Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Marţi, 13 aprilie 2021, 9:00 Economie | Finanţe & Bănci


Multe exceptii fiscale = buget sarac
Foto: Pixabay
Partidelor le plac specialii și nu e vorba doar de PSD (care transformat mult Codul fiscal), ci și de PNL, USR-Plus (probabil și celelalte, dar acum ne referim la principalele). S-a vorbit, mai mereu, doar de pensiile speciale și cum sunt partidele împotriva lor. În aceeași găleată se află și alți speciali: creați în fiscalitate – oameni care nu plătesc taxe. Nu se vorbește despre ei pentru că multora, când aud cuvântul fiscalitate, li se pare ceva plictisitor, tehnic. Cuvântul creează un soi de repulsie. De ce nu sunt bani pentru sănătate și educație? Ăsta e unul din principalele motive. Așa a ajuns bugetul franjuri.

Foarte pe scurt:

• Atunci când se aduce vorba despre eliminarea scutirii de impozit pentru o categorie sau alta, apar nemulțumiri
• Toți beneficiază la fel de serviciile de stat, doar că unii nu plătesc, iar asta îi nemulțumește pe ceilalți.
• Multe lucruri au fost introduse de PSD după alegerile din 2016 (precum facilitătile din construcții sau creșterea pragului la micro)
• PNL le-a tolerat, mai ales că a venit pandemia și a avut alte lucruri de făcut.
• Programul de Guvernare al coaliției PNL – USR-Plus – UDMR prevede continuarea creării de speciali
• Recent USR-Plus propunea măsura „zero taxe pe salariul minim” în Horeca
• Crearea acestei categorii de speciali va avea efectul similar cu facilitățile introduse de PSD în construcții. Cele două seamănă în multe aspecte: mai puțini bani la buget
• Dacă se vrea ca munca să fie impozitată mai puțin, atunci ar trebui regândit întregul sistem fiscal.
• Asta ar trebui să facă PNL – USR-Plus – UDMR, nu alte facilități pe ici pe colo creând alte categorii de speciali și divizând societatea.
• Dacă vrem ca România să-și revină, atunci răspunsul se găsește în Codul fiscal.
• Este nevoie de o dezbatere și o analiză atentă a ce se poate păstra și ce nu pe zona facilităților
• Acum bugetul e putred. A început să putrezească din 2017, când s-a turnat apă peste el și nimeni n-a avut curajul să rezolve problema

Nu ne referim aici la cei care își ascund profiturile prin diferite locuri sau la evaziune (unde ar trebui să existe o luptă puternică), ci la modificările fiscale care au făcut pe unii să nu plătească unele taxe.

Așadar, România este împărțită în două în privința taxelor.

Evident, avem și o problemă de cheltuire a banilor publici, dar cea de finanțare a bugetului e la fel e importantă.

Principalele 10 excepții din fiscalitate


*listă creată cu ajutorul lui Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali, care ne-a dat recent un interviu – unde le puteți citi în detaliu - link)

1. IT-ști – scutire de impozit pe venit de 10%

2. Cercetători - scutire de impozit pe venit de 10%

3. Angajați construcții (aici intră și cei care lucrează în birou) – scutire de impozit pe venit de 10%, scutire la contribuția la sănătate și la Pilonul II

4. Activități independente - Se aplică doar impozitul pe venit, dar contribuțiile sociale sunt aplicabile doar asupra unei sume reprezentând 12 salarii minime pe economie.

5. Contracte de activitate sportivă - sunt taxate similar activității independente

6. Drepturi de autor - avem un sistem real de venituri minus cheltuieli exact ca la activitate independentă și un sistem forfetar în care se deduce o cotă de 40% și se aplică impozitul pe venit doar asupra acestor venituri reduse cu cota forfetară. Se aplică contribuția de pensie și sănătate doar dacă nu există alte tipuri de venituri de natură salarială.

7. Venituri din chirii - impozitul este 10%, dar avem deducere forfetară de 40% din venitul brut. Deci practic impozitul este de doar 6%, cu o contribuție la sănătate de 10% plafonată la 12 salarii minime/economie dacă se depășește plafonul.

8. Venituri din investiții - cotă generală de 10% aplicabilă pentru dobânzi, câștiguri de capital, cu excepția de 5% pentru veniturile din dividende. La fel, în această situație se aplică contribuție la sănătate doar dacă se depășește plafonul.

9. Microîntreprinderi (adică sub plafonul de 1 milion euro): taxare pe venit 1% sau 3%

10. Horeca: impozit specific în funcție de paturi sau suprafață (în funcție de domeniu)


După ce au ajuns liberalii la putere în 2019, toate acestea au fost tolerate. Singurul care a vorbit pe subiect a fost Ludovic Orban, care a fost atacat când a adus discuția despre IT-sti.

Bineînțeles, atunci când se aduce vorba despre eliminarea scutirii de impozit pentru o categorie sau alta, apar nemulțumiri.

Să ne uităm puțin pe zona persoanelor fizice la impozitul pe venit. Unde se duce impozitul?

Deschidem bugetul pe 2021 și vedem că din încasările din acest impozit, 15% merge la bugetul local al judeţului, 63% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit etc. Așadar, se împarte cu localul. Cine vrea, poate să citească Legea bugetului (în București se repartizează diferit – ideea era doar să vedem unde se duce).

Așadar, mai departe în zonele respective, cu acești bani, ar trebui să se facă investiții în școli, spitale etc. Că avem o problemă cu cheltuirea proastă a banilor, și așa puțini, asta e o altă discuție.

Toți beneficiază la fel de serviciile de stat, doar că unii nu plătesc, iar asta îi nemulțumește pe ceilalți.

Excepțiile sunt mai mari în zona impozitării firmelor. Acel prag de un milion de euro este prea mare. Mulți plătesc foarte puțin.

PNL tolerează excepțiile, iar USR-Plus vrea mai mulți speciali


Multe lucruri au fost introduse de PSD după alegerile din 2016 (precum facilitătile din construcții sau pragul la micro), PNL le-a tolerat, mai ales că a venit pandemia și a avut alte lucruri de făcut. Pe de altă parte, dacă ne uităm pe programul de Guvernare al coaliției PNL – USR-Plus – UDMR vedem că le plac facilitățile. Ba chiar vor să introducă una nouă, chipurile, ca un program Pilot pentru ca apoi să vină cu „zero taxe pe salariul minim”:

 • “Elaborarea unui studiu de impact in 2021 privind posibile facilitați fiscale in vederea reformării impozitării muncii, inclusiv reducerea contributiilor si impozitelor pe echivalentul salariului minim, si începând cu anul 2022 pilotarea pentru doi ani pe un sector al economiei cel mai bine plasat in urma studiului de impact. Decizia privind prelungirea si/sau generalizarea măsurii se va lua in funcție de rezultatele înregistrate in urma pilotarii la doi ani de la intrarea in vigoare in condițiile unui deficit sub 3% sau doi ani de creștere economică peste potential”.

*Același paragraf se află și în Strategia Fiscal-Bugetară 2021-2023


Evident că până în 2024 e puțin probabil să o vedem în practică. Dar recent USR-Plus propunea măsura în Horeca cu aplicare în 2022 (dacă ne uităm la declarația Cristinei Prună - deputat). De precizat, că în momentul ăsta acolo nu se plătește momentan impozit specific (s-a tot scutit din cauza măsurilor ca răspuns la pandemie - e normal), dar oricum nu plătea mare lucru, suma fiind mai mult simbolică, dacă ne uităm în buget. În plus, restaurantele au 5% TVA. Pe zona fiscalității restaurantele, cafenelele, cluburile etc. stau chiar bine. Dacă ar fi zero taxe pe salariul minim nu ar mai plăti mare lucru.

Oricum în Horeca sunt cele mai mici salarii, dacă ne uităm pe datele INS, (în hoteluri și restaurante - în jur de 3000 lei brut - de fapt e aproape 2900 dar am rotunjit în sus pentru a fi mai ușor de înțeles). USR dorea că primii 2300 lei să nu fie impozitați. Deci s-ar plăti doar pentru cei 700 lei. Adică angajatorul să plătească către stat vreo 260 lei, în loc de 1.200 lei (am folosit cifre rotunde doar pentru idee). Banii ăia în minus de la stat ar trebui înlocuiți cu o altă sursă de finanțare. Nu poți spune că din consum pentru că avem un studiu de caz: O facilitate băgată de PSD (explicăm în cele ce urmează).

Zero taxe pe salariul minim într-un anumit sector va avea efectul facilităților PSD din construcții: mai puțini bani la buget


Prin OUG 114/2018, PSD a dat facilități în construcții, pornind de la un salariu minim 3000 de lei, până la 30.000 lei. Ne apropiem de ideea cu zero taxe pe salariul minim. Principiul e relativ același. Au ajuns să plătească doar contribuția la pensii (dar fără Pilonul II). Deci fără impozit pe venit și fără contribuție la sănătate, deși pot beneficia de ea.

Mult spus că „beneficiază angajații” pentru că, de fapt, angajatorii sunt cei care au făcut bani. Practic, acele taxe în minus rămân la angajatori. Ar fi trebuit să se vadă bine în prețurile apartamentelor noi dar, la fel cum a fost cazul scăderii TVA la restaurante și săli de sport, nimic în acest sens.

Deci putem vedea ce s-a întâmplat în practică în buget: în 2019 (anul de când a început să se aplice facilitățile din construcții, statul a încasat cu 1,1 miliarde lei mai puțin din sectorul construcțiilor doar din cauza facilității scutirii de impozit pe venit. Să nu uităm că nu se plătește la sănătate. Acolo a fost un minus de 1,6 miliarde lei.

Deci, în total, au scăzut încasările cu 2,7 miliarde lei. La fel se va întâmpla și cu zero taxe pe salariul minim pentru un anumite sector. E aproape la fel, ca principiu. Sănătatea va avea de suferit în mod direct prin mai puțini bani la Fondul unic de asigurări de sănătate.

Dacă ne-am fi gândit că lumea va consuma mai mult, pentru că au mai mulți bani în buzunare, ne putem face idee uitându-ne la încasările din TVA, că e o taxă pe consum: o creștere de 9,7%, în 2019, dar să nu uităm că a fost un an bun, de creștere economică (în 2018 a fost o creștere de peste 11% pe încasările astea).

Efectul e clar negativ. Se dorește, în mod ciudat, un proiect pilot, deși în practică avem deja un exemplu asemănător.

Dacă se vrea ca munca să fie impozitată mai puțin, atunci ar trebui regândit întregul sistem fiscal. Asta ar trebui să facă PNL – USR-Plus – UDMR, nu alte facilități pe ici pe colo creând alte categorii de speciali și divizând societatea.
(așa cum spunea la un moment dat Gabriel Biriș: taxe mai mici, dar de la mai mulți). Da, e mai complicat să vii cu idei de regândire a sistemului fiscal, decât să arunci idei precum PSD.

*ca o paranteză vizavi de impozitul specific din Horeca care se tot scutește din cauză măsurilor autorităților, chiar Dan Manolescu spunea recent că: "Dacă ne uităm acum la ce se întâmplă, că se tot amână acest mecanism de taxare (impozit specific – adică se dau scutiri), în contextul în care zona de Horeca e cea mai afectată, poate mediul de afaceri e mai interesat de a avea un sistem de impozit pe profit ca să-și reporteze pierderi în perioada asta".

Lucrurile stagnează momentan: nimeni nu anunță „atacarea problemei excepțiilor”


Toate aceste lucruri se știu la nivelul autorităților. În PNL, Florin Cîțu și Ludovic Orban nu vor momentan să-și asume eliminarea excepțiilor, respectiv extinderea bazei de impozitare pentru că urmează alegeri în partid. Nu vor să creeze valuri. Dar cineva trebuie să-și asume, după, având în vedere situația bugetară.

Mulți se miră când văd că statul se împrumută de sume uriașe: vorbim de 131 miliarde lei (deficit plus refinanțarea datoriilor care ajung la scadentă în 2021). Menținerea datoriei publică până la 60% din PIB nu se va putea face fără puțină curățenie în Codul fiscal.

Într-un interviu acordat luni HotNews.ro, profesorul Daniel Dăianu a spus că că sistemul fiscal din România este inechitabil și nu pe ici pe colo, iar creșterea veniturilor bugetului „nu merge numai prin restrângere de cheltuieli. Lărgirea bazei de impozitare și o colectare mai bună pot aduce probabil câteva procente din PIB în plus în câțiva ani”.

Dacă vrem ca România să-și revină, atunci răspunsul se găsește în Codul fiscal. Este nevoie de o dezbatere și o analiză atentă a ce se poate păstra și ce nu pe zona facilităților.

Acum bugetul e putred. A început să putrezească din 2017, când s-a turnat apă peste el și nimeni n-a avut curajul să rezolve problema. În loc de echitate, acum avem mulți speciali.

„Eu cred că orice deficit de astăzi înseamnă ca o nevoie mâine să fie acoperită. Cum îl acoperim? Fie printr-o creștere de taxe, fie printr-o creștere de colectare, fie printr-o creștere a veniturilor care permite o încasare suplimentară, sunt diverse metode. Un deficit astăzi nu înseamnă în mod obligatoriu o taxă mai mare mâine, dar ar putea să presupună că trebuie să muncim ceva mai mult mâine, plătind aceleași taxe, ca să acoperim acest deficit de astăzi sau presupune să colectăm de la mai mulți mâine aceleași taxe ca să acoperim deficitul de astăzi”, a declarat Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali, pentru HotNews.ro.

Potrivit acestuia, e nevoie, pentru orice leu cheltuit astăzi, ca mâine să facem ceva mai bine: ori în zona de colectare, ori în zona de muncă, de a munci mai mult (de a produce mai mult, de creștere ca activitate economică).

„Dacă rămânem cu aceste lucruri constante, să luăm mai mult prin taxe ca să acoperim acest leu cheltuit în plus astăzi”, a spus el.

Vrem, pe deoparte, ca educația și sănătatea să fie finanțate bine, iar pe de altă parte să avem cât mai mulți speciali. Asta se întâmplă. Nu le poți avea pe ambele acum. Renunțăm la speciali (măcar la unii din ei) la pachet cu pași în sensul reformării și digitalizării Fiscului, precum și restrângere de cheltuieli. O reașezare/regândire a întregului sistem fiscal ar fi ideală. Așa o să avem mai mulți bani pentru investiția în oameni: sănătate și educație. Amânarea problemelor nu înseamnă dispariția lor.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18034 vizualizari

 • +19 (31 voturi)    
  Nu iau apararea nimanui, dar e pandemie (Marţi, 13 aprilie 2021, 9:09)

  MakeRoGreatAgain [utilizator]

  Sanatatea ar trebui sa aiba parte de bugetul cel mai mare, de dotarile cele mai multe si cele mai bune.

  O nenorocire poate fi ocazia excelenta de a imbunati lucruri nefacute de 30 de ani.
  Din pacate, toate guvernele nu au vazut asa lucrurile.

  Mai este o realitate: O tara ca Romania, cu evaziune imensa, cu lipsa infrastructurii informatice, cu ANAF fara informatizare, cu lipsa autostrazi, spitale, etc. cand o loveste o pandemia ca asta, si cu incompetenti care o conduc, totul se naruie.
  • +5 (7 voturi)    
   Pentru ca Medist sa vanda ventilatoare... (Marţi, 13 aprilie 2021, 12:56)

   un_moftangiu [utilizator] i-a raspuns lui MakeRoGreatAgain

   ... pe caiete de sarcini care ar putea fi comparate usor de tot (daca se vrea) de la o "licitatie" la alta. Si sa vezi atunci cum ... din intamplare... toate spitalele au caiete copy/paste.... Hai cine indrazneste sa se ia de firma domnului ministru?
  • +15 (15 voturi)    
   Problema exceptiilor.. (Marţi, 13 aprilie 2021, 13:00)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui MakeRoGreatAgain

   Cel mai interesant cand se vorbeste de scutirile de impozit este ca nimeni nu pare deranjat de faptul ca jumatate din populatia activa nu plateste nici o taxa la stat, dar toti sunt convinsi ca cei care platesc deja ar trebui sa plateasca mai mult.

   Nu va place bugetul? Nici peste 10 ani nu o sa va placa, daca se va construi in continuare pe principiul ca fraierii care muncesc legal trebuie sa plateasca pentru tot si pentru toti.
   • 0 (0 voturi)    
    Taxele functie de venit (Vineri, 16 aprilie 2021, 16:05)

    Dinu-I [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    In Canada si SUA, unde se spune ca de doua lucruri nu scapi: taxe si deces, taxele sunt functie de venit, nu functie doar de salariu.

    Orice venit din pensii (speciale sau nu), chirii, sporuri etc, se taxeaza. NU exista categori speciale scutite de impozit ca cele mentionate in articol.

    Fiecare cetatean/ rezident (cu drept de munca) de la cel mai inalt nivel pana la studentul care are un part-time / summer job completeaza, in fiecare an, o declaratie - Annual Income - (pe baza documentelor primite de la locul de munca, oficiul de pensii care sunt atasate declaratiei).
    Necompletarea la timp se penalizeaza drastic. Analiza declaratiilor se face in 2-3 saptamani si ti se returneaza direct in cont supra-taxele sau ti se da un termen de 4-5 saptamani pentru plata under-taxelor

    De obicei se returneaza taxele incasate de la studentii care au job pe timpul vacantei sau part-time de-a lungul anuli. Angajatorul nu stie cat va dura acest job dar retine taxele care de fapt sunt transmise periodic (lunar, trinestrial etc.) la "ANAF".

    Exista praguri minime pentru care nu se platesc taxe sau anumite scutiri - aceleasi pentru toti (functie de numarul membrilor de familie care au venituri etc.).

    Prin taxe progresive se regleaza "setea" unor "speciali"/"de neinlocuit" .

    Nu exista pensionari in avans fara penalizari care sunt permasente. Ai dreptul de a te pensiona in avans dar pensia va fi mai mica intregii vieti.

