Nu te interesează că nu s-a încasat cât TVA trebuia? Ești pensionar, părinte, copil sau angajat în țara asta? Ar trebui să-ți pese

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Vineri, 3 decembrie 2021, 16:54 Economie | Finanţe & Bănci


Gap TVA in 2019
Foto: Comisia Europeana
La prima vedere pare că nu ar trebui să ne intereseze că avem cel mai mare decalaj TVA din UE. Asta înseamnă că nu încasăm cât ar trebui din această taxă. Situația s-a deteriorat. Cum ne afectează asta? Cel mai simplu răspuns, poate ar veni prin alte întrebări la care puteți răspunde singuri: Vă place cum arată spitalele? Sunteți pensionari și vreți pensii mai mari? Vreți taxe mai mici pe muncă? Vreți alocații mai mari? Vă gândiți că datoria publică o vor plăti copiii?

• Imaginează-ți că mergi cu mașina sau cu bicicleta pe stradă, ai dat într-o groapă din asfalt, și ai o daună. Trebuie să o repari pe banii tăi. De ce ai ajuns aici? Pentru că nu au fost bani destui pentru repararea gropilor. Nu a primit bani primăria din cauză că nu s-au alocat destui de la buget din cauza veniturilor mici sau, mai exact, din cauză că statul nu a fost în stare să încaseze taxele (Exemplul este exagerat, dar l-am dat pentru a putea fi vizualizată mai ușor situația, adică mai ușor de înțeles pentru toată lumea. Ideea: ne este afectată calitatea vieții)

Unde este problema? Păi la miniștrii de Finanțe care s-au perindat pe la minister. Nimeni nu a fost în stare să ia hățurile ANAF și să se apuce de condus cum trebuie instituția.

GAP-ul de TVA e prezentat la nivelul anului 2019 și este de 34,9% pentru România. Ca să înțelegem dezastrul. Este vorba despre peste 7,4 miliarde euro. Aceștia sunt bani din TVA pe care autoritățile noastre nu i-au încasat sau nu-i încasează, că situația e anuală și e mai rea.

Cum amintea și Gabriel Biriș astăzi într-o postare, ieri guvernanții s-au bucurat că au intrat de la UE 1,8 miliarde euro. În opinia sa, când vor sosi datele pe 2020 e posibil să vedem un deficit de încasare a TVA mult mai mare.

Răspunzând la întrebările de la începutul articolului, când nu încasezi cât trebuie, înseamnă că ai mai puțini bani la buget. Mai departe, înseamnă că nu poți aloca destule resurse pentru îmbunătățirea serviciilor oferite de stat cetățenilor, de la investițiile în sănătate, la educație. În funcție de resurse, poate îți poți permite creșteri mai mari de pensii și alocații, ba chiar să scazi taxarea pe muncă.

(Am simplificat mult, pentru a fi pe înțelesul tuturor. Privim bugetul general consolidat ca un întreg, pentru că se pot face alocări în funcție de dorința guvernamentală între diverse bugete)

Când bugetul de stat are deficit, înseamnă că facem împrumuturi pentru a acoperi necesarul de bani pe care nu-l avem. Deficitul înseamnă bani pe care statul îi împrumută și pe urmă îi vedem în datoria publică.

În general, miniștrii de finanțe când sunt întrebați despre datoria publică, ei dau de înțeles că va scădea, deoarece crește PIB-ul și ca procent din el va fi mai mică.

În realitate, ea crește în termeni nominali. Adică miliardele se adună. Ministerul Finanțelor nu a mai actualizat de câteva luni datele privind datoria publică, dar cele de la final de august arată 550,3 miliarde lei. Și crește ca un bulgăre de zăpadă datorită deficitului, iar privind mai departe, de fapt pentru că statul nu este în stare să încaseze taxe ca alte state.

În cazul TVA, revenind la povestea cu care am început, avem cel mai mare GAP pe TVA din UE, de 34,9% (venituri pe care nu le-am încasat). Cât aveam în 2018? 32,7%. Adică situația s-a înrăutățit. După noi sunt Grecia (25,8%) și Malta (23,5%).

Dar bulgarii, cum stau bulgarii? Păi sunt „la ani lumină” depărtare de noi. GAP de TVA de 8,3% în 2019, în scădere de la 10,8% în 2018.

