Revizuim în scădere prognoza de creștere a PIB-ului pentru 2021 la 6,4%, de la 7,4% și, de asemenea, revizuim în scădere perspectivele privind PIB-ul pentru 2022 la 4,0% a/a de la 4,5%, arată o notă a economistului șef al BCR, Ciprian Dascălu, publicată marți. Documentul vine la o oră de la afișarea de către INS a datelor semnal privind evoluția economică din această toamnă.

Ciprian Dascalu - economist-sef BCRFoto: BCR

Pe partea ofertei, bănuim că o contribuție pozitivă puternică a agriculturii abia a reușit să compenseze scăderea din industrie și construcții, care au înregistrat contracții consistente. Producția industrială a scăzut cu 4,6% (ritm trimestrial) în timp ce construcțiile au scăzut cu 10,2%. Creșterea vânzărilor cu amănuntul a scăzut brusc la 1,3% în al treilea trimestru de la un ritm de 5,5% în trimestrul al doilea.

Indicatorii de încredere s-au diminuat ușor în al treilea trimestru la 102,0 de la 102,7 în trimestrul doi, se mai arată în raport, iar inflația mușcă din veniturile nominale astfel încât creșterea reală a salariilor ar putea rămâne vag pozitivă.

Citește aici Raportul BCR integral.