Legile privind o cotă redusă de TVA de 5% pentru livrările de lemne de foc către persoane fizice și juridice (L286/2021 și L287/2021), publicate ieri în Monitorul oficial au o dată de aplicare discutabilă.

Adrian Benta, consultant fiscalFoto: Hotnews

*Prin lemne de foc se înțelege livrări de trunchiuri, butuci, vreascuri, rămurele și altele similare.

Consultantul fiscal Adrian Bența a analizat cele două acte normative în ceea ce privește aplicarea, asta pentru că în ele scrie că ar trebui să se aplice de la 1 decembrie, ceea ce nu se mai poate.

“Apreciem că termenul de intrare în vigoare a acestor legi, data de 01.12.2021, este unul eronat generat de adoptarea cu întârziere a actului normativ. Potrivit art. 78 din Constituția României, o lege intră în vigoare în termen de 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial sau ulterior acestor 3 zile la un termen prevăzut chiar de respectiva lege”, spune Bența.

• Art. 12 din Legea nr. 24/2000 privind tehnica legislativă detaliază pe ore calendaristice cum se socotesc cele trei zile când astfel prima zi calendaristică este ziua publicării în Monitorul Oficial, iar a treia zi calendaristică se consideră încheiată la ora 24.00.

Având în vedere aceste aspecte, ambele legi intră în vigoare în data de 12.12.2021 începând cu ora 00.00.

Practic, cota de TVA de 5% se va aplica începând cu 12 decembrie 2021.

Potrivit lui Adrian Bența, livrările de lemne de foc între două persoane înregistrate în scopuri de TVA în România sunt supuse în continuare măsurii de taxare inversă conform art. 331 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, temei normativ ce este în vigoare și nu a fost modificat.

Două consecințe fiscale

De aici apar două consecințe fiscale:

• Procentul de TVA pentru aplicarea taxării inverse pentru lemnul de foc va fi cota de 5%;

• Procentul de TVA pentru celelalte materiale de lemn lemnos, cum ar fi cherestea, scânduri, șipci, pomi de Crăciun, lemn fasonat, etc. va fi de 19%.

Restul reglementărilor rămân aplicabile.