De ce e situația bună la ei? Păi au fost în stare să finalizeze programul cu Banca Mondială: și-au modernizat ANAF-ul. În România s-a întâmplat opusul. Am renunțat la programul cu instituția internațională. De aceea suntem aici.

Cele mai mici deficite de TVA sunt în Croația (1%), Suedia (1,4%) și Cipru (2,7%).
Astăzi era supărat ministrul Muncii, Marius Budăi, că: de ce a fixat România o țintă de 9,4% din PIB în PNRR pentru cheltuielile cu pensiile, în contextul în care media în UE este de 13%.

Mai avem nevoie de un răspuns la această întrebare după cele de mai sus?

Pensiile nu se plătesc din PIB, ci din buget. Adică din încasări și împrumuturi. Noi nu încasăm destul, ca să ne permitem. Dacă e supărat pe cineva, ar trebui să fie pe miniștrii de finanțe din ultimii ani că nu au făcut nimic în sensul îmbunătățirii colectării. Dacă programul cu Banca Mondială era finalizat și nu se renunța la el, acum nu mai exista această discuție.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5258 vizualizari

 • +18 (18 voturi)    
  Vorba unui clasic ... (Vineri, 3 decembrie 2021, 17:07)

  bubalacap [utilizator]

  ..... in viață: România este un stat mafiot!
  Aproape toți cei care nu dau bonuri fiscale (aici este problema!) au in spate pe cineva, un politician local, unul mai sus sau pur-si-simplu sunt cotizanți la partide.
  Acum ceva timp, când mașinile de la Antifraudă patrulau pe străzi și intrau in orice magazinaș, toți comercianții erau inebuniți și țipau după client să-și ia bonul fiscal. Deci se putea sau era doar un exercițiu de imagine?
  • +9 (21 voturi)    
   Statul pensiilor speciale trebuie desfiintat... (Vineri, 3 decembrie 2021, 17:27)

   Sympa [utilizator] i-a raspuns lui bubalacap

   Statul pensiilor speciale trebuie desfiintat...Abia apoi sa construiti ceva si sa cereti cetatenilor sa fie onesti. Pana atunci, trocul, barterul, orice ocoleste taxele si impozitele sunt acte de patriotism, de supravietuire a romanilor si nu a clicii securiste care sugruma tara.
  • +4 (4 voturi)    
   Romania este un stat mafiot generalizat . (Sâmbătă, 4 decembrie 2021, 11:18)

   dezamagitul [utilizator] i-a raspuns lui bubalacap

   De la nivel local pana la cele mai inalte functii din stat.In lume cand a aparut prima data mafia a fost intr-o zona din Italia ,Sicilia. In america in Cicago si cateva orase. La noi totul este subordonat mafiei de stat din toate domeniile;de la militie,securitate , armata, justtie ,primarii ministere si tartorii tuturor , parlamentarii. Noi cei care mai platim taxele nu producem cat fura ei , de aceia nu se fac spitale, scoli .sosele si alte utilitati pentru care ni se ia si pielea de pe noi. Iar domnul care a scris articolul parca ar venii de pe alta planeta. Credeti ca cu un bon fiscal sant marile evaziuni cu TVA-ul ? Noi avem atatia bugetari care sant platiti regeste ca sa adune Taxele de la smecheri si hotii protejati de catre cei sus pusi, care nu-si fac datoria. Noi pensionari sa iesim cu bastoanele , sa recuperam TVA-ul de la securistul voiculescu, militeanu ghita si alti hoti ca nu-si platesc datoriile. Eu sant de acord cu domnul scriitor sa iesim in strada cati mai multi sa aratam ca ne pasa ,dansul sa molbilizeze oamenii pentru ca are mijloacele si sa dam de pamant cu cei care pastoresc hotia si nerespectarea legilor. Un vechi proverb zice : "Legea este o bariera. Catei trec pe dedesubt, dulai sar peste bariera iar boi se opresc la bariera".
 • +8 (24 voturi)    
  Psihologic... (Vineri, 3 decembrie 2021, 17:17)

  Andreas1256 [utilizator]

  ... trebuie privit si in sens invers: ce face statul roman pentru contribuabili?
  • +5 (5 voturi)    
   protejeaza coruptii si jupoaie fraierii (Sâmbătă, 4 decembrie 2021, 11:14)

   rov [utilizator] i-a raspuns lui Andreas1256

   Pe cei care isi fac firma dupa firma, le lasa in insolventa cu datorii la buget, statul mafiot se face ca nu vede, acestia(astia) denatureaza concurenta si slabesc economia.

