”Regimul fiscal în România este profund inechitabil, din două motive. Primul, are prea multe portițe- vă dau ca exemplu faptul că de mulți ani cota unică nu mai există. Și al doilea motiv: favorizează concurența fiscală neloial”, a spus miercuri Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fisca, la o conferință online organizată de FinMedia.
Dăianu a mai vorbit despre sifonările de bani și risipirea resurselor în sectorul public. ”Sunt de notorietate! Asta a propos de ce se întâmplă în Valea Jiului. Ar trebui creat un proiect mare, care va fi sigur finanțat de Comisie, pentru ca oamenii de acolo să poată trăi decent. Ar fi de nejustificat să NU facem așa ceva”, a mai spus miercuri Dăianu.
Ce a mai declarat miercuri șeful Consiliului Fiscal:
- Trebuie să ne re-examinăm regimul fiscal. Nu prin creșteri de taxe. Dar acest sistem fiscal nu răspunde marilor provocări din anii ce vin. Trebuie să ne trezim la realitate.
- Corecția fiscală trebuia să înceapă în 2020 dar a fost stopată de pandemie. A spune că bugetul 2021 este unul al rațiunii. A-l compara cu bugetele din 2010 când s-au tăiat salariile este un non-sens. Nu puteam întârzia începutul acestei corecții, chiar dacă economia e într-o perioadă de convalescență. În 2019 aveam cel mai mare deficit primar din Uniune. Deficitul structural este de cel puțin 7% din PIB. Din cauza unei miopii a politicii bugetare aveam de la 19,5% venituri fiscale la jumătatea deceniului trecut am ajuns la 14,5% anul trecut. Asta în condițiile în care nu ne-am confruntat cu o catastrofă națională.
- Noi lucram cu un scenariu de 4-6% al declinului economic în 2020. Dar avem această surpriză plăcută care ne face să ne reconsiderăm proiecțiile pentru 2021.
- Avem o datorie publică de 46,7% din PIB. Drept este că s-a dorit să avem buffere și e foarte bine lucrul acesta. Va exista o reținere a oamenilor să se avânte în consum exploziv
- Vedem pentru 2021 o creștere între 4-5% sau poate chiar mai mult, dar cu diferențe mari între sectoare. La nivelul UE s-au comis erori în asigurarea dozelor de vaccinuri. Cu toate acestea redresarea economică se desfășoară. Și asta se vede și în cotațiile obligațiunilor guvernamentale.
- Nu cred că e realist să credem că vom putea intra în zona euro mai devreme de 2028-2029.
- Dacă am fi dorit o corecție mai amplă am fi bruscat economia și am fi provocat alte stricăciuni. Important e cum facem această corecție. În 2024 ar urma să ne apropiem de 3% deficit bugetar pe metodologia ESA. Deficitul structural foarte mare ne obligă la măsuri de corecție.
- O creștere cu 8% a PIB-ului nominal în următorii 4 ani ar aduce doar jumătate din corecția necesară a deficitului.
- Reducerea deficitului bugetar potrivit metodologiei naționale în perioada 2022-2024 cu 4,4 pp din PIB (de la 7,2% la 2,9%) este previzionată de MFP să se realizeze aproape exclusiv prin intermediul cheltuielilor bugetare. Mai precis, cea mai mare parte a ajustării are drept surse reducerea ponderii în PIB a cheltuielilor de personal (cu 1,9 pp), a celor cu bunuri și servicii (cu 0,8 pp) și a celor cu asistența socială (cu 1,3 pp). În opinia noastră o ajustare de 4 pp din PIB a deficitului bugetar pe seama celor trei categorii de cheltuieli menționate mai sus nu este realistă. CF apreciază că o ajustare efectuată numai pe partea de cheltuieli este foarte dificilă și este improbabil ca reducerea deficitului bugetar pe această cale să depășească 2,5 pp din PIB.
- Ar trebui ca veniturile fiscale +contrubuțiile la asigurări să ajungă la 29-29% din PIB în câțiva ani, pentru a ușura corecția fiscală.
- Corecția fiscală se poate face prin lărgirea bazei de impozitare și o colectare mai bună.
- Avem nevoie de inteligență politică, socială și emoțională.
Un amic de-al meu are aceeasi profesie ca si mine si un venit lunar brut identic cu al meu.
El lucreaza pe PFA, eu sunt angajat. In calitate de angajat, platesc cu aproximativ 60% mai mult decat el la stat (din nou, la acelasi venit brut).
Un alt exemplu cum sunt PFA-urile favorizate in aceasta criza: in timp ce SRL-urile cu dividende nu au primit niciun leu in timpul lockdownului din 2020, PFA-urile au primit 2200 lei net / luna, in conditiile in care sumele totale virate catre stat de un SRL cu dividende sunt mult mai mari decat ale unui PFA (plecand de la premisa unor incasari brute similare, evident). PFA-urile care inca sunt inchise primesc si in ziua de azi ~ 2200 lei net / luna.
