​INS a revizuit puțin în sus creșterea economică pentru trimestrul I la 2,9%, comparativ cu cel anterior. În cel de-al doilea se va vedea o urcare de două cifre, față de 2020. De ce și care sunt estimările instituțiilor internaționale pentru întreg anul

de F.B.     HotNews.ro
Joi, 8 iulie 2021, 9:39 Economie | Finanţe & Bănci


Cresterea economica, o amagire
Foto: Pixabay
Produsul intern brut a fost mai mare cu 2,9% în primul trimestru din acest an comparativ cu trimestrul IV din 2020, INS revizuind datele în sus cu 0,1 puncte procentuale. În schimb, au rămas nemodificate datele de scădere cu 0,2% față de ianuarie – martie 2020. În cel de-al doilea trimestru se va vedea o creștere mare, cu care probabil autoritățile se vor lăuda (în stilul caracteristic), dar trebuie avut în vedere că se face comparație cu un trimetru în care a fost economia închisă. Cu alte cuvinte, avem un efect de bază care va „păcăli” pe raportarea trimestru la trimestru. A explicat chiar BNR miercuri într-un comunicat.

Așadar, comunicatul Institutului Național de Statistică (INS) care va veni pe 17 august va părea spectaculos, dar să nu uităm, totuși, cu ce comparăm: un trimestru de economie închisă (scădere de 10% față de T2 2019).

Ritmul trimestrial este în decelerare. Față de anul trecut, creșterea de două cifre din T2 este datorată efectului de bază


Într-un comunicat publicat miercuri, BNR spune că potrivit celor mai recente evoluții ale indicatorilor cu frecvență ridicată, economia a continuat să crească în trimestrul II 2021, într-un ritm trimestrial în decelerare, implicând, însă – în contextul efectului de bază asociat contracției severe din perioada similară a anului trecut –, majorarea la un nivel considerabil, de două cifre, a dinamicii anuale a PIB.

Relevante sunt creșterile deosebit de ample consemnate în aprilie, față de aceeași lună a anului trecut, de vânzările cu amănuntul, inclusiv cele auto-moto, dar mai cu seamă de serviciile prestate populației.

“Totodată, producția industrială s-a mărit considerabil în termeni anuali în luna aprilie, ajungând să depășească cu 3 la sută nivelul pre-pandemie și cu 3,9 la sută în cazul industriei prelucrătoare; o creștere chiar mai amplă au cunoscut comenzile noi în industria prelucrătoare, iar volumul lucrărilor de construcții și-a reaccelerat substanțial ascensiunea în termeni anuali”, menționează sursa citată.

În același timp, deficitul comercial și-a temperat ușor creșterea față de aceeași perioadă a anului trecut, în condițiile în care majorarea consistentă a exporturilor a devansat-o pe cea a importurilor de bunuri și servicii.

• Deficitul de cont curent și-a comprimat însă mult mai puternic dinamica anuală, inclusiv cu aportul balanței veniturilor primare și a celei a veniturilor secundare, rămânând totuși superioară valorilor ei medii din 2019 și 2020.

Estimări privind creșterea economică ale instituțiilor financiare internaționale și ale băncilor comerciale


Comisia Europeană a îmbunătățit prognoza de creștere economică pentru acest an la 7,4% şi a păstrat același procent pentru anul viitor: 4,9%.

Și Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economică a României în 2021, prognozând o creştere de 6% în acest an, faţă de un avans de 3% cât estima în luna septembrie a anului trecut.

Și FMI a îmbunătățit recent prognoza, dar la 7%.

BRD arată într-un raport publicat în iunie că a revizuit în creștere prognoza de creștere a PIB din acest an la 7%, precizând că performanța PIB din primul trimestru vine în mare parte ca rezultat al efectelor de bază statistice și mai puțin datorată fundamentelor economice. BCR, în alt raport publicat tot marți, vorbește despre o creștere a PIB de + 6,7% în 2021 și + 4,5% în 2022.

Economistul șef al Raiffeisen Bank spune că România e printre foarte puținele țări care au reușit deja să recupereze căderea din pandemie. El vorbea despre 7%.

În aprilie S&P spunea că prognozează o creștere economică de 5% pentru acest an, iar Fitch vorbea de o creștere medie de 5,8% în 2021-2022.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1653 vizualizari

 • +1 (7 voturi)    
  Romania se intareste continuu (Joi, 8 iulie 2021, 10:19)

  animatron [utilizator]

  Cainii vor continua sa latre, in functie de propaganda pe care trebuie sa o faca la comanda politica, dar e factual demonstrat ca Romania e pe o linie de avans economic substantial in ultimele doua decenii, cu recuperari spectaculoase ale decalajului fata de vestul Europei.

  Cei care au plecat din tara acum 10-15 ani nu inteleg si/sau nu percep corect transformarile societatii romanesti, consolidarea democratiei si a institutiilor statului de drept, dinamica impresionanta a dezvoltarii economice.

  Romania recupereaza mai rapid decat oricare alta tara din Europa de Est si cifrele care o demonstreaza sunt emise de organizatii europene si internationale independente de orice guvern romanesc.

  "Efect de baza" fata de pandemia 2020 exista pentru orice tara din UE, nu doar pt Romania, deci daca noi performam mai bine decat altii e meritul nostru exclusiv, nu al unui "efect de baza" (care exista in toate economiile).

  Nu sunt decat 6 tari in lume care au recuperat deja pierderile din anul pandemic, Romania e printre ele (vezi articol HN).
  Mai mult, suntem in topul cresterii PIB (ritm anual) din UE si se pare ca vom continua sa ne mentinem pozitia.

  Vezi in articol, ca productia industriala e deja peste nivelul dinaintea pandemiei, ca ritmul exporturilor l-a depasit pe cel al importurilor, ca ritmul cresterii contului curent a incetinit.

  Romania realizeaza toate astea in conditiile unor conflicte politice interne, a unor instabilitati in regiunea noastra, a unei emigratii de masa (intre cei plecati 24% au studii universitare si calificari profesionale inalte), a unei administratii inca slabe si a unei coruptii acceptate prea mult in societate.

  Imaginati cresterile si forta Romaniei daca ar stopa emigratia, ar eficientiza administratia si ar reduce puternic coruptia !

  Un scenariu care nu convine gruparilor mafiote de interese, nu place celor care in exterior nu vor un stat national romanesc solid (Ungaria, Rusia, globalisti UE).
 • -2 (6 voturi)    
  Prostii si aberatii ! (Joi, 8 iulie 2021, 10:59)

  gv [utilizator]

  Doamne ce prostii propagandistice si limbaj de lemn, mai lipseau laudele pentru marele conducator si planul cincinal indeplinit in 4 ani.
  De fapt, decalajele fata de tarile civilizate cresc continuu, mai ales la nivelul de trai, erodat de inflatia galopanta (de unde si emigratia tot mai masiva a tinerilor carte vest), iar datoria publica creste intr-un ritm ametitor (va trebui platita pana la urma de generatiile viitoare tot mai imputinate). Cum sa stopezi emigratia daca ingheti salariile si refuzi sa maresti un salariu minim de 250 euro, cu care sunt platti 40% din angajati ?
  Ultimii plecati sa stinga lumina !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by