Daniel Dăianu: ​Regimul fiscal în România este profund inechitabil. Trebuie să ne trezim la realitate

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 24 februarie 2021, 11:05 Economie | Finanţe & Bănci


Daniel Daianu
Foto: Digi24
”Regimul fiscal în România este profund inechitabil, din două motive. Primul, are prea multe portițe- vă dau ca exemplu faptul că de mulți ani cota unică nu mai există. Și al doilea motiv: favorizează concurența fiscală neloial”, a spus miercuri Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fisca, la o conferință online organizată de FinMedia.

Dăianu a mai vorbit despre sifonările de bani și risipirea resurselor în sectorul public. ”Sunt de notorietate! Asta a propos de ce se întâmplă în Valea Jiului. Ar trebui creat un proiect mare, care va fi sigur finanțat de Comisie, pentru ca oamenii de acolo să poată trăi decent. Ar fi de nejustificat să NU facem așa ceva”, a mai spus miercuri Dăianu.

Ce a mai declarat miercuri șeful Consiliului Fiscal:
 • Trebuie să ne re-examinăm regimul fiscal. Nu prin creșteri de taxe. Dar acest sistem fiscal nu răspunde marilor provocări din anii ce vin. Trebuie să ne trezim la realitate.
 • Corecția fiscală trebuia să înceapă în 2020 dar a fost stopată de pandemie. A spune că bugetul 2021 este unul al rațiunii. A-l compara cu bugetele din 2010 când s-au tăiat salariile este un non-sens. Nu puteam întârzia începutul acestei corecții, chiar dacă economia e într-o perioadă de convalescență. În 2019 aveam cel mai mare deficit primar din Uniune. Deficitul structural este de cel puțin 7% din PIB. Din cauza unei miopii a politicii bugetare aveam de la 19,5% venituri fiscale la jumătatea deceniului trecut am ajuns la 14,5% anul trecut. Asta în condițiile în care nu ne-am confruntat cu o catastrofă națională.
 • Noi lucram cu un scenariu de 4-6% al declinului economic în 2020. Dar avem această surpriză plăcută care ne face să ne reconsiderăm proiecțiile pentru 2021.
 • Avem o datorie publică de 46,7% din PIB. Drept este că s-a dorit să avem buffere și e foarte bine lucrul acesta. Va exista o reținere a oamenilor să se avânte în consum exploziv
 • Vedem pentru 2021 o creștere între 4-5% sau poate chiar mai mult, dar cu diferențe mari între sectoare. La nivelul UE s-au comis erori în asigurarea dozelor de vaccinuri. Cu toate acestea redresarea economică se desfășoară. Și asta se vede și în cotațiile obligațiunilor guvernamentale.
 • Nu cred că e realist să credem că vom putea intra în zona euro mai devreme de 2028-2029.
 • Dacă am fi dorit o corecție mai amplă am fi bruscat economia și am fi provocat alte stricăciuni. Important e cum facem această corecție. În 2024 ar urma să ne apropiem de 3% deficit bugetar pe metodologia ESA. Deficitul structural foarte mare ne obligă la măsuri de corecție.
 • O creștere cu 8% a PIB-ului nominal în următorii 4 ani ar aduce doar jumătate din corecția necesară a deficitului.
 • Reducerea deficitului bugetar potrivit metodologiei naționale în perioada 2022-2024 cu 4,4 pp din PIB (de la 7,2% la 2,9%) este previzionată de MFP să se realizeze aproape exclusiv prin intermediul cheltuielilor bugetare. Mai precis, cea mai mare parte a ajustării are drept surse reducerea ponderii în PIB a cheltuielilor de personal (cu 1,9 pp), a celor cu bunuri și servicii (cu 0,8 pp) și a celor cu asistența socială (cu 1,3 pp). În opinia noastră o ajustare de 4 pp din PIB a deficitului bugetar pe seama celor trei categorii de cheltuieli menționate mai sus nu este realistă. CF apreciază că o ajustare efectuată numai pe partea de cheltuieli este foarte dificilă și este improbabil ca reducerea deficitului bugetar pe această cale să depășească 2,5 pp din PIB.
 • Ar trebui ca veniturile fiscale +contrubuțiile la asigurări să ajungă la 29-29% din PIB în câțiva ani, pentru a ușura corecția fiscală.
 • Corecția fiscală se poate face prin lărgirea bazei de impozitare și o colectare mai bună.

 • Avem nevoie de inteligență politică, socială și emoțională.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8555 vizualizari

 • +13 (13 voturi)    
  mda (Miercuri, 24 februarie 2021, 11:17)

  sentenced [utilizator]

  Haideti sa va mai dau eu un exemplu de inechitate fiscala.
  Un amic de-al meu are aceeasi profesie ca si mine si un venit lunar brut identic cu al meu.
  El lucreaza pe PFA, eu sunt angajat. In calitate de angajat, platesc cu aproximativ 60% mai mult decat el la stat (din nou, la acelasi venit brut).

  Un alt exemplu cum sunt PFA-urile favorizate in aceasta criza: in timp ce SRL-urile cu dividende nu au primit niciun leu in timpul lockdownului din 2020, PFA-urile au primit 2200 lei net / luna, in conditiile in care sumele totale virate catre stat de un SRL cu dividende sunt mult mai mari decat ale unui PFA (plecand de la premisa unor incasari brute similare, evident). PFA-urile care inca sunt inchise primesc si in ziua de azi ~ 2200 lei net / luna.

  Asadar, de ce sunt PFA-urile favorizate in fata unor angajati sau a unor societati?
  • +5 (5 voturi)    
   eroare (Miercuri, 24 februarie 2021, 13:46)

   Nu_stiu [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   Eu zic ca sunteti in eroare. Eu am PFA de 10 ani si mereu am platit sume imense la stat, uneori peste 50% din castiguri - pana acum 3 ani se platea 16% impozit, 5,5% sanatate si vreo 35% contributia la pensie, ca asa erai obligat daca castigai peste salariul minim. Esti obligat sa platesti contributia la pensie (care anul asta e vreo 7000 lei MINIM) CHIAR DACA esti angajat undeva, doar cei cu drepturi de proprietate intelectuala nu o platesc (cred). In acesti 10 ani niciodata nu am castigat peste 28.000 lei si abia am supravietuit. Nu am fost si nu sunt angajat nicaieri pentru ca in orasul meu nu exista locuri de munca si tocmai de aia mi-am deschis PFA, ca sa nu mor de foame, iar daca eram in Bucuresti dadeam pe chirie, transport si alte alea banii pe care i-am dat la stat, deci tot acolo ajungeam. Mama mea are si ea un amarat de PFA in alt domeniu si a castigat mereu SUB salariul minim si tot trebuie sa plateasca 10% impozit. Propunerea mea e ca cei cu venituri mici sa nu mai plateasca impozit, ca sa aiba de unde-si plati sanatatea si pensia.

   Poate vreti sa spuneti ca cei din IT sunt avantajati cumva la PFA - si cred ca asa este, mai ales cei la norma de venit. Restul PFA-urilor dintr-o gramada de domenii nu sunt avantajate deloc. Ba mai nou trebuie sa platim si impozit pe locuinta unde ne desfasuram activitatea, chiar daca nu aducem clienti in casa si nu deducem utilitatile.
   • +3 (3 voturi)    
    ... (Miercuri, 24 februarie 2021, 14:43)

    sentenced [utilizator] i-a raspuns lui Nu_stiu

    Nu cunosc situatia tuturor pfa-urilor, am dat exemple personale, din domeniul it, intr-adevar.
    Al doilea exemplu (pfa vs srl) este tot personal, avand in familie rude care au srl si pfa si mi se pare revoltator cum statul a ajutat pfa-urile/ii-urile care au avut activitatea inchisa ca urmare a pandemiei in timp ce srl-urile cu dividende au fost pur si simplu abandonate.
    • +3 (3 voturi)    
     - (Miercuri, 24 februarie 2021, 16:34)