    Ca exemplu : un judecator poate primi o pensie intreaga la 50 de ani doar daca a fost in aceasta functie (nu asimilate cu altele) timp de 30 de ani. Daca s-ar aplica aceeasi lege in Romania cred ca ar rezulta cateva zeci de judecatori pensionabili.
 • +12 (34 voturi)    
  Ete fleosc! (Marţi, 13 aprilie 2021, 9:10)

  Luk [utilizator]

  De parca daca era bugetul plin il foloseam la ceva util. Nu era mai interesant sa ne spuneti la ce-s folositi banii care sunt in buget? Care-i diferenta intre utilizarea bugetului asta (saracit, saracul de el) si utilizarea bugetelor de pe vremea in care nu erau saracite? Aud?! :)))
  • +9 (9 voturi)    
   Asa a fost folosit bugetul in 2020 (Marţi, 13 aprilie 2021, 9:56)

   SYAOnline [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   https://openbudget.ro/buget/2020/
   E o "bucurie" cand vezi pe ce se duc banii
   • +6 (6 voturi)    
    Multumesc pentru link! (Marţi, 13 aprilie 2021, 11:46)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui SYAOnline

    Absolut deosebit felul in ne cheltuieste statul banii :)))
  • +7 (11 voturi)    
   E vorba de exceptii care deranjeaza (Marţi, 13 aprilie 2021, 10:48)

   axxa [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   lumea intelege pana la urma ca in tara asta numai fraierii platesc darile, ceea ce ar putea fi daunator, ar putea indemna la haiducie fiscala, fiecare incercand sa se sustraga, pe masura posibilitatilor lui, de la plata unor taxe, amenzi, impozite.
   • +3 (15 voturi)    
    Punem boii inaintea carului (Marţi, 13 aprilie 2021, 11:55)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui axxa

    Inainte sa crestem bugetul, taxele ori veniturile la buget in general, ne trebuie un control mult mai serios asupra cheltuielilor statului.
    Statul pretinde ca face mult prea multe si, in fapt, nu face aproape nimic. Educatie zero (dar e gratuita), sanatate zero (dar e gratuita), aparare zero (dar avem o multime de generali), infrastructura zero (dar carpelile costa enorm) etc.
    La ce ne-ar folosi un buget mai mare? Sa vina PSD-ul si sa promita trei sferturi din el pentru avantaj politic iar? Sa promita PNL-ul? Sa cumpere politicienii voturi iar?
    Nu, multumesc frumos!
  • +11 (11 voturi)    
   Gradul de fiscalitate și gradul de echitate fiscal (Marţi, 13 aprilie 2021, 11:13)

   Omics [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   E vorba de privilegierea unora în defavoarea altora. E vorba despre proști și 'deștepți".
   • +7 (13 voturi)    
    Mda (Marţi, 13 aprilie 2021, 11:49)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui Omics

    Cred ca solutia potrivita ar fi sa reducem taxele pentru toata lumea si sa ne taxeze pe toti la fel. "Statul" e o gaura neagra, pur si simplu isi bate joc de banii contribuabililor. Cu un stat atat de inept, hot si impotent, cel mai bine e sa-i reduci bugetul si sa lasi cat mai multi bani in buzunarele cetatenilor.
    La un buget de 10 or mai mare pur si simplu s-ar fura mai mult, efectul asupra cetatenilor ar fi aproape nul.
  • +3 (7 voturi)    
   cand nu au fost saracite bugetele? (Marţi, 13 aprilie 2021, 12:05)

   minos [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Ceausescu a cheltuit banii aiurea pe proiecte grandomane, nefolositoare, iar dupa 90, fiecare guvern a fost incapabil sa eficientizeze utilizarea bugetului.
   • +3 (3 voturi)    
    Adevarat (Marţi, 13 aprilie 2021, 16:07)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui minos

    .
 • +8 (18 voturi)    
  Slab (Marţi, 13 aprilie 2021, 9:15)

  ViorelX [utilizator]

  10 exemple in lista si doar una: exceptia pt constructii are o suma cu minus atasata (chiar daca nu face o corelatie cu suma, teoretica ce-i drept, pe care o atrage la buget "indirect"). Tipul de articol creat de cineva in 5 minute despre un subiect la care altii se gandesc ani de zile.
 • -11 (39 voturi)    
  De ce puneti USRPLUS la pachet cu PNL? (Marţi, 13 aprilie 2021, 9:24)

  emil bobu [utilizator]

  USRPLUS nu e partid de hoti ca PNL, nu are un lung istoric de interlopi care au devalizat tara in fel si chip.

  Stiu ca sunteti jurnalisti si ca postati ce vrea cel care plateste articolul, ca preluarile PSD de pe PeBloguri, dar putina corectitudine va rog.
  • -1 (7 voturi)    
   https://dexonline.ro/definitie/surplus (Marţi, 13 aprilie 2021, 11:29)

   Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   se zice surplus, nu usrplus
  • +1 (3 voturi)    
   Din cauza amintirilor ... (Marţi, 13 aprilie 2021, 13:11)

   tedycv [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   Si pentru simplul motiv ca tu postezi ca EMIL BOBU. Sănătate si numai de bine sa auzim
  • +3 (3 voturi)    
   USRPlus, a promis altceva (Marţi, 13 aprilie 2021, 19:10)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   Nu ca va mentine exceptiile, trebuie sa dispara toate !
 • +22 (34 voturi)    
  ati uitat de contributiile la sanatate (Marţi, 13 aprilie 2021, 9:35)

  b0gdan [utilizator]

  Pensionarii nu platesc niciun fel de contributie la sanatate, indiferent de valoarea pensiei. Asta e tot o gaselnita a PSD de prin 2017 care a ramas asa.
  • 0 (22 voturi)    
   Ce sens ar avea taxarea pensiei??? (Marţi, 13 aprilie 2021, 10:06)

   SYAOnline [utilizator] i-a raspuns lui b0gdan

   Asta e o stupizenie uriasa.
   Pensia este un venit rezultat din taxarea muncii in clipa de fata.
   Cat de logic ti se pare sa pui taxa pe o taxa?

   Problema cu pensiile nu este ca nu sunt impozitate, este ca sunt platite din fonduri inexistente. Ca sunt unii care primesc pensie in functie de veniturile din ultimele 12 luni, care au crescut ca Fat Frumos exact cand trebuiau si eventual pentru niste baieti care au iesit la pensie la 40-50 de ani.

   Taxarea are sens atunci cand vrei sa incurajezi
   economisirea sau dimpotriva lipsa ei cand vrei sa incurajezi consumul.
   In cadrul veniturilor taxezi atunci cand vrei sa descurajezi o activitate ( taxezi profitul si incurajezi reinvestirea ca sa cresti productia si locurile de munca ) sau lipsa taxarii cand vrei sa incurajezi consumul ( tva mai mic pentru carne ca sa incurajezi cumpararea de produse la un pret mai mare, diferenta de tva se va transfera partial in pret, incurajand producatorii de carne cu venituri mai mari pentru aceasi productie )

   La cati pensionari ai in clipa de fata, vrei sa cheltuie cat mai multi bani in tara, nu sa ii tina in saltea ca sa ajute economia sa creasca, sa incurajeze productia. Nu sunt multi pensionari care cumpara masini straine si telefoane mobile, dar sunt destui care cumpara mancare mai mult sau mai putin produsa local.
   • +9 (13 voturi)    
    Dar ar aduce un echilibru (Marţi, 13 aprilie 2021, 10:41)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui SYAOnline

    Ca sunt cei mai mari beneficiari ai sistemul de sănătate.
    Dacă ai pune contribuții măcar de 10% pe ce depășește 1000 sau 2000 pe lună, ceva tot s-ar aduna și ar plafona pensiile foarte mari.
    Pentru pensiile speciale aș introduce și contribuție pentru pensie până la concurența pensiei primite. Mulți speciali nu se califică la pensie pilon I , deci pensia e plătită integral de la buget.
    • -12 (12 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Marţi, 13 aprilie 2021, 10:56)

     [anonim] i-a raspuns lui jorj_bv

     • +10 (10 voturi)    
      De ce ar trebui sa scrie in Constitutie? (Marţi, 13 aprilie 2021, 12:59)

      jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui

      La fel cum nu scrie nicaieri ca nu poate fi modificat cuantumul pensiilor magistratilor sau varsta de pensionare a lor si a altor speciali. Dar CCR isi permite sa legifereze din pozitia de parte implicata (7 sunt deja pensionari si vor beneficia si ceilalti, plus ca fac parte din corpul profesional).

