Articol actualizat

Florin Cîțu: Situația Primăriei București la datorii arată rău. Arată o administrare proastă a banului public/ Au fost alocați bani pentru plata subvențiilor. Plata către subvenție nu s-a făcut. Unde au ajuns acești bani și la cine?

de F.B.     HotNews.ro
Luni, 12 octombrie 2020, 11:23 Economie | Finanţe & Bănci


Florin Citu
Foto: facebook
Am cerut o situație a modului în care au fost cheltuiți banii publici în instituțiile statului, a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, într-o declarație de presă transmisă pe Facebook. "Situația pe care am primit-o a fost departe de a fi îmbucurătoare. Am găsit companii care nu au avut o analiză a situației economice financiare făcută în ultimii 10-15 ani", a spus el. Potrivit acestuia, reprezentanții MFP și-au lăsat laptopurile la Primăria Capitalei, iar după ce s-a decis suspendarea activităților cu persoane din exterior, au rămas acolo, fiind recuperate după.


Alte declarații:
 • Inspecția finanțelor publice a ocolit toate aceste companii ani la rând. Printre acestea era și Primăria Municipiului București.
 • Se fac și la Ministerul Transporturilor, Ministerul Economiei. Aceste controale se vor face la toate instituțiile publice.
Despre Primăria Capitalei:
 • Veniturile Primăriei București în 2020 sunt în jur de 3,5 miliarde lei. Încasările în septembrie sunt la aproape 99%.
 • Sunt subvenții la energie și la transportul public, două cheltuieli importante. Bugetul a avut aceste sume pe trimestre. La execuție energia termică a fost plătită doar 331 milioane lei până în septembrie, din 935 milioane, cât este pe tot anul, iar la transportul în comun 624 milioane din 1,5 miliarde. Bani au fost trimiși la primărie.
 • Situația la datorii arată rău. Arată o administrare proastă a banului public.
 • În acest moment, Primăria Municipiului București are datorii către Elcen și Radet de 837 milioane lei.

 • Plata subvenției la energie. Prin OUG 135/2020 au fost alocați bani, un miliard de lei, iar acești bani puteau fi plătiți de Primăria Municipiului București pentru plata unor restanțe. Au fost alocați pentru plata subvențiilor. Plata către subvenție nu s-a făcut. Unde au ajuns acești bani și la cine? Vă promit că vom găsi până la urmă unde au ajuns acești bani.

 • Inspecția Economică Financiară a făcut o acțiune de control la Primăria Municipiului București. Acțiunea de control a fost suspendată pe 11 martie 2020. În acel moment, accesul echipei ministerului la sediul Municipiului București nu a mai fost permis, având în vedere dispoziția primarului general. S-a dispus suspendarea anumitor activități care implică interacțiunea cu persoane din exteriorul Primăriei. Nu ni s-a dat voie nici de la distanță să facem acest control. Laptopurile angajaților Ministerului Finanțelor au fost sechestrate o perioadă în sediul primăriei și le-am recuperat după aceea.

 • La data controlului, Primăria Municipiului București nu deținea o situație a contractelor încheiate privind investițiile în curs. Acesta fiind transmisă organelor de control la data de 16.07.2020, urmând ca la reluarea inspecției să fie verificate.

 • Este o instituție care nu a fost controlată de 10 ani.
 • Au fost constatate fapte care ar putea întruni elemente constituite ale unei infracțiuni, potrivit legii penale:

