În momentul de față, la cum funcționează, sistemul bancar nu este atractiv pentru a atrage noi talente, a declarat Nassim Abu Rjala, fost bancher, Global Shaper al World Economic Forum, partner Romania Tech Nation. El a amintit că a plecat recent din sistemul bancar. “Am lucrat pe zona de clienți corporate și apoi pe partea de consultanță strategică. Pentru o bancă este extrem de greu să atragă tinere talente și de pe băncile facultății”, a spus el în cadrul unui eveniment organizat de Oxygen Events.

Munca la birouFoto: DreamsTime

De exemplu, spune el, dacă departamentul de Trezorerie era acum 10 ani cel mai sexi departament dintr-o bancă, acum nu mai vine nimeni.

“Nu mai este atractiv. Competiția la nivel de piață s-a schimbat enorm de mult. Există ale job-uri mult mai atractive, mult mai bine plătite”, a explicat Nassim Abu Rjala.

• Sistemul bancar trebuie să înceapă un proces de reformă. Unii l-au început, alții nu sau nu au înțeles acest lucru. Vă spun cu onestitate că nu toți înțeleg ce se întâmplă în piață, ca schimbare.

• Chiar trebuie să depui un efort pentru a putea să înțelegi ce se întâmplă.

„Există posturi foarte interesante în domeniul bancar care se scot public și nu vine nimeni (la interviu n.r.). Da, motivația salarială este importantă. Cam așa poți să-l atragi, pentru că sunt alții care plătesc mai bine. Costul s-a schimbat pentru a atrage oameni de calitate. Nu mai e România de acum 10 ani. Există o presiune pe salarii mai bune și e ceva normal. România nu mai este o țară pentru a face call center și nu știu ce servicii”, a explicat el.

• Industria nu este în top în ceea ce privește inovațiile. Majoritatea inovațiilor din sistemul bancar au venit din afara sistemului bancar.

• Când pui o persoană cu experiență de 15 ani în banking, care a fost clădit să fie reticent, din punct de vedere al orientării asupra riscului, cu un tânăr care vrea să viseze, să schimbe lumea, să mute munții, nu se depune efort mai deloc (în integrarea lui n.r.), aici fiind responsabilitatea celor de la resurse umane.

• Dacă vine în domeniul bancar un student care a absolvit recent facultatea, începe printr-o poziție în front office. După câteva luni pleacă și nu se mai întoarce deloc. Pleacă cu o părere negativă.