      Mi se pare firesc ca daca iesi la pensie la 42-45 anisori si traiesti pana la 100 ani sa ai bunul simt sa platesti contributia la sanatate (daca nu a ta macar a copiilor minori). Mai ales ca legiutorul a gresit cand a stabilit pensii nete mai mari decat cele mai mari salarii nete avute sau din 3 legi cu dedicatie s-a ajuns la aberatii.
      Sa zicem ca exista meserii pe care nu le poti face pana la 65ani, dar nu am auzit in nicio tara sa se pensioneze politaii inainte de 45 ani si sa aiba drepturi depline.
      https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/fostul-sef-dga-catalin-ionita-a-iesit-la-pensie-la-44-de-ani-el-fusese-eliberat-din-functie-pentru-ca-nu-mai-are-certificat-orniss-1373785
      sau la 42 https://www.g4media.ro/fosta-politista-pensionata-la-42-de-ani-cu-13-000-de-lei-pensie-numita-secretar-de-stat-la-interne-la-propunerea-usr-plus.html
   • +12 (12 voturi)    
    discutabil (Marţi, 13 aprilie 2021, 11:19)

    asx [utilizator] i-a raspuns lui SYAOnline

    Contributia la sanatate nu e o impozitare pe venit, e o contributie cu destinatie stricta (serviciile de sanatate) si atat timp cat beneficiezi de acele servicii trebuie sa participi, ca toti ceilalti, la cota parte. Pare echitabil sa platesti si pe timpul pensiei, in functie de cat de corecta se considera si acoperirea beneficiilor la batranete doar din contributia platita in timpul salariului.
    • +2 (4 voturi)    
     ... (Marţi, 13 aprilie 2021, 23:10)

     Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui asx

     In principiu ai dreptate insa sunt foarte multe categorii de persoane care beneficiaza de asigurare de sanatate fara contributie: pensionari, parintii aflati in ingrijire copil, someri, studenti, aflati la facultate la zi, coasigurati.
     Daca la primele categorii pot intelege ce ma enerveaza e categoria coasiguratilor. Nu au venituri, nu au platit nimic si totusi beneficiaza de servicii. Mai ales ca ei se coasigura prin copii sau sot/sotie tocmai cand au nevoie de servicii medicale.
     • +3 (3 voturi)    
      Pensia (Marţi, 13 aprilie 2021, 23:36)

      asx [utilizator] i-a raspuns lui Ecce_Homo

      La studenti, mame, someri etc e o chestie sociala, prin prisma situatiei (nu au venit, sau poate somerii au ajutorul de somaj si sa plateasca din el). Pensionarii au un venit asigurat stabil.
   • +2 (4 voturi)    
    impozitarea progresiva e oligatorie!! (Miercuri, 14 aprilie 2021, 12:06)

    credinciosul [utilizator] i-a raspuns lui SYAOnline

    adica un pensionar cu 1200 lei,nu a muncit aceeasi perioada ca si cel cu 6000 lei?
    daca nu facea cel cu 1200 lei muinca mai putin specializata,si nu munceau cei vreo 3 mil oameni aceste munci,ele trebuiau facute de asistente,doctori,profesori,grefieri,politicieni,etc
    ca fara educatie,justitie,politica,poti trai dar fara alimentatie publica,salubritate,curent,apa,sigur nu!
    si atunci,de ce acesta discrepanta?
    fa medicamentele f ieftine,subventionate,ca nu le cumpara nimeni de drag,si in rest ce depaseste 3000 lei,impozitat la sange,ca multi neesentiali sunt mult mai esentiali decat esentialii stabiliti de carpacii din guvern!
   • 0 (0 voturi)    
    Pensia e rezultatul unei investitii (Miercuri, 14 aprilie 2021, 13:15)

    Denulu [utilizator] i-a raspuns lui SYAOnline

    Statul nu iti da inapoi exact banii pe care i-ai bagat in sistem -- fa un calcul cu cat ai contribuit la pensie pana acum si o sa vezi ca nu ai fi deloc multumit daca ai primi exact aceeasi suma.

    Daca in loc sa platesti CAS ai lua banii si i-ai tine in banca, ai plati impozit pe dobanda. Daca i-ai investi pe bursa, ai plati impozit pe dividende si CAS, iar cand ai vinde actiunile ai plati impozit pe diferenta de pret si iar CAS. De ce profitul pe care il obtii plasand banii la casa de pensii sa fie tratat altfel?
  • -6 (6 voturi)    
   pensia (Marţi, 13 aprilie 2021, 12:11)

   minos [utilizator] i-a raspuns lui b0gdan

   Pensia nu este un venit, ci o suma de bani pe care o primesti inapoi dupa ce ai muncit si contribuit. Este deja taxata. Nu ar trebui impozitata in niciun fel. Pensionarii au platit deja contributii de sanatate si toate taxele si impozitele timp de 30-40 de ani, cei mai multi dintreei nici nu au beneficiat de mare lucru inainte sa iasa la pensie. Eu contribui de 24 de ani si o voi mai face inca vreo 13-15 inainte sa ies la pensie. Parca se pune ca vechime si armata si facultatea, deci inca 6 ani. Pana acum am beneficiat doar de un set de analize comepnsate de stat, in rest nimic, sunt sanatos. S-ar putea sa am nevoie doar dupa ce ies la pensie de serviciile de sanatate ale statului, este corect sa platesc din pensie dupa ce am facut-o deja 40 de ani?
   • +8 (10 voturi)    
    te inseli amarnic (Marţi, 13 aprilie 2021, 13:57)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui minos

    De ce sa nu platesti taxe din pensie? Medicului care te trateaza cine ii plateste salariul?

    Pensia de stat este o forma de asistenta sociala. Un contract intre generatii - tu platesti pentru generatia anterioara, statul iti promite ca urmatoare generatie va plati pentru tine. Evident, nimeni nu a intrebat generatia urmatoare ce parere are..

    Deci contributia ta se cheltuie azi. Ce vei primi tu se numeste venit. Si este normal sa fie impozabil, ca orice venit. Vrei si asigurare medicala? Plateste!
   • +3 (3 voturi)    
    nu chiar (Marţi, 13 aprilie 2021, 23:12)

    Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui minos

    Pensia nu inseamna sa iei banii contribuiti inapoi, nu in Romania. Contributia la fondul de pensii este exact ce e: o contributie la un fond de pensii din care se platesc pensiile aflate in plata. Stiu ca ma exprim un pic aiurea dar exact asta e: activii de azi platesc pensionarii de azi, activii de maine vor plati pensionarii de maine.
  • -2 (4 voturi)    
   pensiile mari DA, cele mici NU (Marţi, 13 aprilie 2021, 12:28)

   Divergent [utilizator] i-a raspuns lui b0gdan

   ...
   • +2 (4 voturi)    
    de curiozitate (Marţi, 13 aprilie 2021, 15:41)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Divergent

    Imagineaza-ti ca esti brutar si pui pretul la paine in functie de venitul cumparatorului.
    Ce crezi ca se va intampla in ziua in care toti cumparatorii care vin la tine nu mai au nici un venit?

    Si invers: Esti cumparatorul de paine. Brutarul iti pune pretul dupa venit. Ce faci cand afli ca tu platesti mai mult pe paine decat tot satul? Platesti in continuare sau gasesti alta solutie?

    Cam asta este esenta problemei cu gratuitatile pe spinarea altora. Sa se dea, primim toti. Dar cine vrea sa dea?..
 • +3 (17 voturi)    
  .... (Marţi, 13 aprilie 2021, 9:36)

  /./ [utilizator]

  Care e sensul sa platesti asigurare de sanatate daca venitul tau pe an este de sub 12 salarii minim?Se poate supravietui cu asemenea venit?Autorul oare poate sa isi imagineze cum e sa traiesti cu asemena venit?
  Asta in conditiile in care daca ai o problema tot la privat trebuie sa ajungi ca la stat nu ai cum sa iti faci o investigatie.
  Apoi daca esti salariat si mai castigi din nou peste 12 salarii din alte activitati platesti sanatatea de 2 ori.Care e logica in conditiile in care serviciile sunt aceleasi?
  • +1 (15 voturi)    
   Asigurare de sanatate (Marţi, 13 aprilie 2021, 10:12)

   informer [utilizator] i-a raspuns lui /./

   De ce sa platesti asigurare de sanatate ???!!! Pentru ca trebuie sa-i sustii pe copii, pe studenti, pe cei cu ajutor social, pe someri, pe gravide, pe veterani, pe pensionari, pe coasigurati, pe cei din constructii, pensionarii sub un anumit venit si alte categorii care nu platesc nimic. Si am uitat pe cei care platesc o luna, se asigura un an si ANAF-ul nu-i mai urmareste si nu in ultimul rand pe cei care platesc 6 luni la minimul pe economie si se aasigura un an ( facilitate de-a ANAF-ului) si isi mai iau si 3 coasigurati.
 • +11 (15 voturi)    
  "Toți beneficiază la fel de serviciile de stat (Marţi, 13 aprilie 2021, 9:50)

  UnAltVasile [utilizator]

  , doar că unii nu plătesc, iar asta îi nemulțumește pe
  ceilalți."

  Si unii platesc mai mult ca altii si beneficiaza fix de aceleasi servicii de tot rasul.
  • 0 (0 voturi)    
   Pai (Marţi, 13 aprilie 2021, 16:09)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui UnAltVasile

   La cum se poarta functionarii statului, alea nu sunt servicii, sunt favoruri. Iti fac marea favoare de a te baga in seama :))
 • +7 (11 voturi)    
  Oare asa merge treaba? (Marţi, 13 aprilie 2021, 9:54)

  SYAOnline [utilizator]

  Desi nu am studii in domeniu, stiu ca economia nu e matematica.

