Noua lege a pensiilor (partea a II-a) din PNRR: Vârsta de pensionare va crește la 63 de ani pentru femei, până în 2030/ Se va stimula munca până la 70 de ani/ Pensia minimă, legată de salariul minim

de F.B.     HotNews.ro
Joi, 3 iunie 2021, 9:25 Economie | Finanţe & Bănci


Pensionari
Foto: Pixabay
Noua lege a pensiilor ce își propune să elimine inechitățile din sistem, lucru pe care și-l propunea și formula de calcul din actuala lege, va mai veni cu câteva modificări, gen creșterea vârstei de pensionare la femei sau stimularea muncii până la 70 de ani. Problema actualei legi era reprezentată de acele creșteri ad-hoc gen 40% a punctului de pensie, nu cu formula ce nu a mai intrat în vigoare, fiind amânat termenul de actualul Guvern. HotNews.ro a publicat miercuri un articol cu privire la ceea ce scrie în PNRR referitor la noua lege a pensiilor. Ceva mai jos în Documentul PNRR mai sunt date anumite detalii pe care le publicăm acum.

Care e vârsta de pensionare acum și până la cât va crește


Conform documentului, în prezent, vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani, iar pentru femei vârsta standard de pensionare este de 61 de ani și 6 luni și crește eșalonat până în anul 2030, la 63 de ani.

Stimularea muncii după 65 de ani


Potrivit PNRR, se are în vedere și crearea unui cadru legal care să permită opțiunea persoanelor care îndeplinesc condițiile de pensionare să rămână active după vârsta de 65 de ani , în mod voluntar pentru femei și bărbați.

“Se va stimula astfel îmbătrânirea activă și valorificarea avantajelor competitive ale lucrătorilor vârstnici, inclusiv experiența vastă a acestora”, menționează sursa citată.

Pentru stimularea rămânerii în activitate, după vârsta standard de pensionare, se va propune aplicarea unei majorări asupra punctajelor anuale acordate persoanelor care optează pentru rămânerea în activitate până la vârsta de 70 de ani.

• Aceste măsuri vor fi avute în vedere și în noua Lege privind sistemul public de pensii, țintind în acest fel egalizarea vârstei standard de pensionare și crescând veniturile potențiale la bugetul asigurărilor sociale de stat în paralel cu o mai bună colectare, asigurată de Ministerul de Finanțe, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Care este stagiul de cotizare care va rămâne în noua lege a pensiilor


Definiția stagiului de cotizare se regăsește în actuala legislație privind sistemul public de pensii și va fi preluată ca atare și în noua propunere de lege.

- Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați
- Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați

Pentru diverse categorii profesionale există excepții de la regula stagiului complet de cotizare, ce vor fi analizate în perspectiva preluării acestora în noua legislație, conform documentului citat.

Categoria de pensie anticipată va fi modificată


În noul act normativ se are în vedere modificarea categoriei de pensie anticipată, iar persoanele care au realizat cel puțin 8 ani peste stagiul complet de cotizare pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard, cu cel mult 5 ani.

• Acest tip de pensie este reglementat și de legislația europeană, acordat ca o recompensă pentru persoanele care au contribuit o perioadă mult mai mare la sistemul de pensii decât perioada de contribuție prevăzută de lege.

Perioadele asimilate, precum stagiu militar, studii universitare, concedii pentru creșterea copiilor, vor fi păstrate și valorificate la calculul pensiilor de limita de vârsta și invaliditate.

Pensia minimă va fi legată de salariul minim brut


Noul sistem de pensii va prevedea plata unei pensii minime, a cărei valoare va fi raportată la salariul minim brut pe economie, pentru persoanele cu stagiu minim de cotizare satisfăcut, spune documentul.

• Parametrii concreți ai pensiei minime vor fi definitivați în faza elaborării propunerii de politică publică, având în vedere sustenabilitatea financiară a sistemului și nevoia menținerii pensionarilor peste pragul de sărăcie. Acordarea pensiei minime va fi condiționată de testarea mijloacelor de trai ale persoanei singure sau familiei.

Când va intra în vigoare noua lege a pensiilor


Adoptarea noii legi privind sistemul de pensii este prevăzută pentru trimestrul 4 din 2022, cu intrare în vigoare din ianuarie 2023.

Citește și:

Noua lege a pensiilor: formula de calcul a pensiei va fi schimbată

Rezolvarea inechităților dintre pensionari se amână încă o dată: un an și jumătate/ Bogdan Dumitrescu (ASE): Trecerea la o nouă formulă de calcul nu ar trebui să implice recalcularea pensiilor


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

61850 vizualizari

 • +16 (22 voturi)    
  mai pe scurt (Joi, 3 iunie 2021, 9:43)

  cucuveauamov [utilizator]

  daca mai apuci pensia, guvernantii se vor asigura ca vei muri sarac.
  • +12 (14 voturi)    
   Legiuitori cu mentalitate de stapanii de sclavi ! (Joi, 3 iunie 2021, 16:58)

   CetateanLogat [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Cei care au conceput acesta lege sunt niste cinici inumani. Acest lucru se poate vedea facand un simplu calcul. In lege se spune:

   1. "Pentru femei varsta standard de pensionare este de 61 de ani si 6 luni."

   2. "Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati."

   3. "Persoanele care au realizat cel putin 8 ani peste stagiul complet de cotizare pot solicita pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard, cu cel mult 5 ani."

   Asta inseamna ca in anul 2023 (an in care va intra in vigoare noua lege), o femeie se va putea pensiona anticipat la varsta de 56,5 ani (61,5 - 5) daca are un stagiu de cotizare de 43 de ani (35 + 8). Facand calculul, rezulta ca acea femeie trebuie sa fi lucrat fara intrerupere de la varesta de 13,5 ani (56,5 - 43) !!!

   SCLAVIE CURATA !!!
 • +20 (22 voturi)    
  ... (Joi, 3 iunie 2021, 9:44)

  mihai_mi [utilizator]

  Brava guvernanti! De alea speciale sa nu cumva sa va atingeti! Tot pe sclavi ii biciuiti!
 • -7 (19 voturi)    
  Femeile vor egalitate dar nu varsta de pensionare (Joi, 3 iunie 2021, 10:04)

  Gryphus [utilizator]

  e o discriminare ca barbatii sa se pensioneze la 65 de ani si femeile la 63. numai in Romania
  • +14 (20 voturi)    
   ... (Joi, 3 iunie 2021, 12:36)

   mihai_mi [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Ca barbat iti spun ca femeile fac ceva ce barbatii nu fac. Te las pe tine sa iti dai seama ce!
   • -1 (19 voturi)    
    Pot face copii, dar beneficiaza si cele care nu au (Joi, 3 iunie 2021, 13:22)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui mihai_mi

    plus ca cele care stau in concediu maternal primesc vechime si bani pt stat acasa.
    Teoria cu pensionarea mai rapida a femeilor sta in sarcinile gospodaresti la care femeia ar fi obligate. Dar sunt si case unde barbatul face totul sau macar ia parte egal. Sau cele de bogatani unde au o menajera care face curat, mancare, etc
   • +2 (8 voturi)    
    Traiesc mai mult? (Joi, 3 iunie 2021, 14:04)

    IoPaNet [utilizator] i-a raspuns lui mihai_mi

    Este o discriminare, dar discriminarea o face natura si e complicat sa fie corectata de sistemul de pensii. Chiar daca varsta de pensionare ar fi egala, femeile tot ar primi mai mult timp pensie pentru ca traiesc in medie mai mult. Deci corectarea discriminarii ar insemna contributii diferite la sistemul de pensii, in functie de sex (mai mari pentru femei). Dar asta ar insemna sa corectezi o discriminare printr-o alta discriminare, ceea ce tot nu e ok...
    Singurul sistem de pensii nediscriminatoriu ar fi pe principiul contului individual de acumulare, ca la pilonul 2, dar nu vad cum ar putea statul sa faca o tranzitie de la sistemul actual la un sistem de genul asta, platind in acelasi timp pensiile celor care au contribuit la sistemul vechi...
  • +2 (6 voturi)    
   Asa este (Joi, 3 iunie 2021, 22:36)

   andypandy [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Si voi sustine sus si tare sa fie egalitate de varsta cand va fi egalitate in toate. Spun asta deoarece momentan, pe piata muncii, pentru acelasi job si aceeasi pregatire, doamnele au salariu mai mic decat barbatii ... fara discutie. Am cazuri si la mine in echipa si zau daca e corect. Deci ok, egalitate sa fie dar nu numai la anumite aspecte ... ci la toate, abia atunci sa ridicam proverbiala spranceana.
 • +29 (31 voturi)    
  Mda (Joi, 3 iunie 2021, 10:08)

  TheFaime [utilizator]

  Dar atunci hai sa modificam si pensionara celor din strcuturile statului, sa nu mai fie la 45, sa fie la 70. Agree? Poi ce, eu trag ca fraierul pana l a70 de ani, cnad in loc sa ma bucur de nepoti ei vor trebui sa ma stearga la buci??? si puturosii astia din MAI, Politie, SRI, etc se pensioneaza la 45, bani de bani dupa care ii reangajati, culmea, TOT la stat. Hai, da-mi pace. Se goleste tara asta pana ridicati voi varsta de pensionare. O sa ramaneti cu belitorii de hartii din aparatul bugetar, cu cei care inca folosesc faxul in 2021 si cu asistati sociali. Statul Roman nu merita 1 leu din ceea ce provide din mediul privat!
  • +3 (3 voturi)    
   De aia le zice SPECIALE! (Vineri, 4 iunie 2021, 10:48)

   Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui TheFaime

   Ce propui este imposibil: de aceea se numesc pensii speciale, nu doar pentru ca sunt muuult mai mari decat pensiile noastre "ordinare", ci pentru ca nu au nicio treaba cu contribuitivitatea!
   Si daca tot au pesii mari sau imense, normal ca "specialii" se pensioneaza la 45 de ani, nu la 65-70!

   Ce folos sa ai si 10.000 Europ pensie, la varsta de 70 de ani?
   In schimb, daca o primesti de la 45 , poti sa te bucuri pe deplin de mega-pensie!
 • -1 (17 voturi)    
  asa e si in legea din 2010, 15 si 35 de ani, (Joi, 3 iunie 2021, 10:11)

  revo [utilizator]

  la fel si in legea PSD, cu cresterea treptata a varstei de pensionare si a stagiului de cotizare (anexa nr.5).
  PSD scosese pensia anticipata partiala, dar tot se putea iesi cu 5 ani mai devreme.

  Varsta de 63 de ani pentru femei s-a adoptat de ani buni, la propunerea UDMR.

  Formula de calcul a pensiei a fost stabilita de PSD - indicele de pensie x cu punctajul total realizat.

  Pensia minima - era prevazuta si la PSD.

  Concret - voi cu ce ati contribuit la aceasta "noua" lege, pe care vi-o insusiti cu atata aplomb?
  • +2 (12 voturi)    
   Asa cum s-au pus (Joi, 3 iunie 2021, 13:54)

   Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui revo

   pe copiat proiectele lui Daea,acum copiaza din legea Olgutei si se dau destepti.De fapt trag de timp si saracesc tara prin lipsa de gandire/pregatire.Urmeaza Armaghedonul in varianta liberalo-userista marxista mizerabila.
  • +6 (6 voturi)    
   au zis cu ce o sa contribuie. (Joi, 3 iunie 2021, 18:32)

   Wn [utilizator] i-a raspuns lui revo

   o sa creasca pensiile mici (dar ma intreb cum? le dau puncte de la ei din buzunar?) iar pensiile medii si mai mari (tot din contributivitate, dar a celor calificati si care au muncit mai multi ani) vor fi scazute - plafonate zic ei. deci impart saracia la toti. cum fac asta? scad VPR-ul(valoarea punctului de referinta care la psd era 75, dupa legea 127 din 2019. pensiile speciale, vor sa le simplifice, adica nu o sa se prea umble la ele.
 • +26 (28 voturi)    
  uite care e treaba (Joi, 3 iunie 2021, 10:14)

  liviu_ [utilizator]

  cu prima ocazie cu care ma pot pensiona anticipat o sa o fac!

