Vestea bună e că salariile nete au crescut în medie cu 6,8%. Vestea proastă e că inflația ”a mâncat” întreaga creștere și a mai luat ceva în plus

de DP     HotNews.ro
Joi, 13 ianuarie 2022, 9:28 Economie | Finanţe & Bănci


Salarii
Foto: Dreamstime.com
Potrivit datelor transmise joi de Institutul Național de Statistică, salariile nete au crescut în noiembrie 2021 (față de noiembrie 2020) cu 6,8%. Din păcate, inflația (care a fost de 7,8% în aceeași lună) a făcut ca în peste jumătate din sectoarele economice oamenii să piardă din puterea de cumpărare.
Salariul mediu net a fost 3645 lei, în creștere faţă de luna precedentă, cu 101 lei (+2,8%). Ca de obicei, cele mai mari salarii s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (9055 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1875 lei).

 • Noiembrie 2021 comparativ cu Octombrie 2021
În luna noiembrie 2021, în majoritatea activităţilor din sectorul economic , nivelul câştigului salarial mediu net a crescut faţă de luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanțe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creșterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:
• cu 29,3% în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură);
• între 10,5% și 19,5% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea echipamentelor electrice, extracţia minereurilor metalifere;
• între 5,0% și 9,5% ȋn fabricarea produselor din tutun, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnașamentelor şi încălțămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), fabricarea produselor textile, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii);
• între 3,0% și 5,0% ȋn fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, activităţi de poștă şi de curier, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), fabricarea de mobilă, cercetare-dezvoltare, alte activităţi de servicii, transporturi pe apă, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna octombrie 2021 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de întreruperi/încetări ale activităţii economice, de șomajul tehnic sau de remunerarea parţială a salariaţilor, de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:
• cu 7,9% ȋn industria metalurgică;
• între 1,5% și 2,5% în transporturi aeriene, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, telecomunicaţii, hoteluri şi restaurante.

În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă, în învăţământ (+0,8%), respectiv în administraţia publică (+0,6%). Ȋn sănătate şi asistență socială câştigul salarial mediu net a avut același nivel cu cel din luna precedentă.

---
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1294 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  ca pe vremea lui iliescu! (Joi, 13 ianuarie 2022, 11:05)

  Antenistontel [utilizator]

  cand au aparut milionarii saraci, adica ruptii care socotesc si acum banii de supravietuire in meleoane.
 • +3 (3 voturi)    
  Si totusi exista inflatie! (Joi, 13 ianuarie 2022, 12:07)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Asa ca e o poezie asta cu cresterle de salarii, pensii, alocatii, burse!

  In fapt se vede din F 35 ca la o inflatie de cca 10% an pe an in 2021 depozitele rezidentilor a primit o dobanda de cca 2,5%.
  Decapitalizare cca 7,5&.
  Cam aceasta e realitatea de minus 7%!
  Grav va fi cand depozitele in lei vor migra la valute!

  Pentru masa critica de salarati, pensionari aceasta crestere aratata mai sus e mai nimic!
  Veniturile primite sunt mult in urma cresterilor de preturi la produsee de baza!

  Pentru cei cca 400.000 de romani care sunt pe pozitii de conducere( la caşcaval), pe diferite paliere, cu salarii si pensii ce trec usor de 10.000 de lei situatia prvind puterea de cumparare se schimba fata de cei cca 8,5 milioane de salariati si pensionari ce castiga lunar pana la castigul salarial medu net.

  Cifrele sunt apropiate de realitate pentru ca nu sunt sau sunt ascunse date corecte privind:

  - nr. de salariati care cumuleaza salariul cu pensia avand in vedere ca acest esantion are varste de la 65 la 90 anisori cu salarii ce depasesc in unele cazuri 20.000 lei lunar.
  Se ascund date privind nivelul pensiilor acordate acestei Armate de Cumularzi. Pot fi si 5 pensii speciale pe individ cumulate de cca 15.000 lei pe luna.

  - nr.de bugetari e cvasinecunoscut.
  Toate institutiile statului se bat cap in cap cu cifrele "eczacte"

  Si alte anomalii.

  Asa ca acele cresteri de salarii sunt inegale , distribuite aleatoriu iar o patura foarte mica din populatie are parte de castiguri fabusoase!

  Orice cercetare statistica adevarata va arata ca 5-6% din populatie obtine de 8 ori media castigului salarial mediu net pe economie!

  Daca nu e clar:
  De la Presedintele Curtii Conturi, Presedintele Romaniei, Uvernatorul BNR, Av. Poporului, Presedinde CurteaR de Conturi, Serviciile de Spionita pana la seful de birou in toate bugetofagele Ro obtin venituri medii lunare de peste 8 ori media castigului salarial mediu net lunar.

  Numai datorita competentelor!

  Se si vede directia in care merge Ro!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by