Prevederile privind salariul minim pentru 24 de luni din OUG Trenuleț au fost modificate de Guvern, a anunțat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. „Acea perioadă se calculează începând cu 1 ianuarie 2022. 24 de luni de la 1 ianuarie 2022, respectiv devine exigibilă, ca să spun așa, la 1 ianuarie 2024”, a spus el.

Ministrul Adrian CaciuFoto: Captura Guvern

El a fost întrebat dacă de la 1 ianuarie încep să se calculeze cele 24 de luni, chiar dacă au stat deja 2 ani pe salariul minim.

Răspunsul său a fost: „Da”

Mai tehnic, conform Ministerului: "Prin actul normativ, se aprobă ca perioada de maximum 24 de luni privind salariul minim brut pe țară să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022. Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit în condițiile alin.(1) al art.164 din Legea nr.53/2003 poate fi aplicat pentru un salariat atât pentru contractele individuale de muncă nou încheiate, cât și pentru contractele individuale de muncă aflate în derulare."

„Măsura este de tranziție. Intrăm într-o normalitate cu ceea ce înseamnă fenomenul salariului minim. Salariul minim în România este un fenomen strict de protecție socială, așa cum îl prevede Constituția”, a precizat el.

• Din nefericire, salariul minim a fost transformat într-un fenomen de salarizare efectivă și încercăm să intrăm în normalitate încercând să ajutăm și antreprenorii în această perioadă de tranziție astfel încât personalul să fie calificat.