  Aruncand o privire pe https://openbudget.ro/buget/2020/ observam ca din impozit pe venit colectam 26.2 mil ron.
  In schimb, din taxe pe munca, colectam CASS 33.5 si CAS 84.8.
  Chiar si TVA-ul colectat este de doar 72.7 mil ron.

  Intrebare este, cat de multe locuri de munca se vor crea daca taiem scutirile de impozit? Cate vor pleca din tara cu rezidenta deci 0 impozit?

  Pentru fiecare 10% scutiti, castigam in bugetul de stat CASS + CAS (35%) la fiecare loc de munca creat prin incurajarea de scutire de impozit.
  In plus mai multi bani in buzunar vor crea genera mai mult TVA(5-19%) pentru ca atunci cand ai mai multi bani vei fi incurajat sa ii cheltui.

  Putem discuta de niste politici de incurajare pentru producatorii locali care lipsesc, dar sa spui ca vrei sa impozitezi si mai mult munca, incurajand si mai tare romanii sa plece la munca in alte tari este din punctul meu de vedere o prostie.

  Nu cred ca exista in clipa de fata un mod prin care sa ajungem sa colectam macar jumatate din suma de la CASS prin impozit pe venit ignorand faptul ca o sa incurajam trecerea in economia gri a veniturilor si scaderea tuturor categoriilor de colectare

  Am putea incerca sa scadem evaziunea fiscala si sa crestem colectarea TVA daca tot vrem sa incurajam ceva.
  • +5 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 13 aprilie 2021, 11:30)

   [anonim] i-a raspuns lui SYAOnline

   • +1 (3 voturi)    
    3 chestii (Marţi, 13 aprilie 2021, 23:16)

    Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui

    1. Sunt vreo 80.000 de oameni scutiti. Nu orice ITist beneficiaza de scutire. Firma tb sa aiba un anumit CAEN, el sa aiba un anumit COR si studii superioare de ciclu lung.
    2. Sunt si alte tari care au optat pentru varianta asta. Estonia e una si au digitalizat aproape tot plus ca e un loc care atrage investitori in urma politicilor fiscale din domeniul IT. Intr-o vreme si Canada si Malta aveau genul asta de scutiri pt ITisti plus inca vreo cateva.
    3. La noi nu sunt chiar atat de mari salariile. Un programator care scrie cod are undeva pe la 7000-8000 lei. In alte tari sunt salarii muuult mai mari in domeniu.
    • +1 (1 vot)    
     il vor plati angajatorii sigur (Miercuri, 14 aprilie 2021, 13:05)

     credinciosul [utilizator] i-a raspuns lui Ecce_Homo

     nu te speria!
     acum 20 de ani era lohnul pe confectii,acum s-a dus in MD,Vietnam,etc
     Acum e vremea lohnului mai emancipat,in loc sa faci o manseta la o camasa faci un subprogram,ucraineanul alt subprogram,estonianul altul,si vine arhitectul si le lipeste,vinde produsul,si-ti da apoi banii pe manserta,pe guler,pe nasturi!
     nu pleaca ei de aici ca ceea ce fac aici,la ei e triplu,vor plati ei dif de impozit,si au si de unde din moment ce vand un om si cu 500 $ pe zi!
     oricum Biden clar va stabili o cota te impozit ,valabila pt toata lumea,ca sa nu se mai fofileze gigantii,sa plateasca sume infime si trebuie ca au distrus comertul clasic,care platea impozite ,publicitatea clasica!
    • 0 (0 voturi)    
     Impozitul pe venit e de 27mld datorita scutirilor (Miercuri, 14 aprilie 2021, 13:45)

     Denulu [utilizator] i-a raspuns lui Ecce_Homo

     1. Tocmai pentru ca scutirea se aplica doar la unii, prin tot felul de criterii arbitrare, ar trebui scoasa.

     2. Cum sunt taxat diferit programatorii in Estonia fata de ceilalti angajati? Eu am gasit o singura grila pentru toata lumea:

     "20% for personal income tax, 33% for social tax, 1,6% for unemployment tax, 0,8% for employer's unemployment tax and 2% for pension."

     3. Partial corect. Exista destui programatori care iau mai mult de 8000 lei/luna, mai ales in Bucuresti si Cluj.

     Atata doar ca ei nu iau banii ca salariat, ci pe PFA cu norma de venit (6202) sau microintreprindere, ca sa plateasca mai putin la CAS.
     • +1 (1 vot)    
      eu ziceam doar de salariati (Miercuri, 14 aprilie 2021, 14:06)

      Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui Denulu

      La nivelul anului 2020 impozitul pe venit era de 20 % iar taxă lunară de asigurări de şomaj plătită de angajat este de 1,6% iar de angajator 0,8%.

      Suplimentar se poate reţine din salariu o taxă de 2 % din venit în cazul în care lucrătorul a aderat la un sistem de pensii opţional.

      La nivelul anului 2020, pentru un venit de până la 500 EUR / lună și până la 6000 EUR / an, taxarea este 0.

      Sursa: http://www.mmuncii.ro/j33/images/Documente/Munca/MobilitateaForteiDeMunca/Estonia_ghid_lucrator_roman_22042020.pdf

      Legat de IT, citisem la un moment dat acum 2 ani cand am ajuns in Estonia ca asa au atras foarte multi ITisti care au digitalizat totul si am ramas cu info. Dar am citit detalii acum si se refera la impozitele pentru venitul firmelor.

      Legat de PFA nu cunosc sistemul de taxare de la noi. Stiu doar despre salariati pentru ca asta e jobul meu, fac salarizare.

      Iar legat de categorii: atunci ar tb eliminate si reducerile de taxe din constructii.
  • +3 (3 voturi)    
   Impozitul pe venit are mai multe surse (Marţi, 13 aprilie 2021, 13:15)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui SYAOnline

   La un salariu mediu pe economie, impozitu pe venit reprezinta ~14% din ce incaseaza statul, restul fiind CASS si CAS. la sursele de finantare, impozitul pe venit este 22%.

   Problema este ca trebuie din start clarificata diferenta intre taxa si impozit. Taxa presupune un serviciu direct la schimb (asigurare de sanatate, pensie). Impozitul este generic, contributie la societate.
   In realitate, avem salariati care platesc "taxe" si nu primesc nimic la schimb. Avem si populatie activa care nu plateste, dar beneficiaza. Este normal. Statul social este construit pe ideea de ajutor reciproc. Problema este ca foarte multi nu ajuta cu nimic, toata viata. Paraziti.
 • +6 (10 voturi)    
  tara de kakao, "lideri" de kakao, ... (Marţi, 13 aprilie 2021, 9:55)

  VasileVoicu [utilizator]

  ...oameni de kakao.
  Generalizand, evident ca mai sunt si exceptii. Dar in tara au ramas putini (si majoritatea se/ne ascund(em), pt ca nimeni cu minte nu ar vrea sa se amestece in rahatul statut, baltind de vreo 30 de ani... daca am accepta ca in '89 ar fi avut loc vreo resetare).
  Legi de kakao, cei care ar trebui sa le aplice... si mai jos decat kakao (politie, procuratura, judecatori). Tara lui "merge si asa... iar daca nu merge, oricum mi se rupe". Mai toti se fac ca fac... iar cand e de facut ceva, se incepe cu "varful", care se vede, si da bine in mass-media, in loc de a se incepe cu "baza".
  1 ex care imi vine in minte, pot fi sute, la ce dzeu ne trebuiau 3(TREI!) noi stadioane in Bucuresti, pe care va trebui sa le intretina si administreze Statul si peste care se va asterne praful in ~1an...doar sa ne falim cu "organizarea a 4 meciuri de la CE 2020"; cand s-a vazut ca s-ar fi organizat si fara ele. National Arena era suficient, cantonament si antrenamente ar fi avut loc pe ce exista...Cate sute de milioane euro au costat? Cate Spitale s-ar fi facut...? sa nu ajungem sa moara oameni in TIR-uri improvizate ca ATI... macar 1 in Buc. si cateva in tara s-ar fi facut?! O sa spunem ca numai psd a facut asta?
  Alt exemplu - pe langa zecile poate sutele de milioane furate - psd a inceput sa arunce, la vedere, 4-5 milioane euro anual numai pentru sectia Handbal CSM!! un club care activeaza ca "profesionist"... si exemplele sunt multiple in tara, cu CSMeuri "profesioniste" de handbal si fotbal ... in ce tara civilizata & dezvoltata din aceasta lume Statul arunca cu banii in felul asta... Primar nou. In loc sa opreasca jaful in sec. 2 (dupa expirarea contractelor), el vine si spune ca stai asa... ca de fapt avem nevoie... DE CE? sa-si faca politicienii baie de multime in ele?! in loca sa facem terenuri si sali mici, sa practice sport masa mare a populatiei!
  Lasa ma ca merge si asa.Pariu: inca 30-40 de ani, si praful se alege de Statul roman in ritmul asta :((
 • -3 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 13 aprilie 2021, 10:11)

  [anonim]

 • +11 (15 voturi)    
  BISERICA (Marţi, 13 aprilie 2021, 10:21)

