La solicitarea HotNews.ro, Institutul Național de Statistică ne-a transmis numărul deceselor pe cauze de deces în primele 11 luni din 2019 și 2020. Cifrele seci arată că din iunie anul trecut, numărul deceselor crește în fiecare lună tot mai mult față de luna similară a anului precedent. Cât privește COVID-19, decesele din cauza acestuia sunt încadrate în categoria deceselor din cauza bolilor aparatului respirator (conform Clasificarii Internationale a Maladiilor - Revizia a X-a OMS). În noiembrie 2020 a avut loc o explozie a deceselor din această cauză.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mai jos, aveți numărul deceselor având drept cauză boli ale aparatului respirator (inclusiv coronavirusul)

Graficul următor este cel privind numărul total de decese din perioada ianuarie-noiembrie 2020 și respectiv 2019. În total, în primele 11 luni din 2020 au murit cu aproape 25.000 de români mai mulți decât în 2019. Cea mai mare parte a diferenței numărului de decese provine din categoria ”boli ale aparatului respirator”, care include COVID-19.

În imaginea de mai jos găsiți decesele înregistrate în lunile ianuarie-noiembrie 2020, după cauza principală de deces

Sursa datelor: INS, Statistica Demografică.

Datele sunt semi-definitive, fiind repartizate pe luni după data producerii fenomenului.

Notă: Codificarea cauzelor de deces s-a facut conform Clasificarii Internationale a Maladiilor - Revizia a X-a OMS (ICD 10).