India va lansa “rupia digitală” susținută de stat și va impune o taxă de 30% pe profiturile realizate din tranzacționarea monedelor virtuale, au anunțat marți autoritățile indiene, scrie The Straits Times, citând AFP.

Bitcoin-ethereum-criptomonedeFoto: dreamstime.com

Țara are cei mai mulți deținători de criptomonede, majoritatea fiind tineri.

Planul reprezintă o lovitură pentru una dintre cele mai mari piețe de criptomonede, cu cea mai rapidă creștere din lume, care a rămas nereglementată în ciuda dezvoltării platformelor de tranzacționare locale.

India va fi cea mai recentă economie majoră care controlează acest sector, după ce China a mers chiar mai departe în a interzice toate tranzacțiile cu criptomonede (septembrie 2021).

„Am avut o creștere fenomenală a tranzacțiilor cu active digitale virtuale”, a declarat Nirmala Sitharaman, ministrul Finanțelor, adăugând că această creștere are nevoie de un cadru fiscal adecvat.

Profiturile obținute din tranzacționarea criptomonedelor și a altor active digitale vor fi impozitate cu 30% din aprilie, în timp ce pierderile din tranzacțiile digitale nu vor fi compensate cu alte venituri.

O taxă de 1% va fi dedusă la sursă pentru toate tranzacțiile cu active digitale, inclusiv criptomonede și NFT-uri, o mișcare care, în opinia ministrului Finanțelor, va ajuta Guvernul să urmărească fiecare tranzacție.

Sitharaman a mai afirmat că banca centrală va lansa „rupia digitală”, bazată pe blockchan, până la finalul lunii martie 2023, ceea ce va conduce la un management valutar mai ieftin și mai eficient.