     Nu_stiu [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

     Da, posibil, nu cunosc situatia tuturor. Eu personal ca PFA nu am incasat nimic de la stat, nu am primit ajutoare desi am avut de lucru doar 6 luni (adunat) anul trecut. (Din intamplare in starea de urgenta am avut de lucru.) Mi s-a parut prea complicata contabilitatea sumelor respective si oricum multe lucruri mi se pareau neclare in legislatie. Apoi am auzit ca au venit controale peste cei care au primit ajutoarele.

     EU stiu ca si SRL-urile au rimit ajutoare -am niste prieteni care au o cafenea, altii au alte activitati si stiu ca au primit bani de la stat. Dar probabil nu au fost suficienti pentru toate firmele fiindca cred ca mergea pe principiul primul venit primul servit. Evident ca nu e corect asa.

     Oricum, cred ca nimeni din tara asta nu e avantajat mai mult decat cei cu pensii speciale, sau bugetarii cu salarii si sporuri imense, angajati pe pile si care nu fac nimic, ba chiar nu vin la serviciu cu lunile (a se vedea cazul pompierului de la spitalul Nasta care e in concediu de 6 luni). Tare mi-as dori si eu securitatea posturilor lor, ca m-am saturat de atata zbatere.
    • 0 (0 voturi)    
     IT-istii au PFA cu norma de venit (Joi, 25 februarie 2021, 17:10)

     Denulu [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

     De pilda norma pentru un PFA cu codul 6202 din Cluj-Napoca e 71.700 RON pe an. Dar pentru un PFA din Bucuresti norma e doar 33.000 RON, mai mica decat cea din Harghita (39.600 RON).

     Mi se pare un pic absurd ca in 2021, cand si bufeturile satesti sunt obligate sa aibe case de marcat conectate la internet, tocmai PFA-urilor din IT sa le fie atat de greu sa-si contabilizeze veniturile incat sa aiba nevoie de o norma de venit stabilita de consiliul judetean.

     https://gestiunepfa.ro/6202-cod-caen-it/

     https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Normevenit2020/Norme_venit_2020.html
   • +2 (2 voturi)    
    Dăianu se pare că nu mai înțelege. (Joi, 25 februarie 2021, 9:16)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Nu_stiu

    Cât a fost Viorica, lui Dăianu nu i sa părut că sistemul este inechitabil. Acum, cu promisiunile lui Câțu că nu va mai plăti și pensie și salariu la stat, lui Dăianu i se pare inechitabil. Băiat fin, nu vorbește de ce-l doare. Nu. El vede și plânge de ce îi va durea pe alții ca el. Cred-că o plimbare în parc, o discuție cu pensionarii care nu primesc și salariu îl vor liniști. Să nu se mai bage în seamă în chestiuni pe carte nu le pricepe.
 • +13 (17 voturi)    
  dl. SineSecurist. Pensiile fara contributivitate (Miercuri, 24 februarie 2021, 11:21)

  hopsinoi [utilizator]

  sunt cea mai mai mare inechitate democratica din Rumania (ca sa nu spunem jaf). Oare de ce acest om o da pe langa mereu, se face ca nu stie.
  • 0 (4 voturi)    
   Realitate ?! (Miercuri, 24 februarie 2021, 13:39)

   tedycv [utilizator] i-a raspuns lui hopsinoi

   Domnul Daianu da sfaturi proștilor!
   Nu ii contest studiile, doctoratul si toate calitatile de “economist eminent” care decurg din acestea.
   Dar, ca economist eminent, atunci când te lași înșelat (cu o suma fabuloasa pentru un simplu cetățean) de un individ precum Cristian Sima, e bine sa te dai puțin mai la o parte.
   Si sa stai cugeți, fără sa mai dai si sfaturi la alții.
   Părerea mea. Sănătate si numai bine
   • +1 (1 vot)    
    Wall Street e plin de ,,inselati' ca Daianu (Miercuri, 24 februarie 2021, 22:11)

    kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui tedycv

    .
 • +7 (7 voturi)    
  Putina istorie despre daianu (Miercuri, 24 februarie 2021, 11:26)

  chihlimbar [utilizator]

  https://www.hotnews.ro/stiri-opinii-16644195-despre-fiara-lacomiei-scrisoare-deschisa-lui-daniel-daianu.htm
 • +18 (20 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 24 februarie 2021, 11:26)

  [anonim]

  • 0 (4 voturi)    
   corect (Miercuri, 24 februarie 2021, 11:58)

   costelo999 [utilizator] i-a raspuns lui

   bugetari multi, pile laa medici din tata in fiu, la bugetarii profesori tot din tata in fiu, sa nu mai vorbim la bugetarii de judecatori procurori politie jandarmerie, mineri, de la termocentrale, metrou, buluc de bugetari, sa nu mai vorbim de parlamentari, de laa apele romane, se echilibreaza pibuletzu fara muncitorii astia paraziți care nu muncesc si capuseaza statul si te omoara
  • +2 (4 voturi)    
   corect (Miercuri, 24 februarie 2021, 12:12)

   guernsey [utilizator] i-a raspuns lui

   banii mai multi la buget sunt necesari in primul rand ca sa acopere salariile desprinse de realitate, spaga electorala care s-a tot dat ultima oara, cel mai grav, de pesede
 • -1 (3 voturi)    
  Sa nationalizam? (Miercuri, 24 februarie 2021, 11:45)

  Arminius [utilizator]

  Cum profitul Hidroelectrica este mai mare decat cel al OMV Petrom, vom ajunge sa credem ca e mai bine ca sa avem companii de stat in detrimentul celor private (asa ca privatizati-o repede).
  Poate ca ar trebui sa mai nationalizam din cele private, cel putin cele care raporteaza pierderi (sau profituri mici comparativ cu cifra de afaceri) timp de cativa ani consecutivi. Pretul de achizitie ar putea fi legat de profiturile raportate.
 • +1 (1 vot)    
  deci (Miercuri, 24 februarie 2021, 12:10)

  TrueBlue [utilizator]

  Cati platesc contributii la asigurari?
 • -5 (5 voturi)    
  impozit progresiv pe venit global... (Miercuri, 24 februarie 2021, 12:10)

  demaGOGU [utilizator]

  ...e unica solutie structurala. restul sunt paleative.

  partidul care isi va asuma, va explica si va propune clar acest sistem progressive romanilor va castiga urmatoare runda de alegeri en-fanfare.
  • +1 (1 vot)    
   Nu vrei și drepturi progresive? (Joi, 25 februarie 2021, 9:18)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Mai gândește-te.
  • 0 (0 voturi)    
   Garantez (Vineri, 26 februarie 2021, 8:50)

   ACP [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   ca se vor aduna mai putini bani la buget cu impozit progresiv. Doar s-a vazut ca au crescut si economia si veniturile dupa introducerea cotei unice. Pe de alta parte ce mai vor sa impoziteze? Un salariu de 1000 de euro e deja impozitat cu aprox 44%. Deci cat mai pot sa ia pana la 50%? E o aberatia fiindca daca ne uitam la tari din vest cum ar fi Germania tot pe acolo e procentul pentru un salariu de 3000 de euro. Poate vor avea cativa lei in plus cei cu salariu mic dar vom pierde mai multi oameni productivi. Pur si simplu ce rost are sa mai lucrezi aici? In plus sunt o gramada cu salarii la gri (salariu minim) si mult mai putini cu salarii de 1000 de euro, in mediul privat. La stat e diferit si de aceea acolo trebuie sa apara corectia. Dar dom' profesor cu pensie si salariu de la stat nu vrea corectii acolo ca il doare pe el, nu de alta...
 • +3 (3 voturi)    
  pai si de unde incepem? (Miercuri, 24 februarie 2021, 12:57)

  bogdan1477 [utilizator]

