Problema României este una fiscal-bugetară, consideră Cristian Popa, membru al Consiliului de administrație al BNR, care precizează că nu există soluții monetare la problemele fiscale, cel puțin nu fără efecte secundare.

Cristian Popa, membru in boardul CFA RomaniaFoto: Hotnews

„Când nu ai o monedă de rezervă internațională, cum este dolarul, printarea de bani, tiparnița, creează rapid inflație. Duce la deprecierea monedei, iar inflația ridicată este cel mai parșiv impozit pentru că împovărează exact pe cei cu venituri scăzute”, spune el, precizând că face declarațiile în nume personal și nu implică instituția.

„Creșterea deficitului nu este un panaceu. Nu vindecă problema. Este doar un calmant. Câștigă timp, dar nu vindecă boala. Vaccinul contra COVID vindecă problema pe care o avem noi. Este o criză de sănătate până la urmă, dar nu există acest medicament și ne mulțumim până atunci cu aceste calmante”, a afirmat Cristian Popa, în cadrul unui eveniment online organizat de ARIR.

Costul calmantului, spune el, îl vom plăti în timp cu toții, noi și copiii noștri, generațiile de după, prin dobânzi și returnarea împrumuturilor pe care le facem.

„Problema cu acest calmant este că poate crea dependență. Majoritatea țărilor au făcut cheltuieli temporare pentru sănătate, măsuri în planul sănătății, pentru măsuri de redresare, însă noi ne angajăm la cheltuieli permanente. Este o diferență foarte mare și astfel devenim dependenți de deficit”, a explicat Popa.

• Povara acestei crizei va fi datoria publică. Va dăinui mulți ani după eradicarea virusului.