Agricultura, sănătatea și transporturile sunt sectoarele economice care s-au contractat cel mai puternic în august față de iulie, afacerile scăzând cu 46% în agricultură, cu 21% în sănătate și cu 19% în cazul transportatorilor, arată datele Barometrului SmartBill. Conform datelor din Barometru, doar două sectoare au fost pe plus în august (comparativ cu iulie): Activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (care include închirierile și leasingul) și Activitati de spectacole, culturale si recreative.

HotNews.roFoto: Hotnews

Față de august 2019, marii perdanți rămân activitățile de spectacole (scădere de 47%) și hotelierii (minus 32%) în vreme ce tranzacțiile imobiliare au urcat vertiginos (64%), alături de sectorul construcțiilor (un modest 6%). E drept, în august s-a lansat oficial și programul Noua Casă, care dinamizează sectorul ipotecar, dar nu putem pune pe seama lui creșterea puternică a imobiliarelor.

La modul general, afacerile au scăzut în august cu 13,8% față de iulie și cu 3,76% față de august 2019.

Pe regiuni, cea mai mare scădere în ritm lunar (august/iulie) s-a înregistrat în Sud-Vest Oltenia (29%), Vest (20%), și Centru (15%). În București scăderea a fost de 11% în ritm lunar și de 4% august 2020/august 2019.

N.Red: Statistica prezentată este rezultatul unei analize efectuată pe un eșantion compus din peste 20.000 de afaceri cu abonament SmartBill activ și cu istoric din ianuarie 2019 și până în prezent. Numărul de firme depășește orice eșantion utilizat până acum într-un sondaj. Barometrul SmartBill este singurul instrument care masoara in timp real pulsul IMM-urilor din Romania (evolutia cifrei de afaceri). Urmarindu-l, putem observa impactul crizei asupra IMM-urilor, momentul în care economia începe sa isi revina si viteza cu care o va face.