  Hai sa nu mai avem bugetar cu venituri + sporuri de la stat mai mare de 3000 de euro net, sa nu mai avem pensionari speciali cu mai mult de 2000 de euro pensie speciala, hai sa punem toate meseriile liberale sa plateasca impozit echivalent aluia pe salariu pentru toate veniturile, si abia dupa aia sa ne legam de fraierul care castiga bine in privat si nu lucreaza pe PFA, ci prefera sa plateasca dublu la stat ca salariat.
  Pentru ca altfel, marind impozitul, vom ajunge in punctul in care toti cei cu peste 1000 de euro vor trece pe PHA, microintreprindere sau alt mod de a fenta taxele.
  Ca pana la urma si cu cota aia unica costul cu salariul tot e imens in Romania. Daca ma duc in UK, vad ca sub £100.000/an statul imi ia mai putini bani decat ia statul roman cu tot cu reducerea de impozit pentru programatori:
  https://www.thesalarycalculator.co.uk/salary.php la 100.000/an brut iau 66.600/an net in UK
  http://www.calculator-salarii.ro/40831-brut-calcul-salariu-net/ la 100.000/an brut iau 58500/an net in Romania
  • +1 (1 vot)    
   perfect dar (Miercuri, 24 februarie 2021, 20:37)

   blackstar [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   de la 250.000 raportul se inverseaza

   uk 143.661
   ro 146.250

   :) castigi mai mult vei ramane cu mai multi bani in romania
   • +2 (2 voturi)    
    asha e (Miercuri, 24 februarie 2021, 21:12)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui blackstar

    Bun, atunci cand voi trece cu salariul de 250.000 in UK, ma voi gandi sa revin in Romania, dar asta doar daca lucrez in IT si beneficiez de scutirea de impozit :D. Ca altfel, crek tre sa castig spre un milion ca sa ajung la paritate cu cota unica din Romania :))
 • +6 (6 voturi)    
  e ca in bancul cu bicicleta de la radio Erevan (Miercuri, 24 februarie 2021, 14:04)

  sorin3 [utilizator]

  Adica da e inechitabil, dar fix invers decit spune Daianu(apropo oare a mai iesit la o cafea cu Cristian Sima? asta ca sa avem o perspectiva a valorii profesionale a lui Daianu).
  Atita timp pensia e invers proportionala cu valoare amuncii prestate si nu are legatura cu contributivitatea sau solidaritatea, da sistemul romanesc e profund inechitabil.
  Atita timp cit salariile de la stat (cei mai ineficienti angajati... adica rezultatele muncii lor se vad si sint execrabile) sint mai mari decit la privat , da sistemul romanesc e profund inechitabil.
  Dar Daianu nu voreste despre asta, el vorbeste despre mulgerea pina la singe a singurei vaci care da lapte si anume angajatul de la privat.
  Stim ca Daianu sustine impozitul progresiv , nu uitati ca in Romania a mai fost impozit progresiv si atunci cind s-a trecut la cota aproape unica intreaga economie a rasuflat usurata.
  Cota progresiva la nivelel de impozitare ca in Germania ar insemna de fapt impozite mai mici platite.. deci acest individ isi doreste de fapt ca roamnii sa plateasca mai multe impozite decit ocidentalii. Asta ne-ar scoate din competitia regionala, ar face sa plece o parte din forta de munca calificata, care deja nu se prea mai gaseste.
  Dar pe acest "profesionist" il intereseaza sa se adune destui bani sa i se plateasca lui pensia de special esential.
  hai sictir


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by