ia un medicament nu se poate. E incredibil așa ceva", spune Grama.

 • Acum iese la iveală cum instituțiile nu comunică între ele. Chiar dacă încerci să semnalezi o problemă la o instituție, aceasta dă vina pe alta și tot așa. În final vina pică pe contabil că el nu a făcut bine. Dar fiecare casă de sănătate a dat câte o informare, fiecare are propria metodă și fiecare e pe lângă lege.

• E trist că omul suferă.

• Sistemul nu i-a mai introdus: Cine pleacă la plimbare, pierde locul de onoare...

Soluția

„Agenția pentru șomaj are lista cu oamenii care au fost în șomaj tehnic. Ăia să dea datele la Casa de Sănătate și să-i valideze în sistem. Ce mare lucru?”, a spus consultantul fiscal Cornel Grama.

*Așteptăm punctele de vedere ale instituțiilor. În momentul în care le vom avea, vor fi publicate.

Reacția CNAS. (click pentru a deschide)
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

25949 vizualizari

 • +4 (22 voturi)    
  Platitii de la bugetul de stat (Miercuri, 8 iulie 2020, 18:47)

  Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR [utilizator]

  In 30 de ani PSD a acaparat aparatul de stat in RO si l-a transformat intr-o adunatura corupta …plina de posturi inutile, pensii speciale, legi cu dedicatie pt salvarea infractorilor si multa functionarime si politruci care vin la serviciu ca sa treaca zilele pana la salariu sau ca sa ia spaga; incompetenti, indiferenti, superficiali, dezinteresati, falsi, inculti, fuduli, cinici, mincinosi, demagogi si rauvoitori care sunt principala frana in dezvoltarea tarii.
  • +7 (15 voturi)    
   nici PNL-ul... (Miercuri, 8 iulie 2020, 19:16)

   Cornel Grama [utilizator] i-a raspuns lui Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR

   nu-s mai breji ...is la fel
   "Adela Cojan a fost numită de premierul Ludovic Orban la conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, potrivit unei decizii publicate, luni, în Monitorul Oficial."
   • +2 (4 voturi)    
    Nu am spus ca am o parere buna despre PNL (Joi, 9 iulie 2020, 10:00)

    Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR [utilizator] i-a raspuns lui Cornel Grama

    Dar consider ca gasca lui Iliescu a corupt si distrus Romania. Au fost o putreziciune care a infectat totul prin felul in care s-au comportat.
  • -3 (11 voturi)    
   Tu vii de pe alta lume? (Miercuri, 8 iulie 2020, 19:46)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR

   Sau nu ai auzit ca PNL e la guvernare, nu PSD.
   • +3 (7 voturi)    
    i beg to differ (Joi, 9 iulie 2020, 2:19)

    Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    Formularul 112 are lunar probleme de vreo 8-9 ani de cand e obligatoriu pentru firmele cu salariati.
    Oare cine a capusat ANAF si CNAS in anii astia?
  • +2 (10 voturi)    
   Ai (Miercuri, 8 iulie 2020, 19:59)

   Jar [utilizator] i-a raspuns lui Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR

   facut cea mai limpede radiografie a societatii romanesti.Aici,mai intra doar si cativa ziaristi...
  • +2 (2 voturi)    
   Nu tine de politica (Joi, 9 iulie 2020, 13:42)

   andypandy [utilizator] i-a raspuns lui Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR

   Fiecare unitate guvernamentala tine cu dintii de datele proprii si nu vor in ruptul capului sa colaboreze. Ca daca ar colabora si digitaliza sistemele pana in dinti n-ar mai putea sa faca mishmashuri ca deh, s-ar lovi de audit si probleme. Si asta nu se va schimba oricine vine la putere.
 • +8 (10 voturi)    
  ce mai cuprinzatoare fraza (Miercuri, 8 iulie 2020, 18:54)

  karryne [utilizator]

  E trist că omul suferă.
  Concluzia asta ar trebui pusa la foarte multe din stirile pe care le citesc.
 • +14 (14 voturi)    
  Remediu (Miercuri, 8 iulie 2020, 18:59)

  ipolitic [utilizator]

  Varianta 1.
  Taiat 25% din salarul celor de la CNAS (cu exceptia femei de serviciu si portari). Pentru grava neglijenta in serviciu. S-a mai taiat o data si pe atunci au devenit brusc foarte devotati respectarii legilor.
  Varianta 2.
  Dat vina pe computer si taiat 25% din curentul de alimentare. Daca protesteaza, sa aleaga intre shut-up sau shut-down.
 • +5 (7 voturi)    
  vorbeste lumea ... (Miercuri, 8 iulie 2020, 19:32)

  nu conteaza cine zice [utilizator]

  nu stie stanga ce face dreapta ... toata lumea lucreaza energic si fiecare respecta tot ce poate fi respectat ... si uite-asa, nimic nu functioneaza ... iar angajatii isi ridica lefurile incantati de nimicul asta zilnic ... este ca e misto la noi ...???
 • +6 (6 voturi)    
  Problema nu e una noua! (Miercuri, 8 iulie 2020, 22:56)

  Ecce_Homo [utilizator]

  Problema asta e de cand a aparut formularul 112 si de cand casa de sanatate trage datele din anaf.

  De cand a devenit obligatoriu am intalnit deseori problema asta: in cazul salariatilor care isi iau fara plata pentru a sustine examenele de licenta, in cazul salariatelor care au avut concediu pentru ingrijire copil, in cazul salariatilor care au diverse suspendari de contract. Daca nu bifezi manual si nu pui cu mana data incetarii suspendarii in pdf-ul asa-zis inteligent e degeaba, casa de sanatate nu reactiveaza contractul.

  De multe ori a trebuit sa sun la diverse case de sanatate si sa rog un operator sa bifeze in sistem sau a trebuit sa merg personal la casa de sanatate cu cateva hartii.

  La fel face si in cazul salariatilor straini. Pentru ei trebuie mers cu hartii la Casa de sanatate si introdusi manual desi sunt in declaratie cu tot cu NIF si ce trebuie.

  Pe de alta parte mereu m-am intrebat ce sens mai are sa dai adeverinte pentru medic daca medicul cauta in PIAS si nu acorda consultatia/medicalul daca salariatul figureaza ca neasigurat si totusi el este asigurat dar e lipsa de comunicare electronica corecta intre anaf si casa de sanatate.

  Sa ne intelegem in 112 sunt incredibil de multe date: de la cnp si contributii la concedii medicale cu cod de diagnostic cu tot, cu concediu initial si perioada si serie si numar. Ar trebui sa nu mai fie nevoie de acea idioata de adeverinta.

  Pierdere de timp pentru toata lumea.

  Si vina cade mereu pe cel de la resurse umane/contabilitate cand vine salariatul cu o falca in cer si una in pamant crezand ca angajatorul e un nemernic care nu ii plateste taxele si de aceea nu apare el asigurat.

  Si acum solutia caselor e tot ca angajatorul sa faca un lucru pe care ei nu sunt in stare si nu vor sa il faca desi pot foarte usor sa faca asta, asa cum sugereaza si Grama.
  • 0 (0 voturi)    
   Perfect a-ti descris (Joi, 9 iulie 2020, 13:53)

   mazzola [utilizator] i-a raspuns lui Ecce_Homo

   siruatia. De nenumarate ori m-am lovit de aceleasi probleme la casele de sanatate.
 • +2 (2 voturi)    
  neasigurati pe perioada de somaj tehnic (Joi, 9 iulie 2020, 10:40)

  crisssssstyyy [utilizator]

  De la inceputul lunii aprilie am transmis acest lucri si stimabilei Doamne Violeta Alexandru si celor care creaza softul D112 de la MF...mi se pare deja rea vointa din partea tuturor celor de acolo de sus, care-s doar niste teoreticieni si nici macar atat, care elaboreaza niste legi si care nu inteleg cum functioneaza sistemul. Iar Doamna Violeta chiar nu intelege, ce sa mai.... La fel de stupid este cu Legea 62 privind chiriile emisa in mai pentru care trebuiau date norme in 2 saptamani si nu s-au dat nici pana azi...la fel destupid este cu Legea privind creditelele pentru IMM uri pentru care orice banca iti cere avans de 20% ca sa ti se acorde....Asta-i tara!
  • 0 (0 voturi)    
   mai pune (Joi, 9 iulie 2020, 13:10)

   Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui crisssssstyyy

   Pune si ordonanta privind ajutorul de 41.5% in lista asta.
  • +1 (1 vot)    
   problema este la (Joi, 9 iulie 2020, 13:55)

   mazzola [utilizator] i-a raspuns lui crisssssstyyy

   casele de sanatate. In 112 e tot ce trebuie.
 • 0 (0 voturi)    
  Se poate considera genocid? (Vineri, 10 iulie 2020, 0:45)

  aspara [utilizator]

  In conditiile speciale de azi..
 • 0 (0 voturi)    
  Minciunile CNAS (Luni, 13 iulie 2020, 10:31)

  marius_popescu [utilizator]

