Ucraina a devenit a cincea țară în tot atâtea săptămâni care a stabilit niște reguli pentru piața criptomonedelor, un semn că tot mai multe guverne din întreaga lume se așteaptă ca criptomonedele să nu dispară prea curând, relatează NBC News.

Volodimir ZelenskiFoto: president.gov.ua

Parlamentul de la Kiev a votat aproape în unanimitate o lege care legalizează și reglementează criptomonedele.

Legea, care a fost inițiată anul trecut, se află acum pe biroul președintelui Volodimir Zelenski pentru a fi promulgată.

Până în prezent criptomonedele se aflau într-o zonă gri în Ucraina.

Cetățenilor acestei țări li se permitea să cumpere și tranzacționeze monede digitale însă companiile și platformele care operau acesta tranzacții erau atent monitorizate de autorități.

Acestea în general privesc criptomonedele ca o „înșelătorie” și au efectat percheziții la afacerile din domeniul crypto, „adesea confiscând echipamente scumpe fără niciun temei”, potrivit Kiev Post.

În luna august, de exemplu, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a blocat o rețea din capitala Kiev pe care a catalogat-o drept „o platformă clandestină de tranzacționare a criptomonedelor”.

SBU a afirmat că această rețea facilita spălarea de bani și oferea anonimitate pentru tranzacții.

Noua lege prevede anumite protecții împotriva fraudelor pentru cei care dețin bitcoin și alte criptomonede.

Dacă va fi semnată de președintele Zelenski, elemente ca „activele virtuale”, „portofelele digitale” și „cheile private” vor fi protejate de legislația ucraineană.

Mutarea parlamentului de la Kiev vine în aceeași săptămână în care El Salvador a devenit prima țară din lume care a adoptat bitcoin ca monedă oficială.

Citește și: