Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a dat vina luni pe PSD pentru situația economică actuală a României, acuzându-i pe social-democrați că ceea ce au propus ei în Programul de guvernare este o ”crimă cu premeditare” și invitându-l pe Marcel Ciolacu să participe la discuţiile cu agenţiile de rating, pentru a explica măsurile pe care le propune. Reamintim că Fitch și Moody`s vor prezenta raportul privind ratingul suveran la finalul acestei luni, iar Standard& Poors are ca termen 4 decembrie, cu două zile înainte de alegeri.

Florin CîtuFoto: Facebook/ Florin Citu

”Urmează evaluări ale ratingului de ţară de la cele trei companii. (...) Până acum PSD a venit cu declaraţii publice în special, dar de ceva vreme, cred că de două săptămâni, există un document scris care se va transforma în lege, are foarte multe promisiuni, aşa numitul program de guvernare al PSD. Este un program toxic de distrugere a economiei României. Acesta e numele sub care ar trebui să fie cunoscut. (...) Ceea ce propune PSD prin acest program de guvernare reprezintă o crimă cu premeditare asupra stabilităţii economice. Spun cu premeditare pentru că PSD ştie foarte bine care sunt elementele care vor duce imediat la reducerea ratingului de ţară, ştie foarte bine pentru că anul trecut - am aici corespondenţa între PSD şi agenţiile de rating – PSD le promitea agenţiilor de rating că există în proiectele de legi care creşteau cheltuielile neproductive, există elemente care ar fi permis să schimbe evoluţia acestor cheltuieli, promiteau reducerea acestor cheltuieli”, a declarat Florin Cîţu, citat de news.ro.

”Urmează discuţii foarte dure cu agenţiile de rating şi cu Comisia Europeană. Vă invit să participaţi alături de mine la aceste discuţii cu Comisia Europeană, cu comisarul pentru buget, cu comisarul pentru economie şi cu agenţiile de rating. Acolo veţi vedea la prima mână că ceea ce propuneţi dvs duce la reducerea ratingului de ţară şi la pierderea de fonduri europene. Vom înregistra aceste discuţii, iar românii vor alege în consecinţă. Dacă nu veţi da curs acestei invitaţii vin cu altă propunere: vă solicit imperios un exerciţiu democratic: eu, senatorul Florin Cîţu şi dvs., deputatul Marcel Ciolacu renunţăm fiecare la imunitatea pentru declaraţiile politice publice referitoare la stabilitatea economică. Astfel, va răspunde penal cine minte”, a mai afirmat Cîţu.

Reamintim că PSD a prezentat, în 30 august, principalele propuneri din programul de guvernare al partidului. Printre altele, social-democraţii promit că ”se ţin de ce spune legea” în privinţa majorării pensiilor şi alocaţiilor pentru copii, dar promit şi testare în masă pentru COVID-19, măşti de protecţie, tablete şi laptopuri cu abonament la internet, dublarea fondurilor pentru programele Rabla Clasic sau Rabla pentru electrocasnice. Sursele de finanţare ar urma să provină din fondurile pentru investiţii, fonduri europene, o mai bună colectare a taxelor şi parteneriate public-private.

Discuțiile cu reprezentanții agențiilor de rating au loc online în această perioadă și sunt mai puțin formale ca întâlnirile cu delegațiile Fondului Monetar.

Pentru a se pregăti pentru reuniunea comitetului de rating, analistul care se ocupă de ţara în cauză se întâlneşte cu autorităţile fiscale o dată sau de două ori pe an daca situatia e stabila si de mai multe ori în perioade de criză. El nu primeste de regula acces la informatii mai multe decat ar primi un investitor mare care ar dori sa investeasca in economia respectiva. În urma unei metodologii stricte si specifice pentru fiecare agenţie, analistul scrie o recomandare pentru ratingul suveran si face o propunere pentru reunirea comitetului de rating. De regula, propunerea vine cu o zi inainte de reuniune, timp in care analistul trebuie sa isi convinga pe cei circa 20 de colegi de justetea observatiilor sale. Nu sunt intotdeauna 20 de analisti atunci cand se decide soarta unei tari- depinde de marimea si importanta statului luat in colimator.

Pe urmă se trece la vot pe principiul: un om, un vot: Asta în teorie, pentru că de multe ori în practică se fac alianțe și ”bisericuțe” care încing discuțiile.

Potrivit estimărilor unor cunoscători ai acestor dosare, cele 3 agenții ar putea amâna luarea unei decizii privind ratingul României până după alegeri.