   Pe cei cinstiti ii tine in lesa cu zeci de mii de prevederi si chichite legislativa sa-i aiba cumva la mana cand au nevoie.
 • +19 (19 voturi)    
  Eu platesc tva la toate cumparaturile (Vineri, 3 decembrie 2021, 17:21)

  floarealbastra [utilizator]

  Ce pot face eu daca statul restituie cu amandoua mainile tva smecherit?
  Si daca statul nu incaseaza tva de la smecheri ce pot face eu? Ca sunt grata de actiune. Acum.
  • -1 (5 voturi)    
   reclama orice (Vineri, 3 decembrie 2021, 22:10)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui floarealbastra

   - smecher care nu iti da bon fiscal si
   - obligatie de plata neachitata de la contribuabili ,, si aici presa poate face investigatii si ce sa vezi/auzi???

   pe vremuri in Germania daca tu cetatean revoltat sunai si reclamai o neregularitate imediat se sesiza cineva si se pornea o mini investigatie, pe bune...

   dar e la ei, noi inca vrem fara MCV dar far pulilinta
  • +5 (5 voturi)    
   ! (Sâmbătă, 4 decembrie 2021, 7:47)

   chiuaua [utilizator] i-a raspuns lui floarealbastra

   Mainile statului cu care restituie ceva unui contribuabil neafiliat politic vreunui grup infractionalo-mafiot sunt atat de mari precum celor ale musculitei Drosofila Melanogaster.
  • +3 (3 voturi)    
   Esti singurul care te-ai prins întrucâtva! (Sâmbătă, 4 decembrie 2021, 12:27)

   tedycv [utilizator] i-a raspuns lui floarealbastra

   TVA plătește numai consumatorul final. Adică noi, prostii. Cu cât exista mai mulți intermediari între producător si consumator (adică plătitorul de TVA), cu atât mai mult creste valoarea TVA. Eu am calculat doar pentru doi intermediari între producător si consumator, considerând ca intermediarul trage si el o creștere de 25%. Cifra la care am ajuns poate fi calculata de către orice cetățean care a studiat la gimnaziu. Si ghici ce: creste in progresie geometrica, nu aritmetica!
   Va las sa ghiciți!
 • -2 (12 voturi)    
  Eroii (Vineri, 3 decembrie 2021, 18:22)

  Rdu [utilizator]

  d-lui Citu...
 • -3 (13 voturi)    
  Vrabia (Vineri, 3 decembrie 2021, 19:37)

  parbriz [utilizator]

  Asta e tupeu. Daca 90% din banii incasati se fura, de ce ar trebui sa-ti pese. Tu oricum vezi o frimitura, restul merg la pnl, psd, usr, udmr. Nu da cioara din mana pe vrabia dupa gard.
  • -5 (5 voturi)    
   asa au spus si ei pana sa se apuce de (Vineri, 3 decembrie 2021, 21:31)

   Gogu_cel_viteaz [utilizator] i-a raspuns lui parbriz

   politica si asa judeca si acum cand sunt la putere.
   Daca asta-i mentalitatea omului de rand, ce pretentii sa ai de la un om fara scrupule care pune mana pe putere?!
  • +2 (4 voturi)    
   pai iti furi (Vineri, 3 decembrie 2021, 22:14)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui parbriz

   singur palaria de pe cap

   si daca esti mai mic cred ca mai devreme sau mai tarziu tu intri la mititica si o sa faci ani grei de puscarie si rechinul mare o sa cazat la el/ea acasa ca sufera de reumatoida de pusculitza
 • +7 (7 voturi)    
  Rovat (Vineri, 3 decembrie 2021, 20:43)

  NimeniNeica [utilizator]

  In Romania TVAul e din belsug, 4X4 turbo diesel.
 • +10 (10 voturi)    
  Imaginatia unora (Sâmbătă, 4 decembrie 2021, 0:36)

  Arminius [utilizator]

  Daca va imaginati ca TVA-ul lipsa este de la bonurile de casa inseamna ca aveti o imaginatie bogata. Si daca s-ar elibera 100% bonuri fiscale tot ar mai fi de recuperat 75% din TVA-ul lipsa. Ambasadorii stiu de ce.
  • +4 (4 voturi)    
   f corect (Sâmbătă, 4 decembrie 2021, 6:54)

