Produsul Intern Brut al Suediei a scăzut cu 8,6% în al doilea trimestru al anului potrivit unei estimări făcute publice de către biroul de statistică al țării miercuri, contracția economiei suedeze fiind cea mai mare din istoria modernă a țării, relatează CNBC.

Suedia in vremea pandemieiFoto: IBL / Shutterstock Editorial / Profimedia

Declinul record, în mare parte o confirmare a estimărilor analiștilor, a fost semnificativ mai mare decât contracția din al patrulea trimestru din 2008 când economia suedeză s-a contractat cu 3,8% pe fondul crizei financiare globale.

Cu toate acestea Suedia a raportat un rezultat mai bun decât majoritatea țărilor europene în perioada de trei luni încheiată la sfârșitul lunii iunie ca urmare a deciziei autorităților suedeze de a nu impune o carantină strictă pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

Zona euro a înregistrat în trimestrul doi o cădere istorică a PIB-ului de 12,1% potrivit Eurostat.

În Franța, căderea este de 13,8%, în Spania de 18,5% iar în Germania, motorul economic al Europei, de 10,14%. Italia a înregistrat o cădere record de 12,4% a PIB-ului în trimestrul doi, în raport cu precedentul și intră astfel în recesiune.

Robert Bergqvist, economist-șef la grupul financiar suedez SEB, a declarat pentru CNBC că dat fiind rezultatul peste așteptări al Suediei în primul trimestru (creștere de 0,1%), PBI-ul țării a scăzut în prima jumătate a anului „doar cu aproximativ jumătate comparativ cu Zona Euro”.

Citește și: