PIB-ul României va crește cu 5,1% în 2021, respectiv cu 4,9% în 2022, conform previziunii de primăvară a Comisiei Europene. În privința inflației, Executivul european estimează că se va înregistra o ușoară creștere la 2,9%, motivul fiind, potrivit documentului, revenirea prețurilor la petrol și creșterea tarifelor la electricitate în urma liberalizării pieței. Potrivit Comisiei Europene, consumul privat este de așteptat să-și revină pe măsură ce vaccinarea progresează și măsurile de distanțare sunt ridicate treptat.

Comisia EuropeanăFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Conform documentului:

După o contracție accentuată în 2020, exporturile sunt de așteptat să-și revină în 2021, susținute de redresarea treptată a comerțului global, în timp ce cheltuielile mai mari ar trebui să stimuleze creșterea importurilor. Per total, contribuția exportului net la creștere va rămâne negativă.

Riscurile la adresa prognozei de creștere sunt echilibrate. Pe deoparte, efectul încrederii și un progres mai bun decât era de așteptat în privința proiectelor finanțare prin Programul de Redresare și Reziliență ar putea oferi un impuls suplimentar cererii interne. Totuși, întârzierea în implementarea PNRR ar putea avea ca efect o recuperare mai redusă.

Deficitul bugetar este prognozat în jurul a 8% din PIB în 2021. Poziția fiscală este prognozată să beneficieze de venituri mai mari în urma recuperării economiei. Pe măsură ce recuperarea va continua în 2022 și măsurile legate de criză vor fi întrerupte, deficitul este estimat să scadă la 7,1% din PIB.

În 2021, datoria publică ar putea atinge 49,7% din PIB și va continua să crească din cauza deficitului.