Prin legea bugetului de stat nu s-au acordat bonificații pentru persoanele care depun Declarația unică. Practic, nu se menționa nimic în acest sens, iar mulți sperau totuși, de aceea au și amânat depunerea. Nici Ministerul Finanțelor nu a comunicat oficial acest lucru, până acum. Ei bine, într-o ședință a Ministerului avută cu specialiștii din domeniul fiscal, Alin Chitu, secretar de stat, a spus că nu se acordă bonificații.

Alin ChituFoto: Hotnews

“Legislația fiscală prevede posibilitatea acordării unei bonificații, de până la 10% din obligațiile fiscale stabilite în Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate. Nivelul bonificației, termenele de plată și condițiile de aplicare se stabilesc prin legea anuală a bugetului de stat. Măsura nu are caracter obligatoriu sau permanent. Decizia privind acordarea bonificației are în vedere spațiul bugetar existent. În legea bugetului de stat pe anul 2021 nu s-a prevăzut acordarea de bonificații”, a spus Alin Chitu, răspunzând unei întrebări pe temă.

Declarația unică va putea fi depusă de persoanele fizice până la 25 mai, același termen fiind și pentru plata impozitului pe venit și al contribuțiilor sociale obligatorii.

Cine depune

Declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice care în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Declaraţia se completează şi se depune şi de către persoanele fizice care nu realizează venituri şi care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Declarația se depune și de către următoarele categorii de contribuabili:

• profesioniști, astfel cum sunt reglementați de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, care au beneficiat de:

-indemnizația prevăzută la art.XV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2;

-indemnizația prevăzută la art.3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru stimularea creșterii ocupării forței de muncă.

• avocați și persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe care au beneficiat de indemnizația prevăzută la art.XV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.