  daca o sa am suficienti bani pusi de-o parte o sa accept si sa stau cativa ani neplatiti (pana fac varsta) ca sa nu fiu sclav...

  asa ca va rog sa ma lasati cu "Stimularea muncii"
  poate nu gandeam asa daca nu existau oameni care se pensioneaza la 50 de ani si care au pensii ENORME !!!
  ghici din cauza caror oameni tre noi acu sa muncim mai mult, a ?!

  si aia sunt bine-merci pensionati si cu pensii enorme in continuare in timp ce noi muncim ca sclavii pentru membrii CCR de exemplu, care nu dau 2 parale pe noi si dau doar legi pentru hoti!
 • +13 (19 voturi)    
  Fotografia cu care (Joi, 3 iunie 2021, 10:41)

  Leul in iarna [utilizator]

  ilustrați acest articol, dragă redacție Hotnews, reflectă perfect imaginea pe care o are societatea românească despre pensionari. Niște moși și niște babe care ori stau pe bancă în parc sau în fața blocului, ori se încurcă printre picioarele oamenilor tineri energici, hotărâți, inteligenți și ocupați... Împiedicându-i să-și vadă liniștiți de treburi... Așa arată și viitorul dumneavoastră?
 • +21 (21 voturi)    
  Stimularea sanatatii se poate? (Joi, 3 iunie 2021, 10:42)

  jackalphonse [utilizator]

  Numai directorii si beizadelele vor sa munceasca pana la 70 de ani pentru ca freaca menta pe munca altora.
  restul, cei care duc greul, efectiv nu -i tine sanatatea si capul sa munceasca peste 60 de ani.
 • +14 (22 voturi)    
  De la o guvernare proastă la o guvernare abjectă (Joi, 3 iunie 2021, 10:55)

  Fibonacci [utilizator]

  Legea pensiilor 127/2019, votată de toate partidele in Parlament si promulgată de Președintele României conține toate exigentele invocate de Alianța PNL-USR Plus.
  De fapt, modul de abordare a sistemului de pensii de către actuala guvernare se rezumă la doua acțiuni : încălcarea in picioare a Constituției prin nerespectarea unei legi organice a pensiilor in vigoare si lansarea in spațiul public a ideii ca această guvernare ar fi pe cale să elaboreze o nouă lege a pensiilor „mai frumoasă si mai grasă” ce aduce in plus doar câteva detalii si fi gata la Sfântul Așteaptă.
  Si din această abordare putem înțelege că am reușit, ca națiune, sa trecem de la o guvernare proastă a PSD la o guvernare abjectă a Alianței PNL-USR Plus.
  • -6 (12 voturi)    
   Oare? (Joi, 3 iunie 2021, 14:26)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Fibonacci

   Nu avea sursa de finantare, cresterile prevazute erau din pix la o data ulterioara cu 2 luni inainte de alegeri pe guvernarea altora in ditamai criza si apoi peste la un an dupa, etc.
   Ca dovada, la prima criza nu s-au putut respecta. Am dubii serioase ca ar fi fost aplicata si de PSD, daca nu era totul sau nimic pt ramanerea la guvernare. Probabil se nationaliza pilonul 2 sau ceva si ajungea pt vreo 2 ani.

   O lege rationala stabileste un calendar de convergenta sau indexare legat cu salariile, inflatia, etc
   Oricum in Romania si statisticile sunt anapoda, salariul mediu a crescut desi au fost sute de mii in somaj. Probabil tocmai aia cu salarii mici nu au mai fost socotiti.
   • +3 (7 voturi)    
    Ce nu intelegi omule special? (Joi, 3 iunie 2021, 22:54)

    Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    ''Si din această abordare putem înțelege că am reușit, ca națiune, sa trecem de la o guvernare proastă a PSD la o guvernare abjectă a Alianței PNL-USR Plus.''Minunat spus!Cred ca numai tablagii,boacterii ,securistii si jandarmii nu sunt de acord cu textul de mai sus.Din pacate tinerii vor pleca din tara asta in care hotii si impostorii traiesc bine,in timp ce poporul muncitor se zbate in lipsuri si saracie.Banii de la UE nu vor aduce prosperitate,vor umple buzunarele unora si atat.
 • +15 (17 voturi)    
  Vorbe, vorbe (Joi, 3 iunie 2021, 11:06)

  nick24 [utilizator]

  1) Sunt lucruri matematice, care se pot schimba printr-un click în formula de calcul al pensie pe serverul casei de pensii! NU NECESITĂ ANI DE ZILE!
  E clar că se trage de timp!
  De ce nu se rezolvă DISCRIMINAREA URIAȘĂ cu problema indicelui de corecție? De ce ACUM nici măcar nu se știe cum se va elimina indicele de corecție?

  2)” Pentru stimularea rămânerii în activitate, după vârsta standard de pensionare, se va propune aplicarea unei majorări asupra punctajelor anuale acordate persoanelor care optează pentru rămânerea în activitate până la vârsta de 70 de ani. “
  De ce se tărăgănează și această problemă? La noi dacă ieși la pensie și poți să te reangajezi imediat, cine va rămâne în activitate, FĂRĂ să iasă la pensie? Si asta e valabil în special la cei care ies la pensie la 45 de ani.
 • +17 (17 voturi)    
  Imbatranire activa, adica mort viu, sau invers... (Joi, 3 iunie 2021, 11:18)

  Amad [utilizator]

  Viu dar mort.
 • +17 (21 voturi)    
  va vor incarca tot pe voi.. (Joi, 3 iunie 2021, 11:27)

  wweesstt [utilizator]

  va vor incarca tot pe voi fraierilor contributivi! de baietii cu ochi albastrii nu se vor atinge, probabil vor mima ceva incercand sa va prosteasca! aceeasi mizerie!
 • +28 (30 voturi)    
  Sunt eu nebun sau... (Joi, 3 iunie 2021, 11:51)

  cristi_an [utilizator]

  Mie mi se apare absolut o bataie de joc orice discutie legata de modificare a legii pensiilor atata timp cat exista PENSII SPECIALE!!!
  • +2 (8 voturi)    
   Nebun, nu. Credul, da. (Joi, 3 iunie 2021, 14:55)

   Amad [utilizator] i-a raspuns lui cristi_an

   Pensiile speciale sunt doar la stat. Cum crezi ca statul isi va taia propria bunastare?
 • +15 (17 voturi)    
  Pare o nouă șmecherie (Joi, 3 iunie 2021, 12:13)

  finutza [utilizator]

  Ultima mărire a pensiilor s-a făcut în septembrie 2020, mărire care n-a respectat legea, procentul de mărire fiind de doar 8%.
  Am vaga bănuială că de acum și până la adoptarea noii legi, care cum se spune în articol va intra în vigoare în ianuarie 2023, nu se va mai face nici o mărire, explicația fiind „stați liniștiți, totul e prevăzut în noua lege, care e în lucru”.
  • +2 (2 voturi)    
   Pai chiar asa au si zis! (Vineri, 4 iunie 2021, 2:35)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui finutza

   :P
 • +12 (14 voturi)    
  ... (Joi, 3 iunie 2021, 12:35)

  mihai_mi [utilizator]

  Brava guvernanti! Puneti biciul pe sclavi!
 • +14 (14 voturi)    
  Gramatica dramatica (Joi, 3 iunie 2021, 12:36)

  ozonutzu [utilizator]

  "..câteva modificări, GEN creșterea .........acele creșteri ad-hoc GEN 40% a punctului ..."
  Daca ziaristii fripturistii nu sunt in stare, ar trebui copywriter-ul sa fie. Folosirea cuvantului "gen" total nepotrivit e un tic verbal "de Bucuresti" si o greseala grava gramaticala. "Gen sunteti prosti?"- am gasit un exemplu bun. Ce urmeaza? sa scrieti cu "dă" si cu "pă"?In vorbire vad ca au adoptat formularile dezastruoase destui "jurnalisti" si\sau persoane importante.
  Nu va mai bateti joc de limba romana!
 • -4 (12 voturi)    
  nu pricep (Joi, 3 iunie 2021, 12:40)

  John_Re [utilizator]

  de ce exista discriminare intre femei si barbati?!
  • -5 (9 voturi)    
   Pentru ca se poate :) (Joi, 3 iunie 2021, 14:56)

   Amad [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

   .
 • +2 (8 voturi)    
  nu am inteles (Joi, 3 iunie 2021, 13:10)

  costelo999 [utilizator]

  chestia cu stimularea, sunt stimulati cei care lucreaza la stat si se pensioneaza? sau si cei care lucreaza la privat sunt stimulati si ei, ca e cam neconstitutional sa ii stimulezi doar pe cei de la stat, in detrimentul celor de la privat, si, cei care lucreaza la privat pot cumula pensia cu salariul de la privat ? ca iarasi e cam neconstitutionala treaba, deci cum e la stat si la privat ?
  • +2 (4 voturi)    
   ar trebui sa fie chiar tampit... (Vineri, 4 iunie 2021, 2:41)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui costelo999

   ... un pensionar "normal", sa RENUNTE la pensioara lui de 1500 - 2000 lei pentru care nu mai trebuie sa faca nimic, pentru un salariu de 1500 - 2000 lei pentru care sa munceasca precum sclavii, pe la patroni nesimtiti! Asta, pentru ca NU ar avea voie sa "cumuleze pensia cu salariul"!
   Bineinteles, in categoria asta NU intra cei cu pensie de 10.000 lei si peste, care s-ar angaja (tot la Stat) cu un salariu de 15.000 lei si peste! >:
 • +12 (14 voturi)    
  TAIERI pe toata linia! (Joi, 3 iunie 2021, 15:01)

  all23 [utilizator]

  De ce se renunta la pensionarea anticipata pantru cei care au 35 de ani vechime dar nu 43 ????
  De ce 43 , de ce nu inca 5 ani penste cei 35 de ani vechime cat e stagiul normal de cotizare ?
  DE CE NU SE PUNE ARMATA ( STAGIUL MILITAR OBLIGATORIU) IN STAGIUL NORMAL DE COTIZARE ?
  DE CE NU SE DA UN PUNCTAJ NORMAL PENTRU STAGIUL MILITAR, ADICA CEL PUTIN 4 PUNCTE PER LUNA DE STAGIU ??? cA SI ASA AM FOST PAGUBITI DE SALARIU , AR TREBUI CA SALARIUL SA FIE ( IN TOTALITATE ) CONSIDERAT CA O COTIZATIE LA FONDUL DE PENSII , LA mapn SA PLATEASCA BANII DE LA BUGETUL LOR acum!!!!
  De ce nu se pun anii de facultate in stagiul de cotizare normal , si nu la limita de varsta ? De ce nu se da un punctaj corespunzator pentru anii de facultate ? MAcar 1 punct pe luna ?

  De ce sunt atat de idioti astia de la guvernare ?
  • -4 (10 voturi)    
   Adică (Joi, 3 iunie 2021, 15:31)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui all23

   1 punct pe lună pt anii de facultate și 4(patru) puncte pe lună pt armată?
   De ce nu invers?
   Nu e mai inteligent să faci o facultate decàt armata?
   • 0 (0 voturi)    
    Am scris mai sus (Vineri, 4 iunie 2021, 11:59)

    all23 [utilizator] i-a raspuns lui nick24

    Pentru armata , am fost lipsit de un salariu de 2200 lei , asta inseamna ca mi-i poate considera ca o contributie ( sa puna MAPN banii ) la fondul de pensii. Cei 2200 i-am considerat ca fiind contributia pentru un salariu de peste 10000 lei , deci vreo 3 puncte , inca un punct l-am pus pentru faptul ca "munca prestata" a fost de peste 8 ore pe zi .
    Legislatia anterioara nu avea nevoie de contributivitate si atunci beneficiai de armata ca orice stagiu contributiv ....
    Cat despre facultate , nu este obligatorie, iar pe deasupra mai poti si munci pe perioada acesteia.
    Presupunand ca nu ai facut armata si nici nu te-au convins argumentele mele , ce explicatie ai pentru cele 0.25 puncte oferite acum ?? Nu am mai discuta de aceste discrepante daca toata lumea ar avea un stagiu de armata sau munca voluntara echivalent ....
  • -4 (12 voturi)    
   4 puncte pe luna? (Joi, 3 iunie 2021, 15:57)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui all23