Asadar, de ce sunt PFA-urile favorizate in fata unor angajati sau a unor societati?
Poate vreti sa spuneti ca cei din IT sunt avantajati cumva la PFA - si cred ca asa este, mai ales cei la norma de venit. Restul PFA-urilor dintr-o gramada de domenii nu sunt avantajate deloc. Ba mai nou trebuie sa platim si impozit pe locuinta unde ne desfasuram activitatea, chiar daca nu aducem clienti in casa si nu deducem utilitatile.
Al doilea exemplu (pfa vs srl) este tot personal, avand in familie rude care au srl si pfa si mi se pare revoltator cum statul a ajutat pfa-urile/ii-urile care au avut activitatea inchisa ca urmare a pandemiei in timp ce srl-urile cu dividende au fost pur si simplu abandonate.
EU stiu ca si SRL-urile au rimit ajutoare -am niste prieteni care au o cafenea, altii au alte activitati si stiu ca au primit bani de la stat. Dar probabil nu au fost suficienti pentru toate firmele fiindca cred ca mergea pe principiul primul venit primul servit. Evident ca nu e corect asa.
Oricum, cred ca nimeni din tara asta nu e avantajat mai mult decat cei cu pensii speciale, sau bugetarii cu salarii si sporuri imense, angajati pe pile si care nu fac nimic, ba chiar nu vin la serviciu cu lunile (a se vedea cazul pompierului de la spitalul Nasta care e in concediu de 6 luni). Tare mi-as dori si eu securitatea posturilor lor, ca m-am saturat de atata zbatere.
Mi se pare un pic absurd ca in 2021, cand si bufeturile satesti sunt obligate sa aibe case de marcat conectate la internet, tocmai PFA-urilor din IT sa le fie atat de greu sa-si contabilizeze veniturile incat sa aiba nevoie de o norma de venit stabilita de consiliul judetean.
https://gestiunepfa.ro/6202-cod-caen-it/
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Normevenit2020/Norme_venit_2020.html
Nu ii contest studiile, doctoratul si toate calitatile de “economist eminent” care decurg din acestea.
Dar, ca economist eminent, atunci când te lași înșelat (cu o suma fabuloasa pentru un simplu cetățean) de un individ precum Cristian Sima, e bine sa te dai puțin mai la o parte.
Si sa stai cugeți, fără sa mai dai si sfaturi la alții.
Părerea mea. Sănătate si numai bine
850k de muncitori in administratie = 600k de paraziti bugetari, rude si prieteni cu politruci PSD/PNL care au impanzit statul si ne omoara.
Poate ca ar trebui sa mai nationalizam din cele private, cel putin cele care raporteaza pierderi (sau profituri mici comparativ cu cifra de afaceri) timp de cativa ani consecutivi. Pretul de achizitie ar putea fi legat de profiturile raportate.
partidul care isi va asuma, va explica si va propune clar acest sistem progressive romanilor va castiga urmatoare runda de alegeri en-fanfare.
Pentru ca altfel, marind impozitul, vom ajunge in punctul in care toti cei cu peste 1000 de euro vor trece pe PHA, microintreprindere sau alt mod de a fenta taxele.
Ca pana la urma si cu cota aia unica costul cu salariul tot e imens in Romania. Daca ma duc in UK, vad ca sub £100.000/an statul imi ia mai putini bani decat ia statul roman cu tot cu reducerea de impozit pentru programatori:
https://www.thesalarycalculator.co.uk/salary.php la 100.000/an brut iau 66.600/an net in UK
http://www.calculator-salarii.ro/40831-brut-calcul-salariu-net/ la 100.000/an brut iau 58500/an net in Romania
uk 143.661
ro 146.250
:) castigi mai mult vei ramane cu mai multi bani in romania
Atita timp pensia e invers proportionala cu valoare amuncii prestate si nu are legatura cu contributivitatea sau solidaritatea, da sistemul romanesc e profund inechitabil.
Atita timp cit salariile de la stat (cei mai ineficienti angajati... adica rezultatele muncii lor se vad si sint execrabile) sint mai mari decit la privat , da sistemul romanesc e profund inechitabil.
Dar Daianu nu voreste despre asta, el vorbeste despre mulgerea pina la singe a singurei vaci care da lapte si anume angajatul de la privat.
Stim ca Daianu sustine impozitul progresiv , nu uitati ca in Romania a mai fost impozit progresiv si atunci cind s-a trecut la cota aproape unica intreaga economie a rasuflat usurata.
Cota progresiva la nivelel de impozitare ca in Germania ar insemna de fapt impozite mai mici platite.. deci acest individ isi doreste de fapt ca roamnii sa plateasca mai multe impozite decit ocidentalii. Asta ne-ar scoate din competitia regionala, ar face sa plece o parte din forta de munca calificata, care deja nu se prea mai gaseste.
Dar pe acest "profesionist" il intereseaza sa se adune destui bani sa i se plateasca lui pensia de special esential.
hai sictir