De la 1 iulie apar câteva schimbări în mediul economic, respectiv și în cel ce ține de fiscalitate. Dacă ne referim la populație, trebuie precizat că pentru unii va crește destul de mult prețul energiei electrice. În ceea ce privește șomajul tehnic, acesta încetează. De asemenea, în sfera TVA apar modificări odată cu transpunerea Directivei europene privind pachetul e-commerce.

HotNews.roFoto: Hotnews

1. Prețul energiei electrice urmează să crească cu până la 13% pentru cei care nu au semnat un contract de furnizare pe piața liberă.

De precizat că ne referim al consumatorii casnici. Asta pentru că prețurile nu mai sunt reglementate de ANRE.

“Peste jumătate dintre clienţii casnici de energie electrică se află în piaţa concurenţială la finalul lunii iunie, iar pentru ceilalţi preţurile energiei active vor creşte cu 3-13% de la 1 iulie, declara, recent, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), într-o conferinţă de specialitate.

Cei care doresc, pot să aleagă o companie, iar pe site-ul ANRE există un comparator de prețuri în acest sens.

Pentru cei care încă nu sunt hotărâți sau nu știu să încheie contracte pe piața liberă, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a publicat tutoriale video prin care îi învață pe consumatorii de energie electrică și gaze naturale cum să aleagă cele mai bune oferte de furnizare a energiei electrice și gazelor naturale. ANRE a mai publicat două tutoriale prin care a explicat cum pot fi folosite, pas cu pas, comparatoarele de prețuri.

2. Șomajul tehnic decontat de la bugetul de stat încetează de la 1 iulie

Începând din data de 1 iulie, indemnizațiile de șomaj tehnic nu se mai decontează de la bugetul de stat, iar angajatorii care doresc să aplice măsura șomajului tehnic trebuie să suporte din bugete proprii aplicarea acesteia, potrivit unui comunicat al ONV LAW. Facilitatea a fost prelungită succesiv de la începutul pandemiei, iar ultimul termen până la care s-a prevăzut posibilitatea de a beneficia de acest sprijin din partea statului pentru domeniile restricționate din cauza pandemiei fiind 30 iunie 2021, conform OUG 211/2020.

Pentru mai multe detalii citește: Șomajul tehnic nu se mai decontează de la bugetul de stat de la 1 iulie

3. Modificări în sfera TVA pentru vânzările online de la 1 iulie în UE

De la 1 iulie apar o serie de modificări în privința vânzărilor online. În România a fost publicată luni în Monitorul oficial transpunerea directivei europene.

În cadrul sistemului actual, bunurile cu o valoare mai mică de 22 de euro importate în UE de către societăți din afara UE sunt scutite de TVA. Începând de joi, această scutire este suspendată, astfel încât TVA să fie percepută pentru toate bunurile care intră în UE - la fel ca în cazul bunurilor vândute de întreprinderile din UE, explica recent Comisia Europeană.

“Studiile și experiența au arătat că această scutire este utilizată în mod abuziv, vânzătorii lipsiți de scrupule din afara UE etichetând greșit transporturile de bunuri, de exemplu telefoanele inteligente, pentru a beneficia de scutire. Această lacună le permite societăților respective să submineze concurenții din UE și reprezintă o fraudă estimată la 7 miliarde euro pe an în detrimentul bugetelor din UE, ceea ce duce la o sarcină fiscală mai mare pentru alți contribuabili”, menționează sursa citată.

În prezent, vânzătorii online trebuie să fie înregistrați în scopuri de TVA în fiecare stat membru în care au o cifră de afaceri care depășește un anumit prag general, care variază de la o țară la alta.

De la 1 iulie, aceste praguri diferite vor fi înlocuite cu un prag comun la nivelul UE de 10 000 euro, iar dacă pragul este depășit, TVA trebuie plătită în statul membru în care sunt livrate bunurile.

Ghișeul unic va simplifica viața firmelor

Pentru a simplifica viața acestor societăți și pentru a le facilita vânzarea în alte state membre, comercianții online se pot înregistra acum pe un portal electronic denumit „Ghișeul unic” unde își pot îndeplini toate obligațiile în materie de TVA pentru vânzările lor în întreaga UE. Acest prag de 10 000 EUR se aplică deja din 2019 pentru serviciile electronice vândute online.

Conform Comisiei Europene, în loc să se confrunte cu proceduri complicate în alte țări, societățile se pot înregistra în propriul stat membru și în propria lor limbă. Odată înregistrat, comerciantul cu amănuntul online poate notifica și plăti TVA-ul la ghișeul unic pentru toate vânzările sale în UE printr-o declarație trimestrială. Ghișeul unic se va ocupa de transferarea TVA către statul membru respectiv.

Introducerea unui ghișeu unic pentru importuri destinat vânzătorilor din afara UE le va permite acestora să se înregistreze cu ușurință în scopuri de TVA în UE și să se asigure că suma corectă reprezentând TVA ajunge la statul membru în care este exigibilă în cele din urmă.

Pentru consumatori, spune CE, aceasta înseamnă mult mai multă transparență: atunci când cumpărați de la un vânzător sau pe o platformă din afara UE înregistrată la ghișeul unic, TVA-ul ar trebui să facă parte din prețul pe care îl plătiți vânzătorului.

„Înseamnă că nu mai există apeluri din partea serviciilor vamale sau de curierat prin care se solicită o plată suplimentară atunci când bunurile ajung în țara dumneavoastră, deoarece TVA-ul a fost deja plătit”, menționează CE.

Noile norme vor intra în vigoare la 1 iulie și vor afecta vânzătorii și piețele/platformele online, atât din interiorul, cât și din afara UE, operatorii poștali și curierii, administrațiile vamale și fiscale, precum și consumatorii.

Conform OUG care transpune directiva europeană:

• cei care vând prin intermediul platformelor privind comerțul electronic vor fi responsabili pentru plata TVA atunci când facilitează vânzări de bunuri din partea unor furnizori non-UE până la un plafon de 150 euro.

• S-a clarificat definiția vânzării de bunuri la distanță, astfel încât să reiasă faptul că se aplică și atunci când bunurile sunt transportate sau expediate în contul furnizorului, inclusiv atunci când furnizorul intervine în mod indirect în transportul sau expedierea bunurilor.

4. Comunicările de date cu caracter personal vor putea continua către Regatul Unit ca şi cum ar fi transferuri intra-UE

De la 1 iulie 2021 comunicările de date cu caracter personal vor putea continua către Regatul Unit ca şi cum ar fi transferuri intra-UE, fără a fi nevoie de autorizaţii sau garanţii suplimentare.

Cu alte cuvinte, companiile nu vor mai trebui să facă dovezi suplimentare privind transferul de date în și dinspre Marea Britanie.

"Asigurăm cetăţenii Uniunii Europene că datele lor personale vor fi protejate atunci când vor fi transferate către Regatul Unit", a declarat comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders.

Citește mai multe în: Comunicările de date cu caracter personal vor putea continua către Regatul Unit ca şi cum ar fi transferuri intra-UE