​Persoanele care au achiziționat bilete la festivalurile ce au fost anulate, le vor putea folosi atunci când acestea vor fi reprogramate, reiese dintr-o lege publicată în Monitorul oficial care aprobă OUG 174/2020. Practic s-a modificat un articol din acea ordonanță. Noutatea constă în faptul că termenul de informare a publicului privind data reprogramării evenimentului sau festivalului este de maximum 6 luni de la data încetării perioadei de suspendare a dreptului de organizare a acestora. (Anterior, data reprogramării evenimentului sau festivalului nu putea depăși 30 septembrie 2021).

Lege privind biletele la festivaluri si evenimente culturaleFoto: Monitorul Oficial

*Este vorba despre evenimentele și activitățile culturale, festivalurile și proiecțiile cinematografice ce urmau a fi susținute pe perioada stării de urgență sau a stării de alertă și pentru care s-a suspendat dreptul de organizare de către autoritățile competente.

Reamintim că, potrivit acelei Ordonanțe, în cazul anulării sau reprogramării evenimentului, cel care are biletul va primi din partea organizatorului un voucher pentru întreaga sumă plătită organizatorului, voucher ce va putea fi folosit pentru achiziționarea de produse sau servicii din gama oferită de către organizator, conform unui regulament detaliat comunicat de către organizator.

De precizat că organizatorul are obligativitatea de a oferi un termen de 30 de zile cumpărătorului de bilete, pentru a opta între folosirea biletului pentru evenimentul sau festivalul reprogramat sau voucherul. După expirarea celor 30 de zile, biletul devine automat valabil pentru ediția reprogramată a evenimentului sau festivalului.

Ei bine, conform actului normativ publicat miercuri în Monitorul Oficial, în cazul în care voucherul nu este folosit pentru achiziționarea de produse sau servicii, organizatorul va rambursa toate sumele pe care le-a primit din partea consumatorului în termen de 90 de zile (aceste zile sunt calculate din ultima zi a termenului de reprogramare).

(Anterior, Ordonanța spunea că: în cazul în care voucherul nu este folosit pentru achiziționarea de produse sau servicii până la data de 30 septembrie 2021, organizatorul va rambursa toate sumele pe care le-a primit din partea consumatorului până la 31 decembrie 2021).