Contingentul de muncitori străini în 2022 ar putea fi de 100.000 conform unui nou proiect elaborat de Ministerul Muncii. Anul trecut a mai fost un proiect în dezbatere, dar nu a mai fost adoptat. Prin urmare, așa cum a scris HotNews.ro dimineață, dosare depuse de 2-3 luni de angajatori nu au mai putut fi soluționate.

Munca pe santierFoto: DreamsTime

Proiect HG contingent 100.000 (click pentru a deschide)

Conform notei de fundamentare, inițiativa legislativă are impact major asupra activității Ministerului Afacerilor Externe și a Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI).

Astfel se propune modificarea organizării Ministerului Afacerilor Externe în sensul „suplimentării cu minimum 60 de posturi” și a Ministerului Afacerilor Interne – IGI cu 92 de posturi.

Ar fi nevoie de angajarea mai multor persoane la MAE și MAI pentru că verificarea documentației și avizele reprezintă un volum mare de muncă, potrivit informațiilor din document.

Anul trecut, până la 22 decembrie, au fost acordate 30.656 vize pentru lucrători străini. Asta în condițiile în care contingentul a fost de 50.000. Prin urmare, 100.000 de vize nu s-ar putea procesa în timp util dacă nu crește numărul de angajați, conform notei de fundamentare.