Creșterea pensiilor cu 40%, votată astăzi de Parlament, într-un context în care criza COVID-19 amenință să ducă singură deficitul României la 8% din PIB este foarte riscantă, se arată într-o reacție a Confederației Patronale Concordia. Țara noastră avea deja cea mai mare proporție a cheltuielilor cu salariile, pensiile și asistența socială ca procentaj din buget din toată Uniunea Europeană. Banca Națională a României a avertizat că deficitul poate ajunge la 11% din PIB în urma acestei decizii, cea mai mare valoare de la Revoluție încoace. Ne întrebăm ce se întâmplă dacă pandemia nu se oprește sau se agravează și vor fi necesare resurse publice suplimentare la anul?

Steven van Groningen, presedintele Confederației Patronale Concordia Foto: Raiffeisen Bank

Astfel de creșteri masive în condițiile unui deficit deja peste limitele de avarie pun o presiune mult prea mare pe finanțele publice, pe capacitatea țării de a se împrumuta și pe cursul de schimb, toate importante pentru mediul de afaceri. Volatilitatea sporită pe care astfel de decizii o aduce în perioade electorale este contraproductivă pentru mediului economic, mai arată comunicatul.

Deși din punct de vedere social creșterea pensiilor este într-adevăr necesară, (pensia medie anuală a fost în 2019 în valoare de 1380 RON), adoptarea acestei legi astăzi de către Parlament, la acest nivel nesustenabil economic, vine într-un moment foarte dificil pentru România, pandemia începând să “lase urme” precum creșterea șomajului și reducerea veniturilor bugetare.

Confederația Patronală Concordia cere Parlamentului, Președintelui și Guvernului să facă uz de puținii pași instituționali rămași pentru a purta o dezbatere înainte ca această decizie să producă efecte iremediabile. Ne exprimăm disponibilitatea de a participa alături de alți parteneri sociali la o discuție cu partidele politice în care să explicăm apelul nostru la prudență și la o construcție bugetară în următorii ani care să nu pună în pericol finanțele publice ale României.