Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Fiscul propune aminarea pina in 2010 a obligatiei certificarii de catre consultanti fiscali a declaratiilor anuale ale firmelor

de Laura Radulescu     HotNews.ro
Joi, 21 februarie 2008, 18:41 Economie | Finanţe & Bănci

Agentia Nationala de Administrare Fiscala propune, prin proiect de ordonata de urgenta de modificare a Codului de Procedura Fiscala, aminarea pina in 2010 a obligatiei certificarii declaratiilor de profit de catre firme de consultanta fiscala. In prezent, actul normativ care impune certificarea declaratiilor anuale se afla in dezbaterea Camerei Deputatilor, dupa ce senatorii au decis eliminarea acestei obligativitati.

Ordonanta 47 din 2007, in vigoare din septembrie 2007, prevede ca persoanele juridice sunt obligate obtina certificarea de catre un consultant fiscal a declaratiei anuale pe profit (formularul 101), incepand din 2008. Sunt exceptate companiile pentru care este obligatorie auditarea.

La dezbaterea in Senat a ordonantei, aceasta obligatie a fost eliminata. Fiscul a anuntat ca scopul principal al acestei reglementari a fost, pe de o parte, de a diminua erorile din declaratiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice, evitandu-se in acest caz depunerea ulterioara a unor declaratii fiscale rectificative, precum si de a-i proteja pe contribuabili de eventuale sanctiuni (majorari de intarziere, amenzi contraventionale), in caz de completare eronata a declaratiei sau de neindeplinire la termen a obligatiilor de declarare prevazute de lege.

Codul de Procedura Fiscala nu stabileste sanctiuni pentru companiile care omit sa-si certifice declaratiile anuale pe profit. In aceste conditii, Fiscul a emis la inceputul lunii februarie o circulara catre administratiile financiare prin care anunta inspectorii fiscali ca declaratiile anuale pe profit pot fi acceptate si fara avizul consultantului fiscal, cu mentiunea ca ulterior autoritatea trebuie sa emita o comunicare catre fiecare contribuabil in care sa ii explice ca avizul este obligatoriu

Primul termen de depunere a declaratiei fiscale anuale pe profit este 15 februarie. In aceasta prima etapa se incadreaza contribuabilii care definitiveaza pana la data de 15 februarie inchiderea exercitiului financiar anterior, organizatiile nonprofit. Majoritatea companiile depun insa declaratia anuala de impozit pe profit pana la data de 15 aprilie.

Consultanta fiscala a fost definita prin lege, inca din 2001, ca activitate independenta, asistenta de specialitate acordata la intocmirea declaratiilor fiscale, in probleme fiscale si creante bugetare, penalitati si majorari, precum si reprezentare in fata fiscului, dar nu a avut un cadru de functionare pana in vara anului 2006.
Material sustinut de Julius Meinl

Trebuie sa cauti si altceva decat mici si bere pe Valea Prahovei si tv de proasta calitate - VIDEOinterviu Formatia Trei Parale, ”pe viata si pe creatie”

“Tu, fetico bălăoară și cu ochi căprii,/ Ce te ții așa măreață? Crezi că nu te știu?/ Mă-ta e spălătoreasă, tac-tu-i sacagiu, / Și tu ești chiftilăreasă-n strada Cișmigiu.” Sa fie viata numai atat, zic eu, si “Chiftilareasa” de la Trei Parale te baga-n boala. I-auzi: “Dau in stanga, dau in dreapta, buzunaru-i plin” - cantare de mandrie, oftica si prejudecata. Intai te loveste interpretarea jucausa, trufasa si monotona. Apoi versul. Numai atat sa fie, cum spun, si vrei sa vezi laboratorul de creatie al celor de la Trei Parale. Vino si tu acum intr-un apartament din mahalaua Ozanei. Florin si Beatrice Iordan, Mihai Balabas ne in-canta cantand si initiindu-ne cum se petrece viata noastra. Incepe! Ca din cimpoi, ca din caval este piesa cu care începem firul poveștilor. Vezi prima parte a VIDEOinterviului Trei Parale.

290 vizualizari
ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi