DOCUMENT - ANALIZA

Dezastrul din companiile de stat. Efectul politizării: puține au fost profitabile în 2019. Top 10 la arierate

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Marţi, 9 februarie 2021, 14:23 Economie | Finanţe & Bănci


Top 10 arierate in 2019
Foto: Consiliul Fiscal
Companiile de stat au performanțe mai slabe decât cele private. Mulți poate știau asta, dar un raport în acest sens a fost realizat de experții Consiliului Fiscal. Deși anul 2019, de exemplu, a fost unul bun pentru economia românească, societățile de stat au avut o evoluție nefavorabilă.


Profitabilitatea companiilor de stat, apreciată prin prisma profitului net total obținut, a reintrat în teritoriu negativ după 6 ani de valori pozitive (2013-2018), înregistrându-se o pierdere netă de 1,8 mld. lei, deteriorarea rezultatului net față de anul anterior fiind de circa 4,4 mld. lei. Deși performanța companiilor de stat a fost mai slabă, numărul de angajați a crescut cu 3.000. Deși analiza nu o spune mot-a-mot, ci pe ocolite mentionând modificările în ceea ce privește guvernanța corporativă, concluzia e că oameni mai slabi pregătiți au ajuns în poziții de conducere în aceste companii si s-a ajuns la aceste rezultate.

Om slab pregătit = performanță slabă. Așa s-a ajuns aici.


DOCUMENT: Analiza performanței companiilor de stat

*Analiza a fost realizată pe un eșantion de 827 de companii


Conform sursei citate, evoluția negativă a rezultatului net în anul 2019 față de anul 2018 se regăsește atât la nivelul Top 5 cele mai profitabile companii de stat - diminuare a profitului net de la 4,6 mld. lei la 3,7 mld. lei - cât mai ales la nivelul celorlalte companii - adâncire abruptă a pierderilor la 5,5 mld. de la un nivel anterior de 2 mld. lei.

TOP 5 cele mai profitabile companii de statPe de altă parte, arată analiza, companiile din sectorul privat au înregistrat un profit net total în ascensiune (+15,1 mld. lei, respectiv un avans de 19,4% față de anul anterior), acest rezultat reprezentând o continuare a traiectoriei ascendente din ultimii ani, caracterizată de ritmuri înalte de creștere a profitului net (+82,7% în 2015, +55,2% în 2016, +30,9% în 2017, respectiv, +23,67% în 2018), pe fondul revirimentului economic din perioada post-criză.

Au urcat arieratele companiilor de stat, deși 2019 a fost un an bun


Potrivit analizei Consiliului Fiscal, Arieratele companiilor de stat au crescut în 2019 cu 20,7% față de anul anterior, până la nivelul de 16,6 mld. lei (reprezentând 19,3% din totalul plăților restante la nivelul întregii economii).

• Deși ponderea arieratelor companiilor de stat în totalul plăților restante la nivelul întregii economii se situează mult sub nivelul maxim de 35,5% consemnat în anul 2009, aceasta continuă să rămână net superioară contribuției aduse de sectorul public la activitatea economică.

• Aceste evoluții au avut loc în condițiile în care anul 2019 a fost caracterizat de un climat economic favorabil, iar companiile din sectorul privat au înregistrat profituri în creștere și niveluri agregate mai reduse ale arieratelor.

“Acumularea de pierderi și arierate de către companiile în care statul este acționar majoritar reprezintă un risc potențial pe termen mediu la adresa sustenabilității fiscal-bugetare deoarece, în cazul în care acestea nu vor reuși să își eficientizeze activitatea, va fi necesar ca Guvernul să intervină cu resurse publice, fapt ce poate conduce la deteriorarea situației finanțelor publice și la creșterea deficitului bugetar”, menționează sursa citată.

Top 10 arierate ale companiilor de stat
De ce nu apar două CN a Huilei și Electroncentrale București? Bineînțeles că nu au fost stinse restanțele, ci la momentul respectiv CN a Huilei era în procedura de faliment, iar cealaltă în insolvență.

Numărul de salariați a crescut în companiile de stat


În anul 2019, similar anului anterior s-a continuat tendința de creștere a numărului de salariați din companiile de stat, astfel că acest indicator s-a majorat în anul 2019 cu circa 3.000 de persoane (+1,1%) față de anul anterior, spune analiza.

• În condițiile în care valoarea adăugată brută a avut o evoluție mai slabă ca în anul anterior (în 2019 aceasta s-a depreciat în termeni reali cu 0,76%), productivitatea muncii în companiile de stat s-a redus cu 1,8% în anul 2019 față de anul anterior (când s-a înregistrat un maxim al perioadei 2008-2019), dar rămâne în continuare mult peste media anilor 2008-2018.

De ce au performat mai slab companiile de stat


Analiza menționată nu o spune direct, ci aduce aminte de modificările ordonanței privind guvernanța corporativă din 2018. Cu alte cuvinte, au putut fi numiți în companiile de stat, în poziții de conducere, oameni mai slab pregătiți. Om slab pregătit = performanță slabă. Așa s-a ajuns aici.

Cam asta încearcă să spună documentul. Redăm pasajele importante pe temă:

“În perioada ulterioară crizei economice din anii 2009-2010, îmbunătățirea performanței economico-financiare a întreprinderilor de stat a fost favorizată și de reformele legislative concretizate prin intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.

Însă, implementarea în anul 2018 a amendamentelor aduse acesteia în perioada 2016-2017, prin excluderea unui număr semnificativ de companii şi instituții de sub incidența OUG nr. 109/2011 a reprezentat un regres semnificativ, desființându-se de facto funcționalitatea practicilor de guvernanță corporativă în majoritatea întreprinderilor de stat.

Efectele acestei inversări a reformei s-au simțit începând cu anul 2019 și prin regresul majorității indicatorilor de performanță la nivelul companiilor de stat.

În consecință, este necesară revenirea la sfera inițială de cuprindere a companiilor de stat în ceea ce privește aplicarea guvernanței corporative a întreprinderilor publice, respectiv, la situația anterioară implementării prevederilor Legii nr. 111/2016. Acest deziderat este cu atât mai important în condițiile în care Guvernul dorește să mențină controlul decizional prin pachete majoritare de acțiuni în companii de interes strategic național”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20731 vizualizari

 • +27 (31 voturi)    
  Acum unii vor spune ca nu trebuie privatizate (Marţi, 9 februarie 2021, 14:32)

  Kivek [utilizator]

  Fara investitii aceste companii nu isi vor reveni niciodata.

  si toate au nevoie de minim sute de milioane de euro

  dar in acelasi timp banii in Romania se duc pe pensii si salarii in special pt bugetarii SPECIALI (esentiali)

  o parte mare se fura, alta parte se iroseste pe tot felul de cadouri gen tichete de vacanta si tot asa.
  • +7 (9 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 9 februarie 2021, 18:02)

   [anonim] i-a raspuns lui Kivek

   • 0 (2 voturi)    
    de fapt.... (Miercuri, 10 februarie 2021, 9:06)

    minus [utilizator] i-a raspuns lui

    " Compania OMV Petrom avea 13.249 de angajaţi la sfârşitul lunii septembrie 2019."
  • +3 (3 voturi)    
   Inainte de privatizare trebuie privit bine la cine (Marţi, 9 februarie 2021, 19:32)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

   a adus aceste companii la aceste datorii. Vor putea ei sa inceapa un proces de restructurare? Vor merita restructuate toate companiile? Aria de analiza trebuie sa fie mult mai larga. Este foarte mult de munca pentru oameni care stiu si care au curajul sa faca. Oamenii sunt foarte greu de gasit. In ultimi ani nu ne-am ocupat de astfel de lucruri . . .
   Ex: Hidroelectrica a ieşit definitiv din insolvenţă, după cinci ani ...
   Azi are cel mai mare profit dintre societatile romanesti. Merita privatizat un pachet minoritar.
   Borza cred ca-l chema pe cel care a condus procesul de iesire din insolventa. Parca a terminat dreptul si parca a fost numit de un politicean care mie imi displace profund: ponta.
   Am gasit ceva interesant: premierul Dancila l-a demis pe avocatul R Borza la doua saptamani dupa ce l-a numit consilier onorific pe probleme economice.
 • +20 (20 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 9 februarie 2021, 14:33)

  [anonim]

  • +6 (6 voturi)    
   adică, (Marţi, 9 februarie 2021, 17:15)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui

   cam cât ne-au costat ”pomenile” de partid, sinecurile.
  • +8 (10 voturi)    
   interesant dar nu relevant in speta (Marţi, 9 februarie 2021, 17:58)

   Sofis [utilizator] i-a raspuns lui

   Salarii necuvenite pentru manageri: nu cred ca au foarte mare impact in pierderi, intrucat nu fac volum indiferent ca unii castiga si 10.000 euro lunar. Salariile managerilor exprima lipsa de meritocratie.

   Problemele cele mai mari sunt la restul angajatilor care probabil fac 99% din masa de angajati.Si faptul ca nu lucreaza eficient sau ca ocupa post pe pile (chiar si un salariu "mic" de 4000 ron e imens cat timp nu fac nimic si sunt multi).

   O alta problema este populismul: De ex, bani aruncati de companii pe pierdere sa tina oamenii captivi cu votul. Sau ingroparea economiei (cat timp personal lor le merg bine) doar sa mai prinda inca 4 ani pe post.

   Ca bucurestean, mi se pare totusi jenant sa mi se ceara 1,3 RON pe un bilet de autobuz (acelasi pret de 13 ani) cat timp in alte orase se plateste cel putin dublu,

   SI mi se pare relevant ca sunt pierderi imense la RATB in conditiile in care exista un super transport civilizat in Vienna (cu autobuz, tramvai, metrou, tren urban) care vine la secunda si care ajunge sa coste 1 EUR pe zi abonamentul anual. Aia si cu autobuze electrice, si cu salarii mult peste media europeana, si cu investitii la zi merg pe castig. Iar noi pe salarii de Romania, servicii inexistente, fara investitii in gara centrala, metrou, reparatii, autobuze si tramvaie noi suntem tot pe pierdere.

   In concluzie, putem ramane cu pret subventionat cat timp nu se mai fura. Si putem avea si transport si servicii civilizate cat timp cresti pretul. Dar sa nu creasca pretul pentru furturi sau sinecuri asa cum se intampla cu entitatile de stat. Rezolvarea singura este guvernanta corporatista, angajare pe merit, monitorizare pe indicatori de performanta de la manager pana la portar.
  • +1 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 9 februarie 2021, 18:58)

   [anonim] i-a raspuns lui

 • -26 (34 voturi)    
  S-a vazut (Marţi, 9 februarie 2021, 14:34)

  Unforgiven [utilizator]

  Ca in anul 2019 a venit PNL la putere, deci daca a iesit PSD de la guvernare s-a reintrat pe pierderi.

  Oricum, nici nu conteaza, societatea e innebunita sa fie la putere dreptacii, chiar daca sunt si mai incompetenti si mai corupti decat ceilalti care nu-s ai lor.
  • +16 (22 voturi)    
   Остерегайтесь, tоварищ! (Marţi, 9 februarie 2021, 15:29)

   J.C.Denton [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

   Propagandă rusească ieftină. Citește documentul (știu, e-n pdf și nu-ți mai amintești pregătirea pe pdf din vremea facultății)!
  • +9 (13 voturi)    
   PNL a venit la jumatea lui noiembrie 2019 (Marţi, 9 februarie 2021, 16:16)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

   Deci dezastrul e mostenire. Plus ca datoriile de sute de milioane sau miliarde nu se face in 2 zile.
   • -10 (12 voturi)    
    Dancila (Marţi, 9 februarie 2021, 17:01)

    Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    A picat in 10 octombrie 2019, apoi a fost interimar pana s-a constituit noul guvern. In 2 luni de zile poti sa distrugi multe de tot si asa au facut PNL-istii, ca si-au pus oamenii lor imediat in functii, care sunt cei mai incompetenti.

    Asta e, va trebui sa asteptam sa revina PSD pentru ca tara sa fie administrata mai bine, ca pana atunci o sa se frece PNL cu USR si o sa dea vina pe PSD ca e rau, iar cand va veni PSD o sa curete mizeria lasata in urma de propagandistii sefi de la varful statului care s-au cocotat pe acolo doar pe lozinci si minciuni prin care i-au prostit pe fata pe romani.
    • +3 (5 voturi)    
     Firmele de stat aveau datorii similare (Miercuri, 10 februarie 2021, 1:11)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

     si in 2016. Mno, in fiecare an s-au marit.
     Gospodina analfabeta ce putea sa faca. Se ocupa Socol si cu Valcov cu pompatul de bani ca sa para crestere economica, dar la cat au si furat, plus ca au numit gramezi de incompetenti membri de partid (la fel ca si PNL, dar pe rosu).
    • +1 (1 vot)    
     pupa-l-ai pe Dragnea rece (Miercuri, 10 februarie 2021, 1:16)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

     Septembrie 2019

     https://www.libertatea.ro/stiri/in-top-10-cei-mai-mari-datornici-la-stat-sunt-noua-companii-de-stat-si-una-privata-2749024
 • +6 (12 voturi)    
  Lol (Marţi, 9 februarie 2021, 14:41)

  mitg [utilizator]

  Problema nu are de-a face cu politicul neaparat, ci cu realitatea. Majoritatea de pe lista se bazeaza pe carbune - care, surpriza, din anii 2000 nu mai sunt profitabile (iar in Romania n-au fost profitabile niciodata, doar cand era carbune de IMPORT). Trebuie tras oblonul, sau reinvestit din temelii (i.e. gaz, nuclear, regenerabile).

  Cand o sa acceptam realitatea asta o sa putem depolitiza acolo unde chiar e nevoie.
 • -23 (33 voturi)    
  Oare am inteles eu bine? (Marţi, 9 februarie 2021, 14:43)

  holinessdani [utilizator]

  Adica pe guvernarea psd aceste companii au facut profit si cum a aparut pnl la guvernare acestea au inceput sa aiba pierderi?
  Hmmm?!
  Adica comunistii au gestionat mai bine decat capitalistii?
  Hmmm?!?!
  • +12 (20 voturi)    
   postac de serviciu (Marţi, 9 februarie 2021, 15:36)

   catacatalin [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   pnl a venit la guvernare in noiembrie 2019
  • +8 (12 voturi)    
   Ai inteles prost (Marţi, 9 februarie 2021, 16:33)

   Victorios [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   Aceste companii sunt neprofitabile de multi ani. Comunistii(FSN-PDSR-PSD) le-au pus pe butuci si tot ei se impotrivesc privatizarii pentru ca ar aduce un grad crescut de transparenta si nu ar mai merge cu furt.
   Hmmmmm?!?!?
 • +14 (20 voturi)    
  alo (Marţi, 9 februarie 2021, 14:54)

  john70 [utilizator]

  N-ar fi mai bine ca guvernul sa lanseze in amplu program de privatizare sau, in unele cazuri, lichidare a acestor companii de stat? Sunt enorm de multe, nu e normal.
  • 0 (2 voturi)    
   păi ce mai (Marţi, 9 februarie 2021, 17:20)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui john70

   mănâncă gura fesenistului (aka pe stil nou psd+alde+pmp+pnl+udmr)?
 • +25 (27 voturi)    
  Dezastru (Marţi, 9 februarie 2021, 15:00)

  bogdanrech [utilizator]

  Nu numai că sunt mai mulți și mai incapabili, dar au și salariile mărite de 100 de ori.
  • +8 (10 voturi)    
   Plus (Marţi, 9 februarie 2021, 15:45)

   ACP [utilizator] i-a raspuns lui bogdanrech

   o gramada de functii de conducere, bine remunerate, pentru a rasplati persoane conectate cu politicul.
  • 0 (2 voturi)    
   vedeti si prin (Miercuri, 10 februarie 2021, 7:59)

   mongolul [utilizator] i-a raspuns lui bogdanrech

   consiliile de administratie; si firmele capusa
 • -6 (12 voturi)    
  concluzia (Marţi, 9 februarie 2021, 15:37)

  cucuveauamov [utilizator]

  vindem ieftin ce e profitabil, ne asumam scump paguba
 • +7 (9 voturi)    
  Ar trebui sa verificati si cu cat au fost... (Marţi, 9 februarie 2021, 16:12)

  Olyx [utilizator]

  remunerati cei care au intrumentat DEZASTRUL de la companiile statului. Eu anticipez ca NICIUN MANAGER NU A FOST PENALIZAT pentru asta, dimpotriva, a fost RECOMPENSAT cu salarii MARI, prime si "stipendii" de tot felul...Pai, daca tovarasii manageri au fost incurajati de Partid sa falimenteze institutiile respective, mai era cineva dispus dintre ei sa se inhame la treaba si sa le faca rentabile ? Mai ales ca, oricum, NICI NU AR FI FOST IN STARE DE ACEST LUCRU ?...
 • +4 (8 voturi)    
  profitabilitate (Marţi, 9 februarie 2021, 16:13)

  AM1981 [utilizator]

  cand in compaiile de stat 75-85% din taxele incasate de acestea se duc pe salarii, nu au cum sa mearga bine... Listarea lor la Bursa (cum sunt unele propuneri) au avantajul de a asigura transparenta si nu mai se poat face atatea scheme de sifonare de bani. Cand sti ca poti fi anchetat, e posibil sa scada destul de mult coruptia din firmele acestea. E mai bine sa ai un salariu bun intr-o companie dinaceasta, decat sa iti cauti de lucru ca CA-ul te-a demis si te urmareste penal.
 • +4 (4 voturi)    
  mda (Marţi, 9 februarie 2021, 17:16)

  SoulSearcher [utilizator]

  statul la stat...

  cine are bani si vrea sa investeasca in viitorul sau

  da spaga la partidul care e la guvernare si intra pe un post caldutz unde nu faci mare lucru

  ulterior mai cotizezi si inapoi la ala care te-a angajat pe pile, ca asa e mersul trenurilor la noi
 • +3 (5 voturi)    
  Majoritatea (Marţi, 9 februarie 2021, 17:39)

  savatuf [utilizator]

  societatilor sunt in faliment sau insolventa, lista asta e o mare vrajeala ...e buna pentru fraierii care inghit nemestecat ce le serveste sistemul.
  • -1 (5 voturi)    
   Sa fie vandute! (Marţi, 9 februarie 2021, 18:46)

   burebista [utilizator] i-a raspuns lui savatuf

   asta se urmareste ,VANDUTE LA STRAINI PE BANI PUTINI SI SPAGA MARE >
   • 0 (0 voturi)    
    vanzare (Miercuri, 10 februarie 2021, 18:47)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui burebista

    Cu precizarea: NUMAI alea PROFITABILE, ca nu s-or inghesui stapanii la pierderi( vezi Top 5 pe lista lui Citu).
 • +3 (3 voturi)    
  Concluzia este foarte simpla si clara! (Marţi, 9 februarie 2021, 18:44)

  Azra [utilizator]

  Asa cum se spune,pentru ca " au putut fi numiți în companiile de stat, în poziții de conducere, oameni mai slab pregătiți. Om slab pregătit = performanță slabă. Așa s-a ajuns aici".
  Solutia logica este tot una simpla si clara: schimbarea conducerilor incompetente si "politicaly " clientelare, cu profesionisti competenti, precum si reducerea salariilor astronomice pe care le au conducerile acestor companii de stat, in totala contradictie cu rezultatele negative obtinute; comensurarea lor cu salariile maxime pe economie si acordarea proportional cu rezultatele obtinute de companiile respective.Sigur, si excesul de personal conteaza, dar asta este o alta problema, pentru o alta discutie, legata si de nepotismul nostru balcanic..
  • 0 (2 voturi)    
   nu doar conducerile (Miercuri, 10 februarie 2021, 7:57)

   mongolul [utilizator] i-a raspuns lui Azra

   trebuiesc schimbate; ci si consiliile de adminstratie; procurorii si judecatorii; membrii ANAF; Garda Financiara etc.
   Sunt prea multe de schimbat, prea repede. Nu se poate.
   Mai sigur cu privatizarea prin burse. Se termina cu coruptia, firmele vor fi administrate de cei ce investesc, se gaseste capital pentru investitii far asa suprasolicitam bugetul, totul revine la normal.
 • +1 (1 vot)    
  asta e adminstratia de stat (Miercuri, 10 februarie 2021, 7:52)

  mongolul [utilizator]

  cel putin in Romania; de 30 de ani, tot asa o ducem; pina cand?
  Statul trebuie sa listeze la burtsa tate firmele cu probleme si sa dea drumu la vinzare.
  Poate ar trebui sa verifice si legislatia de functionare a societatilor pe actiuni.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by