  TrueBlue [utilizator]

  De asta ati uitat. Nu plateste taxe/impozite ba mai mult este platita de la buget.
  • -10 (16 voturi)    
   esti pregatit sa returnezi averile secularizate? (Marţi, 13 aprilie 2021, 10:40)

   demaGOGU [utilizator] i-a raspuns lui TrueBlue

   ...scuturile de taxe/impozite au fost oferite de statul roman ca o contrapartida la aceasta confiscare generalizata.
   • +10 (12 voturi)    
    preafericitule, tu esti? (Marţi, 13 aprilie 2021, 11:30)

    asx [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

    1. Si cam cand se considera echilibrul atins? Cand se dilata Soarele si inghite Pamantul?
    2. Pe spinarea cui facuse biserica acele averi, peste un sfert din terenurile tarii, unde nu plateau nici taxe la stat?
    Cand iesim din medievalism?
   • +10 (10 voturi)    
    Eu zic sa le dea și robii înapoi, cu tine cu tot (Marţi, 13 aprilie 2021, 11:32)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

    Ca doar au fost eliberați doar cu vreo 10 ani înainte

    https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/istoria-minoritatilor-dezrobirea-tiganilor

    Secularizarea a fost necesară pentru improprietarirea țăranilor, marea majoritate fără pământ. Cea mai mare problema a mănăstirilor era că erau deținute de greci și duceau acolo profitul făcut pe spatele proștilor.

    Ce nu înțeleg eu e în baza cărei legi s-au retrocedat pământuri și păduri bisericii, sau grofilor din Transilvania
   • +8 (8 voturi)    
    alta placa nu aveti? (Marţi, 13 aprilie 2021, 11:38)

    Francisc 1 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

    decat asta de pe vremea lui Cuza? ceva de la Decebal ,nimic?
   • +3 (9 voturi)    
    O sa returneze si biserica banii confiscatii? (Marţi, 13 aprilie 2021, 11:45)

    Genialul [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

    Ma rog taxele pe care biserica le colecta si aveau caracter obligatori.
    Dar proprietatile donate bisericii care au fost confiscate cu forta de boieri si donate bisericilor?
    Sau proprietatiile donate de boieri inainte de abolirea iobagiei, cand romanii erau de facto sclavi, si biserica tolera si beneficia de pe urma acestor nedereptati.

    Daca nu iti sa scormonim in trecut, nu o mai face nici tu.
 • +8 (18 voturi)    
  Ce gluma de articol (Marţi, 13 aprilie 2021, 10:25)

  n1xro [utilizator]

  Poate ar fi bine sa mai si ganditi pana sa publicati asemenea articole, cum ar fi sa scoata guvernul maine scutirea de 10% la IT si toti sa treaca pe micro intreprinderi sau pfa sa plateasca si mai putin, sau platiti prin metode alternative ca exista solutii destule.. Ia va rog un calcul, si la fiecare domeniu se poate asa. Sau poate se muta pur si simplu in alta tara si astia care au mai ramas si atunci 0... Ia un calcul rapid va rog care e pierderea la buget.

  Dar e stilul PNL/USR intai se arunca in presa niste articole de genul dupa vin cu legea sa modifice ca vezi doamne nu ei vor poporul vrea.. hai sictir..
  • -1 (11 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 13 aprilie 2021, 11:00)

   [anonim] i-a raspuns lui n1xro

   • +4 (8 voturi)    
    .. (Marţi, 13 aprilie 2021, 11:44)

    n1xro [utilizator] i-a raspuns lui

    Vezi Olanda , reducere pentru expati pentru 10 ani e ok.. avem unde nu plange nimeni.
   • +2 (6 voturi)    
    IT-istii sunt foarte mobili (Marţi, 13 aprilie 2021, 12:03)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui

    poate nu pot fi platiti la negru in criptomonede, dar ei nu sunt dependenti de limba. Ba pot si sa lucreze remote.
    Nu toti se califica la PFA sau micro (dar clar poti face rost de inca 2 contracte de mentenanta IT fictive care iti ocupa 1 ora pe an), firmele mari evita astfel de organizari, unii sunt fricosi, etc.
    Ne amintim istoria cu medicii si asistentele? Cine nu a stiut sa se compromita cu "plati informale", adica spagi care aveau un mercurial clar, chiar daca actul medical era conditionat sau nu. Dar cert e ca dupa ce dadeai se intampla ceva, eventual luat de la altul la fel de indreptatit dar care nu cotizase.
    Ce e aberant e ca se considera ca IT-istii au salarii mari, de fapt ies in evidenta doar prin faptul ca nu este alt tip dominant de angajati in firmele lor. Orice buticar baga in buzunar mai mult decat un IT-ist.
    Statisticile din alte tari sunt despre venituri, la noi conteaza doar asuprirea angajatilor
   • +1 (1 vot)    
    evaziune (Marţi, 13 aprilie 2021, 23:23)

    Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui

    Cred ca nu stii ce inseamna evaziunea. Atat timp cat scutirea e in cod nu e nicio evaziune.

    Si nu inteleg care e problema cu microintreprinderile in toata discutia asta. Microintreprinderile cuprind un procent foarte mare de firme din economie. Mare parte din middle class are un business din genul asta de microintreprindere (vezi definitia microintreprinderilor din codul fiscal).

    In plus au mai incercat unii acum veo 10 ani sa elimine impozitul pe micro si sa plateasca toate firmele 16% (asa era atunci) si au rupt in cap multe firme mici. Si mai departe de ce sa plateasca toate firmele la fel, impozit pe profit (doar cele doua variante sunt - impozit pe micro si impozit pe profit)?
    Ca sa intelegi mai usor am sa iti dau un exemplu: o firma de conta presteaza servicii, nu are cine stie ce facturi de intrare deci profitul va fi mare parte din venit. Daa acum plateste 1% fiindca are salariati la trecerea la imp pe profit ar plati o suma cu mmmmmmmuuuuuuuuuult mai mare pentru ca repet nu are cine stie ce cheltuieli. Ceea ce nu e corect pentru ca nu se compara cu un magazin de exemplu care are profitul bazat pe adaosul comercial (din care se scad oricum niste chestii). Dar la fel de incorect e ca un magazin sa plateasca 1 sau 3 la suta din venituri. Sunt lucruri diferite.
  • -1 (5 voturi)    
   Asta zice artiicolul... (Marţi, 13 aprilie 2021, 11:18)

   t4v1 [utilizator] i-a raspuns lui n1xro

   Ca trebuie astupate toate aceste gauri.

   PFA-urile sunt destul de impozitate azi, nu sunt atractive. Cel putin nu cand ai SRL-uri cu 1-3% pe venit si 5% pe dividende. Romania e paradis fiscal!
   • +5 (5 voturi)    
    ... (Marţi, 13 aprilie 2021, 11:48)

    muciflenduri [utilizator] i-a raspuns lui t4v1

    Numai ca la un SRl iti trebuie si un contabil, trebuie si un angajat caruia sa ii platesti contributiile la CASS si CAS, plus toata bataia de cap cu hartogaraie, asa ca in final e un pic mai mult de 8%. Daca faci 50000euro lunar, atunci e o optiune, daca ai doar un salariu bunicel, nu prea iti vine sa iti bati capul.
   • +6 (8 voturi)    
    articolul e o stupizenie (Marţi, 13 aprilie 2021, 11:49)

    n1xro [utilizator] i-a raspuns lui t4v1

    Nu facilitatile trebuiesc "astupate" , ar trebui incurajate cat mai mult iesirea din ilegalitate sa-ti maresti baza de pe care aduni un ban la buget nu sa-i omori si mai mult pe aia care chiar iti aduc.
    Ca fapt divers, orice suprataxare se poate compensa prin beneficii alternative oferite de firme si atunci mucles.. pentru stat..

    Sau ok renunti la scutire de impozit pentru IT si restul si o aplici la toti. Ia vezi cati ar iesi de la negru .. ca nu mai renteaza tot felul de bazaconii. Reducerea aia oricum e frectie cu un srl iesi mai ieftin.
    • 0 (0 voturi)    
     Articolul nu e doar despre scutirea pentru IT (Miercuri, 14 aprilie 2021, 14:02)

     Denulu [utilizator] i-a raspuns lui n1xro

     Daca tu doar asta ai inteles, nu e vina autorului.

     Articolul vorbeste despre zece (10!) scutiri selective de impozit, ca apoi sa vorbeasca in detaliu despre doua
     dintre ele:

     1. Pentru constructii - introdusa de PSD
     2. Pentru horeca - propusa de USR, in ideea ca va ramane selectiva o perioada scurta de timp
 • +6 (6 voturi)    
  Transparenta (Marţi, 13 aprilie 2021, 10:32)

  UnAltVasile [utilizator]

  "Că avem o problemă cu cheltuirea proastă a banilor, și așa puțini, asta e o altă discuție."

  Nu, nu e. Vrei bani ca zici ca n-ai dar contribuabilul habar n-are unde se duc banii aia. Probabil intr-o gaura neagra din buzunarul cui trebuie.

