Preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei, Thomas Jordan, consideră că nu există motive de schimbare a politicii monetare ultra-expansioniste a SNB şi a descris folosirea de către banca centrală a celor mai scăzute rate ale dobânzilor din lume ca fiind "absolut necesară", transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Într-adevăr, nu avem niciun motiv în acest moment să schimbăm politica monetară", a declarat Jordan, într-un interviu acordat postului elveţian de televiziune TeleZurich.

"Politica noastră monetară este adecvată, deoarece încă avem un nivel al inflaţiei extrem de scăzut, francul elveţian se apreciază puternic, iar asta tinde să pună presiune asupra inflaţiei", susţine preşedintele SNB.

Din 2015, Banca Naţională a Elveţiei la minus 0,75% rata dobânzii pentru depozitele constituite la SNB şi intervine pe pieţele valutare, pentru a opri aprecierea francului elveţian. Moneda Elveţiei este văzută ca o investiţie de refugiu în vremuri de incertitudini, datorită excedentului de cont curent masiv al ţării. Aceste evoluţii forţează SNB să intervină în mod regulat pentru a limita aprecierea francului şi a proteja economia ţării dependentă de exporturi.

Banca Naţională a Elveţiei a utilizat anul trecut la 110 miliarde de franci elveţieni (122,86 miliarde de dolari) pentru a contracara tendinţa de apreciere a monedei naţionale în perioada pandemiei de coronavirus. Intervenţiile Băncii Naţionale a Elveţiei pe pieţele valutare au urcat de la 13,2 miliarde de franci elveţieni în 2019 iar cifra cheltuită anul trecut reprezintă cel mai ridicat nivel din 2012 până în prezent.

Deşi recent rata inflaţiei în Elveţia a revenit în teritoriu pozitiv, riscurile de pe urma creşterii rapide a preţurilor rămân reduse, a apreciat Jordan, adăugând că nu este momentul acum pentru a începe majorarea dobânzilor.

Nu există o supraîncălzire a economiei, piaţa forţei de muncă şi capacităţile de producţie din Elveţia încă necesită ajustări, ceea ce înseamnă că inflaţia va rămâne moderată.

"În actualul mediu, nu ne putem descurca fără ele (ratele negative ale dobânzilor). Ele sunt absolut necesare", a declarat preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei. Acesta a adăugat: "Trebuie să ne gândim... ce s-ar întâmpla dacă SNB majorează acum dobânzile? Am avea o apreciere şi mai solidă a francului elveţian, inflaţie negativă, şi nu cred că ar fi în beneficiul nimănui".

SNB a menţinut recent prognoza de creştere a economiei elveţiene la 2,5% - 3% în 2021, similară cu estimarea din decembrie. De asemenea, rata inflaţiei ar urma să se situeze la 0,2% în 2021, la 0,4% în 2022 şi la 0,5% în 2023. (Sursa Agerpres)