   TrickyWicky [utilizator] i-a raspuns lui Arminius

   E ca si cum dai vina pe soferii auto pt incalzirea globala cand de fapt masinile reprezinta sub 15% din problema
 • +6 (6 voturi)    
  astia ce au scris articolul nu inteleg ceva (Sâmbătă, 4 decembrie 2021, 2:06)

  Wheelwright [utilizator]

  Romania nu a recuperat TVA-ul inregistrat. Destul de putin din suma aia imensa vine de la micii comercianti, astia odata ce bat in casa trebuie sa platesca, pentru ca imediat suna de la finante contabila sa intrebe de ce s-a intarziat (bine fac, asa se intampla acum). Dar sunt aia mari, unele sunt companii de stat, cluburi falimentare de fotbal ce vand de exemplu fotbalisti (sume ce sunt purtatoare de tva, tva incasat, neplatit la stat, apoi intra in insolventa si statul sterge datoriile). In Romania se deschid firme exact pentru asta, sa incarce tva pe o firma, apoi o falimenteaze. Exista o evaziune fiscala si din neemiterea unui bon fiscal intr-un magazin mic si in anumite restaurante, si sumele alea conteaza, dar nu la asta se refera statistica UE. Aia e doar o evaluare, niciodata nu poti stii exact cat s-a vandut la negru.
 • +4 (8 voturi)    
  Ba nu.. (Sâmbătă, 4 decembrie 2021, 5:02)

  CogitoErgoSum. [utilizator]

  Nu trebuie sa iti pese pt ca oricum banii astia ajung in buzunarele firmelor de partid in cele din urma.. Intr-o tara normala da.. ar trebui sa ne pese.. Nu aici!
 • -3 (5 voturi)    
  Aiurea! (Sâmbătă, 4 decembrie 2021, 7:21)

  Mortaciune ambulanta [utilizator]

  Pensionarii si parintii ce astepat alocatia pentu copii stiu bine ca acesta n-au nicio traba cu TVA-ul si alte prostii!
  Banii vin de la tatuc, daca este un tatuc bun (sau o mamica bun, precum Olgutza) si nu un nazist, cum avem acum.
  Cand va fi Daddy presedinte, se vor dubla pensiile, salariile si alocatiile!
 • +4 (4 voturi)    
  ! (Sâmbătă, 4 decembrie 2021, 7:53)

  chiuaua [utilizator]

  TVA necolectat corespunzator mai inseamna si TVA-ul ce nu este platit corect la importurile de marfa din statele non EU. Acolo unde se "manevreaza" facturile de import. In special la legume fructe din Turcia si diverse produse import China. Ce nu se practica sportul acesta ? Tovarasii - lucratori tot ai statului - ce se numesc vamesi cunosc foarte bine acest sport dar ei sunt parteneri fideli profesionistilor.
 • +5 (5 voturi)    
  bun, si daca ne pasa (Sâmbătă, 4 decembrie 2021, 8:45)

  mongolul [utilizator]

  ce putem face? credeti ca cetatenii tarii agreeaza marii evazionisti? pe care politicienii ii slujesc cu credinta?
  Votam pe unii care se jura ca nu fura si i-am prins cu hotii adusi la guvernare.(Si avocatii hotilor.)
  Voi sunteti bolinzi? Nu vedeti unde e buba?
 • +6 (6 voturi)    
  ANAF (Sâmbătă, 4 decembrie 2021, 10:15)

  gibon47 [utilizator]

  Dacă FISCUL doarme ce importanță mai are părerea mea ?
 • +4 (4 voturi)    
  de ce se dau prime functionarilor ANAF (Sâmbătă, 4 decembrie 2021, 11:25)

  mongolul [utilizator]

  pentru impozitele platite de bunii cetateni si nu doar pentru executarea railor platnici?
 • +3 (3 voturi)    
  bai, acesta, barbuta (Sâmbătă, 4 decembrie 2021, 14:02)

  revo [utilizator]

  Tu pe cine certi? La cine te ratoiesti? Consumatorul final, adica noi, astia cu copii si nepoti, fara firme si pensii speciale, noi il platim automat.

  Ia ia lista aia cu datornicii la stat si cearta-i pe aia, daca-ti da mana.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by