  Daca nu valorifici la maxim veniturile din taxe de ce ceri taxe ? Rezolva si problema hotiei.
  Uite la Negoita cum pune iar borduri, ca citez: "in viata mai si gresim". Da, gresim pe taxele contribuabililor.
 • +6 (6 voturi)    
  credeam (Marţi, 13 aprilie 2021, 10:42)

  asx [utilizator]

  ca scrii despre biserici.
 • +2 (2 voturi)    
  pct. 4 e incorect (Marţi, 13 aprilie 2021, 10:57)

  danzigk [utilizator]

  doar activitatile independente incadrate la norma de venit platesc CAS+CASS la minim 12 salarii minime - minim ineamna ca poate opta pentru contributii mai mari. Activitatile independente in sistem real platesc la fel ca orice angajat, la venitul realizat.
  Si daca punctul 4 e incorect prezentat... oare articolul in care cos de gunoi ar trebui reciclat?
  • +1 (1 vot)    
   daca si cu parca (Marţi, 13 aprilie 2021, 11:49)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui danzigk

   oricum la sistemul real se scad si cheltuielile din venituri. Ceea ce nu prea se intampla la un angajat normal.
   Plus ca ii arde dorinta sa contribuie la pensie daca trebuie sa dea si la sanatate mai mult. Prefera sa faca un teanc de bani acum, sa isi plateasca imprumuturi, sa mai cumpere o casa ceva si gata.
 • -2 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 13 aprilie 2021, 10:58)

  [anonim]

 • +7 (7 voturi)    
  Draga "expert"... (Marţi, 13 aprilie 2021, 11:21)

  gugurila [utilizator]

  ... inainte de a deschide gura si cere mariri de impozite, asigurat-e ca cele existente sunt cheltuite cu cap.

  Si nu la secret. Doar ca o stire recenta, centrele de vaccinare cu circuit inchis pentru care s-au atacat peneleii si pesedeii sunt platite ... din impozitele mele.

  Atata vreme cat nu ma convingi ca imi cheltui banii cu folos, nu meriti nici un leu in plus. Si nici macar aia pe care mi-i iei acum.
 • +4 (6 voturi)    
  pai ori facem curatenie, ori nu, boss (Marţi, 13 aprilie 2021, 11:32)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  cum adica, eliminam doar unii "speciali" si altii nu?
  Adica vrei sa zici ca sa eliminam facilitatile pt IT, constructii, pfa, micro , ca astia E privati si nu au o CCR si o clasa politica corupta si inepta in spate sa ii apere, cum au securistii? Si ailalti "speciali", ca sa vedem, ca CCR, ca X, ca Y?
  Pai ori facem curat ca lumea, cap-coada, ori nu, ce e aia, e ca si intr-o camera unde pe podea sunt kkti de caine, curatam 2,3 din vreo 10 si ne declaram multumiti si ne prefacem ca e bine. Nu, nu e bine, problema ramane.
  Apoi, pb majora nu e ca sunt scutiri in diverse locuri, sau facilitati sau reduceri.
  Pb tine :
  1) de COLECTARE- adica ANAF etc, sa fie nabiii reformat, digitalizat, sa puneti acolo oameni competenti. Vedeti ca si Polonia si chiar Bulgaria ne dau clasa, cu aceleasi sisteme de impozitari au reusit sa creasca colectarea dupa astfel de masuri. E clar ca acolo e buba.
  2) de tolerat EVAZIUNEA. Pai daca dati legi ca sa fie iertati unii daca "fura" doar pana in 100.000 euro, cu conditia sa ii dea innapoi (daca sunt prinsi) si alte asemenea chestii, nu va mirati atunci ca incurajati furtul si evaziunea! si ce contributii si impozite sunt, voi ii incurajati sa nu le plateasca!
  3) cheltuit bugetul, cat e , mai eficient. Aparat bugetar supradimensionat, care prin digitalizare si eficientizare ar putea fi redus, realocate resursele unde e nevoie de ele (sanatate, educatie, asistenta sociala) si sunt deficite. Dar nah, aici are tot clasa politica si partidele multe jde de mii de sinecuri de impartit, cum sa renunte la ele?
  Deci pb nu e de la aia mici si muncitori ca platesc prea putin. Pb e de la aia mari care fura cu 10 maini si nu se opresc, ci din contra.
  • -4 (6 voturi)    
   ITistii pleaca din tara (Marţi, 13 aprilie 2021, 12:15)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   si pierzi 6% din PIB, sau cat o fi acum.

   Inteligenta mutare, nu?
  • -1 (1 vot)    
   anaf nu rezolvi colectarea cu digitalizarea (Miercuri, 14 aprilie 2021, 13:16)

   credinciosul [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   nu intelegi ca nici nu se ajunge la fiscalizare,se vand marfuri pe olx,nou noute,se repara masini unde vrei si nu vrei,se vand masini cu sutele de mii,a platit cineva imp pe diferenta?
   casele se fac pe persoana fizica,betonul,agregatele se vamd la negru,cheresteua la fel,trebuie vechii perceptori pe strada,pe on line,sa descopere activitatile,sa-i puna la impozit,informatizarea nu ajuta deocamdata aici!
   dupa ce vei vedea la case constructor o firma si nu REGIE PROPRIE,adica evaziune fiscala ca habar n-ai de mistrie sau fierarie,atunci DISCUTAM DE INFORMATIZARE!
 • +8 (8 voturi)    
  Aiureala (Marţi, 13 aprilie 2021, 11:38)

  DanCris [utilizator]

  Un articol bine documentat ar fi comparat incasarile la buget inainte si dupa o masura.
  Reducerea impozitulul pe dividende , de exemplu , a generat o crestere a incasarilor. Masura a fost deci buna , a stimulat economia si a crescut si gradul de conformare. Sa vii acum sa o critici pe motiv ca daca era mai mare, tragi tu concluzia, si incasarile erau mai mari , mi se pare pueril. Mai degraba autorul exprima niste opinii politice in articol, in sensul in care orice masura a guvernarii prcedente era proasta...
  • +3 (3 voturi)    
   Bun comentariul dumneavoastra! (Marţi, 13 aprilie 2021, 12:46)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui DanCris

   .
 • +5 (11 voturi)    
  imi place ca din toate s-a pus IT-ul primul (Marţi, 13 aprilie 2021, 11:54)

  rtibv [utilizator]

  imi place ca din toate s-a pus IT-ul primul.

  Pe principiul, IT-istii cu scutirea lor sunt de vina.
  Desi, banii la alb sunt totodata multi si in alta parta.

  Probabil, aici se vrea a se interveni, si se va uita de numarele 2-10 din lista.

  Nu uitati ca in acest domeniu e cel mai usor sa te "muti" cu venitul pe alta forma...
 • +7 (7 voturi)    
  La microintreprinderi nu sunt "facilitati"ci japca (Marţi, 13 aprilie 2021, 12:04)

  ribelalu [utilizator]

  Cu 1% sau 3% se impoziteaza veniturile nu profitul. Astfel sunt situatii in care microintreprinderi cu cativa angajati dar cu pierderi au platit impozit mai mare decat RCS-RDS pe profit (sau alte firme de acelasi calibru). Iar RCS a avut cifra de afaceri de miliarde de lei.
  O microintprindere nu poate deduce nici o cheltuiala si desi poate avea investitii mari la inceput plateste impozit de la primul cui vandut.
  • +2 (2 voturi)    
   am citit dupa ce-am comentat (Marţi, 13 aprilie 2021, 22:21)

   gurka [utilizator] i-a raspuns lui ribelalu

   asa este dar nu-ti face griji,se rezolva,Nu se poate :)).de la aia mici se strang bani siguri,fara bataie de cap.NOI sa fim sanatosi!
 • +2 (6 voturi)    
  Crestere taxe nu inseamna crestere incasari (Marţi, 13 aprilie 2021, 12:08)

  DanielCluj [utilizator]

  In momentul in care s-ar pune impozit in IT, primul efect ar fi micsorarea salariului mediu, iar al doilea efect ar fi scaderea numarului de angajati. Ambele ar duce la scaderea incasarilor din domeniu, nu la cresterea incasarilor. Tocmai de aia a crescut domeniul puternic, pentru ca a existat acea scutire.

  Pe de alta parte, in IT se incaseaza bani grei pentru sanatate si CAS, sume care ar scadea prin introducerea impozitului. Iar guvernantii stiu asta foarte bine.

  Impozitele pe munca trebuie reduse in toate domeniile, doar asa putem sa vedem o crestere serioasa a salariilor si a numarului de angajati, adica pana la urma la incasari mai mari. Iar ca si compensare se maresc taxele pe proprietate/consum. Munca si investitiile trebuie incurajate in primul rand, nu consumul si proprietatea. Acum avem taxe mici pe proprietati, iar TVA-ul e foarte jos pentru alimente/etc.
 • 0 (10 voturi)    
  Impozitati angajatii din IT! (Marţi, 13 aprilie 2021, 12:27)

  Divergent [utilizator]

  Sunt de acord cu 9 din cele 10 puncte enumerate. Nu-s de acord cu faptul ca impozitarea microintreprinderilor cu 3% impozit pe venit ar fi prea mica!

