- În luna iunie 2020, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 9,1%, cât și ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 6,3%.
- Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut atât ca serie brută cu 2,9%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,9%.
- În perioada 1.I-30.VI.2020, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de perioada 1.I-30.VI.2019 atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,5%, respectiv cu 0,3%.
Iunie 2020 comparativ cu mai 2020
Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iunie 2020, comparativ cu luna precedentă a crescut pe ansamblu cu 6,3% datorită creșterilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+16,4%), vânzările de produse nealimentare (+8,1%) și la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+2,8%).
Iunie 2020 comparativ cu iunie 2019
Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iunie 2020, comparativ cu luna iunie 2019 a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 0,9% datorită creșterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+6,4%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,9%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 10,3%.
După primele 6 luni
Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada ianuarie-iunie 2020, comparativ cu perioada 1.I-30.VI.2019, a înregistrat o creştere cu 0,3% datorită creşterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+6,7%) şi vânzărilor de produse nealimentare (+0,5%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 9,9%.
Chiar nu coroborati cu somajul in crestere?
Nu știu care este situația tuturor firmelor - de exemplu a celor care vând măști către instituții ale statului (probabil că și acestea o duc foarte bine) - însă CA a acestora cumulată ar fi imposibil să suplinească diferențele (cu excepția cazului în care au fost ajunși la firme de „casă” banii luați de stat ca împrumuturi - aici ne poate spune mai multe Curtea de Conturi).
Coroborând aceste date cu faptul că numărul șomerilor a crescut substanțial (dna ministru minte cu nerușinare când zice 2.5% în condițiile în care statistica din luna iunie vorbea de 5%) și cu faptul că transporturile sunt și ele diminuate (vezi asta și din consumul de combustibil), eu nu pot crede aceste date.