  • Angajarea de cheltuieli din bugetul local cu serviciul public de alimentare cu energie termică peste limita creditelor bugetare aprobate, fapt care constituie infracțiune.
  • Plata fără bază legală din fonduri publice în exercițiile financiare 2018 și 2019 în ceea ce privește serviciul public de furnizare a energiei termice pentru populație în sistem centralizat a unor pierderi induse în valoare de 80,3 milioane lei în condițiile neîndeplinire a obligației de a implementa programe de organizare a Radet și așa mai departe.
  • Plata fără bază legală din fonduri publice a sumei de 1,4 milioane lei fără TVA reprezentând contravaloarea unor așa-zise servicii prestate pe baza contractului de prestări servicii nr. 576 din 12.06.2019. Este vorba de un festival One Year to go Europe 2020.
  • Neasigurarea bunei gestiuni financiare în utilizarea fondurilor publice ceea ce a condus la prejudicii aduse bugetului local în valoare cumulată de 50,9 milioane lei, reprezentând pierderi înregistrate doar în exercițiile financiare 2017 și 2018 de către 18 operatori economici.
  • Plata din fonduri publice fără bază legală a sumei de 6 milioane lei în perioada 2012-2017 către RATB. A utilizat această sumă fără bază legală pentru susținerea unor activități, altele decât cele pentru acoperirea diferențelor de preț din tarif pentru transport public de persoane.
  • Neasigurarea bunei gestiuni financiare în administrarea patrimoniului public ceea ce a condus la prejudicii aduse bugetului local în valoare 8,5 milioane lei, reprezentând contravaloarea chiriilor încasate de RATB pentru spații închiriate proprietate publică a Municipiului București.
  • Prejudicii produse bugetului local în valoare de 47 milioane lei (...) Municipiul București a schimbat condițiile în care a inițiat, atribuit și derulat contracte. Sunt contracte a căror destinație a fost schimbată ulterior.
 • Pe lângă astea, au fost aplicate 6 amenzi și un avertisment.
 • Vom relua inspecția la Primăria Municipiului București pentru ceea ce nu am putut să verificăm până în acest moment.
 • În acest moment, efectuăm control la 5 companii înființate de Primăria Municipiului București.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13778 vizualizari

 • +26 (44 voturi)    
  si... (Luni, 12 octombrie 2020, 11:58)

  ..13 [utilizator]

  Cucoana aia, vedeti cata grija am de ea ca nu am scris panarama, care a fost Premaritza vrea sa ajunga in Parlament???

  Bai baiete cineva se vrea a se ascunde sub prelata Parlamentului si in curtea Bisericii dar...
  • +8 (12 voturi)    
   ce se intampla (Marţi, 13 octombrie 2020, 8:31)

   naenae [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   este o chestie atat de comuna, incat nu cred ca mai mira pe nimeni... din pacate. Madam va zbiera ca e o inscenare, ca vor sa o atace serviciile pentru ca "a facut prea mult bine", tralala. Circ
 • -16 (46 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 12 octombrie 2020, 12:18)

  [anonim]

 • -14 (32 voturi)    
  400 mil de la BM? (Luni, 12 octombrie 2020, 12:25)

  di livio [utilizator]

  ăia unde au ajuns, te-au întrebat ziariști și ziseși că nu dorești să spui, n-ai dorit tu, poate îi luași pe persoană fizică...nu ești mai bun ca Firea, nica
 • +17 (41 voturi)    
  Pai normal ca are datorii (Luni, 12 octombrie 2020, 12:31)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Toti banii din buget sau dus pe vouchere, targuri, festivaluri, statui, luminite si Catedrala Minciunii Neamului.

  0 investitii. Desi pe hartie Sarmea are numai reusite, iar unde nu le are, sunt sabotaje.
 • +21 (35 voturi)    
  Sper ca vor fi arestări de data asta (Luni, 12 octombrie 2020, 12:45)

  mr_mojo [utilizator]

  Ca să dați un semnal ca lucrurile se schimbă.
  Ca de constatări ne-am cam saturat; știam și noi că se fură dar avem nevoie de o schimbare a reacției autorităților la furt.
 • -11 (37 voturi)    
  Tot greaua mostenire, (Luni, 12 octombrie 2020, 12:47)

  xrogo [utilizator]

  mai schimbati placa stimabililor, e deja zgaraiata!
  • +6 (20 voturi)    
   Dacă Firea nu a plătit subvențiile, (Luni, 12 octombrie 2020, 16:23)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Bucureștenii vor trebui să plătească căldura și apa caldă la prețul realizat.Adică față de ce au plătit până acum să înmulțescă cu 2,5 și să plătească.Nu știu dacă Firea nu pleacă din Voluntari și din România când va avea câteva milioane de bucureșteni revoltați la poarta luxoasei vile din Voluntari.Dacă Firea nu a plătit înseamnă că nu a acordat subvenția pentru căldură și apă caldă și este de rău.Trebuie spus asta bucureștenilor,să știe cum ia mințit și furat Firea.
 • -4 (24 voturi)    
  ha ha (Luni, 12 octombrie 2020, 13:20)

  vodatepes [utilizator]

  La execuție energia termică a fost plătită doar 331 milioane lei până în septembrie, din 935 milioane, cât este pe tot anul. O intrebare pentru domnul Catu? simpla : In afara de lunile ianuarie, feburarie, martie iarna in Romania nu e si in lunile noiembrie si decembrie? Pentru aceste luni nu se plateste subventia aferenta anului 2020? Vezi matale ca le cam incurci.Nu suntem in Gongo cand acum a inceput primavara, suntem in emisfera nordica si vine sezonul rece si anul acesta.
 • +14 (26 voturi)    
  hazliu.. (Luni, 12 octombrie 2020, 13:28)

  sareta [utilizator]

  Curtea de Conturi ce a pazit ?Erau bara-bara ?Daca asta n-au verificat ,atunci poate fi desfiintata si "elefantii" ...la zoo
 • -6 (32 voturi)    
  Rusinos ! (Luni, 12 octombrie 2020, 13:36)

  Radu I [utilizator]

  Acest individ incearca sa-i ameteasca pe romani cu incompetenta lui. Asteptam sa prezinte o documentatie clara cu lipsurile pe care afirma ca le-a gasit la vechiul guvern pentru a fi aspru trasi la raspundere. Nu a prezentat nimic, numai manipulare de om de nimic. Acum recidiveaza si vine iar cu o mare gogoasa, pe care o asteptam de saptamana trecuta.Iar afirmatii mult sub limita unui socotitor din fostele CAP-uri. Sa zicem ca omul este politruc si depasit de situatie, dar specialistii din subordine platiti cu bani grasi nu vad aberatiile cand i le baga sub nas?.Omul este mult sub asteptarile adevaratilor liberali. Apelati la Ialomiteanu, omul este net superior lui Citu.
  • -10 (24 voturi)    
   Ialomiteanu? (Luni, 12 octombrie 2020, 15:27)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Radu I

   De ce deranjezi omu'? Nu mai sunt maimutze la zoo?
   Valutist, care a atacat moneda tarii, ajuns ministru de finante...
 • -4 (22 voturi)    
  ce sa-i faci nea catule (Luni, 12 octombrie 2020, 15:43)

  Mary80 [utilizator]

  greaua mostenire. Intelegem ca 4 ani n-o sa se miste nimic prin Bucuresti, ca o sa stati sa umpleti golurile lasate de Firea in buget.
 • +4 (12 voturi)    
  poate (Marţi, 13 octombrie 2020, 7:30)

  mongolul [utilizator]

  ar trebui sesizate organele de ancheta penala; si in cazul lui Teodorovici ati anuntat o serie de lucruri negative(daca nu chiar ilegale) dar nu ati demarat anchete penale impotriva; in masura in care continuati stilul, va faceti de ras (fie nu stiti desre ce vorbiti, fie acoperiti activitatea infractionala a PSD).
  • 0 (2 voturi)    
   Nu stie despre ce vorbeste (Marţi, 13 octombrie 2020, 15:45)

   salvatore [utilizator] i-a raspuns lui mongolul

   Si incearca sa creeze o perdea de fum ca sa nu se prinda martorii ce-a facut cu imprumuturile uriase din ultimul an.
   • 0 (0 voturi)    
    dar Orlando ce-a facut cu imprumuturile? (Miercuri, 14 octombrie 2020, 10:55)

    revo [utilizator] i-a raspuns lui salvatore

    in timp de crestere economica, in lipsa unei crize mondiale, Orlando-PSD ce-a facut cu banii? Numai in primele 6 luni di 2019, a imprumutat 33 de miliarde de lei.
 • +2 (10 voturi)    
  Firea a distrus Bucurestiul (Marţi, 13 octombrie 2020, 7:34)

  Seby30 [utilizator]

  dar tot ea este cea care spune ca a rezolvat foarte multe probleme ale Captalei. Ar trebui intrebata doamna Firea ce a reusit sa rezolve in 4 ani?
 • +5 (7 voturi)    
  Ca ciupercile...invazie de (Marţi, 13 octombrie 2020, 8:23)

  persuasiv [utilizator]

  preplatiti.
 • +3 (9 voturi)    
  Bucureștenii să plătească căldura nesubventionata (Marţi, 13 octombrie 2020, 9:17)

  ebarbule [utilizator]

  De ce trebuie sa plateasca caldura subventionat bucurestenii care au salarii mari?
  Inteleg un ajutor pentru oamenii saraci sau cu multi copii.
  Trebuie sa se renunte la subventia caldurii pentru bucuresteni si banii sa fie directionati catre dezvoltarea Bucurestiului.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by