  Ar trebui inceput fix cu punctul 1: cu impozitarea angajatilor din IT. Tinand cont ca e pandemie, nu cred ca la va fi asa de usor sa plece din tara, asa cum amenintau acum 2-3 ani. :D
  • +3 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 13 aprilie 2021, 14:55)

   [anonim] i-a raspuns lui Divergent

  • +3 (3 voturi)    
   Firma de consultanta sau instalator (Marţi, 13 aprilie 2021, 17:17)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Divergent

   Iti trebuie un colt de masa in sufragerie sau doua unelte. Deci tot ce incasezi e profit si nu platesti contributii ca restul "prostilor".
 • +2 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 13 aprilie 2021, 12:43)

  [anonim]

  • 0 (2 voturi)    
   Discutabil (Marţi, 13 aprilie 2021, 17:28)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui

   In SUA exista impozit progresiv global pe tot anul. Deci nu iti dai seama ca esti taxat suplimentar pentru altii care nu muncesc, dar parca e mai corect.
   In Romania sunt taxate doar salariile, firmele si alte forme de organizare mai subtire spre deloc.
   • +1 (1 vot)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 14 aprilie 2021, 9:51)

    [anonim] i-a raspuns lui jorj_bv

    • 0 (0 voturi)    
     taxa procentuala pt sanatate (Joi, 15 aprilie 2021, 4:08)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui

     VERSUS impozit progresiv.
     In SUA trebuie sa platesti asigurare de sanatate, din cate inteleg nu e procentuala, doar ca poti sa te asiguri pt mai multe chestii.
     In Germania, taxa procentuala de sanatate se plafoneaza daca ai peste 2 salarii medii.
     La noi, e taxa procentuala (candva se limita si la noi). Diferenta e IT-istii romani platesc deja mii de lei lunar pt ceva de care nu beneficiaza (multi au si asigurare privata, n-au timp sa stea pe la cozi la stat, plus ca sunt tineri).
 • +5 (5 voturi)    
  Baza sanatoasa (Marţi, 13 aprilie 2021, 14:57)

  O.V. [utilizator]

  Eu cred ca trebuie sa plecam de la premiza ca pe lumea asta nimic nu e gratuit.Totul are un cost si prin urmare reducerea sau scutirea de impozit, de pret la biletul de metrou sau la teatru etc a unei categorii , trebuie platita de toti ceilalti care nu beneficiaza de acel privilegiu. Pentru mine asta e o conceptie bolnava pentru ca il frustreaza pe cel ce plateste pentru un serviciu de care nu beneficiaza si il invita pe beneficiar sa abuzeze de privilegiul sau, daca tot e gratis sau ieftin.
  Fiecare trebuie sa plateasca pentru serviciile de care beneficiaza(sanatate, educatie, infrastructura, etc)
  Presupunind ca nu exista coruptie, nici evaziune fiscala si ca guvernul e competent in administrarea bugetului, nu poti sa ai servicii de sanatate de calitate pentru toti cetatenii daca platesc numai jumatate dintre ei.
  Acum, combaterea evaziunii fiscale, cresterea colectarii taxelor si recuperarea prejudiciilor, ca si administrarea corecta bugetului, cu investitii facute transparent, etc sunt cu totul alte subiecte.
 • +3 (3 voturi)    
  impozit micro (Marţi, 13 aprilie 2021, 22:17)

  gurka [utilizator]

  1% sau 3% platit pe cifra de afaceri,pe venituri,pe facturi emise,indiferent daca le incasezi sau nu,netinand cont daca ai profit sau nu,este corect?mi-e greata de specialistii,doar contabili,fara fler in afaceri,care-si incaseaza banii indiferent de situatia unei afaceri!n-are rost sa intri in polemici cu sustinatorii unui stat,mai mult decat mafiot.Daca esti tratat corect,taxat corect,taxe rezonabile,indiferent de relatii,marime etc si etc,nu-ti bati capul sa fentezi statul,legea.zic si io...
  • -2 (2 voturi)    
   Daca nu-ti incasezi facturile aia nu-i afacere (Miercuri, 14 aprilie 2021, 14:55)

   Denulu [utilizator] i-a raspuns lui gurka

   Probabil ca avem concepte diferite despre ce inseamna sa ai "fler in afaceri", daca pentru tine o afacere de succes e una emite facturi fara sa primeasca nici un leu si care nu-si permite macar un angajat ca sa-si reduca impozitul de la 3% la 1%.

   Ce ar insemna pentru tine "taxat corect"? Poti sa dai un exemplu de "taxe rezonabile" intr-un stat al carui venituri nu depind 90% de exploatarea resurselor naturale?
 • +1 (3 voturi)    
  bilant 2020 (Marţi, 13 aprilie 2021, 22:46)

  gurka [utilizator]

  are semnatura electronica,certificat calificat,pe persoana fizica,ca sa zic asa,administratorul firmei,semneaza electronic...DAR trebuie sa scaneze prima pagina,semneaza olograf si trimite pe e-guvernare...sunteti sanatosi?pentru ce mai da bani,ca nu-i gratis ,ca la bugetari,sa-si cumpere semnatura electronica, daca trebuie sa semneze olograf????in plus, bilantul nu poate fi depus decat on-line...sunt cu dreapta,sunt liberal prin gandire insa... asta n-a mai facut-o psd-ul bolsevic si mafiot.
  • +3 (3 voturi)    
   lasa-ma si cu psd-ul (Miercuri, 14 aprilie 2021, 0:04)

   Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui gurka

   ca pe vremea psd trebuia sa mergem cu bilantul la ghiseu la anaf si apoi si la ghiseu la registrul comertului. Ca le trebuiau lor o suta de copii. Nu era suficienta doar o depunere.
 • +5 (5 voturi)    
  In loc sa aruncam niste fumigene (Marţi, 13 aprilie 2021, 23:28)

  Ecce_Homo [utilizator]

  Mai bine ne-am uita la toate stergerile de datorii pe care le-a facut ANAF in ultimii ani pentru marii datornici.

  Mai bine ne-am uita la care e rata de incasare a sumelor de catre ANAF.

  Mai bine ne-am uita la cat de mult alearga ANAF evazionistii, mici si mari dar mai ales mari.

  Mai bine ne-am uitat la toate companiile de stat si la toate regiile autonome care pierd bani pe zi ce trece si care au datorii la bugete.

  PS: tocmai ce am primit azi telefon de la somaj ca nu au bani de conventii. Exista o lege care permite firmelor sa angajeze oameni din anumite categorii defavorizate, prin agentia de somaj, si primesc timp de un an 2500 lei pe luna. Ei bine nu mai are acoperire aceasta lege pentru ca nu mai sunt bani. SI nu se mai semneaza conventii momentan.

  Si 2. sa incep sa povestesc de exemplu de furturile (aparute si in presa) de la CASMB si CNAS? Si toate firmele care asteapta de 2-3 ani sa recupereze bani dati pe medicale? Dar nu sunt bani ca i-au furat sefii caselor de sanatate.

  Dar e mai simplu sa aruncam fumigene, sa se certe prostii intre ei, sa se urasca intre ei ca unii platesc mai mult altii mai putin dar pe toti ne fura statul de ne indoaie.
 • +2 (2 voturi)    
  cum ce se face cu banii din impozite? (Miercuri, 14 aprilie 2021, 0:54)

  srpc [utilizator]

  de pilda, Emil Boc cumpara uniforme noi penru politia locala in valoare de "numai" 400.000 Euro
 • 0 (0 voturi)    
  As mai avea de adaugat ceva (Miercuri, 14 aprilie 2021, 8:00)

  Ecce_Homo [utilizator]

  Apropo de ura fata de ITisti iata un exemplu:

  Brut 15000 lei inseamna net 8775 lei.
  CAS - pensie - 3750 lei
  CASS - sanatate - 1500 lei

  Impozitul pe venit ar fi 975 lei.
  Cu scutirea de impozit salariatul ar primi 9750 lei.

  Firma mai plateste contributie asiguratorie de munca - CAM - 338 lei.

  Noi ne certam aici in comentarii pentru cei 975 lei pe care ii incaseaza un om in loc sa mearga la buget si sa ii cheltuie primarii.

  Da, cota parte din impozitul pe salarii merge la bugetul local.
 • +3 (3 voturi)    
  total gresita ipoteza (Miercuri, 14 aprilie 2021, 15:03)

  danut_112 [utilizator]

  de la care pleaca articolul : "Multe exceptii fiscale = buget sarac"
  Corect este "Coruptie si administratie supradimensionata = buget sarac"
  Cum bine a scris cineva mai jos, in tara asta doar prostii lucreaza, si ei sunt impozitati -> baietii destepti au scutiri
  Insa problema scutirilor este cea mai mica -> degeaba am buget dublu daca este administrat (adik furat) de baietii destepti infiltrati din epoca PSD (Arafat, etc)
  Pentru mine, cetatean, efectul cresterii bugetului cu 50% va ri exact ca cel al scaderii cotei de TVA de la 19% la 9% la mancare -> zero (nu am observat atunci nici un pret cu TVA sa scada...)


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by