  Salut,
  Am citit comentariile celor de la CNAS sunt niste mincinosi care mint cu o mare nerusinare.
  1. Softul SIUI facut de una din firmele celebrul Sebastian Ghita are multe belele si asta e una din ele.
  Daca un angajat/salariat/etc nu apare in una dintre luni cu contributia la sanatate (somaj tehnic, CFS, libere platite, ingrijire copil pana la 2a ani, etc) SIUI-ul il scoate din prima luna din categoria de aasigurat nu dupa 90 zile cum minte doamna Adela Cojan.
  2. Nu ANAF trebuie sa reglementeze treaba ci CNAS sa ceara celor care au creat SIUI-ul sa verifice si sa scoata din categoria de asigurat o persoana dupa 90 zile de la neplata/neraportarea contributiei la sanatate nu din prima luna in care aparte cu CASS zero.
  3. Nu ANAF sau contabilii trebuie sa rezolve belelele din SIUI ci CNAS trebuie sa ceara celor care au creat softul ca atunci cand o persoana apare cu contributie la sanatate sa il introduca in categoria de asigurat.
  4. Nu contabilii trebuie modifice data angajarii atunci cand persoana apare in luna cu contributie la CASS, pentru ca data angajarii poate sa fie de acum nu stiu cati ani sau luni dar persoana a avut in luna precedenta sau curenta situatii in care nu plateste CASS (somaj tehnic, CFS toata luna, Zile invoire neretribuite, stop productie, si alte multe situatii). Daca contabilul modifica data angajarii apare neconcordanta cu Revisal-ul, cu contractul individual de munca al angajataului si cu alte situatii.
  Este aberatie ce spune CNAS.
  Este destul de clar ca softul lor trebuie modificat sa rezolve problema dar probail au fost sau sunt anumite interese si nu vor sa deranjeze.
  5. Minte cu nerusinare doamna Adela Cojan cand spune ca angajotorii nu au incadrat corect salariatii aflati in somaj tehnic.
  Daca ar avea bunul simt sa citeasca Ordinul privind Declaratia 112 sau macar daca e proasta sa intrebe pe cineva avizat ar vedea ca nu exista decat incadrarea in categoria de salariat a persoanelor aflate in somaj tehnic si nu in alta categorie.
 • 0 (0 voturi)    
  Completare (Luni, 13 iulie 2020, 10:32)

  marius_popescu [utilizator]

  6. Ca exemplu:
  - daca o persoana a fost in somaj tehnic toata luna aprilie 2020, nu datoreaza contributii la CASS la CAS sau impozit salarii in luna aprilie si in Decalaratie lunii aprilie, cu termen de depunere 25 MAI 2020 apare cu contributii zero. Asta deoarece indemnizatia de somaj tehnic se primeste in luna mai 2020 (OUG 30/2020).
  Ca urmare celebrul soft SIUI al CNAS automat in PRIMA LUNA NU DUPA 90 DE ZILE scoate persoana din categoria de asigurat la sanatate si salariatul ramane "in pom si pomul in aer". Adica nu poate merge la spital la medic de familie, nicaieri unde are nevoie sa fie tratat.
  In momentul in care angajatorul primeste indemnizatia aferenta luni aprilie, adica in luna mai, se va depune declaratia lunii mai 2020 cu termen de depunere 25 iunie 2020 in care se vor cuprinde si contributiile aferente somajului din luna precedenta (aprilie 2020); este sectiune distincta in D112: Subsectiune distincta in Sectiunea E3.
  Deci incepand cu luna aprilie persoana e scoasa din categoria de asigurat definitiv.
  Singura solutie tampita e ca cel care intocmeste D112 sa modifice LA TOTI SALARIATII aflati in somaj tehnic, in PRIMA LUNA in care apare contributia la sanatate, data angajarii, adica in cazul nostru data de 01.mai.2020.
  Cum am spus asta are consecinte cu Revisal , cu C.I.M.-ul, etc.
  In luna in care nu mai ai somaj tehnic va trebui sa le modifici din nou vechea data a angajarii (data initiala a contractului) LA TOTI SALARIATII.
  Asta insemna sa iei la mana toate contractele de munca la toti salariatii pentru a le repune data reala a intocmirii CIM-lui.
  O MARE PROSTIE DIN PARTEA CNAS.
  Pai daca ai sute sau mii de salariati unde ajungi!!!
  Asta pentru ca cei de la CNAS care au parte de salarii grase pe spinarea noastra nu ii interesaza sa rezolve situatia. Ce interese au sau poate deranjeaza pe cineva, dumnezeu stie!!
 • 0 (0 voturi)    
  Completare (Luni, 13 iulie 2020, 10:33)

  marius_popescu [utilizator]

  Cum am mai spus. solutia este foarte simpla daca se vrea:
  - SIUI-ul sa scoata din categoria de asigurat, DUPA 90 DE ZILE, o persoana care nu mai plateste contributie la CASS;
  - SIUI-ul sa introduca AUTOMAT, in categoria de asigurat, o persoana care este declarata prin Declaratia 112 sau prin alte forme (Declaratia UNICA,etc) fara sa fie nevoie de artificii sau subterfugii.
  Sper ca acest comentariu sa ajunga si la urechile cui trebuie sa remedieze situatia.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by