   Dar ce tintas specialist ai fost, bre? Ai luptat si in razboaie?
   La 4 puncte pe luna depasesti toti tablagii ... chiar si generalii
   • 0 (0 voturi)    
    Da generale (Vineri, 4 iunie 2021, 12:02)

    all23 [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    Nu crezi ca ar fi fost mai bine sa ma lase sa stau acasa "generalii" pe care ii folosesti in comparatie ?
    Daca te-ar lua statul acum sa stai la dispozitia lui 1 an de zile ( armata , munca voluntara , etc ) ce compensatii ai cere ? Sau sa inteleg ca doar astepti chemarea lui si vei fi primul ( care pleaca din tara ...)
 • +15 (15 voturi)    
  Desfiinteaza practic pensia anticipata. (Joi, 3 iunie 2021, 16:39)

  gv [utilizator]

  E clar ca nu va mai putea nimeni sa iasa la pensie antcipat, e practic o interzicere a pensionarii anticipate, care orim era cu penalizare de cateva zeci de procente.
  Ca sa mai iesi anticipat la pensie la 60 de ani, ar trebui sa fi lucrat din clasa a zecea de liceu, de la 17 ani, ca sa ai 43 de ani de contributii, cum cer ei prin aceste masuri aberante. Sunt curios ce vor face cei care sunt dati afara de la serviciu la 60, 62, 63 de ani, si nici nu mai pot cere pensie anticipata, fiindca nu au cum sa aiba 43 de ani de contributii.
  • -7 (11 voturi)    
   pai poate nu trebuie sa iesi la 60 ani? (Joi, 3 iunie 2021, 19:06)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui gv

   ci la 62 de ex?
   si acum exista pensie anticipata partiala, in care iti taie pana la 0.5% pe fiecare luna de anticipare
   Anticiparea se dadea tocmai pentru conditiile grele de munca (la 30 ani vechime poti sa ajungi la 15 ani de anticipare, deci iesi la 50 nu la 65), dar numarul beneficiarilor s-a redus in ultima perioada (conditii mai stricte de protectia muncii, dar si falimentul colosilor industriali, plus ca nu se mai pot falsifica in cartile de munca noi).
 • -2 (2 voturi)    
  Uiti un singur lucru (Vineri, 4 iunie 2021, 18:01)

  bardiCristi [utilizator]

  Propunerile din PNRR sunt facute pe baza efectelor majorarilor pensiilor din pix. Pensionarii, aha, babalacii, au votat ciumele rosii si au primit pensii ce nu aveau corelare in economie, acum au datorii si obligatii pt. a mai accesa bani europeni. Ori te impiedici de batrani si ne descurcam singuri (adica nu ne descurcam), ori romanii vor suporta anumite conditii nefavorabile. Eu pesonal vad asta ca pe ceva temporar si doar daca romanii contribuie la o economie mai sanatoasa, eventual, peste ani si ani, se va modifica iar varsta la un nivel mai avantajos.
 • 0 (2 voturi)    
  PENSIE (Vineri, 4 iunie 2021, 23:31)

  GICOMANU [utilizator]

  Care lege a pensiei mareste varsta de pensionare a femeilor , legea 263/2010, vezi anexa 5 femei.
  Cine va lucra pana la 70 de ani, cine vrea.
  Care lege prevede ca iesi la pensie dupa 43 de ani lucrati, legea 263/2010.
  Cine vrea sa va sperie cu noile modificari a legi pensiei ,PRESA.
 • 0 (0 voturi)    
  comentariu (Vineri, 16 iulie 2021, 21:10)

  tapi [utilizator]

  bataie de joc ,Turcan nu iest bun de nimic ,bati joc de femei .


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by